Απεργία την Πρωτομαγιά

Οι Dance with Invisible Partners έβγαλαν το πρώτο ελληνικό άλμπουμ φτιαγμένο με τεχνητή νοημοσύνη Facebook Twitter

#artificial: Το πρώτο ελληνικό άλμπουμ φτιαγμένο με τεχνητή νοημοσύνη

0

Το «#artificial» είναι το δεύτερο επίσημο άλμπουμ του «Dance with Invisible Partners», του προσωπικού πρότζεκτ του Κωστή Γαρδίκη. Για τη σύνθεση των εννέα κομματιών ο Κωστής χρησιμοποίησε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Είναι το πρώτο ελληνικό άλμπουμ που κυκλοφορεί και για τη δημιουργία του χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη.

Μια ποπ σύμπραξη ανθρώπου-μηχανής ή ένα είδος υβριδικής επικοινωνίας, όπως το χαρακτηρίζει ο Κωστής. 

Το πρότζεκτ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της τελευταία καραντίνας μέσα σε ένα δωμάτιο, παρέα με ένα πιάνο, έναν υπολογιστή και γεννήτριες θορύβου. Το μεγαλύτερο κομμάτι των στίχων και της μουσικής έχει γραφτεί με αυτόν τον τρόπο.

Οι στίχοι βγαίνουν από ένα είδος διάλογου. «Η μία του πλευρά αντλεί από τα μοναστήρια του Ντε Σαντ, τα νησιά των ρομαντικών, τους στίχους του Ρεμπό, την καλύβα του Kamo no Chōmei, τα υπόγεια του Ντοστογιέφσκι και η άλλη από πρωτότυπα δικά μου κείμενα και αποσπάσματα παραληρημάτων του Ντόναλντ Τραμπ», περιγράφει ο Κωστής. 

Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούς το άλμπουμ, δεν καταλαβαίνεις ότι έχει γίνει με αυτόν τον τρόπο. Αυτό, όμως, συμβαίνει μέχρι στιγμής με τη μουσική που γίνεται με τεχνητή νοημοσύνη, γιατί και πάλι κανονικά τραγούδια ακούς.

«Όταν το αποτέλεσμα μου αρέσει, κρατώ μια φράση, την οποία τροφοδοτώ σε άλλο app, μέχρι να καταλήξω στους στίχους του δίσκου. Ουσιαστικά, οι εφαρμογές AI poetry αναδιατάσσουν τις λέξεις και τα νοήματα και δίνουν μια εικόνα της ποίησης του μετα-ανθρώπινου μέλλοντος.

artificialΤο αποτέλεσμα του υβριδικού στίχου ενοποιείται με τον υβριδικό ήχο: πρωτότυπες συνθέσεις πιάνου, ανθρώπινη και τεχνητή φωνή (Amazon polly, Google speech), συνθεσάιζερ και ΑΙ controlled beats καταστρέφονται σταδιακά από γεννήτριες θορύβου που ελέγχονται από τεχνητή νοημοσύνη και ηλεκτρικά κυκλώματα».

Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούς το άλμπουμ, δεν καταλαβαίνεις ότι έχει γίνει με αυτό τον τρόπο. Αυτό, όμως, συμβαίνει μέχρι στιγμής με τη μουσική που γίνεται με τεχνητή νοημοσύνη, γιατί και πάλι κανονικά τραγούδια ακούς.

Tα κομμάτια του «#artificial» είναι σκοτεινά και ατμοσφαιρικά, στο ίδιο πνεύμα με το ντεμπούτο άλμπουμ του «Honey». Ίσως πιο minimal, λόγω της διαδικασίας ηχογράφησής τους. 

«Ξεκίνησα αυτόν τον δίσκο με σκοπό την επικοινωνία. Για κάποιον λόγο, κατά το τελευταίο lockdown μού φάνηκε πιο ζεστή η ποιητική αλληλεπίδραση με την τεχνητή νοημοσύνη παρά η επικοινωνία με ανθρώπους μέσω social ή τηλεφώνου. Ο δίσκος γεννήθηκε πραγματικά από μόνος του, τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη έπαψε να έχει για μένα τον ρόλο της συντροφιάς και ανέλαβε τον ρόλο συνδημιουργού», λέει ο Κωστής. 

usb Facebook Twitter
Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που έχει αποφασίσει να το κυκλοφορήσει σε USB με τη μορφή ασημένιων και χρυσών ρομπότ, που μοιάζουν περισσότερο με έργο τέχνης ή gadget παρά με στικάκια.

Το «#artificial» όμως δεν είναι αποκλειστικά μια υπόθεση τεχνητής νοημοσύνης. Εκτός από τον Κωστή, συμμετέχουν και η Melina Nicole Harris στα φωνητικά και η Χριστίνα Σαββίδη στο πιάνο, δυο γειτόνισσές του. «Με sms, κρασί και ηχογράφηση, τη μόνη αυθεντική γυμναστική», αναφέρει.  

Ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του δίσκου, το «Poulia», είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου από τον Kωστή και το ερμηνεύει μοναδικά ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Ένα υπέροχο απόγευμα του Μάρτη πήγα με μικρόφωνο και λάπτοπ στο κτήμα του με τα σκυλιά και τις πάπιες και το γράψαμε».

Στον δίσκο ακούγονται, επίσης, ένα σκυλί και σε κάποιο σημείο και η γάτα του, η Κίρα, στην οποία είναι αφιερωμένο το τελευταίο κομμάτι. Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε με τον callmelazy μετά το lockdown και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν ήταν το να ενώσουν τον φυσικό ήχο του πιάνου με τον ψηφιακό θόρυβο.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ο τρόπος που έχει αποφασίσει να το κυκλοφορήσει σε USB με τη μορφή ασημένιων και χρυσών ρομπότ, που μοιάζουν περισσότερο με έργο τέχνης ή gadgets παρά με στικάκια. Τo κυκλοφόρησε και σε NFT. Είναι δυο μορφές διάδοσης μουσικής που δεν θα αγόραζε ποτέ ο ίδιος, αλλά ως παραγωγή ακούγεται καλύτερα σε 24μπιτο αρχείο ήχου παρά σε βινύλιο π.χ.

Όπως λέει: «Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει τον πιθανό ρόλο της όχι μόνο ως οργάνου, κάτι που είναι καθιερωμένο πια, αλλά και ως δημιουργού, προαναγγέλλοντας ένα μέλλον τεχνητής αυτόνομης δημιουργίας, ως διαμορφωτή του beat αυτού του κόσμου, ως γεννήτριας θορύβου, προπομπού του κοινού αλληλένδετου μέλλοντός μας. Ένα μέλλον που φαίνεται να απαιτεί τη στοργή που, έστω θεωρητικά, στερήθηκε. Και που πιθανά μόνο η μουσική μπορεί να του δώσει». 

Μουσική
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είδους ζωή θέλουμε;

Α. Γεωργιλή / Τι είδους ζωή θέλουμε;

Η μελλοντική μας πραγματικότητα και οι δυνατότητες που έχουμε προκαλούν δέος. Για να μπορέσουμε όμως να διαμορφώσουμε τη ζωή μας περίπου όπως τη θέλουμε χρειάζεται να καταλαβαίνουμε τους μηχανισμούς που λειτουργούμε.
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM