Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο

Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Δεν δηλώνει ζωγράφος (λες και ένας επαγγελματίας μπορεί να διαθέτει λιγότερο πάθος από εκείνον), σαν να θεωρεί τον χαρακτηρισμό να τον ξεπερνάει.
0

Ανηφόρισα την Αντισθένους, πιο πάνω από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, και έφτασα σε έναν δρομάκι που δεν το πιάνει το μάτι, το προσπερνάς αν δεν προσέξεις. Ωστόσο είναι σαν να σε προετοιμάζει για μια μικρή ευχάριστη αποκάλυψη. Ένα μικρό παρκάκι κι ένα πλατάνι κάνουν τη διαφορά σε αυτή την κρυμμένη γειτονίτσα της Αθήνας με τις ήδη γερασμένες πολυκατοικίες και τα χαμηλά σπίτια.

Ο Δημήτρης Φούντας με περίμενε. Δεν γνωριζόμασταν, είχαμε όμως μιλήσει στο τηλέφωνο για να κλείσουμε ραντεβού και να μου δώσει οδηγίες για να εντοπίσω το ατελιέ του. Με υποδέχτηκε με τη μεγαλύτερη χαρά που μπορεί να δεις σε άνθρωπο, με ένα χαμόγελο απίστευτα καλοσυνάτο και γλυκό.

Δεν δηλώνει ζωγράφος (λες και ένας επαγγελματίας μπορεί να διαθέτει λιγότερο πάθος από εκείνον), σαν να θεωρεί τον χαρακτηρισμό να τον ξεπερνάει, ωστόσο διατηρεί ένα ατελιέ για να ζωγραφίζει και να υποδέχεται τους φίλους του. Μια αρκετά ευρύχωρη κεντρική σάλα όπου υποδέχεται τους επισκέπτες, ένας χώρος ζεστός και φιλόξενος, με δεκάδες πίνακες ζωγραφικής να κοσμούν τους τοίχους.

Μια ζωγραφική καθαρή, φωτεινή, σχεδόν «ταπεινή», με θεματικές καθημερινές, προσιτές, ευφρόσυνες: Λουλούδια, αγροί, η θάλασσα, το σπίτι του στη Σίφνο, βυζαντινοπρεπή ψηφιδωτά, παιδιά, ηλικιωμένοι, πορτρέτα αγαπημένων φίλων. Αλλά και αντίγραφα έργων μεγάλων ζωγράφων όπως ο Θεόφιλος ή ο Μποτιτσέλι ή ο Ελ Γκρέκο, ζωγραφισμένα επί τόπου με τα έργα μπροστά του.

Ζωγραφιές παρατηρείς παντού, επάνω στα τραπέζια, στις παλιές σερβάντες και στα υπόλοιπα έπιπλα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σαν πατάρι, βρίσκεται μία κουζίνα με όλη τη ζεστασιά που προσφέρει ένας ανάλογος χώρος μιας αγαπημένης οικογένειας και στο υπόγειο, που είναι επίσης ένας περιποιημένος χώρος όπου μπορεί να φιλοξενηθεί κάποιος φίλος, βρίσκεται το ντεπό παλιότερων του έργων τέχνης.

Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter

Παρόλο που το σαλόνι ήταν με τέτοιο τρόπο νοικοκυρεμένο ώστε να δεχθεί κόσμο στην ατομική έκθεση που εγκαινιαζόταν την επομένη μέρα, αναδυόταν μια θαλπωρή. Η έκθεση άργησε δύο χρόνια λόγω του κορωνοϊού αλλά για τον Δημήτρη δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Είναι και η απουσία του Βασίλη Μπουκουβάλα, του πιο κοντινού του ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή πριν από δυόμισι χρόνια, μία απώλεια που είναι αισθητή σε όποιον τον επισκέπτεται.

Αρκετά από τα έργα της έκθεσης είναι πορτρέτα του ή τον περιλαμβάνουν. Άλλωστε ήταν εκείνος που τον πίστεψε περισσότερο από οποιονδήποτε γιατί εκείνος του έμαθε τα πάντα στη ζωή, και δίπλα του εντρύφησε στην αγαπημένη δημιουργική του δραστηριότητα, της ζωγραφικής. 

Ο Βασίλης ήταν διανοούμενος, έγραφε ποίηση, αγαπούσε την τέχνη, είχε φίλους καλλιτέχνες. Χάρη στη μαθητεία κοντά τους, ο Δημήτρης έμαθε όλα όσα δεν έμαθε στη σχολή που δεν πήγε. Σχεδόν αυτοδίδακτός, έχει παρακολουθήσει μαθήματα αλλά δεν πήγε ποτέ στην Καλών Τεχνών, βιοπορίστηκε στην τράπεζα αλλά λάτρευε τη ζωγραφική. Ο Βασίλης σε σημείωμα παλιότερου καταλόγου έκθεσής του, καθώς έχει στο ενεργητικό του μια σειρά από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε γνωστές αίθουσες τέχνης, χαρακτηρίζει τον Δημήτρη «με διάθεση ερασιτέχνη και επιμονή επαγγελματία».

Έλα όμως που ανθίζει! Μια ζωγραφική καθαρή, φωτεινή, σχεδόν «ταπεινή», με θεματικές καθημερινές, προσιτές, ευφρόσυνες: Λουλούδια, αγροί, η θάλασσα, το σπίτι του στη Σίφνο, βυζαντινοπρεπή ψηφιδωτά, παιδιά, ηλικιωμένοι, πορτρέτα αγαπημένων φίλων. Αλλά και αντίγραφα έργων μεγάλων ζωγράφων όπως ο Θεόφιλος ή ο Μποτιτσέλι ή ο Ελ Γκρέκο, ζωγραφισμένα επί τόπου με τα έργα μπροστά του, όπως κάποτε έκαναν οι σπουδαστές καλών τεχνών, και, όπως μου εξομολογήθηκε ο ίδιος, δεν βλέπει πια να κάνουν. «Πήγαινα επί μέρες στη μεγάλη αναδρομική του Θεόφιλου, δεν είδα κανέναν να ζωγραφίζει σαν κι εμένα, που το έκανα για μάθηση». 

Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter

Ένας άνθρωπος απέραντα ευγενής, με έναν τρόπο που δεν συναντάς πια συχνά, που είναι έτοιμος να προσφέρει στον συνάνθρωπο και φίλο, που δημιούργησε αυτό τον χώρο για να συναντιέται με τους δικούς του ανθρώπους και να τον μοιράζεται μαζί τους με κουβέντες, τέχνη και γενναιόδωρη φιλοξενία. Όπως είπε κάποτε ο Βασίλης, προλογίζοντας μια του έκθεση –αντιγράφω από ένα σημείωμα που μου εμπιστεύτηκε ο Δημήτρης για να συναισθανθώ τη σχέση ζωής τους–: «Είναι ένας καλός άνθρωπος, καλλιεργεί τη γη, μαγειρεύει και μας ταΐζει, κάνει φίλους έξω καρδιά και μας καθίζει γύρω από ένα τραπέζι σαν οικογένεια ή σαν μυστικό δείπνο και κάνει γιορτές που όλοι, επειδή τον αγαπούν, τον συνδράμουν».

Κάθε Μάη καλεί τους φίλους του για να γιορτάσει τη «σοδειά» της χρονιάς, ξεκινώντας πάντα με μια μουσική βραδιά. Φέτος, λόγω των περιστάσεων, η γιορτή μετατέθηκε για το κλείσιμο, το Σάββατο 28 Μαΐου στις 9:30, όπου ο Γιάννης Κατσαρέλης θα παίξει μπουζούκι και ο Νίκος Πατηνιώτης κιθάρα και θα ερμηνεύσουν τραγούδια του ρεπερτορίου τους. Ωστόσο το ατελιέ είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να δει τη δουλειά του καθημερινά. 

Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στο ατελιέ του Δημήτρη Φουντά στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter

Έκθεση ζωγραφικής Δημήτρη Φουντά
Έως 28 Μαΐου 2022 
Κλαδά 45 & Αντισθένους, Νέος Κόσμος
11:00-14:00 & 19:00-21:00 
Τηλ. επικοινωνίας: 697 5599283

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM
Τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας

Εικαστικά / Μέσα στο '24 θα τρέξουν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς

Τρεις μεγάλες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές του έργου μιας καλλιτέχνιδας που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας και αψήφησε την κατηγοριοποίηση.
NEWSROOM
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Εικαστικά / 28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμα περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στο ΕΜΣΤ, Marcel Duchamp στην Eleftheria Tseliou Gallery, Martin Margiela στην Bernier/Eliades, τρεις νέες προτάσεις στην Breeder και πολλές ακόμα επιλογές στο κορύφωμα της φετινής εικαστικής σεζόν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ