Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Kari Piipo

Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη

0

Στο Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου η πολυαναμενόμενη έκθεση «Το Νέο "Salon des Cent". Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec» που συνδιοργανώνει το μουσείο με το περιοδικό «GR Design» και την Alpha Bank. Οι αφίσες χάρισαν στον ζωγράφο τεράστια φήμη, καθώς, όπως τονίζει η Danièle Devynck, διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ-Λοτρέκ του Αλμπί, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, «από τα πρώτα του έργα, ο Λοτρέκ καταλαµβάνει µια ιδιαίτερη θέση και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους στον χώρο της καλλιτεχνικής αφίσας, τονίζοντας την αξία του χρώµατος µε την επινοητικότητα και τη δηµιουργική ελευθερία που τον χαρακτηρίζουν, πολλαπλασιάζοντας τις ευρηµατικές λύσεις, στο πλαίσιο µιας πραγµατικά διαφηµιστικής προσέγγισης».

To 2001, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μια αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Οι αφίσες αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Le nouveau Salon des Cent» στο Κέντρο Πομπιντού, στο Παρίσι. Ο εμπνευστής και διοργανωτής της έκθεσης Άντον Μπίκε λέει σχετικά: «Το σχέδιο της επιτροπής για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του θανάτου του µε συγκινούσε πολύ, αλλά µου φαινόταν αδύνατη η πραγµατοποίησή του. Ωστόσο, πρότεινα την εξής εξωφρενική ιδέα: να ζητήσουµε από τους γιους και τις κόρες του, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του να τον τιµήσουν µε µια αφίσα σχεδιασµένη από αυτούς. Ακολούθησε σιωπή. Οι συνοµιλητές µου γνώριζαν φυσικά ότι ο Τουλούζ-Λοτρέκ δεν είχε αφήσει απογόνους. Ο Μισέλ Εσκουρµπιάκ µου το υπενθύµισε ευγενικά. Οφείλω να διευκρινίσω ωστόσο πως, σε ό,τι µε αφορά, γνώριζα πολλά µέλη της οικογένειας, τα οποία έχουν ακόμα επαφή µεταξύ τους. Εξάλλου, κι εγώ απόγονός του είµαι. Θα πρόσθετα ότι τα περισσότερα µέλη της οικογένειας, σχεδιαστές αφισών για τον πολιτισµό, είχαν, όπως κι εγώ, ακολουθήσει συνειδητά ή ασυνείδητα τον δρόµο του "µπαµπά Τουλούζ" και ότι η οικογένεια συγκεντρωνόταν πότε-πότε με την ευκαιρία διαφόρων µπιενάλε, κριτικών επιτροπών και άλλων εκδηλώσεων σχετικών µε αφίσες. Βρήκαν την ιδέα καταπληκτική! Αλλά πώς θα την υλοποιούσαμε; Λοιπόν, ήταν απλό. Θα ζητούσαµε από εκατό γνωστούς καλλιτέχνες αφισών να κάνουν ένα σχέδιο προς τιµήν του Τουλούζ-Λοτρέκ. Μετά θα τις τυπώναµε σε µεγάλο σχήµα και θα τις εκθέταµε σε ολόκληρο τον κόσµο, µαζί µ' έναν εξαιρετικό κατάλογο».

Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Mieczyslaw Gorowski


Η ιδέα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, με τον Μπίκε να δυσκολεύεται στην επιλογή, καθώς οι υποψήφιοι έφτασαν τους 225. Οι 100 γραφίστες που τελικά επελέγησαν ως «οικογένεια του Δασκάλου» προσάρµοσαν το όνοµά τους ανάλογα: το πρώτο επίθετο όλων είναι «Τoulouse». Όλοι υπογράφουν µε το νέο τους επίθετο, από τον Αµερικανό Charles Toulouse-Anderson έως τον Ιάπωνα Τadanor Toulouse-Yokoo. Επίσης, µε βάση το µοναδικό, έντονο κόκκινο µονόγραµµα που είναι τυπωµένο σε όλες τις αφίσες του Λοτρέκ δηµιουργήθηκαν εκατό µονογράµµατα των σχεδιαστών µε το νέο τους ονοµατεπώνυμο. Η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης ζήτησε από τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιηθεί στο δημιουργικό της αφίσας η φράση: «Le nouveau Salon des Cent. Exposition Internationale d'affiches. Hommage/Ode à Toulouse Lautrec». Μπορούσαν να αναπτύξουν το θέμα με απόλυτη ελευθερία στη θεματική και στην εκτέλεση. Ο Αλέν Βέιγ σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης του Παρισιού: «Σχετικά με την απόδοση φόρου τιµής στον Λοτρέκ, µόνο ευχαρίστηση προκαλεί η ποικιλία των προτεινόµενων αφισών, οι οποίες εν γένει είναι καλές. Πρέπει να τονίσουμε ότι το θέµα ήταν εξ ορισµού εύκολο: ο άνθρωπος ως µια ζωντανή καρικατούρα και οι χαρακτήρες που απαθανάτισε, οι οποίοι αποτελούν ένα µαγικό χρυσωρυχείο του οποίου το σκάψιμο είναι απολαυστικό. Σε μια πιο προσεχτική θεώρηση, η αναµέτρηση µε τον Λοτρέκ, ενώ στόχος σου είναι να τιμήσεις τη µνήµη του, δεν πρέπει να ήταν το ευκολότερο πράγµα στον κόσµο και το σύνδροµο του καθρέφτη ενίοτε αγχωτικό». Η Danièle Devynck μιλά για τα έργα των διακεκριμένων γραφιστών: «Αν παραβλέψουµε τη συµβολή των σύγχρονων τεχνολογιών, ιδίως σε ό,τι αφορά την τυπογραφία, το προφανές επιβάλλεται µε όλη του τη δύναµη. Η διαρκής έγνοια για την αναγνωσιµότητα του οπτικού µηνύµατος, το οποίο δίνει µια εικόνα που βασίζεται στην απλότητα και στη φροντίδα για το χρώµα, µε έντονες µονοχρωµίες ή ζωηρές αντιθέσεις, και σκοπό έχει να τραβήξει το βλέµµα του κοινού, παραπέµπει στην προσέγγιση που πρώτος εισήγαγε ο Τουλούζ-Λοτρέκ. Ελέγχοντας τη λεπτή ισορροπία ανάµεσα στην πρόκληση και στην επικοινωνία, στην αναγνωσιµότητα και στη µορφοπλαστική κοµψότητα, ήταν από τους πρώτους που ήξερε πώς να θέσει τις βάσεις για µια γραφιστική πρακτική πάντα επίκαιρη».

Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Wolf Erlbruch
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Heinz Edelmann

Δεκαέξι χρόνια μετά, το υλικό της έκθεσης του 2001 έρχεται στην Αθήνα και ο επιμελητής της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη Πάνος Κωνσταντόπουλος γράφει: «Γαλλία 2001. Εκατό χρόνια από τον θάνατο του Τουλούζ-Λοτρέκ. Εκατό καλλιτέχνες σχεδιαστές αφισών απ' όλο τον κόσµο προσκαλούνται να τιµήσουν τον πρωτοπόρο δηµιουργό, σχεδιάζοντας αφίσες ως φόρο τιµής στο έργο και στο πρόσωπό του. Ελλάδα 2017. Δεκαέξι χρόνια από την πρώτη επέτειο, 16 Έλληνες καλλιτέχνες και σχεδιαστές που καλύπτουν τον ευρύ χώρο των εικαστικών καλούνται να καταθέσουν το δικό τους φόρο τιµής στον προπάτορα της αφίσας. Οι 116 αφίσες που αφίχθησαν στο Μουσείο της καρδιάς µας γιορτάζουν και τιµούν τον πατέρα της αφίσας, τον µεγάλο αφισίστ και δάσκαλο Τουλούζ-Λοτρέκ, αναφωνώντας όλοι µαζί: "Zήτω η αφίσα!"».


Εκτός από τους 116 δηµιουργούς, την έκθεση πλαισιώνουν οι πέντε αυθεντικές αφίσες του Λοτρέκ, μαζί με μία του Πιερ Μπονάρ από την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τα έργα των σπουδαστών του Κολεγίου Βακαλό και η Αριάδνη Περράκη µε τα «Χαρτιά Περράκης», κάνοντας ένα θεµατικό ταξίδι στην έµπνευση του Τουλούζ-Λοτρέκ, και µε 116 ειδικά χρωµατιστά χαρτιά αποτυπώνουν τη νύχτα στη Μονµάρτη. Η έκθεση αναλύει τη χρωµατιστή παλέτα του καλλιτέχνη, ξαναφτιάχνει αφαιρετικά τον ανεµόµυλο του εµβληµατικού καµπαρέ Μουλέν Ρουζ και επαναφέρει τη µυρωδιά που άφηναν οι χορεύτριες του κανκάν στο πέρασµά τους, στον χώρο και σε χαρτιά. Το ταξίδι από τα σκοτάδια του Μουλέν Ρούζ στο φως της Πειραιώς µόλις άρχισε.

Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Stasys Eidrigevicius
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
S. Sanderson
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Gary Kelly
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Kisman
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
James McMullan
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Pierre Bernard
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Isidro Ferrer
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Katsuhiko Hibino
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Aυθεντική αφίσα του Λοτρέκ
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Aυθεντική αφίσα του Λοτρέκ
Τουλούζ Λοτρέκ, όπως ποτέ πριν στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
H αφίσα της έκθεσης

Info

Το Nέο «Salon des Cent». Διεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec

Διάρκεια: 28/09 έως 12/11

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι, 210 3453111

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή: 10:00 -18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00 - 22:00

Εισιτήριο: 3,5-7 ευρώ

Εγκαίνια: 25/09 στις 20:00

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ