Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ επιστρέφει στη Βρετανία μετά από έναν αιώνα

Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ επιστρέφει στη Βρετανία μετά από έναν αιώνα Facebook Twitter
Ο σπουδαίος διανοητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της φωτογραφικής τέχνης και εκτιμούσε απερίγραπτα, αυτά τα φωτογραφικά πορτρέτα.
0

Η εισβολή της φωτογραφίας στα σπίτια των αστικών κοινωνικών, κάπου στα μισά του 19ου αιώνα έδωσε την ευκαιρία σε πολλές αστικές οικογένειες -που δεν είχαν την ευχέρεια να πληρώνουν αδρά ζωγράφους και γλύπτες για τα πορτρέτα των μελών τους- να απαθανατίζουν πρόσωπα και στιγμές.

Να δημιουργούν οικογενειακές κάρτες -άλλη αστική παράδοση- για να εύχονται σε φίλους και οικείους. Ο σπουδαίος διανοητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της φωτογραφικής τέχνης και εκτιμούσε απερίγραπτα, αυτά τα φωτογραφικά πορτρέτα: σε ουκ ολίγα έχει αποτυπωθεί η ζωντάνια του προσώπου του, το σπινθηροβόλο βλέμμα και το υπέροχο στιλ του δανδή, που με κάθε τρόπο και σε κάθε του εμφάνιση στα λογοτεχνικά σαλόνια υποστήριζε. 

Κάποια από αυτά τα πορτρέτα έφεραν την υπογραφή του διάσημου Νεοϋορκέζου φωτογράφου Napoleon Sarony. Ο λόγος για πιστές απεικονίσεις του άντρα που υπήρξε ο συγγραφέας, ο οποίος αγαπούσε εξίσου τη φωτογραφία και τη ζωγραφική και όσο συχνά επιδίωκε να φωτογραφίζεται, άλλο τόσο επιδίωκε την επαφή του με ζωγράφους, τα έργα των οποίων θύμιζαν φωτογραφίες.

Μετά τον θάνατο του, ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια του νόμιμου εκτελεστή της διαθήκης του, πρώην εραστή και πιστού του, Ρόμπερτ Ρος. Στη διάθεση του ιδίου είχαν βρεθεί άπειρα χειρόγραφα και ημερολογιακές σημειώσεις του συγγραφέα, έργα τέχνης που αγαπούσε, μεταξύ των οποίων και αυτή η ολόσωμη απεικόνιση του Ουάιλντ.

Εκείνη την περίοδο είναι που ο Ουάιλντ παραγγέλνει έναν ολόσωμο πίνακα του, σε φυσικό μέγεθος στον Αμερικανό ζωγράφο, Robert Goodloe Harper Pennington. Στον συγκεκριμένο πίνακα, ο Ουάιλντ ποζάρει σε όλη την ακμή του, ακριβώς στην ίδια στάση που ο Anthony van Dyck το 1635 είχε φιλοτεχνήσει τον Κάρολο Α'. Στέκεται με φινέτσα, κρατώντας με το ένα χέρι το μπαστούνι του και το άλλο τα γάντια του. Ο Pennington είχε χαρίσει αυτόν τον πίνακα στον συγγραφέα και τη μέλλουσα τότε σύζυγο του, Κόνστανς, ως γαμήλιο δώρο. Ήταν ένα έργο που ο Ουάιλντ λάτρεψε, ενώ το είχε τοποθετήσει ακριβώς πάνω από το τζάκι της οικίας του στο Λονδίνο. 

Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ επιστρέφει στη Βρετανία μετά από έναν αιώνα Facebook Twitter
Το πορτρέτο του Όσκαρ Oυάιλντ από τον Robert Goodloe Harper Pennington, 1884

Το 1890, δηλαδή μερικά χρόνια αργότερα είχε δημοσιεύσει το εμβληματικό μυθιστόρημα του, Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, και στα όσα γράφει εκεί, φαίνεται πόσο τον επηρέασε το να ποζάρει για τον Pennington, πόσο διαμόρφωσε τους χαρακτήρες του βιβλίου του -τον ζωγράφο Μπάζιλ Χόλγουορντ και τον νεαρό Ντόριαν- αυτή η επαφή.  Το πορτρέτο θα μείνει για χρόνια πάνω από το τζάκι του Ουάιλντ, μέχρι που θα ξεσπάσει το σκάνδαλο που τελικώς στοίχισε τα πάντα στον ταλαντούχο Ιρλανδό: τη φήμη, την καριέρα, την περιουσία, την ίδια του τη ζωή. 

Ο πίνακας πωλήθηκε από τον ίδιο τον Ουάιλντ σε ένα ζευγάρι φίλων του, τον Έρνεστ και την Άντα Λέβερσον και όταν κάπως διευθετήθηκαν οι περιπέτειες του με τον Νόμο και εξέτισε την -περί σοδομίας- ποινή του στις φυλακές του Ρέντινγκ, το ζευγάρι του τον επέστρεψε. Μπορεί πια να μην είχε, όπως έλεγε το σπουδαίο σπίτι για να φιλοξενήσει το έργο που τον έδειχνε νέο και σε όλο το σφρίγος της νιότης του, ωστόσο είχε σκοπό να τον φυλάξει στο μικρό δωμάτιο που νοίκιαζε τώρα πια στο Κένσινγκτον.

Μετά τον θάνατο του, ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια του νόμιμου εκτελεστή της διαθήκης του, πρώην εραστή και πιστού του, Ρόμπερτ Ρος. Στη διάθεση του ιδίου είχαν βρεθεί άπειρα χειρόγραφα και ημερολογιακές σημειώσεις του συγγραφέα, έργα τέχνης που αγαπούσε, μεταξύ των οποίων και αυτή η ολόσωμη απεικόνιση του Ουάιλντ. Ο πίνακας πωλήθηκε το 1928, 9 χρόνια μετά και τον θάνατο του Ρος, με αγοραστή τον Αμερικανό συλλέκτη William Andrews Clark. Ο συγκεκριμένος θεωρείται ότι έχει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές με αντικείμενα που αφορούν τον Όσκαρ Ουάιλντ στον κόσμο.

Όσο για τον πίνακα; Για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Μουσείο Τέιτ στο πλαίσιο της πρώτης queer έκθεσης που γίνεται ποτέ στη χώρα. Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά, που ο πίνακας που του ενέπνευσε ένα από τα πιο διάσημα μυθιστορήματα του θα εκτεθεί στο ευρύ κοινό, ενδεχομένως δίπλα από αντικείμενα που είχε μαζί του στο κελί, κατά τη διάρκεια της τιμωρητικής φυλάκισης του... 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ