Νέο Κύμα: 60 χρόνια από τις πρώτες ηχογραφήσεις

Νέο Κύμα: 60 χρόνια από τις πρώτες ηχογραφήσεις Facebook Twitter
Η Καίτη Χωματά
0

Το Νέο Κύμα είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες ταμπέλες του ελληνικού τραγουδιού, από τη δεκαετία του ’60 και μετά. Μπορεί να αποτελεί μεταφορά της γαλλικής φράσης Nouvelle Vague, που συνδέθηκε, βασικά, με την ανανέωση του γαλλικού κινηματογράφου (στο τέλος των 50s και σε όλα τα 60s), όμως στην Ελλάδα έχει καθαρά μουσικές σηματοδοτήσεις, που σχετίζονται με το πρωταρχικό «έντεχνο» ρεπερτόριο της εταιρείας Lyra.

Μπορεί το Νέο Κύμα στην πλειονότητά του να μην παρουσίαζε τη βαρύτητα του κλασικού «έντεχνου» (των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου κ.ά.), όμως κινήθηκε μέσα στον «έντεχνο» χώρο, αφού οι συνθέτες του (Σπανός, Κόκοτος, Μαυρουδής, Κοντογιώργος, Γλέζος κ.ά.) τυπικά και ουσιαστικά ανήκαν σ’ αυτόν. Ένα παρακλάδι του «έντεχνου» των σίξτις ήταν το Νέο Κύμα, με κάποια πιο ειδικά χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν, όντως, τέτοια; Δεν είναι εύκολο να το πεις, αφού ως Νέο Κύμα πλασαρίστηκαν εντελώς διαφορετικοί τραγουδοποιοί και τραγουδιστές. Αρκεί να σκεφθούμε μόνο πως, σε πρώτο χρόνο, θεωρούνταν «νεοκυματικοί» ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Μιχάλης Βιολάρης – δύο, όπως και να το κάνουμε, διαφορετικά πρόσωπα, με τελείως διαφορετική πορεία στο ελληνικό τραγούδι.

Πότε να έγινε λόγος, για πρώτη φορά, περί «Νέου Κύματος»; Σίγουρα όταν κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος της σειράς «Το Νέο Κύμα (στο ελληνικό τραγούδι)» [Lyra XLP 3206] στις 16 Μαρτίου 1965, αλλά μπορεί και νωρίτερα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος μ’ αυτά..

Πάντως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει μια κάποια συσχέτιση του Νέου Κύματος με το γαλλικό chanson, κυρίως γιατί πρωτεργάτης του ήταν ο Γιάννης Σπανός – ένας συνθέτης, που, από τις αρχές των σίξτις, είχε να επιδείξει μία τρανή καριέρα στο Παρίσι, αφού τραγούδια του είχαν πει οι Brigitte Bardot, Simone Bartel, Jacques Boyer, Marc Ogeret, Beatrice Arnac, Albert Santoni, Odile Ezdra, Maria Candido κ.ά.

Το 1964, 60 χρόνια πριν, συμβαίνουν δύο καταλυτικά γεγονότα, που πυροδότησαν το Νέο Κύμα. Κατ’ αρχάς ιδρύεται η εταιρεία Lyra. O Αλέξανδρος Πατσιφάς με τον Κυριάκο Μαραβέλια βάζουν μπροστά ένα ανεξάρτητο label, με στόχο να διευρύνουν το ρεπερτόριο της Fidelity (την οποία ο Πατσιφάς θα πουλούσε στην Ελλαδίσκ), μιας επιτυχημένης ανεξάρτητης εταιρείας, που είχε στον κατάλογό της ηχογραφήσεις του Μάνου Χατζιδάκι, την Νάνα Μούσχουρη στο ξεκίνημά της και βασικά την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η Lyra μπαίνει στην αγορά με «έντεχνο» βηματισμό, με τον Γιώργο Κατσαρό και τον Νίκο Μαμαγκάκη να συνθέτουν και να ενορχηστρώνουν, μα και με παραδοσιακά τραγούδια (υπό την επίβλεψη του Σίμωνος Καρά). Γρήγορα, όμως, θα προέκυπταν νέα δεδομένα.

Νέο Κύμα: 60 χρόνια από τις πρώτες ηχογραφήσεις Facebook Twitter
Ο Γιάννης Σπανός

Είμαστε πάντα στο 1964, 60 χρόνια πριν, όταν ο Γιάννης Σπανός, που κινείται μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, έχει γνωρίσει τον Αλέξανδρο Πατσιφά, μέσω του Γιώργου Παπαστεφάνου (Γ. Στεφάνου), ετοιμάζοντας τις πρώτες ηχογραφήσεις του για την εταιρεία.

Η πρώτη τραγουδίστρια με την οποία θα συνεργαστεί ο Σπανός (στην Lyra) ήταν η Νέλλη Μάνου, με την οποία θα ετοιμάσει δύο δισκάκια. Το ένα με τα τραγούδια «Εφτά βδομάδες (Γ. Σπανός-Ρ. Ζαλοκώστα) / Ανάμεσα τρεις θάλασσες (Γ. Σπανός-Ρ. Ζαλοκώστα)» [Lyra LS 1005], που ήταν να κυκλοφορήσει στις 30 Ιουνίου 1964, αλλά αυτό δεν θα συνέβαινε τελικά (τα τραγούδια θα κυκλοφορούσαν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, πιο μετά, και μάλιστα το δεύτερο με άλλη ερμηνεύτρια) και το «Ποιος να σφυρίζη (Γ. Σπανός-Α. Αλεξόπουλος) / Σύννεφα πλατειά (Γ. Σπανός-Κ. Κινδύνης)» [Lyra LS 1006], που θα κυκλοφορούσε, κανονικά αυτή τη φορά, την επόμενη μέρα, την 1η Ιουλίου 1964. Αυτό το δισκάκι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η αρχή του Νέου Κύματος.

Νέο Κύμα: 60 χρόνια από τις πρώτες ηχογραφήσεις Facebook Twitter
Η Νέλλη Μάνου

Βασικά με ελαφρά τραγούδια έχουμε να κάνουμε, μιας κάποιας γαλλικής φινέτσας, που μιλάνε για καλοκαίρια, χωρισμούς, σύννεφα που φέρνουν βροχή, χλωμές σκιές, σκοτάδια κ.λπ.. Παρατάσσονται, με άλλα λόγια, πολλά από τα μοτίβα του Νέου Κύματος, τα οποία θα ερμηνεύονταν υποδειγματικά από μια σπουδαία τραγουδίστρια της εποχής, την Νέλλη Μάνου. Ειδικά το πρώτο τραγούδι, το «Ποιος να σφυρίζη» σε στίχους του Αλέξη Αλεξόπουλου, και με την ενορχήστρωση του Κώστα Κλάββα, ήταν αληθινό αριστούργημα, που θα έκανε πορεία και στη Γαλλία, αφού ως “Le ciel est une plage” θα το έλεγαν την ίδια χρονιά ο Marcel Rothel και η Γιοβάννα (επίσης στα γαλλικά), αμφότεροι με τους στίχους του Jean Naty.

Ποιος να σφυρίζει κάθε βράδυ - Νέλλη Μάνου

Λίγες μέρες αργότερα, στις 7 Ιουλίου 1964, η Lyra θα τύπωνε ένα ακόμη δισκάκι του Γιάννη Σπανού, σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου, με τα τραγούδια «Μικρό ταξίδι στο γιαλό / Μια αγάπη για το καλοκαίρι» [Lyra LS 1007] και με τραγουδίστρια μια 17χρονη μαθήτρια του Γυμνασίου, την Καίτη Χωματά. Και τα δύο αυτά τραγούδια, με τις ενορχηστρώσεις του Γιώργου Κατσαρού, θα γνώριζαν αμέσως επιτυχία και θα συνδέονταν με το Νέο Κύμα, περισσότερο και από τα τραγούδια της Νέλλης Μάνου – αποτελούν δε και τα δύο, και ιδίως το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», τον ορισμό του. Άμα θες να πεις σε κάποιον, δηλαδή, τι σημαίνει Νέο Κύμα του λες ν’ ακούσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι». Τόσο απλά. Σ’ ένα EP (της Lyra πάντα), με τέσσερα τραγούδια της Χωματά, που θα εμφανιζόταν στις 30 Σεπτεμβρίου 1964, έχοντας κανονικό εξώφυλλο, με φωτογραφία μπροστά και σημειώσεις πίσω, διάβαζες στο back cover:

«Η Καίτη Χωματά είναι δέκα επτά χρονών. Τα δύο τραγούδια του Γιάννη Σπανού που τραγουδά σ’ αυτό το δίσκο, τα “Μια αγάπη για το καλοκαίρι” και “Μικρό ταξίδι στο γιαλό” ήταν και τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησε (σ.σ. αυτό ελέγχεται). Τραγούδησε για τον δίσκο το ίδιο απλά, όπως τραγουδά για τον εαυτό της, στο σπίτι της. Γιατί η Καίτη δεν έχει ακόμα τραγουδήσει μπρος σε κοινό. Προς το παρόν έχει μια πολύ σοβαρή ασχολία: να τελειώση το Γυμνάσιο –πηγαίνει στην τελευταία τάξη– και μάλιστα να τελειώση με καλό βαθμό. Πρέπει λοιπόν να μελετήση και πρέπει και να δουλεύη το τραγούδι της, για να γίνη μια επαγγελματίας τραγουδίστρια».

Καίτη Χωματά - Μια αγάπη για το καλοκαίρι

Πότε να έγινε λόγος, για πρώτη φορά, περί «Νέου Κύματος»; Σίγουρα όταν κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος της σειράς «Το Νέο Κύμα (στο ελληνικό τραγούδι)» [Lyra XLP 3206] στις 16 Μαρτίου 1965, αλλά μπορεί και νωρίτερα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος μ’ αυτά... Ήταν μια ιστορική συλλογή, που θα κατέγραφε τραγούδια με τους Καίτη Χωματά, Γιώργο Ζωγράφο, Διονύση Σαββόπουλο και Αλέξη Γεωργίου, οι οποίοι θα αποτελούσαν την πρώτη φουρνιά αυτού του καινούριου στυλ.

Νέο Κύμα: 60 χρόνια από τις πρώτες ηχογραφήσεις Facebook Twitter
Η πρώτη και η τρίτη συλλογή «Το Νέο Κύμα», στην εταιρεία Lyra, από το 1965-66

Θα ακολουθούσαν, δε, τα άλμπουμ «Το Νέο Κύμα (στο ελληνικό τραγούδι) Νο 2» [Lyra XLP 3212] τον Οκτώβριο του 1965, «Το Νέο Κύμα (στο ελληνικό τραγούδι) 3» [Lyra XLP 3221] τον Οκτώβριο του 1966 και «Το Νέο Κύμα (στο ελληνικό τραγούδι) No 4» [Lyra XLP 3235] στις 10 Ιανουαρίου 1968. Σ’ αυτά τα άλμπουμ θα καταγράφονταν τραγούδια και με τους Σούλα Μπιρμπίλη, Γιάννη Πουλόπουλο, Πόπη Αστεριάδη, Πέτρο Πανδή, Αρλέτα, Μιχάλη Βιολάρη, Γιώργο Ρωμανό και Νίκο Χουλιαρά, και κάπως έτσι θα συμπληρωνόταν ένας κύκλος. Βεβαίως η «Μαρίνα» του Ρωμανού δεν είχε κάποια σχέση με το Νέο Κύμα, αλλά αυτό εκείνη την εποχή ήταν άνευ σημασίας.

Στους συνθέτες του Νέου Κύματος περιλαμβάνονταν οι Γιάννης Σπανός, Νότης Μαυρουδής, Λίνος Κόκοτος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κοντογιώργος, Πάνος Σαββόπουλος, Ηλέκτρα Παπακώστα κ.ά., ενώ στους στιχουργούς ανήκαν οι Γιώργος Παπαστεφάνου, Γιάννης Κακουλίδης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Αλέξης Αλεξόπουλος, Άκος Δασκαλόπουλος κ.ά.

Νέο Κύμα: 60 χρόνια από τις πρώτες ηχογραφήσεις Facebook Twitter
Ο Νίκος Χουλιαράς

Κλασικά LP του Νέου Κύματος, με τις όποιες ενδεχόμενες ενστάσεις και βεβαίως διαφοροποιήσεις, θεωρούνται, πέραν των τεσσάρων συλλογών «Νέο Κύμα», που προαναφέρθηκαν, οι «Αποδημίες» και «Τα τραγούδια της Καίτης Χωματά» της Καίτης Χωματά, το «Φορτηγό» του Διονύση Σαββόπουλου, τα «1» και «2» του Γιάννη Πουλόπουλου, τα «Αρλέτα», «2» και «Στο Ρυθμό του Αγέρα» της Αρλέτας, το «Η Σούλα Μπιρμπίλη σε Τραγούδια Γιάννη Σπανού και Νότη Μαυρουδή», τα «Τραγουδά ο Γιώργος Ζωγράφος» και «2» του Γιώργου Ζωγράφου, το «Μιχάλης Βιολάρης», το «Πόπη Αστεριάδη», το «Η Ελένη του Μάη και Άλλα Τραγούδια του Γιάννη Γλέζου», τα «Ανθολογία» και «Ανθολογία Β» του Γιάννη Σπανού, τα «Νίκος Χουλιαράς» και «Τα Τραγούδια του Νίκου Χουλιαρά με τον Νίκο Χουλιαρά και την Μαρίζα Κωχ», η συλλογή «Χατζιδάκις / Νέο Κύμα» και ακόμη το «Πάει Κι Αυτή η Κυριακή» του Λάκη Παππά και της Πόπης Αστεριάδη. Σημειωτέον πως όλα αυτά τα LP ήταν κυκλοφορίες της Lyra (ή του παραρτήματος Zodiac).

Νέο Κύμα σε άλλες εταιρείες δεν ηχογραφήθηκε; Αν και το Νέο Κύμα συνδέθηκε αυθωρεί με την εταιρεία Lyra υπήρξαν και κάποιες άλλες, λίγες, κυκλοφορίες σε άλλα labels, που θα μπορούσε να ενταχθούν στην ίδια κατηγορία. Φερ’ ειπείν τα LP «Το Δωμάτιο» του Πάνου Σαββόπουλου και «Απανεμιά» της Μαίρης Δαλάκου στην Polydor, το LP του Δημήτρη Λάβδα στην Olympic, οι δίσκοι του Γιάννη Αργύρη και Βαγγέλη Ντίκου από τα σέβεντις, στα labels του Κώστα Γιαννίκου, την Seagull και την Charter, και κάποια ακόμη.

Νέο Κύμα: 60 χρόνια από τις πρώτες ηχογραφήσεις Facebook Twitter
Ο Γιάννης Πουλόπουλος

Σημαντική ώθηση στην εμπορική καταξίωση του Νέου Κύματος θα έδινε το Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης του 1965 (16 Σεπτεμβρίου). Στο φεστιβάλ θα σημειωνόταν μια προοδευτική στροφή, η μοναδική ίσως σε τέτοια έκταση στην ιστορία του θεσμού (που δεν ήταν άμοιρη της Ενώσεως Κέντρου, που κυβερνούσε τη χώρα έως την Αποστασία), καθώς θα «μετακόμιζαν» στη Θεσσαλονίκη πάμπολλοι δημιουργοί του Νέου Κύματος – που υπό μία και μόνον έννοια θα μπορούσε να θεωρηθούν «ελαφροί», αφού δεν ήταν «λαϊκοί». «Ελαφροί», όμως, του τύπου... Άντζελα Ζήλια, Σώτος Παναγόπουλος, Κλειώ Δενάρδου... δεν ήταν με τίποτα.

Μάλιστα οι «νεοκυματικοί» θα κατακτούσαν και το Α Βραβείο με το τραγούδι «Ήταν μεγάλη η νύχτα» σε μουσική Νότη Μαυρουδή, στίχους Γιάννη Κακουλίδη και ερμηνεία από την Σούλα Μπιρμπίλη, ενώ στον διαγωνισμό θα συμμετείχαν επίσης οι Γιώργος Ζωγράφος, Γιώργος Κοντογιώργος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Αλέξης Γεωργίου, Νέλλη Μάνου, Γιώργος Παπαστεφάνου, Λάκης Παππάς, Γιάννης Αργύρης, Γιώργος Ρωμανός, Γιάννης Σπανός, Κώστας Γεωργουσόπουλος και Καίτη Χωματά!

Νέο Κύμα: 60 χρόνια από τις πρώτες ηχογραφήσεις Facebook Twitter
Η Πόπη Αστεριάδου

Περαιτέρω, τα περισσότερα «νεοκυματικά» τραγούδια της διοργάνωσης θα κυκλοφορούσαν τότε σ’ ένα 10ινστο LP από την Lyra, υπό τον τίτλο «1965 Θεσσαλονίκη / Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού». Μάλιστα, το ωραίο είναι πως στο εξώφυλλο του δίσκου η λέξη «Ελαφρού» ήταν γραμμένη με πολύ μικρά γράμματα και σχεδόν δεν φαινόταν... κάπως σαν να ήταν υπό κατάργηση. Ήταν μια άλλου τύπου αναλαμπή για το φεστιβάλ, εκείνο που συνέβη το ’65, καθώς από την επόμενη χρονιά θα εύρισκε ξανά τον πιο τυπικό βηματισμό του.

Οι χώροι που αναπτύχθηκε το Νέο Κύμα ήταν οι μπουάτ. Μπουάτ υπήρχαν φυσικά και πριν από το Νέο Κύμα, ασχέτως αν δεν λέγονταν έτσι επισήμως, όπως ο Τιπούκειτος (Φιλολογικό Καφενείο) ή το Συμπόσιον (Κέντρον Ευγενών), αμφότερες του Γιώργου Μπουκουβάλα, ενώ μπουάτ υπήρχαν όχι μόνον εκτός Πλάκας, μα και έξω από την Αθήνα, όπως ήταν το Θαλάμι, στην Μύκονο. Επίσης υπήρχαν μπουάτ, που δεν είχαν σχέση με το Νέο Κύμα, όπως ήταν η μπουάτ της Γιώτας Γιάννα που είχε μπουζούκια, της Καίτης Επισκόπου (τραγουδίστρια του ελαφρού), η μπουάτ του Κώστα Χατζή, η Σνομπ της Νινής Ζαχά στο Κολωνάκι και άλλες.

Νέο Κύμα: 60 χρόνια από τις πρώτες ηχογραφήσεις Facebook Twitter
Ο Διονύσης Σαββόπουλος

Στο τέλος της δεκαετίας του ’60 (στο τέλος του 1969) λειτουργούσαν στην Αθήνα οι εξής μπουάτ: Η Athens Folk Club με τον Θάνο Αδριανό και ξένους τραγουδοποιούς, η Απανεμιά με τον Νίκο Χουλιαρά, η Αυλαία με Χωματά, Βιολάρη, Θέμη Ανδρεάδη και Μινγκρέλια, το Δώμα με τους αδελφούς Τζαβάρα, οι Εσπερίδες με Γιάννη Αργύρη και Δημήτρη Λάβδα, το Zoom με Πόπη Αστεριάδη, η Κιβωτός με Δώρα Μόραλη, η Μεταξύ μας με Μαίρη Δαλάκου, η μπουάτ του Νίκου Δημητράτου, η Παράγκα, στην οποία ακούγονταν και κρητικά τραγούδια, ο Ρήγας με Γιώργο Μαρίνο και Μαρία Αντώνοβα, ο Σκορπιός με Κώστα Χατζή, η Σοφίτα με Γιώργο Ζωγράφο, οι Χάντρες με Σταύρο Ζώρα και ο Χρυσός Κόκκορας με Αρλέτα, Τάσο Καρακατσάνη και Πετρή Σαλπέα. Πώς ήταν μια μπουάτ; Το βλέπουμε στο βίντεο που ακολουθεί, από την ταινία «Σκιές στην Άμμο», με τον Αλέξη Γεωργίου να τραγουδά στην Αυλαία...

Πήρε λάθος μονοπάτι - Αλέξης Γεωργίου

Από το 1970 και μετά τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν. Φυσικά οι μπουάτ θα είναι πάντα εκεί, στην Πλάκα ή αλλού, όμως μερικές θα... εξηλεκτριστούν και θα μετατραπούν σε ροκ κλαμπ, ενώ και διάφοροι τραγουδοποιοί που είχαν ξεκινήσει ως «νεοκυματικοί» θα μετατρέπονταν κι εκείνοι σε ρόκερ ή σε λαϊκούς-ελαφρολαϊκούς κ.λπ. Γενικώς αυτό που ξέρουμε ως Νέο Κύμα είχε πλέον παύσει να υπάρχει, μετά από μια πενταετία.

Κινηματογραφικά το Νέο Κύμα θα το... βλέπαμε-ακούγαμε σε διάφορες ταινίες, με βασικότερη όλων την «Σκιές στην Άμμο» (1969) του Βασίλη Μαυρομάτη. Ο Μαυρομάτης είχε ανοίξει τις μπουάτ Παράγκα και Αυλαία, όταν στην ταινία του εμφανίζονταν οι τραγουδιστές του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης και Αλέξης Γεωργίου, με τον Γιάννη Σπανό να γράφει την ξεχωριστή μουσική και τα τραγούδια...

Μπαλάντα της Καίτης Καίτη Χωματά

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ταινία «Αναζήτησις...» του Ερρίκου Ανδρέου από το 1972, με την Έλενα Ναθαναήλ, τον Άγγελο Αντωνόπουλο και την έξοχη μουσική του Γιάννη Σπανού

Οθόνες / «Αναζήτησις...»: Η cult ταινία του Ερρίκου Ανδρέου από το 1972 με την έξοχη μουσική του Γιάννη Σπανού

Μια ερωτική, κοινωνική και αστυνομική περιπέτεια με την Έλενα Ναθαναήλ και τον Άγγελο Αντωνόπουλο που ανατέμνει τον τρόπο ζωής του τζετ-σετ και την εξουσιαστική επιβολή του στις κατώτερες τάξεις.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
 Καίτη Γκρέυ: H λέαινα

Σεμίνα Διγενή / Καίτη Γκρέυ: H λέαινα

Από οικιακή βοηθός στο σπίτι του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. H Σεμίνα Διγενή δημιουργεί το πρώτο μελό podcast στη LiFO. Ακούγονται: Γιώργος Χρονάς, Γιάννης Σπανός, Βίκυ Μοσχολιού, Άννα Φόνσου, Γιώργος Κατσαρός, Κώστας Φέρρης κ.ά.
ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT