Παίζοντας με τα σύμβολα

Παίζοντας με τα σύμβολα Facebook Twitter
0

Η εμπλοκή του Παρθενώνα σε μια έκθεση με τίτλο «Parthenon Rising», με μια μεγάλη εγκατάσταση που ονομάζεται «Architecture of Good and Evil» («Η αρχιτεκτονική του καλού και του κακού»), γεννά μεγάλες προσδοκίες. Στην Αθήνα του σχεδόν εμφυλιοπολεμικού διχασμού, όπου κάθε λογής σύμβολα έχουν ανασυρθεί για να θρέψουν τα μανιχαϊστικά μας πάθη, η έκθεση του Βασίλη Μπαλάσκα στην γκαλερί Kαλφαγιάν της Αθήνας μοιάζει λιγάκι μετέωρη.

Η εικόνα του Παρθενώνα αναδύεται θαμπή μέσα από ένα ασπρόμαυρο βίντεο και η αρχιτεκτονική του καλού και του κακού αποκτά νόημα μόνο αν έχεις χρόνο και διάθεση να ακολουθήσεις τον καλλιτέχνη στη διανοητική και σημειολογική περιπέτεια που έχει στήσει στον χώρο.

Πάνω στο αντεστραμμένο αντίγραφο ενός ιωνικού κίονα στο κέντρο της γκαλερί υψώνεται, πάντως, ένα πλαστικό λουλούδι, το οποίο φωτίζει η δυνατή λάμπα που κρέμεται από την οροφή. Ίσως αυτό να είναι και το πιο εύκολα αναγνώσιμο στοιχείο της έκθεσης, που υποβάλλει, με σχετική ευκολία, στον θεατή τη σημασία του φτηνού αντίγραφου και την αγωνία της στερεοτυπικής, λειψής αναπαραγωγής του ένδοξου παρελθόντος.

Ο βασικός κορμός της έκθεσης αποτελείται από 172 έργα μικρών διαστάσεων σε χαρτί, τοποθετημένα σε μαύρες, κομψές κορνίζες. Πρόκειται για τα αρχιτεκτονικά σχέδια από δεκάδες αρχαιοελληνικά μνημεία, όπως τα αποτύπωσε το 1957 στην περίφημη έκδοση Greek Architecture o καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ A.W. Lawrence. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει αυτούσια τα ασπρόμαυρα σχέδια του Lawrence, με μόνη διαφορά ότι επιλέγει να επιχρωματίσει με μπλε χρώμα ένα μέρος ή μια λεπτομέρεια του σχεδίου, συχνά δυσδιάκριτη.

Για παράδειγμα, στο έργο που αναπαριστά την πλακόστρωση ενός τμήματος του Παρθενώνα, ο Μπαλάσκας επιχρωματίζει με μπλε χρώμα το τετράγωνο ανάμεσα σε δύο κίονες. Τα ίδια μπλε σημάδια εμφανίζονται σε ποικίλα σημεία των αρχιτεκτονικών σχεδίων, σ’ ένα τετράγωνο στην πρόσοψη της υπόστυλης αίθουσας στη Δήλο, σ’ ένα παραλληλόγραμμο στις κολόνες της βάσης του Τρίτου Ηραίου στη Σάμο κ.ο.κ. Χειρονομία που συνθέτει ένα τεράστιο παζλ μπλε σημείων. Η τελετουργική επανάληψη του μπλε ίχνους στο σώμα των ερειπίων παραπέμπει σε μυστική γραφή, σε άγνωστη γλώσσα που πασχίζει να συντάξει κάποιο νόημα, λιγότερο ξεκάθαρο και πιο ενδιαφέρον ίσως από το σχόλιο της πολυσημίας των συμβόλων που εναντιώνονται στη μονοσήμαντη διαμόρφωση εθνικής πολιτισμικής συνείδησης. Η Ακρόπολη κυριαρχεί, με απρόβλεπτο τρόπο, στο βίντεο που προβάλλεται σ’ ένα ήσυχο δωμάτιο της αίθουσας. Η νυχτερινή κινηματογράφηση του μνημείου, με μοναδική πηγή φωτισμού τα φωτογραφικά φλας των επισκεπτών του Ιερού Βράχου τη βραδιά της Πανσελήνου, δημιουργεί μια αλλόκοτη προσέγγιση της εικόνας του συμβόλου: το απόλυτο σκοτάδι εναλλάσσεται με βίαιες αναλαμπές φωτός που παραπέμπουν σε πολεμικές εικόνες νυχτερινού βομβαρδισμού ή σε μια κατάσταση εκστατικού διαλογισμού με τη μνήμη και την Ιστορία. Τολμηρή προσέγγιση που εκτείνεται πέρα από τον προφανή σχολιασμό της νεωτερικής κατασκευής του νεοκλασικού ιδεώδους με επίκεντρο την Ακρόπολη: η θραυσματική εμφάνιση της εικόνας της Ακρόπολης στα μάτια μας ανακαλεί, εκτός των άλλων, και τον άβολο επαναπροσδιορισμό του μέρους εκείνου της ταυτότητάς μας που τώρα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει θρυμματισμένο και μισερό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ