Ειρήνη Μιχοπούλου: «Η φωτογραφία πορτρέτου πρέπει να γίνεται με δεξιότητα και υπομονή» Facebook Twitter
Kάθε πορτρέτο είναι για μένα μια ολόκληρη ιστορία που με ανταμείβει πάντα στο τέλος και τη θυμάμαι με αγάπη.

Ειρήνη Μιχοπούλου: «Η φωτογραφία πορτρέτου πρέπει να γίνεται με δεξιότητα και υπομονή»

0

Η φωτογραφία πορτρέτου για τους περισσότερους είναι μια καταγραφή, η εικόνα ενός ατόμου, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η φωτογραφία πορτρέτου πρέπει να γίνεται με δεξιότητα και υπομονή. Με δεξιότητα όσον αφορά την τεχνική και με υπομονή ώστε να μπορέσεις να καταγράψεις τον χαρακτήρα και τις μοναδικές ιδιότητες που έχει ο άνθρωπος που στέκεται απέναντί σου. Σίγουρα, μέσα σε ένα πορτρέτο συνυπάρχουν δύο χαρακτήρες, αυτός του φωτογραφιζόμενου και ο δικός σου, δηλαδή του φωτογράφου.


• Η φωτογραφία πορτρέτου είναι πρόκληση, γιατί θέλεις να δημιουργήσεις μια εικόνα που να προκαλεί συναίσθημα, κυρίως να βγάζει το συναίσθημα του ανθρώπου που κάθεται απέναντί σου αλλά και το δικό σου τη συγκεκριμένη στιγμή. Επίσης, ανάλογα με το ποια θα είναι η χρήση της φωτογραφίας, μπορεί να χρειάζεται να δείξεις διάφορα skills για τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Όλα τα πορτρέτα που έχω κάνει τα θεωρώ σημαντικά. Ίσως περισσότερο σημαντικά θεωρώ αυτά των ανθρώπων που εγώ θαύμαζα και ήταν τιμή μου να τους φωτογραφίσω, ειδικά αυτών από το εξωτερικό.


• Οι περισσότεροι άνθρωποι μπλοκάρουν μπροστά στον φακό και κλείνονται συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αφεθούν, να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη διαδικασία. Η πρόκληση για μένα είναι να καταφέρεις να τους ξεκλειδώσεις, να μπορέσεις να τους χαλαρώσεις και να αφεθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης.

Ειρήνη Μιχοπούλου: «Η φωτογραφία πορτρέτου πρέπει να γίνεται με δεξιότητα και υπομονή» Facebook Twitter
Mόνικα. Φωτο: Ειρήνη Μιχοπούλου/LIFO


• Όλα τα πορτρέτα που έχω κάνει τα θεωρώ σημαντικά. Ίσως περισσότερο σημαντικά θεωρώ αυτά των ανθρώπων που εγώ θαύμαζα και ήταν τιμή μου να τους φωτογραφίσω, ειδικά αυτών από το εξωτερικό.


— Είναι διαφορετικό να βγάζεις κάποιον φωτογραφία για προσωπική ευχαρίστηση και διαφορετικό για δουλειά;

Για να κάνω αυτούς που φωτογραφίζονται να αισθανθούν άνετα μπροστά στην κάμερα, αρχικά προσπαθώ να μάθω λίγα πράγματα γι' αυτούς, όσα μπορούν να μου πουν. Χαλαρώνουμε, ακούμε σίγουρα μουσική που ταιριάζει στη φωτογράφιση και αρχίζουμε αργά να μπαίνουμε στο κλίμα με γέλιο, χωρίς φόβο προς την κάμερα. Έχω δυσκολευτεί σε αρκετές φωτογραφίσεις, όπου προσπαθούσα να κρατήσω τις ισορροπίες και ίσως κάποια συναισθηματική φόρτιση προερχόμενη από τον φωτογραφιζόμενο. Παρ' όλα αυτά, κάθε πορτρέτο είναι για μένα μια ολόκληρη ιστορία που με ανταμείβει πάντα στο τέλος και τη θυμάμαι με αγάπη.

Ειρήνη Μιχοπούλου: «Η φωτογραφία πορτρέτου πρέπει να γίνεται με δεξιότητα και υπομονή» Facebook Twitter
Γιώργος Μαρίνος. Φωτο: Ειρήνη Μιχοπούλου/LIFO

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Φωτογραφία / Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Για πρώτη φορά εκτίθενται οι φωτογραφίες από τη «συντριπτική» επίσκεψή του το 1994 σε μια ψυχιατρική δομή της Αυστρίας και η συνάντησή του με τους καλλιτέχνες-τρόφιμους του ιδρύματος.
THE LIFO TEAM
«The Face»: το περιοδικό που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς

Φωτογραφία / «The Face»: Το περιοδικό που σου έλεγε πώς να ζεις

Το θρυλικό έντυπο που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς, καταγράφοντας όλες τις υποκουλτούρες της δεκαετίας του ’80 και του ’90 με εξαιρετικά κείμενα και πρωτοποριακές φωτογραφίες, είναι ακόμα επιδραστικό.
M. HULOT
Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Οι Αθηναίοι / Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Κάνοντας σκέιτ, φωτογράφιζε cool και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Όταν κατάλαβε ότι έτσι πιάνει το ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και μετατρέπει το στιγμιότυπο σε έργο τέχνης, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Ο Bill Georgoussis αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Enri Canaj: «Η φωτογραφία με έκανε καλύτερο άνθρωπο»

Φωτογραφία / Ένρι Τσανάι: «Η φωτογραφία με έκανε καλύτερο άνθρωπο»

Mια έκθεση με αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του πάνω στο προσφυγικό, μια εμπειρία που του είναι αρκετά οικεία όντας παιδί μεταναστών, είναι η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον διακεκριμένο φωτογράφο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Juergen Teller: «Παίρνω το χιούμορ πολύ στα σοβαρά»

Φωτογραφία / Juergen Teller: «Παίρνω το χιούμορ πολύ στα σοβαρά»

Παρακολουθώντας τη συζήτηση μεταξύ του φωτογράφου Juergen Teller και της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτης Παναγιωτάκου, στο πλαίσιο της έκθεσης «you are invited» στο Onassis Ready, μας αποκαλύφθηκε πού συναντιέται ο Πάπας Φραγκίσκος με τον O.J. Simpson και η Linda Evangelista με τον Καραβάτζιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στις φωτογραφίες του Γιούργκεν Τέλερ όλοι μεταμορφώνονται σε καθημερινά πρόσωπα

Φωτογραφία / Στις φωτογραφίες του Γιούργκεν Τέλερ όλοι μεταμορφώνονται σε καθημερινά πρόσωπα

Διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος, είδωλο των ’90s, πρότυπο των ’00s, ένας τύπος που φορά γυαλιστερά σορτσάκια σε φλούο χρώματα, σύζυγος και πατέρας, ντροπαλός ονειροπόλος ή Γερμανός παραμυθάς της εικόνας; Με αφορμή την έκθεσή του που ξεκινά σήμερα στο Onassis Ready ανατρέχουμε στο έργο ενός από τους σημαντικότερους φωτογράφους της εποχής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Χους εις τέφραν, εις ύδωρ. Στα νερά του Γάγγη κλείνει ο κύκλος

Φωτογραφία / Άλλη μια μέρα στον Γάγγη που καίνε νεκρούς

Μια φωτογραφική περιπλάνηση στο Βαρανάσι και στον κόσμο του, με τελικό προορισμό τον Γάγγη, όπου η καύση νεκρών, παρότι ενέχει το στοιχείο του μεταφυσικού, μοιάζει με μία ακόμα καθημερινή δραστηριότητα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ