Ξεκοιλιάζοντας την Αφροδίτη: Ένα βιβλίο φόρος τιμής στον αιρετικό γλύπτη και ανατόμο Clemente Susini

Ξεκοιλιάζοντας την Αφροδίτη: Ένα βιβλίο φόρος τιμής στον αιρετικό γλύπτη και ανατόμο Clemente Susini Facebook Twitter
Photo credit: University of Montpellier
0

 

Κατά τη διάρκεια των ετών 1780 - 1782 ο αιρετικός -για την εποχή και την μετα-αναγεννησιακή τέχνη- γλύπτης και ανατόμος Clemente Susini, δημιούργησε την... Αφροδίτης Ανατομίας. Την είχε σχεδιάσει από κερί, προκειμένου να διδάξει στους φιλοπερίεργους μαθητές και βοηθούς του στο εργαστήριο την τέχνη της ανατομίας, αλλά και βασικές αρχές δεοντολογίας τόσο στην ιατρική, όσο και στις απαιτήσεις αναπαράστασης της εποχής. 

Σε φυσικό μέγεθος και διατηρώντας όσο το δυνατόν τα φυσικά χαρακτηριστικά της σoρού που είχε κατά νου να αναπαραστήσει ο Susini έφτιαχνε τα εσωτερικά όργανα των γυναικείων σωμάτων από κερί, προκειμένου οι μαθητές του να μπορούν να τα αφαιρέσουν, να τα περιεργαστούν, να κάνουν τα λογικά άλματα και τις σχεδιαστικές υπερβάσεις που απαιτούσε η τέχνη της εποχής τους. 

Σ' αυτή την πτυχή της τέχνης, την κάπως σκοτεινή, κάποτε και αηδιαστική, εστιάζει το βιβλίο της Joanna Ebenstein's, η οποία με φωτογραφίες και ιστοριογραφικές αναφορές καταγράφει ενθουσιασμένη "μία συναρπαστική εποχή που η μελέτη της φύσης ήταν ταυτόχρονα και μελέτη της ιστορίας των φυσικών επιστημών.

Φυσικά, ο φιλοπερίεργος και λάτρης της παρατήρησης γλύπτης δεν γλίτωσε από τη σκληρή κριτική που τον ήθελε ακόμη και νεκρόφιλο και ασεβή απέναντι στην ανθρώπινη φύση: αν τέτοια ζητήματα μας απασχολούν τώρα, τον 18ο αιώνα ήταν τα μεγαλύτερα ταμπού που θα μπορούσαν να υπάρξουν, ακόμη κι αν είχε ανοίξει τον δρόμο προς την ανατομία και την αναζήτηση των μυστικών του ανθρώπινου σώματος ο μέγας Λεονάρντο Ντα Βίντσι. 

Ξεκοιλιάζοντας την Αφροδίτη: Ένα βιβλίο φόρος τιμής στον αιρετικό γλύπτη και ανατόμο Clemente Susini Facebook Twitter
Photo credit: Museo di Palazzo Poggi, Universita' di Bologna

Σ' αυτή την πτυχή της τέχνης, την κάπως σκοτεινή, κάποτε και αηδιαστική, εστιάζει το βιβλίο της Joanna Ebenstein's, η οποία με φωτογραφίες και ιστοριογραφικές αναφορές καταγράφει ενθουσιασμένη "μία συναρπαστική εποχή που η μελέτη της φύσης ήταν ταυτόχρονα και μελέτη της ιστορίας των φυσικών επιστημών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας, είμαστε τόσο συνηθισμένοι στην κοινή πορεία επιστήμης και ανθρώπινης φύσης, που αντικρίζοντας τα κατορθώματα των πρωτοπόρων αυτής της συμπόρευσης, νιώθουμε περίεργα. 

 

Κι όμως, σ' αυτούς και στην ανάγκη τους για σχεδιαστική τελειότητα και πίνακες απαράμιλλης πιστότητας οφείλουμε όχι μόνο τις πρώτες ανατομίες, αλλά και το ξεπέρασμα ταμπού και απόψεων που για χρόνια δαιμονοποιούσαν το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. 

Το βιβλίο η "Αφροδίτη της Ανατομίας" κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις "Thames & Hudson" και είναι μία κάπως άγρια, σίγουρα γκροτέσκα εμβάθυνση στα καλλιτεχνήματα μίας εποχής που καθόρισε τόσο την τέχνη, όσο και την πορεία των επιστημών. 

Με στοιχεία από τον Guardian 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πρόδρομος Τσιαβός: «Στην παρουσία μας στον δημόσιο χώρο ο στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση αλλά να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Plāsmata 3 / Πρόδρομος Τσιαβός: «Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση, αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Ο επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση μιλά με υπόκρουση τα ασταμάτητα τιτιβίσματα των πουλιών που έρχονται από τα σκιερά δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα σε μια συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά

Εικαστικά / Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα «συνομιλούν» με τη σύγχρονη τέχνη

Οι τρεις Έλληνες πρωτοπόροι καλλιτέχνες που στιγμάτισαν την ελληνική δημιουργία, σε μια απρόσμενη διαγενεακή συνάντηση με τη Sagg Napoli και τον Mungo Thomson, σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ