Γιορτές Ρόκκας: μια συμφωνική ορχήστρα θα παίξει πάνω από ένα κρητικό φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς

Γιορτές Ρόκκας: μια συμφωνική ορχήστρα θα παίξει πάνω από ένα κρητικό φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς Facebook Twitter
Φιλόμουσοι και καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου θα ζωντανέψουν κάθε γωνιά των δύο φιλόξενων χωριών που προετοιμάζονται και ανυπομονούν να υποδεχτούν κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
0

«Τα παιδικά μας χρόνια ήταν πολύ ωραία, αλλά ήταν και μοναχικά. Περιμέναμε το καλοκαίρι γιατί τότε μόνο γέμιζε το χωριό με παιδιά. Η αγωνία των γονιών ήταν να σπουδάσουμε για να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή μακριά από το χωριό» λένε οι οι άνθρωποι με καταγωγή τα χωριά Ρόκκα και Κερά, δύο ημιορεινά χωριά στη Δυτική Κρήτη, τα οποία με τα χρόνια σχεδόν ερήμωσαν.

Αποτέλεσμα αυτής της εσωστρέφειας ήταν και ο υπέροχος αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας να στέκεται αναξιοποίητος. Στη νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου, πάνω από το χωριό βρίσκεται αρχαίος οικισμός ο οποίος έφτανε μέχρι την κορυφή του λόφου. Στην πλάγια του λόφου διακρίνονται λαξευτές κατοικίες και λαξευτές δεξαμενές, δρόμοι, σκάλες, μια πλατεία και αγωγοί για την συλλογή των όμβριων υδάτων. Στη κορυφή του λόφου βρισκόταν η ακρόπολη, όπου σώζεται ρωμαϊκό μονοπάτι και τουλάχιστον τρεις κτιστές και μία λαξευτή δεξαμενές. Μέσα στο χώρο του φρούριο βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Γεωργίου.

Η διοργάνωση που ξεκίνησε σχεδόν αυθόρμητα ώθησε τους μόνιμους κατοίκους να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με τον τόπο τους, τους νέους να επιστρέψουν τα καλοκαίρια και να ανοίξουν τα σπίτια τους, βοήθησε τον τουρισμό να γεννηθεί και να αναπτυχθεί, καθιστώντας τα χωριά Ρόκκα και Κερά πόλο έλξης επισκεπτών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Πριν από 7 χρόνια, έμοιαζε με τρελή ιδέα η σκέψη να φέρουμε μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα στον ιστορικό λόφο της Ρόκκας, στην πανσέληνο του Αυγούστου» λένε. Τότε έγινε η αρχή ώστε δύο μικρά χωριά στην Κίσσαμο Χανίων να ανοίξουν τις πόρτες τους στον κόσμο.

Γιορτές Ρόκκας: μια συμφωνική ορχήστρα θα παίξει πάνω από ένα κρητικό φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς Facebook Twitter
Πλέον οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού στην ενδοχώρα των Χανίων της Κρήτης κι ανανεώνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους τον Αύγουστο, για έναν ολόκληρο περίπου μήνα.

Από την πρώτη διοργάνωση των Γιορτών Ρόκκας το 2013, οι κάτοικοι της γειτονικής Κεράς υπήρξαν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές, αφού τα δύο γειτονικά χωριά συνδέονται με αδελφικούς δεσμούς. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, ολόκληρη η Κερά μετατρέπεται σε ένα θεατρικό χωριό, φιλοξενώντας περισσότερους από 50 επαγγελματίες και εν δυνάμει επαγγελματίες του Θεάτρου στη δράση Κερά Μια Σκηνή.

Ο ήχος και η κίνηση πρωταγωνιστούν στη φετινή δράση Κερά Μια Σκηνή. Οι θεατές, με τον χάρτη τους στο χέρι, θα περιπλανηθούν στους δρόμους του χωριού και η διαδρομή τους θα συνοδεύεται από τους ήχους των δύο χωριών, τις ιστορίες των κατοίκων τους, από τη μουσική τους κουλτούρα και την καθημερινότητα τους. Οι κάτοικοι, το καλλιτεχνικό λαμπορατόριο της Medea Electronique κι άλλοι residents - local artists δημιουργούν μία ψηφιακή βιβλιοθήκη, με τεχνολογία και ηχογράφηση πεδίου, που αποκαλύπτεται κατά την περιπλάνηση των θεατών.

Η διοργάνωση που ξεκίνησε σχεδόν αυθόρμητα ώθησε τους μόνιμους κατοίκους να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με τον τόπο τους, τους νέους να επιστρέψουν τα καλοκαίρια και να ανοίξουν τα σπίτια τους, βοήθησε τον τουρισμό να γεννηθεί και να αναπτυχθεί, καθιστώντας τα χωριά Ρόκκα και Κερά πόλο έλξης επισκεπτών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Γιορτές Ρόκκας: μια συμφωνική ορχήστρα θα παίξει πάνω από ένα κρητικό φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς Facebook Twitter
Μουσική, θέατρο, χορός, χρήση νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικά εργαστήρια συνθέτουν τις Γιορτές Ρόκκας, ένα αυγουστιάτικο «ταξίδι εκδηλώσεων».

Πλέον οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού στην ενδοχώρα των Χανίων της Κρήτης κι ανανεώνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους τον Αύγουστο, για έναν ολόκληρο περίπου μήνα.

Το πρόγραμμα του 2019 καλύπτει ένα εύρος δράσεων για όλες τις ηλικίες, εμπλέκει τοπικούς φορείς προάγοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με συλλογικότητες άλλων πόλεων ή/και με διεθνή εμβέλεια. Μουσική, θέατρο, χορός, χρήση νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικά εργαστήρια συνθέτουν τις Γιορτές Ρόκκας, ένα αυγουστιάτικο «ταξίδι εκδηλώσεων».

Την 1η Αυγούστου, η Τελετή Έναρξης των Γιορτών Ρόκκας 2019 θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα στην πλατεία της Ρόκκας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα Χωριά των Lantern, τη σκηνική εγκατάσταση που επιμελείται η εικαστικός Τζωρτζίνα Δρακούλη-Σόλο, πραγματοποιώντας έναν μυσταγωγικό περίπατο γεμάτο ήχους και φως λίγο πριν ξεκινήσει η μουσική συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά και την παρέα του στην παράσταση «Τραγούδια του Πεζοδρομίου».

Φιλόμουσοι και καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου θα ζωντανέψουν κάθε γωνιά των δύο φιλόξενων χωριών που προετοιμάζονται και ανυπομονούν να υποδεχτούν κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Γιορτές Ρόκκας: μια συμφωνική ορχήστρα θα παίξει πάνω από ένα κρητικό φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς Facebook Twitter
«Πριν από 7 χρόνια, έμοιαζε με τρελή ιδέα η σκέψη να φέρουμε μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα στον ιστορικό λόφο της Ρόκκας, στην πανσέληνο του Αυγούστου» λένε.


Στην κορύφωση των Γιορτών Ρόκκας, οι νέοι έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνοντας το ερέθισμα σε περισσότερους να ασχοληθούν με την κλασική μουσική. Η συμφωνική συναυλία από την Ορχήστρα Νέων Κρήτης -σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη- θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας κατά την αυγουστιάτικη πανσέληνο, πάνω από ένα φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς.

Καθώς προσελκύουν περισσότερους από 8.000 επισκέπτες, οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεγονός για το νησί. Παράλληλα, είναι οι γιορτές που δεν θα υπήρχαν και δεν θα είχαν νόημα αν σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν βοηθούσε μέχρι και ο τελευταίος από τους 60 κατοίκους των χωριών Ρόκκας και Κεράς.

Γιορτές Ρόκκας: μια συμφωνική ορχήστρα θα παίξει πάνω από ένα κρητικό φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς Facebook Twitter
Στη νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου, πάνω από το χωριό βρίσκεται αρχαίος οικισμός ο οποίος έφτανε μέχρι την κορυφή του λόφου.
Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ