Still Human: Tο συγκλονιστικό love story της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Η Σύλβια και ο Στάθης είναι ένα ταιριαστό ζευγάρι που είναι πολλά χρόνια μαζί και αγαπιούνται πολύ μεταξύ τους. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Still Human: Tο συγκλονιστικό love story της Σύλβιας και του Στάθη

0

Ο τίτλος του φωτογραφικού πρότζεκτ του Μιχάλη Πατσούρα, «Still Human», που κέρδισε το φετινό βραβείο Athens Photo World 2022 (ένα βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη και αναδεικνύει τη δουλειά επαγγελματιών φωτορεπόρτερ), μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους: Ο ένας είναι ότι κάποιος ζει μια ζωή «ακίνητη», στο τέλμα, και ο άλλος ότι το πρόσωπο που φωτογραφίζει παραμένει ακέραιο και συναισθηματικά δυνατό, παρ’ όλες τις δυσκολίες.

Και οι δύο ερμηνείες μπορούν να ταιριάξουν στους ήρωες της ιστορίας του, τη Σύλβια και τον Στάθη, ένα ζευγάρι που ο Μιχάλης παρακολουθεί διακριτικά και φωτογραφίζει τα τελευταία χρόνια.

Ο Μιχάλης Πατσούρας είναι επαγγελματίας φωτογράφος που έχει ασχοληθεί με κάθε είδος φωτογραφίας. «Έχω δουλέψει ως ρεπόρτερ σε περιοδικά, ως lifestyle φωτογράφος, ως still life φωτογράφος, ως φωτογράφος εξωτερικών χώρων» λέει, «αλλά όλα αυτά τα χρόνια που βιοποριζόμουν από τη φωτογραφία δούλευα και σε δικά μου πρότζεκτ τα οποία δεν τα επικοινωνούσα. Είχα φτιάξει ένα site και ανέβαζα εκεί ό,τι δουλειά τελείωνα και αισθανόμουν ότι την είχα δείξει στον κόσμο. Δεν την επικοινωνούσα, όμως, πραγματικά.

Λίγο πριν από τον κορωνοϊό, την περίοδο που είχα τις καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις, έσβησα το site και αποφάσισα να επικοινωνήσω σωστά τις προσωπικές μου δουλειές. Το μικρό αυτό στόρι είναι η πρώτη δουλειά που βγάζω προς τα έξω. Το έστειλα στον διαγωνισμό και τώρα που πήρε το βραβείο είναι ευκαιρία να το μάθει ο κόσμος.

Το «Still Human» το εμπνεύστηκε η φίλη ενός φίλου μου που είναι στη Νέα Υόρκη, η οποία ασχολείται με τους τοξικοεξαρτημένους. Προσέγγισα αυτούς τους ανθρώπους με σεβασμό, ήθελα να είναι ντοκουμέντο της ζωής τους αλλά δεν με ενδιέφερε να δείξω ότι κάνουν χρήση…».

Η Σύλβια και ο Στάθης είναι ένα ταιριαστό ζευγάρι που είναι πολλά χρόνια μαζί και αγαπιούνται πολύ μεταξύ τους. Ενώ συνήθως, λόγω της εξάρτησης, πάρα πολλά ζευγάρια χαλάνε τη σχέση τους επειδή τα κερδίζει η ανάγκη και πρωτίστως αυτό που τους νοιάζει είναι η δόση, αυτοί παραμένουν ζευγάρι, γιατί ο Στάθης είναι πάρα πολύ δοτικός και καλός με τη Σύλβια, κι αντίστοιχα η Σύλβια τον λατρεύει.

Εξηγεί ότι γνώρισε τη Σύλβια και τον Στάθη μέσα από κάποιον άλλο πρωταγωνιστή σε φωτογραφικό στόρι του, τον Γιάννη, τον οποίο ακολουθεί χρόνια και καταγράφει τη ζωή του. «Ακολουθώ τις ζωές κάποιων ανθρώπων για πολλά χρόνια» λέει.

«Τυχαίνει να φωτογραφίζω ακόμα και τους δικούς μου φίλους και τις δικές μου σχέσεις, στην ουσία ζω με αυτό το κομμάτι, το φωτογραφικό, συνυπάρχω με τη φωτογραφία γιατί είναι ένας ιδιότυπος τρόπος για να γνωρίζω τους ανθρώπους. Ακόμα και να αγαπάω τους ανθρώπους.

Το ζευγάρι μου το σύστησε ο Γιάννης, γιατί θεώρησε ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να τους φωτογραφίσω. Μου τους σύστησε και πήγα στο σπίτι τους, ήταν η αρχή του κορωνοϊού, το 2020, τους εξήγησα τι κάνω, και από τη δεύτερη φορά που συναντηθήκαμε άρχισα να τους φωτογραφίζω. Με δέχτηκαν στη ζωή τους κι άρχισαν να μου μιλάνε για τον εαυτό τους, γιατί κατάλαβαν ότι δεν έχω σκοπό να κάνω καταγγελτική φωτογραφία. Τους εξήγησα ότι με ενδιαφέρει η εικόνα κι ότι αυτό που κάνω μου αρέσει πάρα πολύ, όπως αρέσει σε αυτούς αντίστοιχα κάτι άλλο. Άρχισαν να μου αφηγούνται τη ζωή τους και να αισθάνονται άνετα μπροστά στον φακό. 

Η Σύλβια και ο Στάθης είναι ένα ταιριαστό ζευγάρι που είναι πολλά χρόνια μαζί και αγαπιούνται πολύ μεταξύ τους. Ενώ συνήθως, λόγω της εξάρτησης, πάρα πολλά ζευγάρια χαλάνε τη σχέση τους επειδή τα κερδίζει η ανάγκη και πρωτίστως αυτό που τους νοιάζει είναι η δόση, αυτοί παραμένουν ζευγάρι, γιατί ο Στάθης είναι πάρα πολύ δοτικός και καλός με τη Σύλβια, κι αντίστοιχα η Σύλβια τον λατρεύει. Είναι κάτι σπάνιο το πώς συνυπάρχουν και φροντίζουν ο ένας τον άλλο.

Αυτό με βοήθησε πολύ να συνυπάρξω κι εγώ μαζί τους, κι επειδή ήθελα να μείνω απαρατήρητος για να βγάλω τις εικόνες που με ενδιέφεραν, δεν ήθελα να ποζάρουν στον φακό, είχα γυρίσει τη μηχανή σε αθόρυβο mode για να μην ακούγεται το κλείστρο και να ξεχνάνε ότι βγάζω φωτογραφίες. Συνήθως δεν κινούμαι, κάθομαι σε μία θέση για να μην έχουν την ανάγκη να με ψάχνουν και να κάνουν τις δουλειές τους χαλαρά.

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Η Σύλβια στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού τους, στα προσφυγικά του Νέου Κόσμου. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Η Σύλβια στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού τους, στα προσφυγικά του Νέου Κόσμου, το πατρικό του Στάθη, πριν η πυρκαγιά το κάψει ολοσχερώς. Είναι η πρώτη γνωριμία μαζί της, κουβεντιάζουμε πάρα πολλές ώρες και μου λέει για τη ζωή της.

Μου λέει για το ατύχημα που είχε στη Νέα Υόρκη που της άλλαξε όλη τη ζωή. Έμεινε αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη και μου κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί είναι πολύ καλλιεργημένη, μιλάει ξένες γλώσσες και είναι πολύ έξυπνο άτομο, έχει γνώσεις για τη μουσική, της αρέσει να διαβάζει και να γράφει, και μάλιστα ήταν πρόθυμη να μάθει και φωτογραφία.

Μου λέει ότι είναι πολύ ερωτευμένη με τον Στάθη κι ότι είχε πολύ δύσκολη παιδική ηλικία. Είναι από αρκετά εύρωστη οικονομικά οικογένεια, αλλά ο μπαμπάς και η μαμά της συντέλεσαν στο να γίνει τελικά αυτό που είναι, τοξικοεξαρτημένη. Τους αγαπάει μεν, αλλά τους επιρρίπτει ένα μέρος των ευθυνών, γιατί την άφησαν να τη μεγαλώνει μια προβληματική θεία της, η οποία για να την τιμωρήσει την έβαζε να κάνει πολύ σκληρά πράγματα (λέει πως την έβαζε να κάνει εμετό και να τον τρώει!).

Μου εξηγεί πως δεν κάνουν ποτέ σίσα γιατί τη φοβούνται επειδή σε κάνει επικίνδυνο.

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Ο Στάθης χρειάστηκε περισσότερο χρόνο να εξοικειωθεί μαζί μου και να βεβαιωθεί ότι δεν είμαι κάποιος που θα τους καταδώσει. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Ο Στάθης χρειάστηκε περισσότερο χρόνο να εξοικειωθεί μαζί μου και να βεβαιωθεί ότι δεν είμαι κάποιος που θα τους καταδώσει. Εδώ μου λέει διάφορες περιπέτειές του. Τα ναρκωτικά αλλοιώνουν την συμπεριφορά αλλά δεν αλλοιώνουν πάντα τον χαρακτήρα, και ο Στάθης έχει καλό χαρακτήρα.

Μου λέει διάφορα για τη ζωή του, ότι κάποτε ασχολούνταν με το μποξ, το καταλαβαίνεις από το κορμί του ότι ήταν μποξέρ πριν ξεκινήσει τη χρήση. Μου λέει ότι έχει κάνει οχτώ χρόνια φυλακή για χρήση ναρκωτικών. Θέλει να ξεκολλήσει, να κόψει. Θέλει να εργαστεί, να ξαναζήσει.

Την επομένη θέλει να πάει σε κάποιο παράρτημα του Δήμου της περιοχής, να συναντήσει κάποιους γνωστούς του, που ίσως τον βοηθήσουν να βρει μια δουλειά.

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Όλη η οικογένεια μαζί στο κρεβάτι. Η Σύλβια, ο Στάθης και το κοκόνι, ο Μόρτης. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Όλη η οικογένεια μαζί στο κρεβάτι. Η Σύλβια, ο Στάθης και το κοκόνι, ο Μόρτης. Ιστορίες με τον Μόρτη. Τον έχουν χρόνια και τον έχουν κυριολεκτικά σαν παιδί τους. Ο Μόρτης τώρα βρίσκεται σε έναν φίλο τους, τον φιλοξενεί επειδή δεν έχουν σταθερό σπίτι και δεν ήθελαν να τον έχουν στον δρόμο. Περιμένουν να βρουν σπίτι και να τον πάρουν πάλι μαζί τους. 

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Ο Στάθης με σορτς πυγμάχου. Η Σύλβια, συγκινημένη, τον αγκαλιάζει. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Ο Στάθης με σορτς πυγμάχου. Δένοντας τα μπαντάζ, μου μιλάει για τον πυγμάχο πατέρα του, που κάποτε ήταν πρωταθλητής. Η Σύλβια, συγκινημένη, τον αγκαλιάζει. Για κείνη μοιάζει να είναι ο «θεός» της, ο ένας και μοναδικός, ο άντρας της.

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Ο Στάθης βάζει τη ζώνη για βάρη, για να μην πάθει η μέση του ζημιά. Απογευματινή προπόνηση. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Ο Στάθης βάζει τη ζώνη για βάρη, για να μην πάθει η μέση του ζημιά. Για πολλοστή φορά ετοιμάζεται να παλέψει. Προσπαθεί τόσο σωματικά όσο και πνευματικά να ξαναμπεί στο παιχνίδι της ζωής, να παλέψει για τη ζωή του.

Απογευματινή προπόνηση. Έχει γράψει στον τοίχο «Σύλβια», γιατί έχει μεγάλο έρωτα με την Σύλβια. Προσπαθεί να μην τσακώνονται, γιατί αν τυχόν υψώσει τον τόνο της φωνής του η Σύλβια φεύγει κι αυτός παθαίνει σοκ. Δεν θέλει να της φωνάζει.

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Ο Στάθης μού δείχνει τους κοιλιακούς του. Είναι πολύ σκληρό να είσαι πρώην αθλητής και να βλέπεις το σώμα σου να το τσακίζει η χρόνια χρήση. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Ο Στάθης μού δείχνει τους κοιλιακούς του. Είναι πολύ σκληρό να είσαι πρώην αθλητής και να βλέπεις το σώμα σου να το τσακίζει η χρόνια χρήση.

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Η Σύλβια έχει πάει να φτιάξει καφέ στην τουαλέτα. Είναι στεναχωρημένη γιατί ο Μόρτης έχει ένα πρόβλημα υγείας και δεν έχουν λεφτά να τον πάνε στο γιατρό. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Η Σύλβια έχει πάει να φτιάξει καφέ στην τουαλέτα. Είναι στεναχωρημένη γιατί ο Μόρτης έχει ένα πρόβλημα υγείας και δεν έχουν λεφτά να τον πάνε στο γιατρό.

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Κουβεντιάζουν και λένε μεταξύ τους ιστορίες. Συλλογισμός, σκέψη, απομόνωση σε μια εσώτερη πραγματικότητα, εντελώς προσωπική. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Κουβεντιάζουν και λένε μεταξύ τους ιστορίες. Συλλογισμός, σκέψη, απομόνωση σε μια εσώτερη πραγματικότητα, εντελώς προσωπική.

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Ο Στάθης είναι σε απόγνωση κι η Σύλβια προσπαθεί να τον καλμάρει. Του λέει «θα τα βρούμε, μη στεναχωριέσαι». Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Μόλις έχουν πάει τον Μόρτη στην κτηνίατρο και τους έχει δώσει το κόστος της περίθαλψης, που είναι 60 ευρώ. Δεν είχαν να τα δώσουν, ο Στάθης είναι σε απόγνωση κι η Σύλβια προσπαθεί να τον καλμάρει. Του λέει «θα τα βρούμε, μη στεναχωριέσαι».

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Το «φιλί της ζωής». Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Το «φιλί της ζωής». Όλα θα περάσουν και όλα θα είναι καλύτερα. Ο Στάθης κρατάει στο χέρι του την κεραία της τηλεόρασης. Έχει μια τεράστια τηλεόραση υγρών κρυστάλλων, σπασμένη, και το υγρό που υπάρχει μέσα δημιουργεί διάφορα σχέδια. Αν την ανάψεις, τα σχέδια αυτά είναι σαν fractals, σαν tribals, πολύ ιδιαίτερα.

Τη βάζει στην πρίζα και μου λέει «αυτό είναι δικό μου έργο τέχνης».

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Το σπίτι τους αμέσως μετά την πυρκαγιά, καμένο ολοσχερώς. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Το σπίτι τους αμέσως μετά την πυρκαγιά, καμένο ολοσχερώς. Ο Στάθης λέει ότι μπορεί και να ήταν εμπρησμός, δεν ξέρουν τι συνέβη γιατί δεν ήταν στο σπίτι όταν ξέσπασε η φωτιά. Είχαν βγει και γυρνώντας είδαν μαζεμένο κόσμο, πυροσβεστική, αστυνομία και το σπίτι τους να καίγεται μαζί με τα διπλανά σπίτια. Πανικοβλήθηκαν και δεν ήξεραν τι να κάνουν.

Ο Στάθης μου τηλεφώνησε για να μου δείξει τι είχαν πάθει. Τα πάντα είναι ακόμα νωπά από το νερό της πυροσβεστικής, δεν έχει μείνει τίποτα, το σπίτι δεν είναι κατοικήσιμο. Ωστόσο, κοιμούνται εκεί μέσα, στα καμένα.

Το καλοκαίρι κοιμόντουσαν σε πλατείες, όπου μπορούσαν να βρουν εύκολη πρόσβαση. Πήγαν σε μια δομή φιλοξενίας αλλά τους χώρισαν, γιατί υπήρχαν τμήματα αντρών και γυναικών. Έκαναν φασαρία επειδή ήθελαν να μείνουν μαζί και τους έδιωξαν και δεν τους ξαναδέχτηκαν σε κάποια δομή. 

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Ο Στάθης ψάχνει να βρει τι ρούχα του έχουν απομείνει. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Κάηκε. Αποκαΐδια. Δεν έμεινε τίποτα. Όλα από την αρχή. «Τι θα κάνουμε, πού θα πάμε; Έχω την εντύπωση πως μας κυνηγάνε. Ποιος μας το έκανε αυτό;». Ο Στάθης ψάχνει να βρει τι ρούχα του έχουν απομείνει. Ένα μάτσο καμένα και παντού νερό από την πυροσβεστική.

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Ο σταυρός γλίτωσε. Έργο του Στάθη, από την εποχή που εργαζόταν ως κοσμηματοποιός. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Κι όμως, ο σταυρός γλίτωσε. Έργο του Στάθη, από την εποχή που εργαζόταν ως κοσμηματοποιός. Δέκα χρόνια δούλευε σε εργαστήριο. Τον βρίσκει άθικτο και τον περνάει στο λαιμό του.  

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Στη φωτογραφία ο Στάθης και η Σύλβια σε νεαρή ηλικία. Εικοσιπέντε χρόνια πίσω. Εικοσιπέντε χρόνια σύντροφοι. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Σαν από θαύμα σώθηκε και το άλμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες. Στη φωτογραφία ο Στάθης και η Σύλβια σε νεαρή ηλικία. Εικοσιπέντε χρόνια πίσω. Εικοσιπέντε χρόνια σύντροφοι. Είναι ανεξήγητο πώς δεν έπαθε τίποτα ένα τόσο ευαίσθητο υλικό. 

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Όλα μαύρα. Πλένοντας τα χέρια στο μπάνιο. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Με ένα κερί στο χέρι για να μπορέσει να κινηθεί, να βρει το δρόμο του μέσα στο σπίτι. Όλα μαύρα. Πλένοντας τα χέρια στο μπάνιο. «Όπου και να ακουμπήσεις λερώνεσαι. Τι μας συνέβη; Πώς έγινε αυτό το κακό;».

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Το πορτρέτο της μητέρας του Στάθη έμεινε άθικτο από τη φωτιά. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Το πορτρέτο της μητέρας του Στάθη έμεινε άθικτο από τη φωτιά. «Έχει γλιτώσει από όλες τις καταστροφές που μας έχουν συμβεί. Είναι σαν να μας προστατεύει».

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Το καλοκαιρινό τους σπίτι ήταν ένα τροχόσπιτο, ένα «σπίτι» δηλαδή απ' αυτά που μπορούν να σε ταξιδέψουν παντού. Φωτ.: Μιχάλης Πατσούρας

Το καλοκαιρινό τους σπίτι ήταν ένα τροχόσπιτο, ένα «σπίτι» δηλαδή απ' αυτά που μπορούν να σε ταξιδέψουν παντού. Στο Λαγονήσι, πολύ κοντά στη θάλασσα. Μοιάζει σαν να είναι σε άλλη χώρα, σαν αμερικάνικο τροχόσπιτο.

Το βρήκαν μέσω ενός γνωστού τους και πήγα να δω πώς ζούσαν γιατί εκεί δεν ήταν Αθήνα για να υπάρχουν συσσίτια. Υπήρχαν όμως κάποια μαγαζιά της περιοχής που τους έδιναν φαγητό κάθε μέρα. Τους βοηθούσαν. Έμειναν εκεί για όλη την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά μετά αναγκάστηκαν να φύγουν γιατί οι κάτοικοι της περιοχής τούς έκαναν δύσκολη τη ζωή.

Η Σύλβια έχει ένα πρόβλημα με τα μάτια της λόγω του πολύ σοβαρού ατυχήματος που είχε στην Αμερική. Ήταν συνεπιβάτης σε ένα αυτοκίνητο που καταστράφηκε ολοσχερώς σε τρακάρισμα και έπαθε μεγάλη ζημιά στο μισό της πρόσωπο. Από τότε πρέπει να βάζει στα μάτια της φυσικό ορό.

Ρουφάει με τη σύριγγα υγρό και ρίχνει στα μάτια της και κάποιος την είδε, κάλεσε και τους γείτονες και τους έκοψαν την παροχή νερού στο τροχόσπιτο, το ρεύμα και τους ανάγκασαν να φύγουν και να γυρίσουν στην Αθήνα.

Έμειναν σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στην Καρύτση, μετά κοιμούνταν στο Σύνταγμα, και τώρα που ο καιρός χάλασε κοιμούνται στο καμένο σπίτι γιατί δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Ψάχνουν ακόμα και μία αποθήκη που να έχουν ως κατάλυμα για να μείνουν γιατί δεν έχουν λεφτά να φτιάξουν το σπίτι τους.  

Still Human: το συγκλονιστικό στόρι της Σύλβιας και του Στάθη Facebook Twitter
Αποφάσισα να φτιάξω αυτό το φανζίν που ονόμασα «Still Human» και περιέχει τις παραπάνω φωτογραφίες.

Αποφάσισα να φτιάξω αυτό το φανζίν που ονόμασα «Still Human» και περιέχει τις παραπάνω φωτογραφίες, ενώ του χρόνου θα γίνει μια έκθεση οργανωμένη από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Athens Photo World όπου θα εκτεθούν οι βραβευμένες ιστορίες στον χώρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Ένα βράδυ, την ώρα που έφευγα από το σπίτι τους, η Σύλβια με ξεπροβόδισε και μου έδωσε ένα δεματάκι πιασμένο με λάστιχο. Είχε μέσα ένα παραμύθι που είχε γράψει η ίδια, ένα ευχαριστήριο γράμμα σε μένα και τρεις χειροποίητες καρδιές που είχε ζωγραφίσει η ίδια με τέμπερα. Σε μία απ’ αυτές έγραψε «ευχαριστώ που ήρθες στη ζωή μας και που δεν μας κρίνεις».

Ήταν κάτι πολύ συγκινητικό γιατί δείχνει την ποιότητα αυτών των ανθρώπων. 

Το παραμύθι της Σύλβιας: «Ένα πρόχειρο παραμύθι»

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Ελισάβετ, ετών έξι, και ο Νικόλας, ετών εννέα, ζούσαν στα Εξάρχεια τότε που υπήρχαν πλακόστρωτα, μονοκατοικίες και καθόλου κίνδυνος.

Μια μέρα η Ελισάβετ λέει στον μεγαλύτερο Νικόλα: «Νικόλα, πες, τι είναι η ψυχή;». Ο Νικόλας της απαντάει χωρίς έπαρση ότι «όπως έχουμε καρδιά που κάνει τικ τακ και έχει συγκεκριμένο σχήμα, έτσι είναι και η ψυχή, μόνο που δεν έχει σχήμα, αλλά είναι κάτι που νιώθεις πολύ νοερά».

«Και τι είναι νοερά Νικόλα;». «Νοερά είναι σαν να παίρνεις μια πέτρα και να την πετάς. Μόνο που το κάνεις με το μυαλό. Η ψυχή χρησιμεύει συνήθως για να κάνεις κάτι καλό και να το πετάξεις στο γιαλό».

«Και σε ποιο γιαλό;» λέει η Ελισάβετ. «Σε οποιονδήποτε, νοερά».

Η Ελισάβετ μετά το μάθημα που πήρε από τον Νικόλα τον κάλεσε να φτιάξει πικνίκ με τα υπέροχα σάντουιτς και να πάνε να παίξουνε στη λίμνη. Όταν βρεθήκανε, ο Νικόλας είδε τα καλούδια στο καλάθι, μόνο που δεν του άρεσε το ότι είχε φέρει να παίξει με τις κούκλες της. Όπως βαριότανε, άρχισε να κάνει επίδειξη μπάλας και η Ελισάβετ στεναχωρήθηκε και έτσι άρχισε να ταΐζει τα παπάκια που περνούσαν από τη λίμνη.

Ξάφνου, ένα σουτ και ο Νικόλας ρίχνει την μπάλα μέσα στη λίμνη βαθιά. Μπάνιο δεν ήξεραν, άρχισε λοιπόν και της έβαλε τις φωνές, «καλά, δεν φτάνει που έχασα την μπάλα, μου ταΐζεις και τα παπάκια με όλο το φαγητό;».

Ξάφνου, τα παπάκια, παπά παπά, σπρώξανε την μπάλα προς το μέρος τους και εκείνη ήταν η μαγική στιγμή που η αντανάκλαση μέσα στο πεντακάθαρο νερό σχημάτισε μισή καρδιά που την είδε ο Νικόλας και άλλη μισή που την είδε η Ελισάβετ. Και οι δύο είπανε «μήπως τελικά αυτό είναι το σχήμα της ψυχής και εμφανίζεται όταν κάνεις κάτι καλό;» και για κάμποση ώρα μείνανε αμίλητοι.

Αν και μικρότερη η Ελισάβετ το είχε μάλλον καταλάβει, το ίδιο και ο Νικόλας, και είπαν αυτό που έλεγε από μικρός ο πατέρας του, «κάνε το καλό και ρίξ' το στο γιαλό».

Το φωτογραφικό project «Still Human» του Μιχάλη Πατσούρα θα εκτεθεί από τις 26 Νοεμβρίου 2022 έως και 15 Ιανουαρίου 2023 στην γκαλερί Tyrvee στο Μεσολόγγι.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μουτάφης: «Όχι, δεν συνηθίζεται ο θάνατος – όλο αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες είναι ένα τεράστιο λάθος»

Φωτογραφία / Γιώργος Μουτάφης: «Όχι, δεν συνηθίζεται ο θάνατος»

«Αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες είναι ένα τεράστιο λάθος»: Μια συζήτηση για γερά νεύρα με έναν κορυφαίο Έλληνα φωτορεπόρτερ και δημιουργό του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Το Άλλο Μισό», καρπού της 15ετούς τριβής του με το προσφυγικό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ