Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες ενώνουν τα πινέλα τους στον ίδιο καμβά;

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Είμαστε πολύ οργανωτικοί. Ο Στέφανος και οι Τζένη δουλεύουν ως γραφίστες, κουβαλάμε και οι τρεις μια πειθαρχία. Φωτ.: Έλενα Μπονέλη
0

Η Τζένη Σαρίδη, ο Στέφανος Παπαδήμος και ο Σωτήρης Φωκέας ένωσαν τις γραμμές και τις ιδέες τους και γέννησαν έναν κόσμο που δεν ανήκει σε κανέναν από τους τρεις. Έναν χαοτικό κόσμο από γραμμές, σχέδια, καρικατούρες, αστεία και πολλές συνομιλίες. Βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, το Two Thirds project space, που είναι artist run, στα Εξάρχεια, και σχεδίαζαν για τρεις ολόκληρες μέρες συνεχόμενα. 

Θέλοντας να δω από κοντά τα αποτελέσματα της συνεργασίας τριών διακεκριμένων καλλιτεχνών, επισκέφτηκα την γκαλερί ένα μεσημέρι Τρίτης. Εκεί με περίμεναν ο Σωτήρης, αλλιώς Soteur, και η Ντορίνα Φουντουλάκη, η ιδιοκτήτρια του χώρου που άνοιξε λίγο πριν από το lockdown. Όλοι οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με τα σχέδιά τους, ενώ στον τοίχο προβαλλόταν η διαδικασία παραγωγής του έργου.

Μιλήσαμε με τον Σωτήρη για το εγχείρημα, τα θετικά της ομαδικότητας και τα κοινά στοιχεία στην τέχνη τους, ενώ με την Ντορίνα για το πώς είναι μια νέα κοπέλα να λειτουργεί μόνη της μια γκαλερί. 

Για τρεις μήνες βρισκόμασταν σε ένα εργαστήρι και σχεδιάζαμε μέχρι να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να συντονιστούμε. Έκανα εγώ μια γραμμή, μετά το συνέχιζε ο Στέφανος και μετά η Τζένη κι έτσι έβγαινε ένα τελικό σχέδιο.

— Πώς προέκυψε η ιδέα να συνεργαστείτε;

Γνωριζόμασταν με τα παιδιά, αλλά δεν κάναμε παρέα, ήμασταν ιντερνετικοί φίλοι και απλώς βρισκόμασταν σε εκθέσεις. Η ιδέα προέκυψε από την Ντορίνα, που έχει τον χώρο, η οποία επικοινώνησε με την Τζένη Σαρίδη και εκείνη με τη σειρά της πρότεινε σ' εμάς να συνεργαστούμε. 

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Είδαμε ότι μοιάζει κάπως η δουλειά μας, οπότε καταλήξαμε ότι θέλαμε να φαίνεται σαν να είναι φτιαγμένη από ένα άτομο. Φωτ.: Έλενα Μπονέλη

— Δημιουργήσατε ένα ενιαίο έργο. Πώς μπλέκεται η τέχνη του ενός με του άλλου;

Η λογική ήταν να μαζευτούμε οι τρεις μας. Εγώ, η Τζένη και ο Στέφανος συζητούσαμε τι θα κάνουμε και είδαμε ότι μοιάζει κάπως η δουλειά μας, οπότε καταλήξαμε ότι θέλαμε να φαίνεται σαν να είναι φτιαγμένη από ένα άτομο, να μην ξεχωρίζει κανείς, να είναι και τα τρία στυλ μπλεγμένα και να βρούμε έναν τρόπο να τα κάνουμε ένα. Αυτό χρειαζόταν αρκετή εξάσκηση.

Για τρεις μήνες βρισκόμασταν σε ένα εργαστήρι και σχεδιάζαμε μέχρι να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να συντονιστούμε. Έκανα εγώ μια γραμμή, μετά τη συνέχιζε ο Στέφανος και μετά η Τζένη κι έτσι έβγαινε ένα τελικό σχέδιο. Όταν ήμασταν αρκετά σίγουροι για το πώς θα δουλεύουμε ήρθαμε στον χώρο και μείναμε ένα τριήμερο. Έτσι, χωρίς διορθώσεις, χωρίς τίποτα, στήσαμε την έκθεση.

— «Ένας γάιδαρος, ένας πλανήτης και ένας κροκόδειλος». Ο τίτλος πώς προέκυψε;

Την ώρα που ζωγραφίζαμε βρίσκαμε συνέχεια κοινά. Έτσι συνειδητοποιήσαμε πως παρότι ο τρόπος που δουλεύουμε είναι εντελώς freestyle, δεν είχαμε κάποιο προσχέδιο, κάναμε τυχαία κάποια πράγματα. Ξεκινούσαμε να σχεδιάζουμε κάτι συγκεκριμένο και μετά το εξελίσσαμε. Εγώ στην αρχή κάνω πάντα έναν πλανήτη και ύστερα το πιάνω από κει. Η Τζένη κάνει πάντα έναν γάιδαρο και ο Στέφανος έναν κροκόδειλο. Κάναμε την προσωπική μας επιλογή και ύστερα το πιάναμε από κει. 

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Σχεδιαστικά είχαμε κανόνα να ζωγραφίσουμε με πινέλα ίδιου πάχους για να έχουμε την ίδια γραμμή. Φωτ.: Έλενα Μπονέλη

 Τι συμβολίζει το έργο σας;

Είναι στην ουσία ένα χάος, ένας κόσμος. Η λογική μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο χώρο, ένα σύνολο από το οποίο μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια κομμάτια, όπως καμβάδες και prints, τα οποία συμπληρώνουν το ενιαίο σχέδιο. Θέλαμε να φτιάξουμε έναν μεγάλο χώρο, ο οποίος θα είναι ένα έργο. Είναι ένα καλλιτεχνικό statement.

Σχεδιαστικά είχαμε κανόνα να ζωγραφίσουμε με πινέλα ίδιου πάχους για να έχουμε την ίδια γραμμή, κατά τα άλλα, αν ψάξεις τι γίνεται μέσα στα σχέδια, θα ανακαλύψεις τα πάντα. Όταν το πρωτοβλέπεις είναι ένα χάος, αλλά, αν πας πιο κοντά, μπορείς να ξεχωρίσεις διάφορα αυτοτελή σχέδια. Έχει απ' όλα, γενικά έτσι είναι ο κόσμος μας.

— Βλέπω ένα έντερο.

Ναι, εντεράκι είναι αυτό, γιατί πεινούσα. Κοίτα, όταν σχεδιάζεις πολύ και αυτοσχεδιαστικά, επηρεάζεσαι από τη στιγμή αλλά και από τους άλλους. Πάντα επηρεαζόμασταν ο ένας από τον άλλον.

Είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό και απελευθερωτικό να δουλεύεις μαζί με άλλους. Είναι πιο σημαντικό να βοηθάς τον άλλο και να δημιουργείς ισορροπίες, παρά να βγαίνεις μόνος σου μπροστά. Επίσης, γελάσαμε ατελείωτα την ώρα που ζωγραφίζαμε. Κοροϊδεύαμε ο ένας τον άλλον πάρα πολύ. Πήγε πολύ ομαλά η συνεργασία μας, οπότε ετοιμάζουμε πολλά πράγματα μελλοντικά. 

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Η τέχνη μου είναι σαν να πλένεις τα πιάτα. Φωτ.: Έλενα Μπονέλη

— Το έργο αντιπροσωπεύει και τη ζωή σας; Ζείτε κι εσείς σε έναν χαοτικό κόσμο;

Όχι. Είμαστε πολύ οργανωτικοί. Ο Στέφανος και η Τζένη δουλεύουν ως γραφίστες, κουβαλάμε και οι τρεις μια πειθαρχία. Δεν είμαστε τόσο χαοτικοί, η αλήθεια είναι. Αυτό το χάος είναι λίγο διέξοδος. Εγώ διαφωνώ και με αυτό το αρχέτυπο του καλλιτέχνη ως χαοτικού τρελάρα. Όταν είσαι επαγγελματίας, δεν μπορείς να είσαι έτσι. 

— Εσύ βιοπορίζεσαι από την τέχνη;

Εγώ μόνο από αυτό το πράγμα ζω. Έχω και την τύχη να αναλαμβάνω δουλειές που είναι κοντά στο στυλ μου. Το λέω με σιγουριά ότι σίγουρα μπορείς, γιατί ούτε back up είχα, ούτε υποστήριξη. Υπάρχει νέος κόσμος που στηρίζει πάρα πολύ τους καλλιτέχνες. Ακόμα και ένα μπλουζάκι μου να πάρεις, με στηρίζεις. Και εδώ, στα εγκαίνια, πουλήσαμε πράγματα. Πολύς κόσμος αγόρασε τα prints μας.

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Πάντα επηρεαζόμασταν ο ένας από τον άλλον. Φωτ.: Έλενα Μπονέλη

— Από πού εμπνέεστε; 

Ο ένας από το άλλον, από τη ζωή και από αυτά που ξέρουμε ήδη. Ξεκινάμε να ζωγραφίζουμε και όταν νιώσουμε άνετα, το εξελίσσουμε. Νομίζω, εδώ η έμπνευση δεν έρχεται στο σχέδιο αλλά στη σύλληψη της έκθεσης. Αυτό το είδος σχεδίου σε ηρεμεί, λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, είναι σαν να πλένεις τα πιάτα. Η τέχνη μου είναι σαν να πλένεις τα πιάτα.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, θέλοντας να μάθω περισσότερα για την γκαλερί, απευθύνθηκα στην Ντορίνα Φουντουλάκη.

«Τον χώρο αυτόν τον τρέχω μόνη μου, από το να βάζω τις αφίσες μέχρι το βάψιμο των τοίχων. Ανοίξαμε δύο βδομάδες πριν από την πρώτη καραντίνα, οπότε δεν το έχω καταλάβει πολύ, ήταν πολύ άνοιξε - κλείσε. Με ενδιαφέρει πολύ η διαδικασία της παραγωγής του έργου, θέλω να εκμεταλλεύομαι όλο τον χώρο, όπως έγινε και σε αυτή την έκθεση. Δεν συμβαίνει όμως πάντα, γιατί δεν είναι όλοι οι καλλιτέχνες αυτής της γραμμής.

Εγώ βρίσκομαι κάθε μέρα εδώ και υποδέχομαι τον κόσμο. Μιλάω με τους επισκέπτες και τους εξυπηρετώ σε ό,τι χρειαστούν. Οι καλλιτέχνες επικοινωνούν μαζί μου για να κλείνουν τις εκθέσεις τους στον χώρο. Γενικά, τα πράγματα πάνε πολύ καλά και ετοιμάζουμε πολλά μελλοντικά». 

Τι γίνεται όταν τρεις καλλιτέχνες αποφασίζουν να ενώσουν τα πινέλα τους; Facebook Twitter
Φωτ.: Έλενα Μπονέλη

«Ένας γάιδαρος, ένας πλανήτης και ένας κροκόδειλος»

Two Thirds Project Space

Θεμιστοκλέους 42, Εξάρχεια, 5ος όροφος, #2

Έως 20/11

Ώρες λειτουργίας: Τρ. Τετ. Παρ. 17:00-21:00, Σάβ. 11:00-14:00







 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ