Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας

 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
0
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Édouard and Marie-Louise.Pailleron

Μια σημαντική έκθεση των έργων ενός από τους διασημότερους ζωγράφους πορτρέτων στον κόσμο, του John Singer Sargent, ανοίγει στην National Portrait Gallery, σήμερα (Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου του 2015).

Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, και συγκεντρώνει, για πρώτη φορά, μια συλλογή από προσωπικά και ανεπίσημα πορτρέτα του καλλιτέχνη και του εντυπωσιακά μικρού κύκλου φίλων του, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, ο Κλοντ Μονέ και ο Ογκίστ Ροντέν.

Η έκθεση έχει τίτλο Πορτρέτα των καλλιτεχνών και των φίλων. Εξερευνά τον καλλιτέχνη ως ζωγράφο, στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων κινημάτων της εποχής του, στις  τέχνες, τη μουσική, τη λογοτεχνία και το θέατρο, αποκαλύπτοντας την σε βάθος εκτίμησή του για τον πολιτισμό και τις στενές φιλίες του με πολλούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες, ηθοποιούς και συγγραφείς της εποχής.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει αξιόλογα δάνεια από ιδιωτικές συλλογές, πολλά από τα οποία εκτίθενται σπάνια, αλλά και μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως  το Μουσείο Ροντέν, τα Μουσεία Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο, το Ορσέ, το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο και το Ινστιτούτο Τεχνών της Μινεάπολης.

Η έκθεση ακολουθεί χρονολογικά τις περιπλανήσεις του Σάρτζεντ στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, καθώς και τα ταξίδια του στην ιταλική και αγγλική ύπαιθρο.

Στην έκθεση υπάρχουν για πρώτη φορά επανενωμένα και τα πορτρέτα της οικογενείας Παγιερόν τα οποία προέρχονται από συλλογές στο Παρίσι, την Ουάσιγκτον και την Αϊόβα.

Ο Σάρτζεντ είναι ένας από τους λίγους Αμερικανούς ζωγράφους της γενιάς του που έγιναν γνωστοί και δημοφιλείς στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τα πορτρέτα του. Σπούδασε στο Παρίσι και εγκαταστάθηκε αργότερα στο Λονδίνο, όπου έγινε περιζήτητος προσωπογράφος. Στις αρχές του 20ού αιώνα, θέλοντας να ξεφύγει από τον κλοιό των παραγγελιών με τις οποίες τον πολιορκούσαν οι κοσμικοί, άρχισε να κάνει συχνά ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου -Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Αμερική- και να ζωγραφίζει έργα που τεκμηρίωσαν με συναρπαστικό τρόπο τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του. Από αυτά τα ταξίδια προκύπτει και η εξαιρετική συλλογή υδατογραφιών του.

Τα έργα που εκτίθενται στην National Portrait Gallery είναι αισθητά πιο οικεία, πνευματώδη και ριζοσπαστικά από τα πορτρέτα που έχει κατά παραγγελία ζωγραφίσει και στην ουσία αμφισβητούν την παραδοσιακή μας άποψη για τον καλλιτέχνη. Όπως τα δυο σωζόμενα πορτρέτα του φίλου του  και συγγραφέα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά μαζί από τότε που είχαν ζωγραφιστεί, το 1880.

Στην έκθεση υπάρχουν για πρώτη φορά επανενωμένα και τα πορτρέτα της οικογενείας Παγιερόν τα οποία προέρχονται από συλλογές στο Παρίσι, την Ουάσιγκτον και την Αϊόβα. Ο μποέμ συγγραφέας Εντουάρ Παγιερόν και η σύζυγός του ήταν από τους παλαιότερους προστάτες του Σάρτζεντ, στους οποίους  ο νεαρός καλλιτέχνης οφείλει σε μεγάλο βαθμό την πρόωρη επιτυχία του. Οι ατομικές προσωπογραφίες τους εμφανίζονται παράλληλα με τα πορτρέτα των παιδιών τους, Εντουάρ και Μαρί Λουίζ, που εκτίθενται για πρώτη φορά μαζί σε περισσότερο από έναν αιώνα.

Στα υπόλοιπα σημαντικά έργα της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται το πορτρέτο του δασκάλου του Carolus-Duran (1879), ο οποίος έπειξε σημαντικό ρόλο στην καριέρα του το σχέδιο σε κάρβουνο του περίφημου ποιητή Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς (1908) και τρία  από τα μεγαλύτερα θεατρικά πορτρέτα που φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ του 1889 και 1890: Την Ellen Terry ως Λαίδη Μάκβεθ, Edwin Booth και La Carmencita, την άγρια Ισπανίδα χορεύτρια.

Ο John Singer Sargent (1856 - 1925) ήταν ο γιος ενός Αμερικανού γιατρού και γεννήθηκε στη Φλωρεντία. Σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία και τη Γαλλία, και το 1884 προκάλεσε αίσθηση στο Σαλόνι του Παρισιού με το έργο του Μαντάμ Χ (κυρία Pierre Gautreau).

Ο Σάρτζεντ ενθουσιαζόταν με  όλα τα νέα και συναρπαστικά πράγματα. Ήταν ένας ατρόμητος υπέρμαχος του έργου των νεότερων καλλιτεχνών. Ήταν όχι μόνο ένας σπουδαίος ζωγράφος αλλά και ένας διανοούμενος, γνώστης της μουσικής και λογοτεχνικά πολυμαθής. 

 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Νιζίνσκι
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Ellen Terry ως Λαίδη Μακμπέθ
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
Self-Portrait - John Singer Sargent
 Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: ένας διανοούμενος πορτρετίστας Facebook Twitter
John Singer Sargent 'Claude Monet Painting by the Edge of a Wood'
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ