Ζουμ στον παραλογισμό της ανθρώπινης ματαιοδοξίας Facebook Twitter

Ζουμ στον παραλογισμό της ανθρώπινης ματαιοδοξίας

0

Η μόδα αποτελεί μια έννοια που αντιπροσωπεύει αυτό που είναι στην επικαιρότητα αυτή τη στιγμή. Η φωτογραφία μόδας του Paul Kooiker, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζεται από τη διαχρονικότητά της.

Ο καλλιτέχνης απεικονίζει τις μεγαλύτερες μάρκες μόδας και τα πιο διάσημα πρόσωπα του σήμερα, αλλά τα μεταφέρει σε έναν δικό του, αλλόκοτο κόσμο. Αποκομμένες από τον συμβατικό χωρόχρονο, οι σουρεαλιστικές εικόνες του παραπέμπουν σε κινηματογραφικά στιγμιότυπα με ιστορίες που μόνο να μαντέψουμε μπορούμε.

Στο ξεχωριστό οπτικό σύμπαν του Kooiker, το οποίο έχει οικοδομήσει με προσοχή, τα μέρη του σώματος περιφέρονται ελεύθερα από τους ιδιοκτήτες τους και τα καθημερινά αντικείμενα διαστρεβλώνονται, αποκτώντας νέο, διττό νόημα.

Ο Paul Kooiker, γεννημένος το 1964 στο Ρότερνταμ, σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης της Χάγης και στη Rijksakademie van Beeldende Kunsten του Άμστερνταμ. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Prix-de-Rome Photography το 1996 και με το βραβείο A. Roland Holst Award για το έργο του το 2009.

H φωτογραφία του υπερβαίνει τους κλασικούς ρόλους των φύλων: τα μοντέλα του υιοθετούν ασυνήθιστες πόζες και τα πρόσωπά τους συχνά μένουν εκτός κάδρου, αποκρύπτοντας την ταυτότητά τους. Μερικές φορές, δεν είναι καν σαφές αν το θέμα είναι άνθρωπος ή κούκλα.

Ο Kooiker καταφέρνει να ξεφύγει από τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς με έναν φαινομενικά αβίαστο τρόπο. Δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο είδος ομορφιάς που δεν είναι επιφανειακό, αλλά σχεδόν φροϋδικό με τον τρόπο που παίζει με τις σκοτεινές επιθυμίες, τους φετιχισμούς και τα υποσυνείδητα όνειρα.

Ταυτόχρονα, η φωτογραφία του υπερβαίνει τους κλασικούς ρόλους των φύλων: τα μοντέλα του υιοθετούν ασυνήθιστες πόζες και τα πρόσωπά τους συχνά μένουν εκτός κάδρου, αποκρύπτοντας την ταυτότητά τους. Μερικές φορές, δεν είναι καν σαφές αν το θέμα είναι άνθρωπος ή κούκλα.

Όλα τα έργα της έκθεσης έχουν δημιουργηθεί με ένα iPhone. Σε μια εποχή που όλοι φωτογραφίζουν με το smartphone τους, ο Paul Kooiker χρησιμοποιεί ακριβώς αυτό το εργαλείο για να δημιουργήσει έναν παράλληλο κόσμο που είναι φαινομενικά αποκομμένος από τον πραγματικό και που δεν μπορεί να αντιγραφεί.

Η έκθεσή του, FASHION, καταφέρνει να παγώσει την ιλιγγιώδη ταχύτητα της βιομηχανίας της μόδας, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον παραλογισμό της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και επιθυμίας.

FASHION Facebook Twitter
Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2021 Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2020 Φωτ.: Paul Kooiker

FASHION Facebook Twitter
Φωτ.: Paul Kooiker
 

FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2021 Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2022 Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2022 Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2019 Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2021 Φωτ.: Paul Kooiker

Η έκθεση FASHION του Paul Kooiker παρουσιάζεται στο Foam στο Άμστερνταμ έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Φωτογραφία / Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Για πρώτη φορά εκτίθενται οι φωτογραφίες από τη «συντριπτική» επίσκεψή του το 1994 σε μια ψυχιατρική δομή της Αυστρίας και η συνάντησή του με τους καλλιτέχνες-τρόφιμους του ιδρύματος.
THE LIFO TEAM
«The Face»: το περιοδικό που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς

Φωτογραφία / «The Face»: Το περιοδικό που σου έλεγε πώς να ζεις

Το θρυλικό έντυπο που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς, καταγράφοντας όλες τις υποκουλτούρες της δεκαετίας του ’80 και του ’90 με εξαιρετικά κείμενα και πρωτοποριακές φωτογραφίες, είναι ακόμα επιδραστικό.
M. HULOT
Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Οι Αθηναίοι / Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Κάνοντας σκέιτ, φωτογράφιζε cool και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Όταν κατάλαβε ότι έτσι πιάνει το ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και μετατρέπει το στιγμιότυπο σε έργο τέχνης, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Ο Bill Georgoussis αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Enri Canaj: «Η φωτογραφία με έκανε καλύτερο άνθρωπο»

Φωτογραφία / Ένρι Τσανάι: «Η φωτογραφία με έκανε καλύτερο άνθρωπο»

Mια έκθεση με αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του πάνω στο προσφυγικό, μια εμπειρία που του είναι αρκετά οικεία όντας παιδί μεταναστών, είναι η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον διακεκριμένο φωτογράφο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Juergen Teller: «Παίρνω το χιούμορ πολύ στα σοβαρά»

Φωτογραφία / Juergen Teller: «Παίρνω το χιούμορ πολύ στα σοβαρά»

Παρακολουθώντας τη συζήτηση μεταξύ του φωτογράφου Juergen Teller και της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτης Παναγιωτάκου, στο πλαίσιο της έκθεσης «you are invited» στο Onassis Ready, μας αποκαλύφθηκε πού συναντιέται ο Πάπας Φραγκίσκος με τον O.J. Simpson και η Linda Evangelista με τον Καραβάτζιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στις φωτογραφίες του Γιούργκεν Τέλερ όλοι μεταμορφώνονται σε καθημερινά πρόσωπα

Φωτογραφία / Στις φωτογραφίες του Γιούργκεν Τέλερ όλοι μεταμορφώνονται σε καθημερινά πρόσωπα

Διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος, είδωλο των ’90s, πρότυπο των ’00s, ένας τύπος που φορά γυαλιστερά σορτσάκια σε φλούο χρώματα, σύζυγος και πατέρας, ντροπαλός ονειροπόλος ή Γερμανός παραμυθάς της εικόνας; Με αφορμή την έκθεσή του που ξεκινά σήμερα στο Onassis Ready ανατρέχουμε στο έργο ενός από τους σημαντικότερους φωτογράφους της εποχής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Χους εις τέφραν, εις ύδωρ. Στα νερά του Γάγγη κλείνει ο κύκλος

Φωτογραφία / Άλλη μια μέρα στον Γάγγη που καίνε νεκρούς

Μια φωτογραφική περιπλάνηση στο Βαρανάσι και στον κόσμο του, με τελικό προορισμό τον Γάγγη, όπου η καύση νεκρών, παρότι ενέχει το στοιχείο του μεταφυσικού, μοιάζει με μία ακόμα καθημερινή δραστηριότητα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ