Το μυστήριο της εξαφάνισης φάνηκε πολύ καλό σενάριο για ταινία στην Warner Bros κι αποφασίστηκε να την γυριστεί με πρωταγωνίστρια την Vanessa Redgrave και τον Dustin Hoffman στο ρόλο του δημοσιογράφου-λαγωνικού. Το πρόβλημα ήταν ότι υπήρχαν πολύ λίγα στοιχεία για να γίνει σενάριο οπότε αποφάσισε να προσλάβει ένα μέντιουμ, την διάσημη Tara Rand προκειμένου ν’ αναζητήσει την Αgatha στην «άλλη πλευρά».

Η επικοινωνία πράγματι έγινε (?) και η Αgatha απάντησε

«Το κλειδί της εξαφάνισής μου βρίσκεται στο Pera Palas.»

Το μέντιουμ συμπλήρωσε ότι είδε όραμα με την Agatha να κρύβει ένα κλειδί σε ένα ημερολόγιο και το ημερολόγιο κάτω από μία σανίδα του δωματίου 411.

Μέσα σε μέρες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη για να καλύψουν την αποκάλυψη του μυστηρίου. Στις 7 Μαρτίου του 1979 στο δωμάτιο 411 όλοι κρατούσαν την ανάσα τους. Το ξενοδοχείο επικοινωνούσε τηλεφωνικά με Λος Άντζελες ενώ το μέντιουμ έδινε οδηγίες.

Και προς τεράστια έκπληξη όλων, κάτω από τις σανίδες που υπέδειξε το μέντιουμ, βρέθηκε ένα κλειδί 8 εκατοστών! Αμέσως ο διευθυντής έκανε press conference ανακοινώνοντας ότι ευχαρίστως θα παρέδιδε το κλειδί στην Warner Bros – με αντάλλαγμα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Στην Καλιφόρνια η Warner Bros απευθύνθηκε στο μέντιουμ για περαιτέρω οδηγίες. Μετά από άλλη μία επικοινωνία με το φάντασμα Agatha Christie, αυτό δήλωσε: «Το μυστήριο θα λυθεί μόνο όταν το κλειδί βρεθεί στα χέρια της κυρίας Rand.» Χωρίς καθυστέρηση, η εταιρία έστειλε την κυρία Rand στην Κωνσταντινούπολη για να λύσει το μυστήριο. Η αγωνία του κόσμου ανέβηκε κι άλλο, ο αμερικάνικος τύπος ενθουσιάστηκε, οι New York Times προσέφεραν 75.000$ γι’ αποκλειστικότητα.


Όταν ο τύπος ήταν έτοιμος για τα πυροτεχνήματα της λύσης του μυστηρίου, έγινε κάτι που κανένα σενάριο δε μπορούσε να προβλέψει: το προσωπικό του Pera Palas ξεκίνησε απεργία. Το κλειδί μπήκε σε θυρίδα κάποιας τράπεζας. Η απεργία κράτησε ένα χρόνο, όμως πολύ πριν το ενδιαφέρον του κοινού είχε στραφεί αλλού. Η Warner Bros γύρισε μεν την ταινία αλλά χωρίς τη σύνδεση με το Pera Palas.

To κλειδί βρίσκεται στη θυρίδα μέχρι σήμερα. Το 1986 ένα ακόμα κλειδί βρέθηκε στο δωμάτιο 511, πάνω από το 411, όμως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ακόμα να ψάξει περισσότερο το θέμα. Κι όμως, θα μπορούσε να γίνει πολύ καλή ταινία.