Τι μυστικά έκρυβε ο τελευταίος πίνακας του Καραβάτζιο;

Τι μυστικά έκρυβε ο τελευταίος πίνακας του Καραβάτζιο; Facebook Twitter
Καραβάτζιο, To Μαρτύριο της Αγίας Ούρσουλας (1610), Λάδι σε καμβά Φωτ.: Palazzo Zevallos Stigliano, Νάπολη
0

Ο τελευταίος γνωστός πίνακας του Καραβάτζιο, που φιλοτέχνησε λίγο πριν τον θάνατό του, το συγκλονιστικό «Μαρτύριο της Αγίας Ούρσουλας» (1610), μαζί με όλες τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες της νέας αποκατάστασής του, αποτελεί τμήμα της έκθεσης «Καραβάτζιο 2025», που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Palazzo Barberini της Ρώμης και θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι.

Αυτή η νέα αποκατάσταση του τελευταίου πίνακα του Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο (Michelangelo Merisi da Caravaggio, 1571 - 1610), περισσότερο γνωστού ως Καραβάτζιο, αποκάλυψε λεπτομέρειες που είχαν παραμείνει κρυμμένες εδώ και καιρό, κάτω από στρώματα προηγούμενων κακών αποκαταστάσεων. Νέα ερωτήματα εγείρονται πλέον σχετικά με τα όσα νομίζαμε πως γνωρίζαμε για το «Μαρτύριο της Αγίας Ούρσουλας», που το κοινό πλέον μπορεί να θαυμάσει στη μεγάλη έκθεση της Ρώμης με έργα του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου με τίτλο «Καραβάτζιο 2025».

Ο πίνακας απεικονίζει τη στιγμή μετά τη σύλληψη της παρθένου Αγίας Ούρσουλας από τους Ούνους. Σε αντίθεση με τους συντρόφους της που σφαγιάστηκαν, ο βασιλιάς των Ούνων Αττίλας ερωτεύτηκε τη σεμνότητα και την απαράμιλλη ομορφιά της. Όταν εκείνη αρνήθηκε την πρόταση γάμου που της έκανε, τη σημάδεψε με ένα βέλος. Η Ούρσουλα εμφανίζεται να κοιτάζει έκπληκτη το βέλος που εξέχει από το στήθος της.

Ο Καραβάτζιο φιλοτέχνησε το «Μαρτύριο της Αγίας Ούρσουλας» (1610) μόλις έναν μήνα πριν από τον θάνατό του, ύστερα από ανάθεση του Πρίγκιπα Μαρκαντόνιο Ντόρια.

Οι προηγούμενες προσπάθειες αποκατάστασης του κατεστραμμένου σε μεγάλη έκταση πίνακα ήταν αρκετά συντηρητικές, αφήνοντας ορισμένα μέρη της σύνθεσης ασαφή μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, χάρη στις νέες τεχνικές απεικόνισης με ακτίνες Χ, οι ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν κρυμμένα στοιχεία του πίνακα, τα οποία αναδείχθηκαν με μια νέα προσπάθεια καθαρισμού.

Τι μυστικά έκρυβε ο τελευταίος πίνακας του Καραβάτζιο; Facebook Twitter
Καραβάτζιο, Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη (1598–1599), Λάδι σε καμβά Φωτ.: Galleria Nazionale d'Arte Antica at Palazzo Barberini, Ρώμη

Πέρα από τη βελτίωση της λαμπρότητας των χρωμάτων του πίνακα, το έργο της αποκατάστασης, που πραγματοποιήθηκε από τη Laura Cibrario και τη Fabiola Jatta, οδήγησε σε τρεις σημαντικές αποκαλύψεις νέων στοιχείων του πίνακα. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η άκρη της μύτης ενός στρατιώτη και η περίμετρος του κράνους του, ακριβώς στα δεξιά του Αττίλα, που προηγουμένως δεν διακρίνονταν καθόλου. Σε άλλα σημεία, ο καθαρισμός έχει βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα αδιευκρίνιστα τμήματα του έργου.

Για παράδειγμα, νέες λεπτομέρειες έχουν φανερωθεί στο πρόσωπο της φιγούρας που φοράει καπέλο, που ενδεχομένως να είναι προσκυνητής. Η τρίτη αποκάλυψη βοηθά να αποσαφηνιστεί ένα ακόμα συγκεχυμένο στοιχείο της σύνθεσης: το κράνος ακριβώς πάνω από το κεφάλι της Ούρσουλας. Μπορούμε πλέον να δούμε καθαρά ότι πρόκειται για έναν στρατιώτη και ότι το προστατευτικό κάλυμμα στο κεφάλι του έχει μια σχισμή στα μάτια που του επιτρέπει να βλέπει.

Οι τρεις φιγούρες που αποκαλύφθηκαν «εμπλουτίζουν την ιστορία του δράματος της Αγίας Ούρσουλας», σύμφωνα την ανακοίνωση που εξέδωσε η «Intesa Sanpaolo», ο ιταλικός διεθνής τραπεζικός όμιλος, στον οποίο ανήκει το έργο.

Ο Καραβάτζιο φιλοτέχνησε το «Μαρτύριο της Αγίας Ούρσουλας» (1610) μόλις έναν μήνα πριν από τον θάνατό του, ύστερα από ανάθεση του Πρίγκιπα Μαρκαντόνιο Ντόρια. Η αυθεντικότητά του τελούσε υπό αμφισβήτηση, μέχρι το 1980, όταν εντοπίστηκε αναφορά σε αυτό σε μια επιστολή από τα αρχεία της οικογένειας Ντόρια.

Ο Καραβάτζιο ολοκλήρωσε πολύ γρήγορα τον πίνακα, καθώς επρόκειτο να φύγει για το Πόρτο Έρκολε,  όπου τελικά και πέθανε στις 18 Ιουλίου 1610, σε ηλικία 38 ετών. Όταν παραδόθηκε το έργο, το βερνίκι δεν είχε στεγνώσει εντελώς και η έκθεσή του στον ήλιο προκάλεσε μόνιμη ζημιά στην επιφάνειά του. Στο πέρασμα του χρόνου, η φθορά στον πίνακα συνεχίστηκε ενώ επίσης υποβλήθηκε σε αποτυχημένες προσπάθειες να περαστούν ξανά τα χρώματα.

Τι μυστικά έκρυβε ο τελευταίος πίνακας του Καραβάτζιο; Facebook Twitter
Καραβάτζιο, Η Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας (1598), Λάδι σε καμβά Φωτ.: Μουσείο Τίσεν-Μπορνεμίσα, Μαδρίτη

Το έργο φυλάσσεται στη συλλογή της «Intesa Sanpaolo» από το 1972 και συνήθως εκτίθεται στο μουσείο της τράπεζας στη Νάπολη. Μια πρώτη αποκατάσταση που έλαβε χώρα μεταξύ 2003 και 2004, αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, το χέρι που απλώνεται ανάμεσα στις κεντρικές φιγούρες του πίνακα, όπως και μια κουρτίνα στο βάθος, υποδηλώνοντας ότι το επεισόδιο διαδραματίζεται στη σκηνή του βασιλιά των Ούνων, Αττίλα.

Χάρη στην τελευταία προσπάθεια καθαρισμού, έχουμε μια ακόμη καλύτερη εικόνα των αρχικών προθέσεων του Καραβάτζιο, όσον αφορά τον πίνακα, αν και ορισμένα στοιχεία έχουν χαθεί για πάντα.

«Η κατάσταση του πίνακα δεν είναι ακόμα ικανοποιητική, καθώς ο πίνακας υπέστη σοβαρές ζημιές στο παρελθόν», υποστηρίζει η Maria Cristina Terzaghi, ιστορικός τέχνης και μία από τις επιμελήτριες της έκθεσης «Καραβάτζιο 2025». «Είναι αδύνατο να ανακτηθεί ολόκληρη η εικόνα. Ακόμη και το κεφάλι που αποκαλύφθηκε δεν έχει ανακτηθεί πλήρως, αλλά μπορεί κανείς να το δει πολύ καλύτερα από πριν».

Η εντυπωσιακή έκθεση «Καραβάτζιο 2025» έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον του κοινού ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια σοβαρή επιστημονική εργασία που φωτίζει τη ζωή και το έργο του αγαπημένου Ιταλού δεξιοτέχνη του μπαρόκ. Τα 24 αριστουργήματά του παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά στην έκθεση· σε αυτά συμπεριλαμβάνονται σημαντικά διεθνή δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Ινστιτούτο Τέχνης του Ντιτρόιτ, την Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας, το «Museo Nacional Thyssen-Bornemisza» στη Μαδρίτη και το «Royal Collection Trust» στο Λονδίνο. Η εργασία που προηγήθηκε της έκθεσης προσέφερε πολλές νέες ιστορικές και καλλιτεχνικές πληροφορίες. Αυτό οφείλεται στη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάστηκε να τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα πίνακες που συνήθως βρίσκονται σε απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου, της Ιταλίας ή ακόμα και της ίδιας της Ρώμης.

Για παράδειγμα οι ειδικοί ανακάλυψαν απροσδόκητες ομοιότητες μεταξύ του «Πορτρέτου του Maffeo Barberini (περ. 1598), που εκτίθεται δημόσια για πρώτη φορά και της «Αγίας Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας», από τη Συλλογή Thyssen-Bornemisza, η οποία ζωγραφίστηκε την ίδια χρονιά· και τα δύο θεωρούνται κορυφαία έργα αυτής της σπάνιας και πολύτιμης έκθεσης – επιστημονικής έρευνας.

Τι μυστικά έκρυβε ο τελευταίος πίνακας του Καραβάτζιο; Facebook Twitter
Καραβάτζιο, Οι Χαρτοκλέφτες (1594), Λάδι σε καμβά Φωτ.: Kimbell Art Museum, Fort Worth, Τέξας

Info
Η έκθεση «Καραβάτζιο 2025» στο Palazzo Barberini στη Ρώμη θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου 2025.

Με πληροφορίες από Artnet.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ