Οι εφηβικές επιστολές του Λούσιαν Φρόιντ

Οι εφηβικές επιστολές του Λούσιαν Φρόιντ Facebook Twitter
0

O Βρετανός ζωγράφος Λούσιαν Φρόιντ (1922-2011) ήταν πάντα απρόθυμος στην αφήγηση της εφηβείας του, τόσο ώστε είχε μάλιστα κατηγορηθεί ότι όλες οι αφηγήσεις του ήταν φανταστικές.

Τώρα, δέκα ανέκδοτες επιστολές του έφηβου καλλιτέχνη στον φίλο του, τον διάσημο ποιητή και κριτικό Στίβεν Σπέντερ (1909-1995), έχουν προκύψει από τη συλλογή της οικογένειας Σπέντερ μετά από 70 χρόνια που έμειναν στο σκοτάδι. Φωτίζουν την εύπλαστη ηλικία ενός από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς καλλιτέχνες και βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο Σόθμπις, στις 2 Ιουλίου του 2015.

Γεμάτες αγάπη και χαρά για το απροσδόκητο οι αγορίστικες επιστολές αποκαλύπτουν την άγρια φαντασία ενός πνευματώδους νέου καλλιτέχνη από την αρχή της καριέρας του.

Ενώ είναι σχετικά λίγα αυτά που ξέρουμε για την εφηβική ζωή του Φρόιντ, η εμφάνιση αυτών των γραμμάτων είναι μια συγκλονιστική στιγμή και μας δίνει μια γεύση από το πως λειτουργεί ένα καλλιτεχνικό μυαλό. Περισσότερο από απλά γράμματα, είναι έργα τέχνης από μόνα τους. Γεμάτα σχέδια ακουαρέλες, που αντανακλούν την καλλιτεχνική του παραγωγή εκείνη την περίοδο.

Οι επιστολές χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια του Β' παγκοσμίου πολέμου όταν ο Freud φοιτούσε υπό την κηδεμονία του Cedric Morris στην East Anglian School of Painting and Drawing in Dedham, Essex - ένα από τα λίγα σχολεία της τέχνης που είχαν μείνει ανοιχτά κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι οικογένειες Φρόιντ και Σπέντερ ήταν γνωστές και ζούσαν στο ίδιο κτίριο στο Maresfield Gardens στο Βόρειο Λονδίνο, και παρά τη διαφορά ηλικίας δεκατριών χρόνων, ο Φρόιντ και ο Σπέντερ έγιναν στενοί φίλοι.

Η σχέση τους ήταν αποφασιστικής σημασίας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της πρόωρης σταδιοδρομίας του καλλιτέχνη. Ο Σπέντερ ήταν το θέμα πολλών έργων του Φρόιντ το 1940, κατά τη διάρκει ενός μήνα που πέρασαν και οι δυο μαζί στο σπίτι ενός συνταξιούχου ανθρακωρύχου στην Ουαλία όταν ο καλλιτέχνης το είχε νοικιάσει για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς στο Λονδίνο.

 

Οι εφηβικές επιστολές του Λούσιαν Φρόιντ Facebook Twitter

 

Οι εφηβικές επιστολές του Λούσιαν Φρόιντ Facebook Twitter

Γεμάτες αγάπη και χαρά για το απροσδόκητο οι αγορίστικες επιστολές αποκαλύπτουν την άγρια φαντασία ενός πνευματώδους νέου καλλιτέχνη από την αρχή της καριέρας του. Ακουαρέλες και σχέδια αποκαλύπτουν έναν άντρα που τραβά ένα μικρό άλογο με λουρί, εξωτικά πουλιά ενώ ο Φρόιντ υπογράφει ως "Lucelli, "Lucio Fruit" ή "Lucionus Fruitata", αποκαλεί τον Σπέντερ "Spethan", "Schuster" or "Step-hanio" και γράφει απίθανα πράγματα όπως “Συνειδητοποιείς ότι αν ξυρίζεις τη μύτη σου κάθε μέρα θα μπορέσεις να έχεις μια γενειάδα πάνω σε αυτήν;” 

Στο επίκεντρο της συλλογής είναι μια επιστολή από το 1940 που αναφέρεται σε μια προσωπογραφία του Φρόιντ από τον Σέντρικ Μόρις που υπάρχει σήμερα στην Τέιτ. Ο Φρόιντ γράφει: «Ο Cedric έχει ζωγραφισμένο ένα πορτρέτο μου που είναι εκπληκτικό. Το πρόσωπό μου είναι πράσινο, είναι μια θαυμάσια εικόνα ".

Τα γράμματα θα εκτεθούν δημοσίως από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ