Οι νεώτεροι καλλιτέχνες στην Ελλάδα εκθέτουν στο ΕΜΣΤ

Οι νεώτεροι καλλιτέχνες στην Ελλάδα εκθέτουν στο ΕΜΣΤ Facebook Twitter
0

Στις 24 Οκτωβρίου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του σε μια μεγάλη έκθεση.

34 πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες και 3 καλλιτεχνικές ομάδες, παρουσιάζουν 60 έργα (εγκαταστάσεις, σχέδια, βίντεο, περφόρμανς, ηχητικά έργα, ζωγραφική) εκ των οποίων τα 27 αποτελούν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις ειδικά για την έκθεση.

ΕΚ ΝΕΟΥ ο τίτλος της έκθεσης.

Ο τίτλος έχει επιλεγεί ως ένα κυριολεκτικό και μεταφορικό σχήμα με διττή σημασία: από τη μια για να δηλώσει το ξεκίνημα των καλλιτεχνών στη δημιουργική διαδικασία και από την άλλη για να σηματοδοτήσει την εκ νέου προσέγγιση, χρήση και αξιοποίηση, μέσων, πρακτικών και εννοιών που ανιχνεύεται στα έργα τους.

Κοινό σημείο αναφοράς της ανερχόμενης αυτής γενιάς είναι ότι ανοίγεται στο νέο που έρχεται, χωρίς όμως να αγνοεί και να παρακάμπτει αυτό που έχει προηγηθεί ως προς το μέσο, την ύλη και το περιεχόμενο.

Επισκεφθήκαμε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ξεναγηθήκαμε από τις επιμελήτριες της έκθεσης και συναντήσαμε κάποιους από τους καλλιτέχνες, οι οποίοι στήνουν το έργο τους.

Οι επιμελήτριες της έκθεσης Δάφνη Βιτάλη, Δάφνη Δραγώνα και Τίνα Πανδή, σημειώνουν τα χαρακτηριστικά των σχεδόν συνομίληκών τους καλλιτεχνών.

"Τους καλλιτέχνες, οι οποίοι επελέγησαν μέσα από 1.000 φακέλους που κατατέθηκαν, τους χαρακτηρίζουμε ως ανοιχτούς, εργατικούς, ευφυείς, χαμηλού προφίλ, προσαρμοστικούς ανθρώπους, ορμητικούς, οι οποίοι κινούνται σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

Εδώ δε βρίσκονται μόνο εικαστικοί αλλά και αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, άλλοι που έχουν κάνει σπουδές νομικής ή θεάτρου.

Η έκθεση δείχνει καθαρά τα ερωτήματα που βάζει η νέα γενιά καθώς και τα θέματα, τα οποία την απασχολούν. Η ιστορία, το πρόσφατο ιστορικό μας παρελθόν, η κοινωνία, οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις, η παραγωγή, η εργασία.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν, αξιοποιούν και επηρεάζονται από τα ψηφιακά μέσα, τα ανοιχτά δεδομένα και τα κοινά αγαθά. Ενα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς είναι η αυτονομία, η αυτάρκεια, η επιθυμία αλλά και η θέση να δουλεύουν και πέρα από την αγορά της τέχνης και η ανάγκη για συλλογικότητες."

Ευτυχία Παπαθανασίου και Τίνα Τζόκα της ομάδας City Index Lab. Με την ομάδα τους έστησαν έξω από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, έναν αυτόνομο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα στο ΕΜΣΤ κατασκευάζουν το Παρασόλ, ένα τεράστιο καπέλο σε 3D printers, το οποίο είναι το διάγραμμα και η μορφολογική αναπαράσταση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας από μια ακτίνα σε ένα χρόνο.

Η Στεφανία Στρούζα παρουσιάζει μια εγκατάσταση που εμπνέεται από το ταξίδι του Λε Κορμπιζιέ στην Ελλάδα και τα γράμματα από τη Μήδεια του Παζολίνι. Το pattern πίσω της είναι μια σύνθεση σε μεταξοτυπία από τη γραμματοσειρά της Μήδειας. Στην εγκατάστασή της σχολιάζει με αυτό τον τρόπο τη σύνδεση της Ανατολής με τη Δύση.

Ο Παναγιώτης Βορριάς ετοιμάζει μια ηχητική εγκατάσταση από χαρτονένιους σωλήνες οι οποίοι παράγουν ήχους σε δυο κατευθύνσεις. Εχει αντλήσει την έμπνευσή του από το λαϊκό δρώμενο της Δευτέρας του Πάσχα στην Καλαμάτα, τις σαΐτες.

Η Μαρία Τσάγκαρη στήνει την εφήμερη και εντυπωσιακή εγκατάστασή της. Γεμίζει ένα καλούπι από ρητίνη με στάχτη, την οποία συλλέγει μόνη της από ξύλα που καίει. Οταν αναποδογυρίσει το καλούπι θα μείνει στη γη ένας ανάγλυφος ανθόκηπος από στάχτες. Ωδή στο εφήμερο, στο φόβο της επιστροφής στην ανόργανη ύλη.

Δεν είναι απλώς ένα κομμάτι ζακάρ πλεκτό. Σημαίνει κάτι άλλο. Η Αφροδίτη Ψαρρά, ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης και η Μαρία Βαρελά πήραν από τις βάσεις δεδομένων του ΟΑΕΔ τα έσοδα και τα έξοδα από το έτος 2008 μέχρι σήμερα. Τα κωδικοποίησαν σε αλγόριθμο, ο οποίος τα μετέτρεψε σε μια σύνθεση. Στη συνέχεια "χάκαραν" τον εγκέφαλο μιας χειροκίνητης πλεκτικής μηχανής, κατασκεύασαν έναν καινούργιο εγκέφαλο και έκαναν την παραγωγή των σχεδίων που παρουσιάζουν στην έκθεση.

Το έργο της Ινώς Βαρβαρίτη. Το άγαλμα του Κωστή Παλαμά, στην οδό Ακαδημίας, φωτογραφημένο το 2010, το 2011 και το 2012, με διαφορετικά συνθήματα γραμμένα επάνω του.

Ομάδα Kernell. Πέτρος Μώρης, Πέγκυ Ζάλη, Θοδωρής Γιαννάκης. Εδωσαν ένα κοινωνικοπολιτικό κείμενο στην εταιρία CNC Solutions, η οποία κατασκευάζει μεταλλικά αντικείμενα υψηλής ευκρίνειας και τους ζήτησαν βάσει αυτού να κατασκευάσουν τρία αντικείμενα. Με αυτά τα στοιχεία δημιουργούν στην οροφή ένα δίχτυ ασφαλείας.

Μια εγκατάσταση της Μάρως Φασουλή, η οποία είναι επηρεασμένη από την οχυρωματκή δομή των αγροτικών κατοικιών της Έξω Μεριάς της Τήνου.

Το έργο της Χρύσας Βαλσαμάκη είναι σχέδια σε μαύρο καρμπόν επτά πρώην κρατουμένων που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των φυλακισμένων στην Ελλάδα .

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Βαγιάτας, Χρύσα Βαλσαμάκη, Ινώ Βαρβαρίτη, Μαρία Βαρελά, Αφροδίτη Ψαρρά, Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Παναγιώτης Βορριάς, Θεόδωρος Γιαννάκης, Ναταλί Γιαξή, Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Αθανάσιος Ζαγορίσιος, Ευθύμης Θέου, Θανάσης Δεληγιάννης, Βαλεντίνα Κάργα, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Kernel (Πέτρος Μώρης, Πέγκυ Ζάλη, Θεόδωρος Γιαννάκης), Αλέξανδρος Λάιος, Βασίλης Μπαλάσκας, Ράνια Μπέλλου, Πέτρος Μώρης, Κοσμάς Νικολάου, Σοφία Ντώνα, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Ιωάννα Ξημέρη, Μαρία Παπανικολάου, Τούλα Πλουμή, Έρικα Σκούρτη, Ευαγγελία Σπηλιοπούλου, Αναστάσης Στρατάκης, Στεφανία Στρούζα, Μαρία Τσάγκαρη, Μάρω Φασουλή, Μυρτώ Φερεντίνου, Μαριάννα Χριστοφίδου, City Index Lab + Energize.

*****

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ