10 κεράκια για τον Pepper 96.6

pepper party Facebook Twitter
Ακόμα κι όταν ο Pepper «κρεμάει» τα ακουστικά του και κλείνει τα μικρόφωνα, δεν σταματά να είναι δραστήριος κι έξω από το στούντιο. Φωτ.: Chronis Perrakis Smileorwhatever
0

ΠΡΙΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ κι έχοντας να αναμετρηθεί με το δύσκολο στοίχημα της κρίσης, ένας νέος ραδιοφωνικός σταθμός βγήκε στον αέρα των FM, στη συχνότητα των 96.6. Δεν άργησε η ώρα που όλοι αναγνώριζαν τη συχνότητα με το όνομά της: Pepper 96.6.

Στο τιμόνι του τότε νέου μουσικού σταθμού βρέθηκε ο Γιώργος Μουχταρίδης, που είχε ήδη διαγράψει μία 10ετή πορεία στον Kosmos 93.6. Το όραμά του για τον Pepper 96.6 ήταν να παίξει την καλύτερη μουσική ανεξαρτήτως εποχής και δεκαετίας και κυρίως να καλύψει ένα μεγάλο κενό ρεπερτορίου που παρατηρούσε ότι υπήρχε εκείνη τη χρονική περίοδο στα ραδιόφωνα της Αθήνας. 

Μπορεί με τους ρυθμούς που τρέχει η τεχνολογία, κανείς να μην ξέρει τι θα σημαίνει ραδιόφωνο σε 10 χρόνια από τώρα, όμως ο Pepper έχει σκοπό να συνεχίσει να έχει τεντωμένες τις κεραίες του για να επικοινωνεί με τον τρόπο που το απαιτούν κάθε φορά οι καιροί του, το περιεχόμενό του.

Η ιδέα ήταν, λοιπόν, να στηθεί ένα ραδιόφωνο που θα αγαπάει το παρελθόν (το μαρτυρούν τα αφιερώματα που έχουν γίνει ανά τα χρόνια στον Pepper για ονόματα όπως αυτά των David Bowie, Leonard Cohen, Prince, George Michael, Beatles, Bob Dylan) αλλά κυρίως θα αφουγκράζεται ό,τι νέο συμβαίνει, ένα ραδιόφωνο, εν ολίγοις, από και για τους νέους.

παρτι pepper gazarte Facebook Twitter
Το χριστουγεννιάτικο πάρτι-θεσμός που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Gazarte. Φωτ.: Chronis Perrakis Smileorwhatever

«Η καρδιά μας και το ένστικτο μάς έλεγαν ότι αυτό που χρειάζονται τα FM αλλά κι οι ακροατές κι η κοινωνία ήταν να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις καθετί καινούργιο, φρέσκο και άφθαρτο» εξηγεί ο διευθυντής του σταθμού. «Τους νέους καλλιτέχνες, τους νέους μουσικούς, τους νέους ηθοποιούς της Ελλάδας, αυτούς που μέχρι τότε δεν έβρισκαν εύκολα αυτιά να τους ακούσουν και κάπου να ακουμπήσουν, να στηριχτούν».

Μια γρήγορη ενδεικτική ματιά σε ονόματα που αναδείχθηκαν μέσα από τον Pepper 96.6 επιβεβαιώνουν με ευκολία τα παραπάνω: Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka, Woodkid, Kadebostany, Kovacs, Monophonics, Paolo Nutini, αλλά και οι δικοί μας Leon of Athens, Μαρίζα Ρίζου, Sma Rag Da, Idra Kayne, George Gaudy, Amalia and the Architects, Good Job Nicky είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που παίχτηκαν ξανά και ξανά στον αέρα του σταθμού, κατέλαβαν σταδιακά χώρο και σε άλλα ραδιόφωνα και τελικά αγαπήθηκαν πολύ από το ελληνικό κοινό.

Ακόμα κι όταν ο Pepper «κρεμάει» τα ακουστικά του και κλείνει τα μικρόφωνα, δεν σταματά να είναι δραστήριος κι έξω από το στούντιο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τα events που έχουν διοργανωθεί όλα αυτά τα χρόνια: από το live στο Portobello Road του Λονδίνου το 2014 με καλεσμένους όλους τους νέους Έλληνες της πόλης μέχρι τις Nouvelle Vague Days κι από το χριστουγεννιάτικο πάρτι-θεσμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Gazarte μέχρι τις ποδηλατάδες και το Yoga Fair, που συγκέντρωνε για 4 χρόνια όσους αγαπούν τη γιόγκα σε ένα εντελώς δωρεάν event, o Pepper 96.6 επέλεγε πάντα να στηρίζει την αισθητική του με εξωστρέφεια. 

Ίσως, πάντως, η πιο ιδιαίτερη πρωτοβουλία που πήρε ο Pepper 96.6 να είναι τα Church Sessions στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου. Δύο από αυτά, άλλωστε, ξεχωρίζει κι ο ίδιος ο Γιώργος Μουχταρίδης κοιτώντας πίσω: «Θυμάμαι τις δύο πολύ μεγάλες μας στιγμές εκεί, όταν εμφανίστηκαν μόνο για 150 άτομα δύο ονόματα του διεθνούς ρεπερτορίου, η Kovacs και ο Jack Savoretti. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι είμαστε ένα ευρωπαϊκό ραδιόφωνο με χαρακτήρα».

Γιώργος Μουχταρίδης Jack Savoretti Facebook Twitter
Ο Γιώργος Μουχταρίδης με τον Jack Savoretti στην Αγγλικανική Εκκλησία. Φωτ.: Chronis Perrakis Smileorwhatever

Αν όμως πρέπει να επιλέξει ένα και μόνο event για αυτή τη δεκαετή πορεία, τότε αυτό πάει και πέρα από τη μουσική: «Το Ms Pepper, που ξεκίνησε πολύ πριν από το κίνημα του #MeToo, μέσα από τα τέσσερα χρόνια που πραγματοποιήθηκε, αποθέωσε τη γυναικεία πλευρά της δημιουργικότητας σε μουσική, θέατρο, φωτογραφία και μας έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξουμε, ξύνοντας απλά και μόνο την επιφάνεια, ότι το να είσαι γυναίκα τον αιώνα αυτό εξακολουθεί να είναι μια παρά μα παρά πολύ δύσκολη υπόθεση. Έχουμε πολύ μεγάλο δρόμο ακόμη να περπατήσουμε» λέει ο διευθυντής του ραδιοφώνου.

Φυσικά κι ο Pepper 96.6 θα σβήσει τα 10 του κεράκια όχι μόνο με διάθεση απολογισμού και ενδοσκόπησης για όσα έχουν συμβεί αυτό το διάστημα, αλλά και με διάθεση γιορτής. Αγαπημένοι μουσικοί θα περάσουν από το ραδιόφωνο για να του ευχηθούν «Χρόνια Πολλά» και να σβήσουν την τούρτα των 10ων γενεθλίων του μαζί με τους ανθρώπους του σταθμού, οι οποίοι ήδη κοιτούν μπροστά.

Μπορεί με τους ρυθμούς που τρέχει η τεχνολογία, κανείς να μην ξέρει τι θα σημαίνει ραδιόφωνο σε 10 χρόνια από τώρα, όμως ο Pepper έχει σκοπό να συνεχίσει να έχει τεντωμένες τις κεραίες του για να επικοινωνεί με τον τρόπο που το απαιτούν κάθε φορά οι καιροί του, το περιεχόμενό του.

Κι αν ο Γιώργος Μουχταρίδης έπρεπε να συνοψίσει το ραδιόφωνο του Pepper 96.6 σε 10 λέξεις για τα πρώτα 10 χρόνια του, αυτές θα ήταν οι εξής: «Επιδραστικό, απολαυστικό, ζεστό, ευγενικό, ανήσυχο, πιπεράτο, ποιοτικό, γήινο, φρέσκο, νεανικό».


 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Woodkid συνομιλεί με το διευθυντή του Pepper 96,6, Γιώργο Μουχταρίδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / Ο Woodkid συνομιλεί με το διευθυντή του Pepper 96,6, Γιώργο Μουχταρίδη

Οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ και εφτά χρόνια μετά την πρώτη του συναυλία στην Αθήνα, στη μικρή τότε σκηνή του Rockwave Festival, ο Yoann Lemoine επιστρέφει στην πόλη μας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΧΤΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Παπασπυρόπουλος: Ο κύριος 4-6 του ραδιοφώνου

Μέρες Ραδιοφώνου / Δημήτρης Παπασπυρόπουλος: Ο κύριος 4-6 του ελληνικού ραδιοφώνου

Ο Γιώργος Μουχταρίδης ξετυλίγει το νήμα της πορείας του αγαπημένου ραδιοφωνικού παραγωγού, DJ και δημιουργού των πετυχημένων «Last chance» πάρτι αλλά και μιας σειρά best seller συλλογών και remixes.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΧΤΑΡΙΔΗΣ
Ο Αντώνης Κανάκης ραδιοπειρατής στο νέο podcast της LiFO, «Μέρες Ραδιοφώνου»

Μέρες Ραδιοφώνου / Ο Αντώνης Κανάκης ραδιοπειρατής στο νέο podcast της LiFO, «Μέρες Ραδιοφώνου»

Η νέα σειρά podcast «Μέρες Ραδιοφώνου» γεμίζει από τις φωνές των πιο σημαντικών παραγωγών του μέσου που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς ο Γιώργος Μουχταρίδης συνομιλεί με τον Αντώνη Κανάκη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Borderline 2026: Ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μουσικής

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Αλεξίου

Οι Αθηναίοι / Χάρις Αλεξίου: «Ένα καθαρό σπίτι θέλω να είμαι, γεμάτο ζωή και αίσθημα»

Από το δημοτικό τραγούδι, στο «Δι' ευχών», στην «Οδό Νεφέλης», ως τις μεγάλες περιοδείες στην άκρη του κόσμου, η φωνή της δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Κι αν σήμερα την έχει κερδίσει το θέατρο και η τηλεόραση, αυτό δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ιστορία που έχει γράψει στο ελληνικό τραγούδι. Η Χάρις Αλεξίου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Argonauts: DJ set σε πρωτότυπα μέρη με ιστορία σε όλη την Ελλάδα

Μουσική / Οι Argonauts κάνουν live sessions στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας

Ο Nicholas Vibes έφτιαξε ένα πρότζεκτ μοναδικό στην Ευρώπη. Στόχος του είναι να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μέσα από την ηλεκτρονική μουσική, και να οργανώσει ένα μεγάλο event στην Ακρόπολη.
M. HULOT
Ντίσκο εκ του ασφαλούς από τον Χάρι Στάιλς

Μουσική / Ο νέος Χάρι Στάιλς δεν είναι κακός, είναι απλώς βαρετός

«Τα περισσότερα tracks στο "Kiss all the time. Disco, occasionally" κυλούν χλιαρά, εγκλωβισμένα σε μια ευγενική, σχεδόν υπνωτιστική μετριοπάθεια. Τίποτα δεν είναι πραγματικά κακό, αλλά τίποτα δεν είναι και αρκετά καλό και αξιομνημόνευτο»
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ