ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Το Όνειρο των Marva von Theo

Το Όνειρο των Marva von Theo Facebook Twitter
Ο δίσκος «Dream within a Dream» των Marva von Theo, δημιουργεί ένα ονειρικό όχημα δραπέτευσης από το πραγματικό βομβαρδισμένο τοπίο. Φωτο: Μανώλης Νταλούκας, 2018.
0

Εμφανίστηκαν στην αρχή της χρονιάς, με τον δίσκο «Dream within a Dream», μια εξαιρετική παραγωγή που χρηματοδότησαν μόνοι. Αν κρίνουμε από τα όργανα που χρησιμοποιούν, μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε Electropop/Synthwave. Ως προς τη διάθεσή τους όμως, και τον τρόπο γραφής, ανήκουν στην Dream Pop, αυτό το εξαίρετο παρακλάδι της νεοψυχεδελικής σκηνής, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται πολύ δυνατά, και στην Ελλάδα.

Οι δύο ονειροπόλοι, έδωσαν τίτλο στον δίσκο τους, «Dream within a Dream», από τον στίχο του Edgar Allan Poe «All that we see or seem/Is but a dream within a dream». Αφιερώνουν τον δίσκο «σε όσους επιμένουν να ζουν μέσα σε ένα Όνειρο», δηλαδή σε όλους όσοι αποδίδουν στο Όνειρο μια στάση ζωής ή τουλάχιστον κάποια εργαλειακή χρήση.

Οι δύο ονειροπόλοι, έδωσαν τίτλο στον δίσκο τους, «Dream within a Dream», από τον στίχο του Edgar Allan Poe «All that we see or seem/Is but a dream within a dream». Αφιερώνουν τον δίσκο «σε όσους επιμένουν να ζουν μέσα σε ένα Όνειρο», δηλαδή σε όλους όσοι αποδίδουν στο Όνειρο μια στάση ζωής ή τουλάχιστον κάποια εργαλειακή χρήση.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της Dream Pop είναι η απομάκρυνση από την πραγματικότητα. Η Dream Pop είναι το αντίθετο του κοινωνικού ρεαλισμού. Έτσι, στους Marva von Theo, δεν θα βρεις την οργή για την κοινωνική αδικία, ούτε κάποια κριτική για την κατάσταση στα χρόνια της Κρίσης.

Ο δίσκος «Dream within a Dream» δημιουργεί ένα ονειρικό όχημα δραπέτευσης από το πραγματικό βομβαρδισμένο τοπίο. Οι δύο καλλιτέχνες εισέρχονται σε αυτό το ονειρικό όχημα, όχι όμως με αφέλεια, όχι με ένα «τραλαλά, όλα είναι ωραία». Η δραπέτευση δεν τους οδηγεί σε κάποιον παράδεισο, αλλά σε έναν τόπο με στιγμές ευτυχίας.

Ποιο είναι λοιπόν το Όνειρο των δύο αυτών τραγουδοποιών; Η Ονειροκρισία, σε αυτή την περίπτωση, διαχωρίζει τα πρόσωπα, δεν υπάρχει ένα, αλλά δύο. Στα τραγούδια του δίσκου που έχει γράψει ο Theo, φαίνεται ο ενθουσιασμός στο ονειρικό ταξίδι του με τη Μάρβα.

Το Όνειρο των Marva von Theo Facebook Twitter
Αφιερώνουν τον δίσκο «σε όσους επιμένουν να ζουν μέσα σε ένα Όνειρο», δηλαδή σε όλους όσοι αποδίδουν στο Όνειρο μια στάση ζωής ή τουλάχιστον κάποια εργαλειακή χρήση. Φωτο: Μανώλης Νταλούκας, 2018.

Στο Όνειρο της Μάρβας, υπάρχει η αναζήτηση του πραγματικού εαυτού και της πραγματικότητας της Αγάπης. Βασικό τραγούδι, γραμμένο από αυτήν, το «Secret Lover». Ο μυστικός εραστής είναι ονειρόφαντος, υπάρχει και ταυτόχρονα δεν υπάρχει.

If I tried to touch you,

Would you fade away, my secret lover

Would you ever be mine?

Ένα είδος κρυφτού διεξάγεται...

 

We are playing hide and seek

Either in dreams or in reality

In lustful melodies will I ever find you?

 

Εγείρεται μια τεράστια αμφιβολία για την κατάληξη, απόδειξη πως και το ονειρικό δεν είναι ένα σίγουρο περιβάλλον.

 

 

Marva Von Theo - «Secret Lover» | Live at Death Disco

 

Σε ένα άλλο τραγούδι της, το «Fame and Glory», η Μάρβα δηλώνει αδιάφορη για Χρήμα και Δόξα. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Δεν ακολούθησε όμως το επάγγελμα, αφού ήθελε από μικρή έναν πιο ονειρογενή δρόμο. Φοιτήτρια ακόμα, εντάχθηκε στο μουσικό σχήμα των Side Effects, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ως frontwoman.

Τα χρόνια τα φοιτητικά την προικίζουν με γνώσεις που έρχονται από τα μαθήματα στη σχολή, αλλά περισσότερο με εμπειρίες από τις συναυλίες που δίνει με το συγκρότημά της. Οι Side Effects είναι μια σπουδαία αρχή για τη Μάρβα. Από φοιτήτρια, επιθυμεί να γράψει τραγούδια, και γράφει, που όμως δεν τα παρουσιάζει. Με τους Side Effects, προτιμά να ερμηνεύει διασκευές swing pop κομματιών, αλλά όχι δικά της.

Τελειώνοντας τη σχολή, η Μάρβα γνωρίζεται με τον Theo, ο οποίος λόγω στενής φιλίας του με τον ντραμίστα των Side Effects, βρέθηκε ένα καλοκαίρι στην Ξάνθη. Φεύγει όμως μετά, γιατί εργάζεται ως μουσικός στην Αυστρία.

Το Όνειρο των Marva von Theo Facebook Twitter
Στο Όνειρο της Μάρβας, υπάρχει η αναζήτηση του πραγματικού εαυτού και της πραγματικότητας της Αγάπης. Βασικό τραγούδι, γραμμένο από αυτήν, το «Secret Lover». Φωτο: Μανώλης Νταλούκας, 2018.


Αν και τους χωρίζει η απόσταση, συμφωνούν να κάνουν έναν δίσκο μαζί. Έτσι αρχίζει μια αλληλογραφία, και μία αλληλοαποστολή μουσικών ιδεών. Τελικά, ο δίσκος γίνεται, εξ αποστάσεως των σωμάτων, αλλά δια της συνάφειας των ψυχών.

Ο Theo είναι γεννημένος το 1976 στη Θεσσαλονίκη (Συκιές). Τελείωσε το Λύκειο, παρακολούθησε μαθήματα στο εκεί Πρότυπο Κέντρο Αρμονίου του Φίλιππου Νάκα, και συνέχισε με σπουδές κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Έφυγε στην Αυστρία, στα 26 του χρόνια, για να σπουδάσει Σύνθεση. Συνεπώς, έχει πλούσια μουσική παιδεία, γνωρίζοντας σύγχρονη, κλασική και πειραματική μουσική. Αλλά και η Μάρβα έχει σπουδάσει κλασική μουσική και πιάνο.


Οι Marva von Theo, τώρα ετοιμάζουν δεύτερο δίσκο. Έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους. Το επάγγελμα Μουσικός, στην Ελλάδα, δύσκολα πληρώνει το νοίκι.


Το γνωρίζουν αυτό, αλλά δεν τους πειράζει.

Περισσότερα για το Dream within a Dream των Marva von Theo εδώ.

Μουσική
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα παζλ των Κόρε.Ύδρο για τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου

Μουσική / Ένα παζλ των Κόρε.Ύδρο για τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου

Στο τραγούδι τους «Το τελευταίο μας καλοκαίρι» μιλούν για τις μέρες που κλείνουν τον Αύγουστο και αποχαιρετούν το καλοκαίρι (και όσες φαντασιώσεις ποντάραμε σε αυτό). Εδώ, οι Κόρε. Ύδρο εξηγούν τι πραγματικά σημαίνει γι' αυτούς η φράση «οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM
30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ