Το Όνειρο των Marva von Theo

Το Όνειρο των Marva von Theo Facebook Twitter
Ο δίσκος «Dream within a Dream» των Marva von Theo, δημιουργεί ένα ονειρικό όχημα δραπέτευσης από το πραγματικό βομβαρδισμένο τοπίο. Φωτο: Μανώλης Νταλούκας, 2018.
0

Εμφανίστηκαν στην αρχή της χρονιάς, με τον δίσκο «Dream within a Dream», μια εξαιρετική παραγωγή που χρηματοδότησαν μόνοι. Αν κρίνουμε από τα όργανα που χρησιμοποιούν, μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε Electropop/Synthwave. Ως προς τη διάθεσή τους όμως, και τον τρόπο γραφής, ανήκουν στην Dream Pop, αυτό το εξαίρετο παρακλάδι της νεοψυχεδελικής σκηνής, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται πολύ δυνατά, και στην Ελλάδα.

Οι δύο ονειροπόλοι, έδωσαν τίτλο στον δίσκο τους, «Dream within a Dream», από τον στίχο του Edgar Allan Poe «All that we see or seem/Is but a dream within a dream». Αφιερώνουν τον δίσκο «σε όσους επιμένουν να ζουν μέσα σε ένα Όνειρο», δηλαδή σε όλους όσοι αποδίδουν στο Όνειρο μια στάση ζωής ή τουλάχιστον κάποια εργαλειακή χρήση.

Οι δύο ονειροπόλοι, έδωσαν τίτλο στον δίσκο τους, «Dream within a Dream», από τον στίχο του Edgar Allan Poe «All that we see or seem/Is but a dream within a dream». Αφιερώνουν τον δίσκο «σε όσους επιμένουν να ζουν μέσα σε ένα Όνειρο», δηλαδή σε όλους όσοι αποδίδουν στο Όνειρο μια στάση ζωής ή τουλάχιστον κάποια εργαλειακή χρήση.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της Dream Pop είναι η απομάκρυνση από την πραγματικότητα. Η Dream Pop είναι το αντίθετο του κοινωνικού ρεαλισμού. Έτσι, στους Marva von Theo, δεν θα βρεις την οργή για την κοινωνική αδικία, ούτε κάποια κριτική για την κατάσταση στα χρόνια της Κρίσης.

Ο δίσκος «Dream within a Dream» δημιουργεί ένα ονειρικό όχημα δραπέτευσης από το πραγματικό βομβαρδισμένο τοπίο. Οι δύο καλλιτέχνες εισέρχονται σε αυτό το ονειρικό όχημα, όχι όμως με αφέλεια, όχι με ένα «τραλαλά, όλα είναι ωραία». Η δραπέτευση δεν τους οδηγεί σε κάποιον παράδεισο, αλλά σε έναν τόπο με στιγμές ευτυχίας.

Ποιο είναι λοιπόν το Όνειρο των δύο αυτών τραγουδοποιών; Η Ονειροκρισία, σε αυτή την περίπτωση, διαχωρίζει τα πρόσωπα, δεν υπάρχει ένα, αλλά δύο. Στα τραγούδια του δίσκου που έχει γράψει ο Theo, φαίνεται ο ενθουσιασμός στο ονειρικό ταξίδι του με τη Μάρβα.

Το Όνειρο των Marva von Theo Facebook Twitter
Αφιερώνουν τον δίσκο «σε όσους επιμένουν να ζουν μέσα σε ένα Όνειρο», δηλαδή σε όλους όσοι αποδίδουν στο Όνειρο μια στάση ζωής ή τουλάχιστον κάποια εργαλειακή χρήση. Φωτο: Μανώλης Νταλούκας, 2018.

Στο Όνειρο της Μάρβας, υπάρχει η αναζήτηση του πραγματικού εαυτού και της πραγματικότητας της Αγάπης. Βασικό τραγούδι, γραμμένο από αυτήν, το «Secret Lover». Ο μυστικός εραστής είναι ονειρόφαντος, υπάρχει και ταυτόχρονα δεν υπάρχει.

If I tried to touch you,

Would you fade away, my secret lover

Would you ever be mine?

Ένα είδος κρυφτού διεξάγεται...

 

We are playing hide and seek

Either in dreams or in reality

In lustful melodies will I ever find you?

 

Εγείρεται μια τεράστια αμφιβολία για την κατάληξη, απόδειξη πως και το ονειρικό δεν είναι ένα σίγουρο περιβάλλον.

 

 

Marva Von Theo - «Secret Lover» | Live at Death Disco

 

Σε ένα άλλο τραγούδι της, το «Fame and Glory», η Μάρβα δηλώνει αδιάφορη για Χρήμα και Δόξα. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Δεν ακολούθησε όμως το επάγγελμα, αφού ήθελε από μικρή έναν πιο ονειρογενή δρόμο. Φοιτήτρια ακόμα, εντάχθηκε στο μουσικό σχήμα των Side Effects, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ως frontwoman.

Τα χρόνια τα φοιτητικά την προικίζουν με γνώσεις που έρχονται από τα μαθήματα στη σχολή, αλλά περισσότερο με εμπειρίες από τις συναυλίες που δίνει με το συγκρότημά της. Οι Side Effects είναι μια σπουδαία αρχή για τη Μάρβα. Από φοιτήτρια, επιθυμεί να γράψει τραγούδια, και γράφει, που όμως δεν τα παρουσιάζει. Με τους Side Effects, προτιμά να ερμηνεύει διασκευές swing pop κομματιών, αλλά όχι δικά της.

Τελειώνοντας τη σχολή, η Μάρβα γνωρίζεται με τον Theo, ο οποίος λόγω στενής φιλίας του με τον ντραμίστα των Side Effects, βρέθηκε ένα καλοκαίρι στην Ξάνθη. Φεύγει όμως μετά, γιατί εργάζεται ως μουσικός στην Αυστρία.

Το Όνειρο των Marva von Theo Facebook Twitter
Στο Όνειρο της Μάρβας, υπάρχει η αναζήτηση του πραγματικού εαυτού και της πραγματικότητας της Αγάπης. Βασικό τραγούδι, γραμμένο από αυτήν, το «Secret Lover». Φωτο: Μανώλης Νταλούκας, 2018.


Αν και τους χωρίζει η απόσταση, συμφωνούν να κάνουν έναν δίσκο μαζί. Έτσι αρχίζει μια αλληλογραφία, και μία αλληλοαποστολή μουσικών ιδεών. Τελικά, ο δίσκος γίνεται, εξ αποστάσεως των σωμάτων, αλλά δια της συνάφειας των ψυχών.

Ο Theo είναι γεννημένος το 1976 στη Θεσσαλονίκη (Συκιές). Τελείωσε το Λύκειο, παρακολούθησε μαθήματα στο εκεί Πρότυπο Κέντρο Αρμονίου του Φίλιππου Νάκα, και συνέχισε με σπουδές κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Έφυγε στην Αυστρία, στα 26 του χρόνια, για να σπουδάσει Σύνθεση. Συνεπώς, έχει πλούσια μουσική παιδεία, γνωρίζοντας σύγχρονη, κλασική και πειραματική μουσική. Αλλά και η Μάρβα έχει σπουδάσει κλασική μουσική και πιάνο.


Οι Marva von Theo, τώρα ετοιμάζουν δεύτερο δίσκο. Έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους. Το επάγγελμα Μουσικός, στην Ελλάδα, δύσκολα πληρώνει το νοίκι.


Το γνωρίζουν αυτό, αλλά δεν τους πειράζει.

Περισσότερα για το Dream within a Dream των Marva von Theo εδώ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα παζλ των Κόρε.Ύδρο για τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου

Μουσική / Ένα παζλ των Κόρε.Ύδρο για τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου

Στο τραγούδι τους «Το τελευταίο μας καλοκαίρι» μιλούν για τις μέρες που κλείνουν τον Αύγουστο και αποχαιρετούν το καλοκαίρι (και όσες φαντασιώσεις ποντάραμε σε αυτό). Εδώ, οι Κόρε. Ύδρο εξηγούν τι πραγματικά σημαίνει γι' αυτούς η φράση «οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μάνος Χατζιδάκις μιλά για τις χίπικες μέρες του στο Φρίσκο και το σαχλό ραδιόφωνο

Τα podcasts του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου / Ο Μάνος Χατζιδάκις μιλά για τις χίπικες μέρες του στο Φρίσκο και άλλα πολλά

Ακούμε τον σπουδαίο Έλληνα να μιλά για τον Ρεμπό, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τα φανατικά πλήθη των θρησκευομένων, το σαχλό ραδιόφωνο των playlists, και κυρίως για τις ελεύθερες, ανέμελες μέρες του στην χίπικη Καλιφόρνια των '60s
THE LIFO TEAM
Ο Μάνος Χατζιδάκις διαλέγει ένα-ένα τα ρεμπέτικα που τού αρέσουν ― Ένα ντοκουμέντο

Τα podcasts του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου / Ο Μάνος Χατζιδάκις διαλέγει ένα-ένα τα ρεμπέτικα που του αρέσουν ― Ένα ντοκουμέντο

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από μια ραδιοφωνική εκπομπή του Μάνου Χατζιδάκι, στην οποία διαλέγει τα ρεμπέτικα που τον συγκίνησαν βαθύτερα και διαμόρφωσαν το έργο του.
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΣ
Το Bob Dylan Center με περισσότερα από 100.000 αντικείμενα του Ντίλαν ανοίγει στην Τάλσα στις 10 Μαΐου

Μουσική / Το Bob Dylan Center θα φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 αντικείμενα του Μπομπ Ντίλαν

Εγκαίνια για το Bob Dylan Center στην Τάλσα της Οκλαχόμα, που φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει, να παρακινήσει και να εμπνεύσει τους επισκέπτες να ενεργοποιήσουν τη δική τους ικανότητα ως δημιουργοί.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ