Το ΜοΜΑ απέκτησε τη σημαία "Rainbow" του Pride

 Το ΜοΜΑ απέκτησε τη σημαία "Rainbow" του Pride Facebook Twitter
0
 Το ΜοΜΑ απέκτησε τη σημαία "Rainbow" του Pride Facebook Twitter
Ο Μπέικερ ράβει στη Νέα Υόρκη τη σημαία rainbow, 1994

  

Δεν είναι ίσως το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό, στα αποκτήματα ενός μουσείου, αλλά το ΜΟΜΑ ανακοίνωσε το τελευταίο απόκτημά του, ένα σύμβολο αλλά παράλληλα και μια σημαία έργο τέχνης. Η σημαία Rainbow είναι παγκόσμιο σύμβολο της LGBTQ υπερηφάνειας και δημιουργήθηκε το 1978 από τον καλλιτέχνη Gilbert Baker.

Το μουσείο την εκθέτει στο τμήμα αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού ως μέρος των εκδηλώσεων του μήνα Gay Pride.  Η σημαία αυτή είναι σε αντίθεση με πολλές που δηλώνουν ένα τύπο εξουσίας, ένα ουράνιο τόξο που συμβολίζει την πολυμορφία μας σε σχέση με τη φυλή, το φύλο, την ηλικία. Ο Μπέικερ ήταν μέρος της ντραγκ σκηνής στο Σαν Φρανσίσκο το 1970 και δημιούργησε αυτή τη σημαία στο Gay Community Center, με τη βοήθεια φίλων του, χρησιμοποιώντας φυσικές βαφές, αλάτι και βαμβακερά νήματα. Ήθελα να έχει σύνδεση με την κοινότητα και τη φύση θυμάται ο Μπέικερ. Οι σημαίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1987 και σύντομα έγιναν λόγκο σε όλο τον κόσμο.

 Το ΜοΜΑ απέκτησε τη σημαία "Rainbow" του Pride Facebook Twitter
Τζέραλντ Μπέικερ και η σημαία

Ο Μπέικερ μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, εγκαταστάθηκε στον σαν Φρανσίσκο και άρχισε να κάνει χειροτεχνίες και πανό για γκέι παρελάσεις και εκδηλώσεις. Έγινε φίλος με τον Χάρβεϊ Μιλκ, τον π΄ρωτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο εκλεγμένο αξιωματούχο της πόλης και έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην ομοφυλοφιλική κοινότητα. Το 1978, το Gay and Lesbian Pride Parade του ανέθεσε να σχεδιάσει ένα σύμβολο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν από χρόνο σε χρόνο. Ο Μπέικερ σχεδίασε το ουράνιο τόξο που εκφράζει την ποικιλομορφία και την αποδοχή. «Είναι όμορφο, μέρος της φύσης και έχει χρώματα που δε μπορεί να δούμε. Αυτό ταιριάζει πραγματικά σε όλους μας. Η σεξουαλικότητά μας είναι όλα τα χρώματα. Είμαστε όλα τα φύλα, οι φυλές και οι ηλικίες», έχει δηλώσει ο Μπέικερ.

 

Τα αρχικά οκτώ χρώματα της σημαίας έχουν ξεχωριστή σημασία: ροζ για το σεξ, το κόκκινο για τη ζωή, πορτοκαλί για τη θεραπεία, κίτρινο για το φως του ήλιου, το πράσινο της φύσης, μπλε για την τέχνη, το λουλακί για την αρμονία, και το βιολετί για το ανθρώπινο πνεύμα. Το ροζ και το λουλακί δεν υπήρχαν ευρέως στο εμπόριο και έτσι η σημαία έχει έξι χρώματα. Είναι μια σημαία που ανήκει στον κόσμο και αναπαράγεται σε όλα τα μέρη του  από πετσέτες παραλίας μέχρι κολάρα για κατοικίδια ζώα.

 

 Το ΜοΜΑ απέκτησε τη σημαία "Rainbow" του Pride Facebook Twitter
1998 Gay Pride Parade,ο Μπέικερ στο εργαστήριό του στο Σαν Φρανσίσκο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ