Κάθαρση και απαγορευμένες ερωτήσεις

Κάθαρση και απαγορευμένες ερωτήσεις Facebook Twitter
0

Πότε ξεκίνησε η ιδέα για μεταφορά του BloodMoonστην Ελλάδα;

Πριν από οχτώ χρόνια ο Νικόλας Καμτσής επικοινώνησε μαζί μου για το Blood Moon, ένα θεατρικό που είχα γράψει σχεδόν πριν από 20 χρόνια. Δεν ξέρω πώς έμαθε γι' αυτό, αλλά επειδή είμαι μισός Έλληνας και, επειδή το έργο έχει ρίζες στην ελληνική μυθολογία, με ιντρίγκαρε. Και φυσικά, για τους ίδιους λόγους με ιντρίγκαρε η ιδέα να μεταφραστεί το έργο στα ελληνικά. Του το έστειλα και, προς έκπληξη και ευχαρίστησή μου, το ανέβασε στο θέατρο Τόπος Αλλού. Μερικούς μήνες αργότερα μου έστειλε μια βιντεοκασέτα και με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι η παραγωγή του ήταν συναρπαστική, δυναμική, ολοζώντανη, όλα όσα θα έπρεπε να είναι το θέατρο. Κάποιοι φίλοι μου, που είχαν δει το έργο στη Νέα Υόρκη και τους άρεσε και στη συνέχεια μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη, είδαν την παράσταση του θεάτρου Τόπος Αλλού και μου είπαν ότι ήταν καλύτερη από της Νέας Υόρκης!

Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει η έκφραση «Το "όχι" είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να πει ένας συγγραφέας»;

Κοίταξε, ο Οδυσσέας του Τζέιμς Τζόις, ένα από τα πιο σπουδαία μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί ποτέ, τελειώνει με τις λέξη «ναι» σε επανάληψη. Το «ναι», όπως το χρησιμοποιεί ο Τζόις, είναι ένας τρόπος να αγκαλιάσει τη ζωή, να τη φιλήσει, να τη φάει, να τη νοστιμίσει. Έτσι, όταν επαινώ τη λέξη «όχι», δεν προωθώ το αντίθετο αυτού του «ναι». Αλλά το «ναι» μπορεί να έχει και διαφορετική χρήση. Μία με την οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι -επειδή το χρησιμοποιούμε με αυτό τον τρόπο κυριολεκτικά κάθε μέρα. Κάποιος σου ζητάει να κάνεις κάτι που δεν το θέλεις, αλλά λες «ναι» έτσι κι αλλιώς, επειδή αυτό περιμένουν οι άνθρωποι από σένα. Περιμένουν να είσαι εξυπηρετικός και να συμφωνείς μαζί τους, να τους συμμερίζεσαι και να τους βοηθάς να κάνουν αυτά που έχουν ξεκινήσει. Είναι ευχάριστοι, είναι πνευματώδεις, είναι οι φίλοι μας ή άνθρωποι που σεβόμαστε. Έτσι λέμε «ναι» επειδή αυτό που ζητάνε μας φαίνεται λογικό - είναι πραγματικά λογικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε. Όταν λέμε όχι -«όχι, δεν θα έρθω για δείπνο στο σπίτι σου, όχι δεν θα είμαι στην επιτροπή σου, όχι δεν μπορώ να κάνω αυτό που μου ζητάς»- εκπλήσσουμε τους άλλους και, ακόμα περισσότερο, εκπλήσσουμε τον εαυτό μας. Τραβάμε μια διαχωριστική γραμμή. Ορίζουμε ποιοι είμαστε. «Όχι. Όχι δεν θα το κάνω». Υπάρχει μια δύναμη σ' αυτό και μια ομορφιά, μια σαφήνεια. Μας βοηθάει να θυμόμαστε ότι είμαστε διαφορετικοί και ότι δεν ύπαρχει πρόβλημα με το να είσαι διαφορετικός. Και καθόλου μάλιστα. Με το να είσαι διαφορετικός γιορτάζεις τη ζωή.

Από πού έχετε εμπνευστεί την ιστορία τουBloodMoon;

Την ιστορία της πρώτης σκηνής μου την είπαν όταν ήμουν μαθητής στο κολέγιο. Την άκουσα και δεν μπορούσα να την ξεχάσω. Όταν ήμουν 20άρης έγραψα ένα σενάριο για ταινία βασισμένο στην ιστορία, αλλά δεν μπορούσα να βρω τρόπο να τη φτιάξω. Δέκα χρόνια αργότερα μου ήρθε η δεύτερη σκηνή σαν αποκάλυψη. Έτσι, ήταν αναπόφευκτο να το γράψω.

Πείτε μου μερικά πράγματα για το έργο.

Σε πρώτο επίπεδο το έργο μιλάει για το βιασμό και την εκδίκηση. Μιλάει επίσης για την απώλεια της αθωότητας, τις υποχρεώσεις που είναι αυτονόητες σε μια οικογένεια, τον τρόπο που ο πόνος αντηχεί και η βία περνάει από τον έναν άνθρωπο στον άλλο: Στην εκδίκηση δεν βλάπτουμε μόνο τους άλλους (που το αξίζουν), ζημιώνουμε και τον εαυτό μας.

Είναι η εκδίκηση πιο ενδιαφέρουσα από τη συγχώρεση;

Η εκδίκηση είναι ικανοποιητική. Είναι αυτή που θέλει το κοινό και συνήθως είναι αυτό που θέλουμε και στην πραγματική ζωή, αρχικά, αν κάποιος μας έχει αδικήσει ή μας έχει βλάψει. Η συγχώρεση είναι χριστιανική. Η συγχώρεση δείχνει σοφία, αλλά κάποιες φορές μπορεί να δείχνει αδυναμία. Στο δράμα η εκδίκηση είναι πιο ικανοποιητική, επειδή ολοκληρώνει την ιστορία και επιτρέπει στο θύμα (και πρωταγωνιστή) να θριαμβεύσει - κάτι που το κοινό πάντα αναζητά. Αυτό είναι το ζητούμενο συναισθηματικά, επειδή ξέρουμε (στο σινεμά, στο θέατρο) ότι παρακολουθούμε μια ιστορία. Δεν είναι πραγματικό. Στην πραγματικότητα η εκδίκηση (η οποία συχνά καταλήγει στο φόνο) έχει τρομερά υψηλό κόστος. Στο δράμα δεν έχει κόστος, παρέχει την κάθαρση.

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχετε από τον πατέρα σας;

Δεν θέλω να απαντήσω αυτή την ερώτηση. Δεν δίνω συνεντεύξεις για τον Ηλία, για λόγους που ευχαρίστως θα συζητούσα. Πρώτα απ' όλα, είναι εισβολή στην ιδιωτική μου ζωή. Δεύτερον, μου είναι αδύνατο να επιλέξω μόνο μία έντονη ανάμνηση. Τρίτον, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε θέση όπως η δική μου, που γίνονται ουσιαστικά «παιδιά διασήμων». Ζουν εμμέσως μέσα από τους διάσημους γονείς τους. Δεν το έχω κάνει ποτέ αυτό και για να είμαι ειλικρινής το βρίσκω αηδιαστικό και αξιοθρήνητο, όταν κάποιος κάνει κάτι τέτοιο. Χρειάζεται να ζούμε όλοι τη δική μας ζωή, δεν μπορούμε να ορίζουμε τον εαυτό μας ή να τον περιβάλλουμε με ένα νοερό χιτώνα δόξας επειδή είμαστε στην ουσία μια τυχαία συνάντηση του σπέρματος με το ωάριο... Θα σου πω όμως ότι στον Ηλία άρεσε αυτό το θεατρικό μου, σε αντίθεση με τα σενάριά μου για ταινίες. Είμαι βέβαιος ότι έβλεπε την ελληνική τραγωδία σε αυτό και, παρόλο που τον παρουσιάζουν ως μισογύνη (ως προς τη συμπεριφορά του), νομίζω ότι επίσης γοητεύτηκε από τη γυναίκα πρωταγωνίστρια. Ο Ηλίας αγαπούσε τις γυναίκες, τον ενδιέφεραν πολύ περισσότερο απ' ό,τι οι άντρες. Και φυσικά αγαπούσε την πρωταρχική φύση της ιστορίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ