Κλάιν Facebook Twitter
Ο Κλάιν με το γλυπτό του «Blue Globe (RP 7)» στο ατελιέ του στο Παρίσι το 1961. © Norfolk Museums Service/Φωτο: John Hammond

Οι εκτυφλωτικές μονοχρωμίες του Ιβ Κλάιν

0

Είναι χρώμα το Klein blue ή μια ιδέα, ένα άυλο πεδίο, ένα άλμα στο κενό όπως αυτό που κάνει ο νεαρός Ιβ Κλάιν σε μια κλασική πια φωτογραφία, αυτή που παρήγγειλε στους Harry Shunk και János Kender το 1960, η οποία απεικονίζει ένα άλμα από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου, στο προάστιο Fontenay-aux-Roses του Παρισιού;

Όπως και στους προσεκτικά χορογραφημένους πίνακές του, στους οποίους χρησιμοποιούσε γυμνά μοντέλα βουτηγμένα σε μπλε χρώμα ως πινέλα, το φωτομοντάζ του Κλάιν δημιουργεί παραδόξως την εντύπωση της ελευθερίας και της εγκατάλειψης μέσω μιας εξαιρετικά επιτηδευμένης διαδικασίας. Για να ολοκληρωθεί η ψευδαίσθηση ότι ήταν ικανός να πετάξει, ο Κλάιν διένειμε ένα ψεύτικο φυλλάδιο στα παρισινά περίπτερα που μνημόνευε το γεγονός.

Πέθανε πολύ νέος, στα 34 του χρόνια, αφήνοντας ένα σπουδαίο αποτύπωμα που επιβεβαιώνεται απόλυτα από το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν παγκοσμίως δέκα εκθέσεις για το έργο του.

Με σχεδόν απόλυτο τρόπο συνέδεσε με την καλλιτεχνική του παραγωγή ένα χρώμα, το IKB ή αλλιώς International Klein Blue, και η περιπέτειά του στη μονοχρωμία για τον ίδιο ήταν η μόνη μορφή ζωγραφικής που του επέτρεπε «να κάνει ορατό το απόλυτο» και μπορούσε να «απελευθερώσει το χρώμα από τη φυλακή της γραμμής».

Τα έργα του, έλεγε, θα ήταν «οι στάχτες της τέχνης του», ίχνη αυτού που το μάτι δεν μπορεί να δει. Τα κατάφερε, γιατί μέχρι σήμερα αυτό το μπλε εκπέμπει πολύχρωμα κύματα, δεσμεύοντας τα μάτια του θεατή, και μας επιτρέπει να δούμε με την ψυχή μας, να διαβάσουμε με τη φαντασία μας.

Επιλέγοντας να εκφράσει το συναίσθημα και όχι την παραστατική μορφή, ο Κλάιν κινήθηκε πέρα από τις ιδέες της καλλιτεχνικής αναπαράστασης, αντιλαμβανόμενος το έργο τέχνης ως ένα ίχνος επικοινωνίας μεταξύ του καλλιτέχνη και του κόσμου, μια αόρατη αλήθεια που γίνεται ορατή. Τα έργα του, έλεγε, θα ήταν «οι στάχτες της τέχνης του», ίχνη αυτού που το μάτι δεν μπορεί να δει. Τα κατάφερε, γιατί μέχρι σήμερα αυτό το μπλε εκπέμπει πολύχρωμα κύματα, δεσμεύοντας τα μάτια του θεατή, και μας επιτρέπει να δούμε με την ψυχή μας, να διαβάσουμε με τη φαντασία μας..

Μια σειρά σημαντικών έργων του Ιβ Κλάιν μπορούμε να τα δούμε στην Αθήνα στην έκθεση «Nouveau Realisme» (μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή) όπως τα «Νίκη της Σαμοθράκης», «Μπλε Αφροδίτη», «Μπλε μονοχρωμία χωρίς τίτλο», «Ανάγλυφο πορτρέτου του Arman», «Πύρινος πίνακας χωρίς τίτλο», «Ανθρωπομετρία χωρίς τίτλο», που φανερώνουν όχι μόνο τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε με τις αισθητικές επιλογές και τους καλλιτεχνικούς του προβληματισμούς ανάμεσα στα μέλη του εφήμερου αλλά σημαντικού κινήματος των Νέων Ρεαλιστών αλλά και την επίδρασή του σε επόμενες γενιές νέων καλλιτεχνών και εν τέλει στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης.

Κλάιν Facebook Twitter
Yves Klein, «Η Νίκη της Σαμοθράκης», 1962 (πρωτότυπο), 1973 (μεταθανάτια έκδοση). Linda and Guy Pieters Foundation. ©ADAGP, Paris/ΟΣΔΕΕΤΕ 2023

Γεννημένος στη Νίκαια το 1928, ήταν παιδί δυο ζωγράφων, του Fred Klein και της Marie Raymond. Ο ίδιος υπήρξε αυτοδίδακτος. Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας η οικογένεια ζει μεταξύ Παρισιού και Νίκαιας. Σε πολύ νεαρή ηλικία, εργάζεται στο βιβλιοπωλείο της θείας του, η οποία τον στήριζε οικονομικά και τα επόμενα χρόνια της ζωής του, στη Νίκαια, όπου γνωρίζεται με τον μελλοντικό καλλιτέχνη Arman και τον ποιητή Claude Pascal. Οι τρεις τους αποτέλεσαν τον πυρήνα της Σχολής της Νίκαιας και των Νέων Ρεαλιστών.

Ταξιδεύει στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και τέλος στην Ιαπωνία. Ττο όνειρό του ήταν να γίνει τζουντόκα, πολύ πριν το 1954, όταν αφιερώθηκε πλήρως στην τέχνη του. Το τζούντο ήταν για τον Κλάιν η πρώτη εμπειρία του «πνευματικού» χώρου. Κάτοχος του περίφημου βαθμού του 4ου νταν, το διδάσκει τακτικά (είχε ανοίξει αργότερα και σχολή στο Παρίσι) και το καταγράφει με ταινίες και κείμενα.

Ο πόλεμος βρίσκει την οικογένεια στο Haut de Cagnes, ανάμεσα σε καλλιτέχνες όπως ο Jean Arp, η Sophie Tauber, η Sonia και ο Robert Delaunay, ενώ επιστρέφοντας στο Παρίσι μετά τον πόλεμο, μεταξύ 1946 και 1954, μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, η Marie Raymond συγκεντρώνει τους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού κόσμου, ζωγράφους όλων των τάσεων καθώς και καλλιτέχνες της νέας γενιάς. Κάθε τόσο, όταν βρίσκεται στο Παρίσι, ο νεαρός Κλάιν παρακολουθεί αυτές τις βραδιές.

Κλάιν Facebook Twitter
«Leap into the Void». Στις 19 Οκτωβρίου, ο Ιβ πηδά στο κενό στην οδό Gentil-Bernard 3 στο Fontenay-aux-Roses. Οι φωτογράφοι Harry Shunk και John Kender φωτογραφίζουν το άλμα το οποίο θα δημοσιευτεί στις 27 Νοεμβρίου στο ενημερωτικό δελτίο Dimanche με τον τίτλο "Ένας άνθρωπος στο διάστημα!". Ο Yves εκτιμά ότι το γεγονός αυτό σηματοδοτεί το τέλος της δραστηριότητάς του στο τζούντο. Φωτο: Harry Shunk και John Kender

Είναι 21 ετών όταν εργάζεται πάνω σε μια συμφωνία Monotone-silence, μια μουσική σύνθεση πάνω σε μία μόνο νότα που ακολουθείται από μια μακρά σιωπή, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως το ηχητικό ισοδύναμο της μονοχρωματικής ζωγραφικής. Φιλοτεχνεί τις πρώτες μονοχρωμίες του μεταξύ του τέλους του 1949 και των αρχών της δεκαετίας του 1950, χρησιμοποιώντας γκουάς και παστέλ σε χαρτί ή χαρτόνι, και τις δείχνει στους φίλους του στο δωμάτιό του στο Λονδίνο.

judo-klein
Yves Klein, The Foundations of Judo, Bernard Grasset Publishing, Paris, 1954. © Yves Klein Estate, ADAGP, Paris, 2017

Όταν ταξίδεψε στην Ιαπωνία, όπου έμεινε 15 μήνες, το 1952, μοίρασε τον χρόνο του μεταξύ του Ινστιτούτου Kôdôkan Judo και των μαθημάτων γαλλικών που παρέδιδε σε Αμερικανούς και Ιάπωνες μαθητές. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, εργάζεται πάνω σε ένα βιβλίο για το τζούντο, το οποίο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για να εισαγάγει στην Ευρώπη το πνεύμα και την τεχνική των ιαπωνικών κάτας. Έχοντας πάρει το τέταρτο νταν στο τζούντο, επιστρέφει στη Γαλλία το 1954 ενώ έχει σχεδιάσει δοκιμαστική ταινία με στόχο τη δημιουργία αφηρημένων σχημάτων και αποτυπωμάτων πάνω στις κινήσεις τζούντο.

Ως τζουντόκα και καλλιτέχνης δημοσιεύει στην Ισπανία τα «Yves peintures» και «Haguenault peintures» και στο Παρίσι το «Les Fondements du judo» και οι αρχικά διαφορετικών χρωμάτων μονοχρωμίες του παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο club des Solitaires το 1955 και στη συνέχεια στην γκαλερί της Colette Allendy, ενώ το 1957 ολοκληρώνει την κατασκευή του χρώματος που θα ονομάσει IKB (International Klein Blue), χαρακτηριστικό των έργων της «Epoque bleue» του και το οποίο θα παραμείνει η υπογραφή του μέχρι το 1959.

Κλάιν Facebook Twitter
Το IKB (International Klein Blue), 1957.

Οι εκθέσεις που κάνει θα προσδώσουν στο «Yves le Monochrome» διεθνές κύρος, ενώ η πρώτη του δράση, το «Sculpture aérostatique», η απελευθέρωση 1001 μπλε μπαλονιών στην Place Saint-Germain-des-Prés κάνει πάταγο.

Ταυτόχρονα, προσπαθεί να υπερβεί έναν ορισμό που έχει συμφωνηθεί για την τέχνη: δείχνει κενούς χώρους, οι δηλώσεις του έχουν καλλιτεχνική αξία. Το «άυλο» που «εξειδικεύει» ο καλλιτέχνης υπόκειται σε συμφωνίες με αντάλλαγμα τον χρυσό, ταυτόχρονα ευγενές μέταλλο και χρώμα, το οποίο στη συνέχεια καταλαμβάνει μια μοναδική θέση στο έργο του. Ο δημόσιος χώρος (ο φωτισμός του οβελίσκου της Place de la Concorde) και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εμφανίζονται, χάρη σε αυτόν, ως νέα πεδία της τέχνης. Η δύναμη των φυσικών στοιχείων γίνεται πρώτη ύλη για τις «Κοσμογονίες» του και ο προβληματισμός του για την τέχνη τον οδηγεί στο να φανταστεί μια νέα σχέση με τα μοντέλα του, τα οποία γίνονται τα «ζωντανά πινέλα» των «Ανθρωπομετρήσεων».

Συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Claude Parent στο έργο «Architecture de l'Air» και στις 27 Οκτωβρίου 1960 υπογράφει το μανιφέστο των Νέων Ρεαλιστών.

Κλάιν Facebook Twitter
Yves Klein, «Μπλε Αφροδίτη (Η Αφροδίτη της Αλεξάνδρειας)», 1962 (πρωτότυπο), 1982 (πολλαπλή μεταθανάτια έκδοση). ©ADAGP, Paris/ΟΣΔΕΕΤΕ 2023

Η κατασκευή ενός μύθου

Ριζοσπαστικός καλλιτέχνης, ο Κλάιν αποτελεί πρότυπο για τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες της ομάδας Zero. Τον Οκτώβριο του 1960 εκθέτει στην Galerie Rive Droite στο Παρίσι, στον Leo Castelli στη Νέα Υόρκη και στην Dwan Gallery στο Λος Άντζελες το 1961. Δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την εικόνα του και την ιδιωτική του ζωή ως υλικό για την τέχνη του, συμμετέχοντας ενεργά στην κατασκευή του μύθου του μέσα από συνεργασίες με φωτογράφους και σκηνοθέτες.

Με λιγότερο από μια δεκαετία στα εικαστικά, κάνει το 1961 την πρώτη θεσμική αναδρομική έκθεση του έργου του, την πιο σημαντική αναδρομική του έκθεση όσο ηταν εν ζωή, με τίτλο «Yves Klein: Monochrome und Feuer» στο Μουσείο Haus Lange στο Krefeld.

Εκθέτει μπλε, ροζ και χρυσές μονοχρωμίες, το έργο του «Air Architecture», το «Empty room», έναν άυλο χώρο που έκτοτε αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Με τη λήξη της έκθεσης, ο Κλάιν δημιούργησε τους πρώτους πίνακες με φλόγιστρα, ενώ φτάνει μέχρι και στο κέντρο δοκιμών της Gaz de France και υλοποιεί τα «Fire Paintings».

Κλάιν Facebook Twitter
«Yves Klein: Monochrome und Feuer» στον κήπο του μουσείου Haus Lange στο Krefeld, Ιανουάριος 1961. Φωτο: © Bernward Wember. © Yves Klein Estate, ADAGP, Paris, 2017
Κλάιν Facebook Twitter
Το προσκλητήριο του γάμου του Κλάιν με τη Γερμανογαλλίδα εικαστικό Rotraut Moquay. Η τελετή ήταν σκηνοθετημένη από τον ίδιο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, που περιλάμβανε την παρουσία ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Σεβαστιανού σε πλήρη εξάρτυση. © Yves Klein Estate, ADAGP, Paris, 2017

Την ίδια χρονιά φτάνει στη Νέα Υόρκη και καταλύει στο Chelsea Hotel, γράφει στα αγγλικά το «The Chelsea Manifesto», προετοιμάζει την έκθεσή του στην πιο σοβαρή γκαλερί της Νέας Υόρκης, στον Leo Castelli, και συναντά τους Duchamp, Johns, Kline, de Kooning, Newman, Rauschenberg, Rothko και Rivers.

Πίσω στο Παρίσι ο θεωρητικός των Νέων Ρεαλιστών Pierre Restany παρουσιάζει την έκθεση «A quarante degrés au-dessus de Dada» και ο πρόλογος του καταλόγου θεωρείται το δεύτερο μανιφέστο της ομάδας. Ο Κλάιν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε επιστολή που στέλνει στον κριτικό, εκφράζει τη διαφωνία του με το κείμενο, στο οποίο δεν βλέπει καμία σχέση με το Dada.

Λίγο αργότερα, στο La Coupole, το αγαπημένο τους μπιστρό, υπογράφουν με τον Martial Raysse και τον Raymond Hains δήλωση διάλυσης της Ομάδας Νέων Ρεαλιστών. Ωστόσο συνεχίζει να εκθέτει μαζί τους στη διάρκεια του 1961 στις εκθέσεις «Ο Νέος Ρεαλισμός» στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη στην γκαλερί Rive Droite, «Έκθεση των Νέων Ρεαλιστών» στην γκαλερί Samlaren στη Στοκχόλμη, «Πρώτο Φεστιβάλ Νέου Ρεαλισμού» στην γκαλερί Muratore στη Νίκαια.

Τον Ιανουάριο του 1962 ο Κλάιν παντρεύεται τη Γερμανογαλλίδα εικαστικό Rotraut Moquay, σε μια τελετή σκηνοθετημένη από τον ίδιο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, που περιλαμβάνει την παρουσία ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Σεβαστιανού σε πλήρη εξάρτυση.

Κλάιν Facebook Twitter
O Ιβ Κλάιν και η Rotraut στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι το 1961 Φωτο : Shunk-Kender © J. Paul Getty Trust. Getty Research Institute, Los Angeles (2014.R.20)

Ένα μήνα αργότερα προετοιμάζει το καλούπι του Arman, του Martial Raysse και του Claude Pascal, προκειμένου να φτιάξει τα γλυπτά του. Συμμετέχει σε δεκάδες εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη και στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι παρουσιάζει την «Antagonisms 2, the object».

Τον Μάιο πηγαίνει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Παρακολουθεί την πρώτη προβολή της ταινίας «Mondo Cane» του Gualtiero Jacopetti. Το γεγονός ότι το έργο του είναι εντελώς μπερδεμένο τον πληγώνει τρομερά. Η σκηνή στην οποία συμμετείχε είχε κοπεί, το μοντάζ είχε τροποποιηθεί, η συμφωνία Monotone-σιωπής είχε αντικατασταθεί από ένα ποπ τραγούδι. Εκείνο το βράδυ, παθαίνει την πρώτη του καρδιακή προσβολή.

Δυο εβδομάδες αργότερα παθαίνει νέα καρδιακή προσβολή στα εγκαίνια της έκθεσης «Giving to see» στην γκαλερί Creuze, στην οποία εκτίθεται το ανάγλυφο πορτρέτο του Arman.

Στις 6 Ιουνίου πεθαίνει από μια τρίτη καρδιακή προσβολή στο σπίτι του, στα 34 του χρόνια. Λίγο πριν πεθάνει, είπε σε έναν φίλο του: «Θα πάω στο μεγαλύτερο στούντιο του κόσμου και θα κάνω μόνο άυλα έργα».

Κλάιν Facebook Twitter
Yves Klein, «Ανάγλυφο Πορτρέτο του Arman», 1962 (πρωτότυπο), 1989 περίπου (πολλαπλή μεταθανάτια έκδοση). Ιδιωτική συλλογή. ©ADAGP, Paris/ΟΣΔΕΕΤΕ 2023

Περιστατικά Κλάιν

Το 1958 ο Κλάιν και η Iris Clert προετοιμάζουν την έκθεση «Le Vide (Το κενό)». Εγκαινιάστηκε στις 28 Απριλίου 1958, στα 30ά γενέθλια του Κλάιν.

Για τις ανάγκες της έκθεσης, η γκαλερί βάφτηκε λευκή. Ο Κλάιν εργάστηκε για 48 ώρες συνεχόμενα, βάφοντας την μικρή γκαλερί με ειδικά σχεδιασμένο λευκό σμάλτο. Ο εσωτερικός χώρος απογυμνώθηκε από τα έπιπλά του. Ένα μπλε κουβούκλιο απλώθηκε στην είσοδο. Για τα εγκαίνια, δύο ένστολοι Φρουροί της Δημοκρατίας έστησαν σκοπιά έξω από την πόρτα και η παρουσία τους δημιούργησε ένα μικρό σκάνδαλο. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το σερβίρισμα ενός μπλε κοκτέιλ, μείγμα από τζιν, Cointreau και μπλε του μεθυλενίου, που παρασκευάστηκε από το διάσημο μπαρ της αριστερής όχθης La Coupole. Προς έκπληξη και ευχαρίστηση του Κλάιν, την επόμενη μέρα, όλοι όσοι ήπιαν το κοκτέιλ είδαν τα ούρα τους να βάφονται μπλε.

Κλάιν Facebook Twitter
Yves Klein, «Untitled Anthropometry», 1960 © Yves Klein Estate, ADAGP, Paris/DACS, London, 2018

Ο Κλάιν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό και ιδιαίτερα για τον ροδοσταυρισμό, που αναπτύχθηκε σε ένα φιλοσοφικό περιβάλλον εσωτερικής αναζήτησης το οποίο ξεκίνησε με τον γνωστικισμό και τον ερμητισμό και την ανεξάντλητη δυτική εσωτερική παράδοση, τις αξίες, τις γνώσεις και τα ιδανικά με τα οποία προσδοκά να ανοίξει τον δρόμο για τη μυητική πραγμάτωση και την εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα από την ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων του κάθε ατόμου.

Αυτές οι εξερευνήσεις στον ροδοσταυρισμό είχαν μόνιμη επίδραση στο έργο του Κλάιν, και στο εξής διαποτίστηκε από έννοιες που συνδέονται με αυτή την πνευματική αναζήτηση, όπως η υπεροχή του πνεύματος έναντι της ύλης, η αιώρηση, η αρμονία κ.λπ. Από αυτές τις έρευνες αναπτύχθηκε ένα ποιητικό πνεύμα και μια «όμορφη μεγαλομανία», όπως την αποκάλεσε ο επίσης καλλιτέχνης των Νέων Ρεαλιστών Jean Tinguely.

Κλάιν Facebook Twitter
Yves Klein, «Hiroshima», περ. 1961. © The Estate of Yves Klein c/o ADAGP, Paris

Απορρίφθηκε όταν προσπάθησε να υποβάλει ένα έργο στο Salon des Réalités Nouvelles το 1955. Παρόλο που ο Κλάιν είχε ταχυδρομήσει τα κατάλληλα έντυπα και είχε εμφανιστεί αυτοπροσώπως για να παραδώσει το έργο, έλαβε ένα τηλεγράφημα που τον ενημέρωνε ότι το έργο ήταν απαράδεκτο. Ο πίνακας είχε ένα μόνο πορτοκαλί χρώμα. Εάν έβαζε μόνο μία σταγόνα από ένα άλλο χρώμα στο έργο, πράγμα που θα υποδήλωνε το χέρι του καλλιτέχνη, το έργο θα μπορούσε να εκτεθεί. Αλλά μόνο ένα χρώμα; Όχι, αυτό ήταν απαράδεκτο.

Αργότερα σε μια έκθεση το 1955, στην οποία εξέθεσε μονοχρωμίες πολλών χρωμάτων, ο νεαρός τότε κριτικός Pierre Restany ήταν ο μόνος υπέρμαχός του και έγινε η καλλιεργημένη φωνή που έλειπε από τον Κλάιν.

Και άλλοι καλλιτέχνες πριν από τον Κλάιν είχαν δημιουργήσει μονοχρωματικά έργα ή είχαν πλησιάσει σε αυτά. Πράγματι, το 1925 ο Μιρό ζωγράφισε μια μπλε μονοχρωμία, ενώ ο Μάλεβιτς και ο Μοντριάν είχαν παρουσιάσει μονοχρωματικά έργα κατασκευασμένα με βάση μαθηματικές αρχές. Οι πίνακες του Ράουσενμπεργκ «Άσπρο σε άσπρο» (1951) και του Αντ Ράινχαρντ «Μαύρο σε μαύρο» (1953) φαίνονται επηρεασμένοι από τη «θεωρία της σιωπής» του Τζον Κέιτζ, με την έννοια ότι οι διαβαθμίσεις ενός φαινομενικά αποστειρωμένου περιβάλλοντος μπορούσαν να προκαλέσουν στοχασμό εμπνευσμένο από το ζεν. Ο Frank Stella και ο Robert Ryman ήταν άλλοι καλλιτέχνες που προσέγγιζαν το ίδιο θέμα, ωστόσο ο Κλάιν φαινόταν να ασχολείται περισσότερο με το ίδιο το χρώμα, παρά με τη γεωμετρία, τη θεωρία της τέχνης ως τέχνης ή άλλες θεωρητικές έρευνες.

Κλάιν Facebook Twitter
Yves Klein, «Ανθρωπομετρίες». © The Estate of Yves Klein c/o ADAGP, Paris

Είναι ενδιαφέρον ότι στο μοναδικό του ταξίδι στη Νέα Υόρκη το 1961 ο Κλάιν γνώρισε αρκετούς από τους αφηρημένους εξπρεσιονιστές, συμπεριλαμβανομένου του Rothko, με τον οποίο ένιωθε μεγάλη συγγένεια. Ωστόσο, ο Rothko γύρισε την πλάτη του στον Κλάιν, περιφρονώντας τον, όπως και μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου της Νέας Υόρκης, λόγω της ξεδιάντροπης αυτοπροβολής του και των υποτιθέμενων φασιστικών του τάσεων.

Ο Κλάιν τρελαινόταν για την αυτοδιαφήμιση και θα μπορούσε να είναι case study για επόμενες γενιές μάρκετινγκ, όταν έστειλε προσκλήσεις με πλαστό γραμματόσημο που απεικόνιζε ένα μικρό μπλε έργο του και όχι μόνο δημιούργησε ένα από τα πρώτα καλλιτεχνικά γραμματόσημα, αλλά το ενέταξε και σε μια ταχυδρομική δράση, προϊδεάζοντας όχι μόνο για το ευρέως διαδεδομένο είδος των καλλιτεχνικών γραμματοσήμων τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και για τις εννοιολογικές φιλοτελικές δράσεις της ομάδας Fluxus τη δεκαετία του '60 (όπως οι μηχανές διανομής γραμματοσήμων του Robert Watts και το Fluxpost Kit #7).

Η καριέρα του διήρκεσε μόνο εννέα χρόνια, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προανήγγειλε μεγάλο μέρος της τέχνης της δεκαετίας του '60 και του '70: μινιμαλισμός, earth art, performance, εγκαταστάσεις, κινηματογράφος και βίντεο, ήχος, pop art

Κλάιν Facebook Twitter
Yves Klein, «Jonathan Swift (ANT 125)», περ. 1960. © Yves Klein Estate, ADAGP, Paris / SACK, Séoul, 2019.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βούλκος

Εικαστικά / Πίτερ Βούλκος: Ο γίγαντας της μεταπολεμικής αμερικανικής κεραμικής

Με αφορμή την επέτειο 99 χρόνων από τη γέννησή του, μια αναδρομή στη ζωή του ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνη που γεφύρωσε με τα έργα του τους κόσμους της χειροτεχνίας και της καλής τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ