Το Παρίσι γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στον Jeff Koons

Το Παρίσι γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στον Jeff Koons Facebook Twitter
Το ισχύον πλάνο για το «Μπουκέτο με τις τουλίπες» είναι να τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο, τύπου πλατείας, που διαχωρίζει το Palais de Tokyo από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης των Παρισίων.
3

Έχουν περάσει κιόλας τρεις βδομάδες από τότε που ξέσπασε το κακό κι ακόμα δεν έχει δοθεί λύση.

Εν τω μεταξύ, το γλυπτό ήταν ήδη τότε στο τελικό στάδιο της κατασκευής του. Άρα σήμερα θα είναι έτοιμο και θα περιμένει. Τι θα απογίνει; Οι στιγμές είναι κρίσιμες.


Βέβαια, η ηρωική ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων, πρώην υπουργοί, θεωρητικοί της τέχνης, αρχιτέκτονες κ.ά., την οποία δημοσίευσε η κατά παράδοση μαχητική εφημερίδα «Liberation», δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.


Αντιθέτως, ήταν το κόρωμα ενός θυμού που εκδηλώθηκε πρώτη φορά από τη συχνότητα του έγκριτου ραδιοφωνικού σταθμού «France Inter» και τη δημοσιογράφο Isabel Pasquier τον Νοέμβριο του 2016, όταν η δημαρχία του Παρισιού, κατόπιν προσφοράς της Αμερικανικής Πρεσβείας, δέχτηκε να τοποθετήσει, σε πολύ κεντρικό τουριστικό σημείο, ένα γλυπτό του Jeff Koons με τον τίτλο «Bouquet of Tulips» («μπουκέτο με τουλίπες» σε εξωφρενικά ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά).

Ένα έργο που «δημιουργήθηκε για να θεωρηθεί μνημείο» προς τιμήν των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015.


Το γλυπτό έχει τη μορφή ενός γυναικείου χεριού που κρατά σφιχτά ένα μπουκέτο από τουλίπες. Θα έπρεπε να παραπέμπει διαμιάς στο χέρι του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Κι εκεί αρχίζει το κάπως πιο «μελάτο» στοιχείο της ιστορίας: επειδή η Γαλλία πρόσφερε το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Αμερική ως δώρο που τιμά τη γαλλοαμερικανική φιλία και την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να τοποθετηθεί στη γνωστή νησίδα, ώστε να είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Aντίθετα με τα υπόλοιπα έργα του, το «Μπουκέτο με τις τουλίπες» δεν περιλαμβάνει κανένα ίχνος αυτοϋπονόμευσης. Κι έτσι μένει να στέκεται ως σκέτη «γλυκαναλατία». Ένα μελάτο μελό από ένα αναγνωρίσιμο brand που συνιστά πλέον ο Jeff Koons. Jeff, παρντόν, αλλά οι Παριζιάνοι, χωρίς να είναι αυτή η πρόθεσή τους, μας ανοίγουν τα μάτια. Το έργο σου αυτό δεν είναι εσύ.


Κατ' αναλογία, λοιπόν, το γλυπτό του Jeff Koons που προσφέρουν τώρα οι ΗΠΑ στη Γαλλία «θα όφειλε» να τοποθετηθεί όσο πιο κεντρικά γίνεται.

Ως εκ τούτου, το ισχύον πλάνο είναι να τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο, τύπου πλατείας, που διαχωρίζει το Palais de Tokyo από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης των Παρισίων.


Η ηρωική ανοιχτή επιστολή των αγανακτισμένων με το έργο το καταδικάζει ως ακατάλληλο, ανάρμοστο και άκοσμο για το σημείο αυτό, του οποίου η επιλογή φαντάζει εντελώς καιροσκοπική και κυνική (μια και δεν έχει σχέση με τον τόπο των τρομοκρατικών επιθέσεων).


Επιπλέον, η επιστολή εκφράζει λύπη για το ότι δεν υπήρξε διαγωνισμός ιδεών ώστε να αναδειχτεί ένα έργο που θα είχε τον χαρακτήρα «ενός καθωσπρέπει μνημείου».


Κατηγορίες υπήρξαν και για το ότι ο Koons προσφέρει δωρεάν μόνο την ιδέα του.

Το κόστος κατασκευής του γλυπτού το επωμίζονται πάμπλουτοι ιδιώτες μαικήνες, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει μεν το εξωφρενικό ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται, αλλά θα λάβουν φοροαπαλλαγή για το 66% της αξίας της συνεισφοράς τους, που σημαίνει ζημία για το γαλλικό Δημόσιο.


Σε αυτήν θα πρέπει να προστεθούν περαιτέρω οικονομικές αβαρίες λόγω της διακοπής λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων όσο θα διαρκέσουν οι απαραίτητες εργασίες, καθώς και το κόστος των εργασιών ενίσχυσης της στατικότητας των υπόγειων εκθεσιακών χώρων του Palais de Tokyo, πάνω από τους οποίους θα βρίσκεται το γλυπτό.


Και πράγματι αυτά είναι απαραίτητα, γιατί το γλυπτό υποφέρει από γιγαντισμό (12 μέτρα ύψος, 8 μέτρα διάμετρος και περίπου 35 τόνοι βάρος, μια και είναι φτιαγμένο από μπρούτζο, ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο).

Εξάλλου, λόγω μεγέθους, θα διαταράζει το τοπίο της πλατείας και θα κλείνει τον ορίζοντά της προς τον Πύργο του Άιφελ.


Ο πρώην υπουργός πολιτισμού Jean-Jacques Aillagon δήλωσε ότι το «Μπουκέτο με τουλίπες» αντίκειται στο πνεύμα της αρχιτεκτονικής του Palais de Tokyo και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Είναι ωστόσο αυτός που υπήρξε παλαιότερα διευθυντής του μουσείου που αποτελεί το ανάκτορο των Βερσαλλιών και ο οποίος ενέκρινε το 2008 την εκεί μεγάλη έκθεση του Jeff Koons, που είχε εγείρει πολλές αντιδράσεις.

Η άποψη που κυριαρχούσε τότε ήταν πως εκείνη η έκθεση δεν ήταν μια απλή κιτσαρία αλλά κάτι χειρότερο, «που πρόσβαλλε φρικτά τη μνήμη της Μαρίας Αντουανέτας».

Παρά τις αντιδράσεις, ο κ. Aillagon αναρωτιόταν: «Ο κόσμος, χωρίς να έχει δει την έκθεση, θεωρεί ότι είναι ιεροσυλία. Γιατί όμως; Το παλιό πρέπει να συγκατοικεί μόνο με το παλιό και το καινούργιο με το καινούργιο; Δεν θα μπορούσαν τα δυο να συνυπάρχουν;».


Κι επειδή κανείς δεν του αποκρινόταν, απαντούσε μόνος του: «Η τέχνη υπάρχει για να θέτει ερωτήματα. Η τέχνη είναι περιπέτεια, συναντήσεις, αναμείξεις, διαρκής πρόκληση κόντρα στις βεβαιότητες. Πιστεύω ότι ο Koons είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης και ότι αυτό θα αναγνωριστεί με τα χρόνια».


Τι όμορφα που ήταν να είσαι πρόεδρος Βερσαλλιών την εποχή εκείνη! Τώρα, όμως, όλες αυτές οι πεποιθήσεις του έχουν ξεθωριάσει κι ας είναι ο κ. Aillagon σύμβουλος του δισεκατομμυριούχου συλλέκτη σύγχρονης τέχνης François Pinault, ο οποίος έχει αγοράσει πολλά έργα του Koons.

Το Παρίσι γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στον Jeff Koons Facebook Twitter
Φωτογραφία από τη μεγάλη έκθεση του Koons στο ανάκτορο των Βερσαλλιών το 2008 που είχε εγείρει πολλές αντιδράσεις.

Από πολλές απόψεις, η περιπέτεια που περνά τώρα το Παρίσι με το γλυπτό του Koons έχει αναλογίες με την περιπέτεια που πέρασε το Φάληρο με το γλυπτό «Phylax».

Ας ξεκαθαριστεί ωστόσο ότι ο απαράμιλλος έμπρακτος σουρεαλισμός στο Φάληρο εξακολουθεί να παραμένει μοναδικός.


Το στοιχείο που κάνει τις δύο περιπτώσεις να συγγενεύουν είναι η «δαιμονοποίηση». Η διαφορά είναι ότι στο Φάληρο δαιμονοποιήθηκε το γλυπτό, ενώ στο Παρίσι δαιμονοποιείται ο Jeff Koons.


Αυτό ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή, με την Isabel Pasquier να προειδοποιεί από τη ραδιοφωνική εκπομπή της ότι ο Koons δεν είναι παρά ένας μπίζνεσμαν και το μόνο που επιθυμεί πραγματικά είναι να κάνει δικό του το Παρίσι.

Ξεκινώντας από αυτήν τη μαγιά σκέψης, οι παρανοϊκές αντιδράσεις και δηλώσεις εξαπλώθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν.

«Ο Jeff Koons θέλει να επιβάλει το γλυπτό του στον συγκεκριμένο χώρο κι έτσι να έχει την καλύτερη "βιτρίνα" που θα στηρίζει την αξία των έργων του και θα αυξάνει εκείνη των κατοπινών δημιουργιών του. Κι όλα αυτά εις βάρος μιας λεωφόρου κι ενός σημείου της με αυθεντικό κύρος».

«Το δώρο του είναι ένα δώρο που ταπεινώνει – που υποτιμά».

«Ο Koons, με το χρήμα και τα κολπάκια του, υποκρίνεται ότι μπορεί να λυγίσει υπό το βάρος όλων αυτών των τόνων που ζυγίζουν οι τουλίπες του την τέχνη, τον λαό και την πρωτεύουσα μιας χώρας. Το να τον εμποδίσουμε να τοποθετήσει αυτό το γλυπτό είναι μια αναγκαιότητα όχι μόνο καλλιτεχνική, οικονομική, ηθική και πολιτική αλλά και του να αρνείται κάποιος να τον υποτιμούν».


Ο χειρότερος αφορισμός του υπήρξε γραπτός, μέσω της ανοιχτής επιστολής στη «Liberation»:

«Καλλιτεχνικά, ο Jeff Koons υπήρξε ένας λαμπρός και καινοτόμος δημιουργός κατά τη δεκαετία του 1980. Στη συνέχεια, όμως, έγινε το έμβλημα της βιομηχανοποιημένης τέχνης που είναι εφετζίδικη και πρόσφορη για χρηματιστηριακό τζόγο.

»Το ατελιέ-εργοστάσιο που διαθέτει και οι έμποροι των έργων του εξυπηρετούν σήμερα τις πολυεθνικές των ειδών υπερπολυτελείας. Το να τους προσφέρουμε ένα σημείο της πόλης τόσο προβεβλημένο και αναγνωρίσιμο όσο αυτό που ζητούν θα κατέληγε διαφήμιση ή τοποθέτηση προϊόντος.

»Κάτι που θα φάνταζε εντελώς εκτός τόπου και χρόνου σε αυτό το τόσο τουριστικό σημείο, μεταξύ δύο πολιτιστικών ιδρυμάτων μείζονος σημασίας, αφοσιωμένων στην προβολή κυρίως ανερχόμενων καλλιτεχνών και καλλιτεχνών της γαλλικής εικαστικής σκηνής».

Το Παρίσι γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στον Jeff Koons Facebook Twitter
Όπως ακριβώς συνέβη στο Φάληρο, έτσι και σ' αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία κριτική αναφορά στο ίδιο το έργο. Μόνον επιθέσεις στον εκάστοτε «στρατιώτη του σατανά».


Γι' αυτό λέγεται Πόλη του Φωτός το Παρίσι! Επειδή κάθε δαίμονας είναι υπαρκτός και έχει ονοματεπώνυμο.

Όπως ακριβώς συνέβη στο Φάληρο, έτσι και σ' αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία κριτική αναφορά στο ίδιο το έργο. Μόνον επιθέσεις στον εκάστοτε «στρατιώτη του σατανά».


Και η αλήθεια είναι πως αν το έργο του Koons άρεσε, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Το ερώτημα λοιπόν είναι: γιατί δεν αρέσει;

Μια απάντηση θα ήταν ότι, αντίθετα με τα υπόλοιπα έργα του, το «Μπουκέτο με τις τουλίπες» δεν περιλαμβάνει κανένα ίχνος αυτοϋπονόμευσης. Κι έτσι μένει να στέκεται ως σκέτη «γλυκαναλατία». Ένα μελάτο μελό από ένα αναγνωρίσιμο brand που συνιστά πλέον ο Jeff Koons.

Jeff, παρντόν, αλλά οι Παριζιάνοι, χωρίς να είναι αυτή η πρόθεσή τους, μας ανοίγουν τα μάτια. Το έργο σου αυτό δεν είναι εσύ.


Η λύση του προβλήματος θα ήταν ενδεχομένως να του προσθέσει κάποιος ένα αυτοϋπονομευτικό στοιχείο.

Κι αυτό θα μπορούσε να είναι το εξής απλό: να τοποθετηθεί μεν στη θέση για την οποία προορίζεται, αλλά ανάποδα, μπηγμένο στο δάπεδο της πλατείας.

Δεν θα είναι ορατό στην επιφάνεια του εδάφους. Να βλέπει ο θεατής τις τουλίπες ανάποδα, αφού επισκεφτεί τους υπόγειους εκθεσιακούς χώρους του Palais de Tokyo, που σημαίνει ότι θα έχει αγοράσει εισιτήριο κι έτσι θα έχουν όφελος η πόλη και το μουσείο.

Δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν χρήματα στους δωρητές ή να ψυχρανθούν οι Αμερικανοί με τους Γάλλους. Δεν θα χρειαστούν κονδύλια για ενίσχυση της στατικότητας, αφού το γλυπτό, τέτοια γκουμούτσα που είναι, θα στηρίζει το σύμπαν γύρω του.

Και, τέλος, θα δοξαστεί ξανά ο Jeff Koons!

Εικαστικά
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ