Μια έκθεση για τον HIV και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής

Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
0

Οι σύνθετες ιστορικές αλλά και σύγχρονες αναπαραστάσεις του HIV/AIDS μπαίνουν ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης που ανοίγει το Henie Onstad Kunstsenter στη Νορβηγία.

Η έκθεση Every Moment Counts— AIDS and its Feelings συγκεντρώνει 60 διεθνείς καλλιτέχνες και πάνω από 200 έργα, παίρνοντας τον τίτλο της από μια σειρά έγχρωμων εκτυπώσεων της φωτογράφου Rotimi Fani-Kayode (1955-1989).

Το «Every Moment Counts–AIDS and its Feelings» παρουσιάζει έργα από το 1982 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων παραγωγών.

Εκτός από την εστίαση στην queer κουλτούρα, η έκθεση αξιολογεί επίσης τη συμβολή των τεχνών σε περιόδους έντονης κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Επιμελημένη σύμφωνα με ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών «συναισθηματικών ιδιοτήτων», η έκθεση παρουσιάζει μια εμπλοκή αισθητικής έρευνας, πολιτικού ακτιβισμού, προσωπικών εμπειριών και θεωρητικής ανάλυσης.

Τα εκτιθέμενα έργα δείχνουν πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία του HIV/AIDS με θέματα όπως η αγάπη και ο θάνατος, η ελπίδα και η παραίτηση, η οικειότητα και το σώμα, η οργή και η επιθυμία, η φροντίδα και η θεραπεία, η πνευματικότητα και η προστασία, το πένθος και η μνήμη, η ευαλωτότητα και η εξουσία, το σεξ, η πολιτική και ο ακτιβισμός.

Τα εκτιθέμενα έργα δείχνουν πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία του HIV/AIDS με θέματα όπως η αγάπη και ο θάνατος, η ελπίδα και η παραίτηση, η οικειότητα και το σώμα, η οργή και η επιθυμία, η φροντίδα και η θεραπεία, η πνευματικότητα και η προστασία, το πένθος και η μνήμη, η ευαλωτότητα και η εξουσία, το σεξ, η πολιτική και ο ακτιβισμός.

«Κάθε στιγμή μετράει – Το AIDS και τα συναισθήματά του» δηλώνει στον τίτλο της η έκθεση και αποτυπώνει την ισχυρή αίσθηση του επείγοντος που βίωσαν οι καλλιτέχνες ως απάντηση στην τραγωδία του AIDS, αλλά, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, την ποιητική της ζωής και τα συναισθήματά της που εκφράζονται από τα έργα τους.

Καθώς αντιμετωπίζουμε μια άλλη πανδημία σήμερα, πολλά από τα ζητήματα που παρουσιάζονται στα έργα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν νέα επίπεδα νοήματος.

Ως φόντο της έκθεσης, το έτος 2022 είναι σημαντικό. Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την αποποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη Νορβηγία, όταν καταργήθηκε η παράγραφος 213 του Νορβηγικού Ποινικού Κώδικα. Αυτό οδήγησε πολλά νορβηγικά ιδρύματα τέχνης να καταπιαστούν με σχετικά ζητήματα στο πλαίσιο ενός εθνικού έτους Queer Culture.

Περιορισμένη στη σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ ανδρών, η αλλαγή της νομοθεσίας όχι μόνο συνέβαλε στη νομιμοποίηση της σεξουαλικής διαφοράς, αλλά είχε και πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Η κατάργηση της παραγράφου 213 προηγήθηκε της πανδημίας HIV/AIDS τη δεκαετία του 1980. Η παροχή νομικής αναγνώρισης στο ευρύτερο φάσμα του νορβηγικού πληθυσμού μείωσε τον στιγματισμό των αποκαλούμενων «ομάδων κινδύνου» και ενθάρρυνε περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης για την πρόληψη του AIDS.

Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
Keith Haring, Chocolate Buddha 3, 1989. Erling Løken Andersen
Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
Zoe Leonard and Catherine Gund, Keep Your Laws Off My Body, 1989. Πλάνο από το Super 8, 13 min Aubin Pictures, Courtesy of Zoe Leonard and Catherine Gund.
Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
Rotimi Fani-Kayode, Every Moment Counts II, από τη σειρά Ecstatic Antibodies, 1989. © Rotimi Fani-Kayode. Courtesy Autograph, Λονδίνο
Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
General Idea, One Month of AZT Ed. 2/2, 1991. Ringier Collection, Ελβετία
Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
Liliana Maresca, Imagen pública - Altas esferas, 1993. Courtesy Rolf Art Gallery, Buenos Aires, Argentina / Φωτο: Marcos López
Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
lmgreen & Dragset, Aids is Good, Business for Some, 2011/2022. Jernbanetorget, Oslo. Φωτο: Tommy Strømmen
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γιάννης είναι οροθετικός και μιλά για τη σεξουαλική του ζωή

Sex Diaries Uncensored / Ο Γιάννης είναι οροθετικός και μιλά για την ερωτική του ζωή

Ο Άλεξ Μάνος συζητά με τον Γιάννη για την εμπειρία του ως νέου ανθρώπου που ζει με τον HIV. Άλλαξε η σεξουαλική του ζωή σε σχέση με το παρελθόν; Πώς βιώνει το στίγμα στις σχέσεις του; Αν μπορούσε να διαλύσει έναν μύθο σχετικά με τον HIV, ποιος θα ήταν αυτός; ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
THE LIFO TEAM
“I’m positive” γένους θηλυκού

Υγεία & Σώμα / Γυναίκες και HIV: «I’m positive» γένους θηλυκού

Δύο γυναίκες που αναμετριούνται πολλά χρόνια με τον HIV, η μία ως οροθετική και η άλλη ως νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, συμμετέχουν στη φετινή καμπάνια της Θετικής Φωνής εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας AIDS (1/12) και θα είναι μεταξύ των ομιλητών στην ανοιχτή συζήτηση που φιλοξενεί η Στέγη στις 25/11 (20:00).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μάριος Λαζανάς

Υγεία & Σώμα / Μάριος Λαζανάς: «Ο HIV μάς έκανε πιο ανθρώπινους κι αυτό οφείλουμε να το διατηρήσουμε»

Μια διαφωτιστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) με αφορμή τα σαραντάχρονα του HIV, τις σκοτεινές και τις φωτεινές στιγμές της δύσκολης αυτής διαδρομής, τις εξελίξεις και τις νέες προκλήσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα πρώτα θύματα του AIDS στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Τα πρώτα θύματα του AIDS στην Ελλάδα

Η ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα βρέθηκε στα ’80s αντιμέτωπη με την «αρρώστια που μίσησε τον έρωτα», απειλώντας τόσο τις εύθραυστες ελευθερίες που είχε μόλις αρχίσει να απολαμβάνει όσο και την υπόστασή της καθαυτή. Σήμερα, η HIV/AIDS λοίμωξη, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, αντιμετωπίζεται σαν μία ακόμα χρόνια νόσος, ο ρατσισμός και ο ηθικός πανικός έχουν υποχωρήσει αισθητά, καμία σχέση με τα σκοτεινά εκείνα χρόνια, κι ας έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ι’m Positive»: 5 ιστορίες ανθρώπων που σχετίζονται με τον ιό HIV

Ελλάδα / «Ι’m Positive»: 5 ιστορίες ανθρώπων που σχετίζονται με τον ιό HIV

Μια μητέρα οροθετικού, ένα οροδιαφορετικό ζευγάρι, ένας εθελοντής χρήστης PrEP, ένας μαιευτήρας κι ένας γιατρός «βετεράνος» στο μέτωπο του HIV/AIDS συμμετέχουν στο φετινό πρότζεκτ της Θετικής Φωνής στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ