Γιατί το Λύκειο Επιδαύρου είναι μάλλον κάτι ελπιδοφόρο

Γιατί το Λύκειο Επιδαύρου είναι μάλλον κάτι ελπιδοφόρο Facebook Twitter
Περπατήσαμε ανάμεσα σε πεύκα σαν προσκοπάκια που ακολουθούν τον αρχηγό τους και σταθήκαμε σε ένα από τα λιγοστά ξέφωτα, όπου εκείνος συνέχισε να εξηγεί με μεγάλο ενθουσιασμό πώς θα υλοποιηθούν όλα.
0

Αν αναλογιστεί κανείς από πού ξεκινήσαμε μερικούς μήνες πριν, την επεισοδιακή έναρξη του φεστιβάλ Αθηνών φέτος, μία «κρυφή» συνέντευξη τύπου με έναν καλλιτεχνικό διευθυντή που αμέσως μετά το σύνολο σχεδόν των καλλιτεχνών που εμπλέκονται στην καλοκαιρινή αυτή γιορτή απαξίωσε, την θυελλώδη συνεδρίαση που τον οδήγησε σε παραίτηση, την πυροσβεστική επιλογή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στη θέση του και την τελική ευτυχή έκβαση του θεσμού, η συνέντευξη τύπου στο Ξενία της Επιδαύρου το προηγούμενο Σάββατο 30 Ιουλίου ολοκλήρωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τον φετινό κύκλο. Σε κλίμα αισιοδοξίας, ευφορίας και ελπίδας για το μέλλον! Αν και τα Επιδαύρια δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς υπολείπονται οι δύο πιο αναμενόμενες παραστάσεις Αριστοφάνη, η Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και οι Όρνιθες σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.


Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Φεστιβάλ Αθηνών και του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου ώστε να παραβρεθούμε στην ανακοίνωση της ίδρυσης του Λυκείου της Επιδαύρου, ένα διεθνές θερινό σχολείο του αρχαίου δράματος με στόχο την προσέλκυση σπουδαστών και νέων ηθοποιών από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από το εξωτερικό. Μία ιδέα που ίσως όφειλε να είχε πραγματοποιηθεί πολλά χρόνια πριν –άλλωστε έχει πέσει ουκ ολίγες φορές στο τραπέζι κατά το παρελθόν και κάποιες κινήσεις ανάλογες υπάρχουν έτσι κι αλλιώς- αλλά που μόλις τώρα μπαίνουν τα θεμέλια χάρη στην αποφασιστική πρωτοβουλία του Θεοδωρόπουλου, ο οποίος μας εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν κάτι που το οραματιζόταν εδώ και 40 χρόνια από την εποχή που ήταν και ο ίδιος μαθητής δραματικής σχολής.

Το Λύκειο Επιδαύρου θα λειτουργήσει το αμέσως επόμενο καλοκαίρι του 2017, σε μορφή θερινού σχολείου σε εγκαταστάσεις που θα διαμορφωθούν σε μία δασική έκταση 20 στρεμμάτων ανάμεσα στο Λυγουριό και το αρχαίο θέατρο.


Στη συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στην όχι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, αίθουσα συνεδριάσεων του Ξενία της Επιδαύρου, η πλειονότητα δεν ήταν ούτε δημοσιογράφοι ούτε καλλιτέχνες. Αποτελούταν κυρίως από τοπικούς παράγοντες, άρχοντες, συμβουλάτορες της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης, και οι οποίοι έδειχνα ενθουσιασμένοι που ο τόπος τους ξαφνικά γινόταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πόσο μάλλον που νέες προοπτικές προβολής του(ς) ανοίγονται. Με πολλά χαμόγελα και πολύ συναίνεση μίλησαν πριν τον καλλιτεχνικό διευθυντή, ο δήμαρχος Ασκληπιείου Κωνσταντίνος Γκάτζιος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, Άλκηστις Κοντογιάννη. Απούσα ήταν η έφορος αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου, βασικός πυλώνας του εγχειρήματος, η οποία έστειλε υποστηρικτική επιστολή. Όλοι ανεξαιρέτως εξέφρασαν μεγάλη και απόλυτη συμμετοχική διάθεση απέναντι στις επιλογές του Φεστιβάλ και του διευθυντή του. Για τον δήμαρχο που θεωρεί κληρονομιά σημαντική την παρουσία του αρχαίου θεάτρου, κάτι που γίνεται αφορμή και συνεχώς συμβάλει στη βελτίωση και στην επέκταση των υποδομών της περιοχής, ο περιφερειάρχης που αναλαμβάνει το κόστος αφού μπορεί να τα εξασφαλίσει χάρη σε διεθνή προγράμματα έως και το ποσό του ενός εκατομμυρίου, «ο σύγχρονος πολιτισμός δεν έχει όρια και σύνορα και απευθύνεται όχι στην ελίτ αλλά σε όλα τα λαϊκά στρώματα» είπε χαρακτηριστικά, τέλος, το πανεπιστήμιο ως το πλησιέστερο ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης που σχετίζεται με το αντικείμενο που θα κερδίσει τα μέγιστα με ένα τέτοιο κέντρο – εργαστήρι θεάτρου υψηλών προδιαγραφών δίπλα του.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μίλησε από γραπτό κείμενο.Ο ίδιος ήταν συναισθηματικά φορτισμένος, αλλά και ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος, και το έδειχνε που το σχέδιο επιτέλους υλοποιείται. Το Λύκειο Επιδαύρου θα λειτουργήσει το αμέσως επόμενο καλοκαίρι του 2017, σε μορφή θερινού σχολείου σε εγκαταστάσεις που θα διαμορφωθούν σε μία δασική έκταση 20 στρεμμάτων ανάμεσα στο Λυγουριό και το αρχαίο θέατρο και η οποία γειτνιάζει με το Κέντρο Υγείας, πολύτιμο σε περίπτωση που θα χρειαστούν Α' βοήθειες στους συμμετέχοντες. Η έκταση θα διαμορφωθεί ανάλογα σε κατασκήνωση με οικολογικές προδιαγραφές, ξύλινες κατασκευές που θα συμπεριλαμβάνουν καταλύματα, κλειστούς χώρους για διδασκαλία και καλλιτεχνική εργασία, καθώς και χώρους εστίασης με μοναστηριακού τύπου τραπέζια. Η διδασκαλία πάντως, δεν θα περιοριστεί στην κατασκήνωση, αλλά θα επιστρατευτούν και αίθουσες από σχολεία της περιοχής όπως τα Δημοτικά της Αρχαίας και Νέας Επιδαύρου, το Γυμνάσιο του Λυγουριού, όπως και το θέατρο της Μικρής Επιδαύρου όπου θα φιλοξενούνται είτε διαλέξεις είτε παρουσιάσεις μικρών παραστάσεων. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι θα παύσει να χρησιμοποιείται για χώρος παραστάσεων του Φεστιβάλ.

Γιατί το Λύκειο Επιδαύρου είναι μάλλον κάτι ελπιδοφόρο Facebook Twitter
Είναι σαφές ότι το προφίλ του Λυκείου δε θα είναι ακαδημαϊκό ή ερευνητικού χαρακτήρα, αλλά με καθαρά υποκριτική δραστηριότητα και θα απευθύνεται σε ηθοποιούς.


Το Λύκειο θα πραγματοποιείται σε δύο περιόδους, δηλαδή δύο 15ενθήμερα μεταξύ 22 Ιουνίου και 6 Ιουλίου το πρώτο, από 10 έως 24 Ιουλίου του 2017 το δεύτερο. Οι ημερομηνίες καθορίστηκαν έτσι ώστε να συμπίπτουν με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Επιδαύρου. Από του χρόνου οι παραστάσεις της Επιδαύρου θα εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη κοινή θεματική. Για το έτος 2017 η θεματική αυτή είναι «Η έλευση του ξένου». «Ένα ζήτημα που συνδέεται με τα σημερινά διλήμματα και θέτει μια εκ νέου συζήτηση για την πρόσληψη του πολιτικού θεάτρου της αρχαιότητας στη σημερινή εν βρασμώ παγκόσμια κατάσταση» όπως υπογράμμισε ο Θεοδωρόπουλος. Το περιεχόμενο των μαθημάτων του Λυκείου από εδώ και μπρος θα συνδέεται με την εκάστοτε θεματική.


Οι επαφές με σημαντικά ιδρύματα και θεσμούς του εξωτερικού έχουν ξεκινήσει: Με το Φεστιβάλ Θεάτρου της Πίζας, όπου συναντιούνται δραματικές σχολές από την Ιταλία και την Ευρώπη, με το Θεατρικό Ινστιτούτο της Βαρκελώνης, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο της πόλης, με τη Δραματική Σχολή Γκίλντχολ του Λονδίνου, αλλά και με το Κέντρο Γκροτόφσκι. Είναι σαφές ότι το προφίλ του Λυκείου δε θα είναι ακαδημαϊκό ή ερευνητικού χαρακτήρα αλλά με καθαρά υποκριτική δραστηριότητα και θα απευθύνεται σε ηθοποιούς. Κατά 80% θα είναι πρακτικά μαθήματα με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων των ηθοποιών σε ό,τι αφορά το αρχαίο δράμα και κωμωδία και μόλις κατά 20% θα αποτελείται από θεωρητικές συζητήσεις, αναλύσεις και διαλέξεις.


Μακροπρόθεσμα υπάρχει η φιλοδοξία να προστεθούν σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, μουσικοί, χορογράφοι και χορευτές. Σε κάθε περίοδο θα παρέχεται η δυνατότητα να φοιτούν 150 σπουδαστές, οι οποίοι θα επιλέγονται ή θα προτείνονται από σημαντικές δραματικές σχολές και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θα παρακολουθούν συνολικά 170 ώρες διδασκαλίας ενώ θα συνυπάρχουν οκτώ με δέκα εργαστήρια που θα καθοδηγούνται από διαφορετικό δάσκαλο. Η συμμετοχή στο Λύκειο θα έχει δίδακτρα, το ποσό των οποίων ακόμα δεν έχει καθοριστεί. Σε αυτή τη λεπτομέρεια ο Θεοδωρόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Δεν πιστεύω στο τζάμπα. Κανείς δεν το σέβεται».


Διαλέξεις, περιηγήσεις, και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επίσης θα προσφέρονται στους σπουδαστές. Οι διδάσκοντες θα είναι σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς θεάτρου που συνδέονται με την έρευνα του αρχαίου δράματος. Ένας άλλος στόχος του Λυκείου θα είναι τα αφιερώματα σε παραδοσιακά θέατρα της Ανατολής, όπως της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας ώστε να επιτευχθεί μια διαπολιτισμική προσέγγιση της τραγωδίας. Τέλος, για την ευρύτερη αξιοποίηση της Αργολίδας, έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Heilbronn της Γερμανίας και τον καθηγητή Sebastian Kaiser ώστε να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή επιστημονική ομάδα, που θα ερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους τουριστικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Θα αποκτήσει το Λύκειο θεσμικό και νομικό χαρακτήρα ανεξάρτητο από το Φεστιβάλ; Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Γκάτζιος διαβεβαίωσε ότι όλα θα πάρουν νομική μορφή, ώστε να συνεχίσουν να υφίστανται και μετά από τη θητεία όσων εμπλέκονται....

«Η διεθνής αυτή συνάντηση των νέων καλλιτεχνών, μέσα από μια διαδικασία παιδείας και βαθιάς κατανόησης των θεσμών – όπως της Δημοκρατίας, που είναι άρρηκτα δεμένη με το αρχαίο δράμα- θεωρούμε ότι προσδιορίζει μια νέα αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές, όσο του θεάτρου όσο και του τόπου μας» συμπλήρωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής πριν δώσει το λόγο στην Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σύμβουλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών, η οποία κατά κάποιο τρόπο τελεί χρέη «λυκειάρχη», και η οποία μίλησε για τις διεθνείς επαφές που έχουν ξεκινήσει για την επάνδρωση του διδασκαλικού προσωπικού. Αν και είναι νωρίς για το ακριβές ύφος του όλου προγράμματος το οποίο θα διαμορφωθεί σιγά σιγά.


Λίγο αργότερα, κάποιοι από εμάς ακολουθήσαμε τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο στο δασύλλιο το οποίο προορίζεται για την κατασκήνωση και το Λύκειο της Επιδαύρου. Περπατήσαμε ανάμεσα σε πεύκα σαν προσκοπάκια που ακολουθούν τον αρχηγό τους και σταθήκαμε σε ένα από τα λιγοστά ξέφωτα, όπου εκείνος συνέχισε να εξηγεί με μεγάλο ενθουσιασμό πώς θα υλοποιηθούν όλα. Ποιος θα επιμεληθεί αρχιτεκτονικά να διαμορφώσει το χώρο; «θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για να βρεθεί αρχιτεκτονικό γραφείο εξειδικευμένο σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις» είπε και πρόσθεσε για μια ακόμα φορά:«Η ιδέα έχει αρχίσει να υλοποιείται. Και να θέλαμε δεν μπορούμε πια να κάνουμε πίσω».

Γιατί το Λύκειο Επιδαύρου είναι μάλλον κάτι ελπιδοφόρο Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τοπικούς παράγοντες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ