Βάτραχοι: Μια frog opera

Βάτραχοι: Μια frog opera Facebook Twitter
0

Εσύ πρότεινες να ανεβάσεις τους Βατράχους ή σου ζητήθηκε;

Εγώ το ήθελα. Πρώτον γιατί η συγκεκριμένη κωμωδία μου αρέσει. Αλλά και γενικότερα, κάτι συμβαίνει με τον Αριστοφάνη και ο τρόπος που ανεβαίνει δεν με έχει κερδίσει. Θεωρώ ότι ο Αριστοφάνης φτάνει ως εμάς με απώλειες.

Τι χάνουμε;

Χάνουμε το επικαιρικό στοιχείο, χάνουμε οπωσδήποτε την αίσθηση του πανηγύρεως αλλά και του contest. Επιπλέον, όταν επιχειρούμε να τα μεταφέρουμε στο σήμερα, χάνουμε τη φοβερή ποίηση που έχει ο Αριστοφάνης και οπωσδήποτε το μεγαλείο του. Γι' αυτό η δική μου παράσταση έχει πολλές ονομασίες.

Όπως;

Θα μπορούσαμε να την πούμε frog opera. Είναι ένας νέος όρος που εισάγω επειδή μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις. Opera, όπως ξέρεις, σημαίνει έργο (opus). Frog opera σημαίνει τα έργα των βατράχων ή, αν προτιμάς, Βατράχων Έργα. 

Τι είναι λοιπόν η frog opera που ετοιμάζεις;

Είναι μια παράσταση με αστέρες και αστερίσκους, αλλά με την έννοια ότι θα έχει πολλές παραπομπές, σαν να εξηγούμε το έργο, σαν να λέμε ποιο είναι το έργο και ποια η δική μας πρόταση. Θέλω να είναι απολύτως κατανοητό στο κοινό ποιος είναι ο Αριστοφάνης και τι σημαίνει το έργο του.

Αυτό με παραπέμπει στο διδακτικό σου ρόλο.

Με έναν τρόπο θέλω να επικοινωνήσω τους δικούς μου προβληματισμούς, τις δικές μου ελλείψεις και γνώσεις. Αυτό λέγεται διδασκαλία, αλλά εγώ προτιμώ να το αποκαλώ επικοινωνία.

Όπερα σημαίνει μουσική. Βλέπω ότι θα την υπογράφει ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος. Τι φόρμα θα έχει;

Την τελική φόρμα θα την ξέρω μια μέρα πριν την πρεμιέρα. Το βέβαιο είναι ότι η παράσταση θα έχει αυτοσχεδιασμό, θέλω να κάνω το κοινό κοινωνό στον προβληματισμό μου. Δεν θέλω να στέκει χάσκον και να βλέπει είτε μια υπεραπλουστευμένη σάτιρα του σήμερα είτε μια ιστορική μουσειακή παράσταση που δεν μας αφορά.

Για άλλη μια φορά διακρίνω πως δεν έχεις άγχος, εν όψει της παράστασης.

Δεν αισθάνομαι ότι δίνω εξετάσεις, άγχος είχα μόνο στο σχολείο. Το μόνο άγχος μου είναι να καταφέρω να εκφράσω αυτό που θέλω. Αυτό είναι το μόνο.

Πώς επέλεξες τους ηθοποιούς για τους Βατράχους;

Είναι όλοι ηθοποιοί που ο καθένας έχει τη δική του ιστορία και τους οποίους εκτιμώ πάρα πολύ. Είναι όλοι εξαιρετικοί, έχουμε τον ίδιο κώδικα. Ανυπομονώ να δω πως θα δέσει ο Μαρίνος με μένα και τα νέα τα παιδιά, αν και είναι ο πιο νέος απ' όλους.

Πώς τον έπεισες να παίξει;

Του είπα, θες να κάνεις κάτι σαν Διόνυσο; Με μεγάλη χαρά, μου απάντησε. Είχαμε μόνο αυτή τη λακωνική κουβέντα, δεν ζήτησε περισσότερα και αυτό με τιμά. Ο Μαρίνος είναι μια προσωπικότητα εφηβική, αλλά και old time classic. Eίναι η ιδανική γέφυρα ανάμεσα στην παράσταση και τον θεατή, ξέρει να απευθύνεται και στο σανίδι και στην πλατεία. Αυτό είναι κάτι που μου χρειάζεται. Είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση ο Μαρίνος: Είναι ένας λαοφιλής, λαϊκός καλλιτέχνης που διαθέτει με φοβερό class. Aυτή η σύνθεση δεν υπάρχει σήμερα.

Τι σε προβληματίζει καθώς προχωρούν οι πρόβες;

Ο πρώτος και βασικός μου προβληματισμός είναι πώς θα συνεργαστώ με τον σκηνοθέτη μου (γέλια). Αλήθεια, είναι η πιο δύσκολη συνεργασία μου.

Θα είσαι ο Αισχύλος στην παράσταση...

Α, δεν ξέρω ακόμη, μπορεί και ο Ευριπίδης. Κοίτα, αυτή τη στιγμή κάνω ένα γενικό σκίτσο της παράστασης. Ένα σκίτσο της πλάκας και το εννοώ, το κάνω με μια ευφρόσυνη διάθεση κωμωδίας. Βλέπω εκεί τι πρέπει να κρατήσω, τι πετώ, πού με πάει η παράσταση. Τίποτα δεν είναι τελικό μέχρι την τελευταία στιγμή, μπορεί να ζητηθεί από τους ηθοποιούς να κάνουν πράγματα την τελευταία στιγμή, ακόμη και την ώρα της παράστασης. Γι' αυτό όλοι οι ηθοποιοί μου είναι κομάντος. 

Τελικά το θέατρο ορίζεται από το κείμενο;

Το θέατρο ορίζεται από το κείμενο, αρκεί να ορίσουμε τι είναι κείμενο. Κείμενο, λοιπόν, είναι ένα σήμα, ένας κώδικας, δεν είναι ούτε νεκρό γράμμα ούτε μια άναρθρη κραυγή ασυδοσίας. Αφού αποφασίσεις τι είναι το κείμενο με ανοιχτά μάτια (αν θέλεις με χειρουργικά γυαλιά και όχι με χειρουργική αποστειρωμένη λαβίδα), τότε ναι, μπορείς να πεις ότι το κείμενο σε οδηγεί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ