Παίζοντας με τα σύμβολα

Παίζοντας με τα σύμβολα Facebook Twitter
0

Η εμπλοκή του Παρθενώνα σε μια έκθεση με τίτλο «Parthenon Rising», με μια μεγάλη εγκατάσταση που ονομάζεται «Architecture of Good and Evil» («Η αρχιτεκτονική του καλού και του κακού»), γεννά μεγάλες προσδοκίες. Στην Αθήνα του σχεδόν εμφυλιοπολεμικού διχασμού, όπου κάθε λογής σύμβολα έχουν ανασυρθεί για να θρέψουν τα μανιχαϊστικά μας πάθη, η έκθεση του Βασίλη Μπαλάσκα στην γκαλερί Kαλφαγιάν της Αθήνας μοιάζει λιγάκι μετέωρη.

Η εικόνα του Παρθενώνα αναδύεται θαμπή μέσα από ένα ασπρόμαυρο βίντεο και η αρχιτεκτονική του καλού και του κακού αποκτά νόημα μόνο αν έχεις χρόνο και διάθεση να ακολουθήσεις τον καλλιτέχνη στη διανοητική και σημειολογική περιπέτεια που έχει στήσει στον χώρο.

Πάνω στο αντεστραμμένο αντίγραφο ενός ιωνικού κίονα στο κέντρο της γκαλερί υψώνεται, πάντως, ένα πλαστικό λουλούδι, το οποίο φωτίζει η δυνατή λάμπα που κρέμεται από την οροφή. Ίσως αυτό να είναι και το πιο εύκολα αναγνώσιμο στοιχείο της έκθεσης, που υποβάλλει, με σχετική ευκολία, στον θεατή τη σημασία του φτηνού αντίγραφου και την αγωνία της στερεοτυπικής, λειψής αναπαραγωγής του ένδοξου παρελθόντος.

Ο βασικός κορμός της έκθεσης αποτελείται από 172 έργα μικρών διαστάσεων σε χαρτί, τοποθετημένα σε μαύρες, κομψές κορνίζες. Πρόκειται για τα αρχιτεκτονικά σχέδια από δεκάδες αρχαιοελληνικά μνημεία, όπως τα αποτύπωσε το 1957 στην περίφημη έκδοση Greek Architecture o καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ A.W. Lawrence. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει αυτούσια τα ασπρόμαυρα σχέδια του Lawrence, με μόνη διαφορά ότι επιλέγει να επιχρωματίσει με μπλε χρώμα ένα μέρος ή μια λεπτομέρεια του σχεδίου, συχνά δυσδιάκριτη.

Για παράδειγμα, στο έργο που αναπαριστά την πλακόστρωση ενός τμήματος του Παρθενώνα, ο Μπαλάσκας επιχρωματίζει με μπλε χρώμα το τετράγωνο ανάμεσα σε δύο κίονες. Τα ίδια μπλε σημάδια εμφανίζονται σε ποικίλα σημεία των αρχιτεκτονικών σχεδίων, σ’ ένα τετράγωνο στην πρόσοψη της υπόστυλης αίθουσας στη Δήλο, σ’ ένα παραλληλόγραμμο στις κολόνες της βάσης του Τρίτου Ηραίου στη Σάμο κ.ο.κ. Χειρονομία που συνθέτει ένα τεράστιο παζλ μπλε σημείων. Η τελετουργική επανάληψη του μπλε ίχνους στο σώμα των ερειπίων παραπέμπει σε μυστική γραφή, σε άγνωστη γλώσσα που πασχίζει να συντάξει κάποιο νόημα, λιγότερο ξεκάθαρο και πιο ενδιαφέρον ίσως από το σχόλιο της πολυσημίας των συμβόλων που εναντιώνονται στη μονοσήμαντη διαμόρφωση εθνικής πολιτισμικής συνείδησης. Η Ακρόπολη κυριαρχεί, με απρόβλεπτο τρόπο, στο βίντεο που προβάλλεται σ’ ένα ήσυχο δωμάτιο της αίθουσας. Η νυχτερινή κινηματογράφηση του μνημείου, με μοναδική πηγή φωτισμού τα φωτογραφικά φλας των επισκεπτών του Ιερού Βράχου τη βραδιά της Πανσελήνου, δημιουργεί μια αλλόκοτη προσέγγιση της εικόνας του συμβόλου: το απόλυτο σκοτάδι εναλλάσσεται με βίαιες αναλαμπές φωτός που παραπέμπουν σε πολεμικές εικόνες νυχτερινού βομβαρδισμού ή σε μια κατάσταση εκστατικού διαλογισμού με τη μνήμη και την Ιστορία. Τολμηρή προσέγγιση που εκτείνεται πέρα από τον προφανή σχολιασμό της νεωτερικής κατασκευής του νεοκλασικού ιδεώδους με επίκεντρο την Ακρόπολη: η θραυσματική εμφάνιση της εικόνας της Ακρόπολης στα μάτια μας ανακαλεί, εκτός των άλλων, και τον άβολο επαναπροσδιορισμό του μέρους εκείνου της ταυτότητάς μας που τώρα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει θρυμματισμένο και μισερό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ