Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail

Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
0
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, Giant Wheel and Reflection(2001). Light Jet (Fuji Crystal Archive) print30 x 37.5 inches

Η αγάπη του φωτογράφου Roger Vail για τα Λούνα Παρκ κρατάει τώρα πάνω από τρεις δεκαετίες. Για τριάντα χρόνια απαθανατίζει τα μεγάλα, εντυπωσιακά φωτισμένα παιχνίδια τωνΛούνα Παρκ χρησιμοποιόντας κάμερες μεγάλου φορμά, και τη ρύθμιση time exposure. Το αποτέλεμα είναι ένα εντυπωσιακό, ποιητικό παιχνίδι με το φως και το σκοτάδι. Οι φωτεινοί τροχοί μετατρέπονται σε πολύχρωμα διαστημόπλοια που στροβιλίζονται με φόντο το απολύτως ήσυχο και ακίνητο σκοτάδι. Το ανθρώπινο στοιχείο αν και όταν υπάρχει περιφέρεται ως φάντασμα γύρω από αυτά τα παράξενα φωτισμένα αντικείμενα που μέσα από την κίνησή τους γεννιούνται σκιές και σχήματα εκεί που πριν δεν υπήρχαν. Μέδουσες και άλλα παράξενα όντα σχηματίζονται εκεί που οι αχτίδες του φωτός τέμνονται, οι φωτισμένοι τροχοί των λούνα παρκ μετατρέπονται σε θόλους παράξενων ναών, το μανιτάρι της πυρηνικής έκρηξης, κύκλους που δεν έχουν τέλος ή παράξενους αστερισμούς σαν αυτούς που βλέπουμε στα σκίτσα και στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Μόνο που στις φωτογραφίες του Vail πρόκειται για την απλή καταγραφή μιας κίνησης ενός αντικειμένου που διαρκεί συνήθως τρία λεπτά.

Για τον Vail το παιχνίδι του φωτός, η ομορφιά των συγκεκριμένων εικόνων και το τυχαίο του πράγματος αφού ποτέ δεν μπορεί να ξέρει το τελικό αποτέλεσμα πριν την εκτύπωση / εμφάνιση του φιλμ, ήταν αρκετά για να τον κρατήσουν «δέσμιο» αυτής της ονειρικής θεματικής και τεχνικής για τεις δεκαετίες. Για τους κριτικούς η δουλειά του Vail θα μπορούσε να είναι ένα σχόλιο πάνω στον κύκλο της ζωής, αφού αυτές οι κούρσες περιέχουν σχεδόν πάντα ανθρώπινα σώματα. Ακόμα και όταν δεν είναι ορατά, γνωρίζει κανείς πως είναι εκεί τυλιγμένα μεσα στους κύκλους φωτός. Οι ομόκεντροι κύκλοι χωρίς αρχή και χωρίς τέλος, το ατομικό σύννεφο, έντονες μνήμες από την ταινία Metropolis toy Fritz Lang (1927), αστερισμοί, χάρτες του DNA, ο κύκλος της ζωής, ένα ταξίδι στο χρόνο και στον τόπο μέσα από τις πιο όμορφες φωτογραφίες που έχουμε δει.

Για όσους τυχερούς βρίσκονται στην Καλιφόρνια αυτό το καλοκαίρι η Γκαλερί Joseph Bellows φιλοξενεί μια μεγάλη αναδρομική με τη δουλειά του Roger Vail.

Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, Fire Ball #2 (2001).Let Jet (Fuji Crystal Archive) print30 x 38 inches
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, Evolution (2001). Chromogenic print mounted to aluminium
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, Evolution 3 (2001). Chromogenic print mounted to aluminium
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, Giant Wheel (2001). Chromogenic print mounted to aluminium
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, Inverter (2001). Chromogenic print mounted to aluminium 30 x 37.5 inches
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, Kamakazi (2002). Chromogenic print mounted to aluminium
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, Spinning Carnival Ride (1971). Gelatin silver print
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, SpinOut (2001). Chromogenic print mounted to aluminium
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, Wave Swinger (1996). Gelatin silver print
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, Wave Swinger (2001). Chromogenic print mounted to aluminium
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, YoYo (1996). Gelatin silver print 18 x 23.5 inches
Τα ονειρικά Λούνα Παρκ του Roger Vail Facebook Twitter
Roger Vail, Zipper (2001). Light Jet (Fuji Crystal Archive) print38 x 30 inches
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Εικαστικά / Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Η Κατερίνα Κομιανού περιπλανιέται στην πόλη εξερευνώντας την αστική τοπογραφία και καταγράφει την πολιτική πραγματικότητα μέσα από δημόσια γλυπτά και αντικείμενα στο κέντρο της Αθήνας με μια αναλογική φωτογραφική μηχανή ή μια ερασιτεχνική Super8.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρόι Λιχτενστάιν: Ο πρωτοπόρος της pop art που έβαλε τον Mίκι Μάους στα μουσεία

Σαν σήμερα / Ρόι Λιχτενστάιν: Ήταν όντως ο «χειρότερος καλλιτέχνης» της εποχής του;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της pop art που με το γενναίο έργο του ειρωνεύτηκε το κλασικό, έβαλε τον Mίκι Μάους σε μουσεία και γκαλερί και άλλαξε οριστικά τους κανόνες της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Εικαστικά / Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Ο πίνακας με τίτλο «Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πάμε;» θα ήταν η τελευταία του διαθήκη, ένα έργο που θα έλυνε επιτέλους, όπως ο ίδιος έλεγε, το «παράδοξο μεταξύ του κόσμου των συναισθημάτων και του κόσμου του μυαλού».
THE LIFO TEAM
Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Εικαστικά / Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Το πρώτο διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης «Σολοικισμός», έρχεται το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 στον Ελαφότοπο, στα Ζαγοροχώρια. Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του μίλησε στη LifO.
M. HULOT
Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Εικαστικά / Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Η καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων και έργα που ενσωματώνουν και συνάμα απεικονίζουν φυσικά τοπία και τις απροσδιόριστες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αυτά προδίδουν, στο νέο πρόγραμμα του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε – ενεργεί, αντιδρά και μεταβάλλεται συνεχώς»

Εικαστικά / Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε»

Η εικαστικός μιλάει για την εγκατάσταση με την οποία θα εκπροσωπήσει στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2026 την Κύπρο, για την επιρροή της χώρας στο έργο της και για τη θέση του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το μαγευτικό, υπερβατικό σύμπαν της Yayoi Kusama προσγειώνεται στην Ευρώπη

Εικαστικά / Tα πλοκάμια και οι κολοκύθες της Yayoi Kusama προσγειώνονται στην Ευρώπη

Από τη Βασιλεία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιοδεία της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης της πιο διάσημης και πιο επιτυχημένης εν ζωή εικαστικού στον κόσμο, με περισσότερα από 300 έργα που καλύπτουν επτά δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
Τι μυστήριο κρύβει η ιστορία της αυτοπροσωπογραφίας του Κουρμπέ;

Εικαστικά / «Ο απελπισμένος»: Ο περίφημος πίνακας του Κουρμπέ εκτίθεται ξανά μετά από 20 χρόνια

Ίσως το πιο γνωστό έργο του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, «Ο απελπισμένος» θα εκτεθεί στο Μουσείο Ορσέ αρχικά και έπειτα στο Μουσείο Art Mill στη Ντόχα. Ποια είναι η ιστορία του; Σε ποιον ανήκει τώρα ο πίνακας;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή των γυναικών στην τέχνη της γεωμετρικής αφαίρεσης

Εικαστικά / Έξι γυναίκες. Έξι πρωτοποριακές καλλιτέχνιδες της γεωμετρικής αφαίρεσης

Έργα των Όπυ Ζούνη, Etel Adnan, Samia Halaby, Saloua Raouda Choucair, Ebtisam Abdulaziz και Lubna Chowdhary, αποτελούν το υλικό της έκθεσης του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη που ξεκίνησε μόλις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Εικαστικά / Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από την έκδοση «Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι», φέρνοντας στο φως την επίδραση που άσκησε η ενδυμασία στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και στην κυρίαρχη μόδα του Μεσοπολέμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Και λοιπόν τι;»: Μία έκθεση στον Ταύρο «φωτίζει» το θρυλικό άλμπουμ των Εν Πλω

Εικαστικά / «Οι Εν πλω άφησαν πίσω τραγούδια που συνδέουν όσους ονειρεύονται με παρόμοιο τρόπο»

Έγιναν θρύλοι της εγχώριας μουσικής σκηνής με την κυκλοφορία ενός μόνο άλμπουμ. Μετά, εξαφανίστηκαν. Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, ο Απόστολος Βασιλόπουλος και η Μαρία-Θάλεια Καρρά επιμελήθηκαν, μετά από δεκαετή έρευνα, μια έκθεση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ελληνικής δισκογραφίας. Mίλησαν στη LifO.
M. HULOT
Με Chryssa και Iannis Xenakis η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Εικαστικά / Με Chryssa και Ιάννη Ξενάκη η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Μέσα από 100 έργα και 40 καλλιτέχνες επιχειρείται η διερεύνηση της διεθνούς εξέλιξης του κινήματος το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 επαναπροσδιόρισε ριζικά την έννοια του καλλιτεχνικού έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Εικαστικά / Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Από την έκθεση του Juergen Teller στο ολοκαίνουργιο Onassis Ready, στην ποιητική αρχιτεκτονική του Πικιώνη και στις έξι πρωτοποριακές γυναικείες φωνές της γεωμετρικής αφαίρεσης. Αυτόν τον μήνα οι λέξεις «μουσείο» και «γκαλερί» θα ακούγονται πολύ συχνά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

Εικαστικά / Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

H έκθεση στο Μουσείο Ορσέ συγκεντρώνει 90 έργα του Αμερικανού στυλίστα ζωγράφου, εστιάζοντας στην πιο καθοριστική περίοδο του έργου του. Aνάμεσά τους και η περίφημη «Madame X», το πιο διάσημο έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ