Το Ρίο βιάζεται

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Ηλιοβασίλεμα στη παραλία Arpoador, ανάμεσα στην Ιπανέμα και τη Κόπα Καμπάνα.Το Ρίο Ντε Τζανέιρο γνωρίζει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης ενόψει του επερχόμενου Μουντιάλ και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2016
2

[επιμέλεια - Θανάσης Χαραμής]

 

Η πόλη που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Μουντιάλ και λίγο μετά τους Ολυμπιακούς, τρέχει αλλά κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά πως τρέχει προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Εργάτες σε σύμπλεγμα υπόγειων τούνελ ενός έργου που φιλοδοξεί να μετατρέψει μια υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή στο μέγεθος του Μανχάταν, σε πολυτελές προάστιο γεμάτο ουρανοξύστες, αντιπροσωπευτικό του νέου ύφους της πόλης.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Παραδοσιακές βραδιές με samba στη πλατεία Pedra do Sal. To λιμάνι που περικλείει αυτές τις γειτονιές κρύβει συνάμα φτώχεια αλλά και ομορφιά.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Εργασίες στο οδικό δίκτυο της πόλης που εξελίσσεται σε ένα τερατώδες σύμπλεγμα αυτοκινητοδρόμων, πεζοδρόμων και γραμμών τραμ.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Ένα καλάθι μήλα στο λόφο πάνω από το κέντρο της πόλης, προσφορά των πιστών στις θεότητες του Candomblé.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Mια γυναίκα σκουπίζει το δρόμο μπροστά από το σπίτι της στη περιοχή του λιμανιού. Οι γειτονιές αυτές είναι μια μεγάλη πρόκληση για το δήμαρχο της πόλης που προσπαθεί να τις αναβαθμίσει και να περιορίσει την εγκληματικότητα.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Η ανάπτυξη απειλεί να "καταπιεί" τη φαβέλα Vila Autódromo. Μετά από μήνες διαδηλώσεων, οι προοδευτικές ιδέες δίνουν μάχη με βαθιά ριζωμένα, δυσεπίλυτα προβλήματα σε μια πόλη που δείχνει πως οι ταξικές διαφορές και η διαφθορά είναι μέρος της κουλτούρας της.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Ένας πιτσιρικάς παίζει στο νέο απόκτημα της πόλης. Το τελεφερίκ που διασχίζει τον αέρα πάνω από τις φαβέλες και που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην ιλουστρασιόν καμπάνια για το τουρισμό και τα αξιοθέατα του Ρίο.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Οι επιβάτες στον τερματικό σταθμό των λεωφορείων στην περιοχή Barra da Tijuca. Η καρδιά της Barra έγινε σύμβολο της σπατάλης και των ταξικών διαιρέσεων με ένα νέο κέντρο τεχνών, που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Christian de Portzamparc, απέναντι από ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο και ένα αντίγραφο του Αγάλματος της Ελευθερίας. Ένα έργο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του προηγούμενου δημάρχου, και που με 250 εκατομμύρια δολάρια προϋπολογισμό, έχει προκαλέσει οργή ότι δεν αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό της πόλης ,αλλά ούτε και τις πραγματικές ανάγκες της.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Η πόλη της μουσικής με τη γειτονιά Barra da Tijuca στο προσκήνιο. Ένα τσιμεντένιο συγκρότημα που στεγάζει θέατρα και αίθουσες τέχνης και που θεωρείται αρχιτεκτονικά παράλογο και υπερβολικό.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Ένας έφηβος εξασκείται στο χορό στο πάρκο Madureira. Το 50 εκατομμύρια δολαρίων έργο περιλαμβάνει μια τεράστια σκηνή samba και εγκαταστάσεις με πράσινο και νερό, παίρνοντας τη θέση των τεράστιων πυλώνων ρεύματος που κάλυπταν σχεδόν όλη τη περιοχή και που ακόμη φαίνονται περιμετρικά.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Ένας εργαζόμενος τρέχει να επιβιβαστεί στο λεωφορείο που έχει αφετηρία την ελιτίστικη γειτονιά Barra da Tijuca. Οι πρόσφατες υποσχέσεις του δημάρχου που αφορούσαν τα 2000 κτίρια εργατικών κατοικιών εξακολουθούν παρά τις αντιδράσεις να παραμένουν στα σχέδια.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Ένας εργαζόμενος σε υπό κατασκευή σήραγγα, μέρος της νέας λιμενικής ζώνης. Η αναδιαμόρφωση του λιμανιού κατηγορείται πως αφορά μόνο εμπορική διαπραγμάτευση ακίνητων περιουσιών, δώρο μιας κυβέρνησης, δέσμιας στους εργολάβους.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Οι εργαζόμενοι στον υπό κατεδάφιση αυτοκινητόδρομο που απαιτεί η ανάπτυξη του λιμενικού έργου. Δεν υπάρχει κανένα master plan για το μεγάλο έργο. Δεν έχει δοθεί εγγύηση ότι αυτό που σχεδιάζεται θα αποδώσει και δε θα το καταπιούν τα γραφεία και οι αποθήκες.

Το Ρίο βιάζεται Facebook Twitter
Η φαβέλα Vila Autódromo δίπλα από τη λίμνη. Οι περιοχές αυτές χρειάζονται επειγόντως κρατική μέριμνα και αναβάθμιση που όμως είναι χρονοβόρα. Το Ρίο δε προλαβαίνει...Βιάζεται!

Mauricio Lima | via

Φωτογραφία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

LensCulture street photography awards

Φωτογραφία / LensCulture street photography awards: Εικόνες που αποδεικνύουν τη μαγεία της καθημερινότητας

Από εκκλησιαστικές συγκεντρώσεις στο Τόγκο μέχρι κομψές γάτες της πόλης, οι καλύτερες εικόνες της φετινής χρονιάς αποτύπωσαν στιγμές που διαφορετικά θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια