Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, The Sea of Ice. Hamburger Kunsthalle/bpk
0

Μετά την Ευρώπη, όπου τρία μεγάλα μουσεία της Γερμανίας, η Hamburger Kunsthalle στην οποία ανήκει το εμβληματικό και πιο γνωστό έργο του «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης», η Alte Nationalgalerie του Βερολίνου και το Albertinum στη Δρέσδη, γιόρτασαν το 2024 την επέτειο των 250 ετών από τη γέννηση του «μάγου του ρομαντισμού», όπως αποκαλείται ο Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ (Caspar David Friedrich), το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη αναδρομική του έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 75 πίνακες και έργα σε χαρτί του Γερμανού καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία για τους Αμερικανούς φιλότεχνους, αφού πολλά από τα έργα ταξιδεύουν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πολλές αναδρομικές εκθέσεις αλλά και η συζήτηση γύρω από τον Φρίντριχ είναι μια ευκαιρία να επανεξεταστεί το έργο ενός δημιουργού που, αν και ήταν σεβαστός στους γερμανικούς και ρωσικούς κύκλους, στην εποχή του οι πίνακές του δεν θεωρήθηκαν αμέσως αριστουργήματα, ενώ από τον θάνατό του το 1840 μέχρι το 1890 το έργο του έπεσε στη λήθη. Αργότερα, ο συμβολισμός στο έργο του συνδέθηκε με τα κεντροευρωπαϊκά κινήματα. Οι αρχές του 20ού αιώνα έφεραν μια ανανεωμένη εκτίμηση για την τέχνη του, ξεκινώντας το 1906 από μια έκθεση στο Βερολίνο με τριάντα δύο πίνακές του. Το έργο του επηρέασε πολλά κινήματα της τέχνης, όπως τους εξπρεσιονιστές και αργότερα τους σουρεαλιστές και τους υπαρξιστές.

Η εικονογραφική γλώσσα που ανέπτυξαν ο Φρίντριχ και οι ομότεχνοί του ρομαντικοί για να εκφράσουν τη σύνδεση με τη φύση είναι βαθιά ριζωμένη στο πώς βλέπουμε τον κόσμο, τόσο στην τέχνη όσο και στην ποπ κουλτούρα.

Η έκθεση που ξεκίνησε στο ΜΕΤ και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάϊο τιτλοφορείται «Caspar David Friedrich: The Soul of Nature» και παρουσιάζει τη φύση ως τόπο προσωπικής και φιλοσοφικής ανακάλυψης στην τέχνη του Φρίντριχ.

Συνδυάζοντας την εκφραστική δύναμη της προοπτικής, του φωτός, του χρώματος και της ατμόσφαιρας, ο καλλιτέχνης δημιούργησε τοπία που αρθρώνουν μια βαθιά σύνδεση μεταξύ του φυσικού κόσμου και του εσωτερικού εαυτού ή της ψυχής. Η δουλειά του περιείχε όλα τα ιδανικά του ρομαντισμού, μιας πολιτιστικής επανάστασης που υπερασπίστηκε την ατομική αντίληψη και τα συναισθήματα που εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας και σήμερα.

Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του Ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Αυτοπροσωπογραφία, 1800. Royal Museum of Fine Arts, Copenhagen

«Η τέχνη του Φρίντριχ μάς θυμίζει μια οριακή στιγμή στην ανάπτυξη της ανθρώπινης κατανόησης για τον φυσικό κόσμο», δήλωσε η Alison Hokanson, συνεπιμελήτρια της έκθεσης. «Τα τοπία του σηματοδοτούν την άνοδο της ρομαντικής σύνδεσης της φύσης και του εαυτού, μια ευαισθησία που διασταυρώθηκε με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης και την ανάπτυξη αυτού που τώρα ονομάζουμε οικολογική συνείδηση. Κοιτάζοντας το έργο του, μπορούμε να διακρίνουμε τις απαρχές μιας εμπειρίας που σχετίζεται με τη φύση, κάτι που συμβαίνει και σήμερα».

Η εικονογραφική γλώσσα που ανέπτυξαν ο Φρίντριχ και οι ομότεχνοί του ρομαντικοί για να εκφράσουν τη σύνδεση με τη φύση είναι βαθιά ριζωμένη στο πώς βλέπουμε τον κόσμο, τόσο στην τέχνη όσο και στην ποπ κουλτούρα. Άλλωστε το έργο του «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης» έχει κοσμήσει αντικείμενα και εξώφυλλα βιβλίων, ως πρώιμο έργο μιας ποπ αρτ του περασμένου αιώνα, αν και λίγοι γνωρίζουν το σύνολο του έργου του δημιουργού του.

Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης, περ 1817. Hamburger Kunsthalle. Φωτ.: The Met

Η έκθεση στο ΜΕΤ ξεδιπλώνεται χρονολογικά και θεματικά, παρακολουθώντας την απεικόνιση του τοπίου μέσα και γύρω από τη Γερμανία όπως το είδε ο Φρίντριχ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών της καριέρας του. Η διάρκεια της ζωής του συνέπεσε με έντονες συμβολικές και φυσικές αλλαγές που προέκυψαν από την άνοδο της ρομαντικής σκέψης, τις επιστημονικές ανακαλύψεις, την εκκολαπτόμενη εκβιομηχάνιση, την πολιτική αναταραχή και τον πόλεμο. Κάθε ενότητα της έκθεσης εξετάζει συγκεκριμένα μοτίβα και εικονογραφικές στρατηγικές που καθόρισαν την τέχνη του και διερευνά τα θέματα που διερεύνησε και ο ίδιος, μεταξύ των οποίων η πνευματικότητα και η θρησκεία, η εμπειρία του άπειρου και του άγνωστου, το πέρασμα του χρόνου και η θνητότητα, η μοναξιά και η συντροφικότητα στη φύση, η αντιπαράθεση του οικείου και του άγνωστου και το μείγμα ομορφιάς και κινδύνου που οι ρομαντικοί ονόμαζαν «το υψηλό».

Ο Φρίντριχ πέρασε τα πρώτα χρόνια του στη Δρέσδη, που ήταν ένα ακμάζον πολιτιστικό κέντρο και εστία της πρώιμης ρομαντικής σκέψης. Εργαζόμενος κυρίως ως σχεδιαστής και χαράκτης, χάραξε τη δημιουργική του διαδρομή πειραματιζόμενος με διαφορετικά στυλ και τεχνικές. Τα πρώιμα έργα του, βασισμένα στην πρακτική να σχεδιάζει σε εξωτερικό χώρο, αποκαλύπτουν την εξελισσόμενη οπτικοποίηση του φυσικού κόσμου ως τόπου συναισθηματικής εμπειρίας και την όλο και πιο αντισυμβατική προσέγγισή του στην προοπτική και τη σύνθεση.

Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, The Summer, 1807. Courtesy Neue Pinakothek, Munich
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του Ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Moonrise over the Sea, 1822. Nationalgalerie, Staatliche Museen zu Berlin

Περίπου το 1807, άρχισε να επικεντρώνεται στην ελαιογραφία. Πολλοί από τους πρώιμους πίνακές του, που έγιναν εν μέσω της αστάθειας και της βίας που κατέκλυσε τα γερμανικά εδάφη κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους (1803-1815), απεικονίζουν εμβλήματα οδύνης και παρηγοριάς: χριστιανικούς σταυρούς και εγκαταλελειμμένα καθολικά μοναστήρια στο γερμανικό έδαφος. Τα έργα του τονίζουν το θαύμα και τη λαχτάρα ενός προσωπικού ταξιδιού πίστης. Οι απεικονίσεις του τοπίου από τον καλλιτέχνη ως τόπου ιερής συνάντησης υπογραμμίζουν ένα σημείο ανάφλεξης συγκρούσεων σε ολόκληρο τον πολιτισμό σχετικά με το θρησκευτικό δόγμα και τις νέες έννοιες της πνευματικής ζωής.

Αν και η μοναξιά –μια εμπειρία που απεικονίζεται με θλίψη σε έργα όπως το «Monk by the Sea»– είναι ένα σημαντικό θέμα στην τέχνη του, έζησε και δημιούργησε μέσα σε μια κοινότητα φίλων και οικογένειας. Η Ακαδημία Τέχνης της Δρέσδης, της οποίας ήταν μέλος και αργότερα καθηγητής, προσέλκυε ομοϊδεάτες συνομηλίκους και μαθητές, με τους οποίους εξερεύνησε το τοπίο και αντάλλαξε ιδέες και μεθόδους.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1810 και του 1820, τα απροκάλυπτα θρησκευτικά σύμβολα που κυριάρχησαν στο πρώιμο έργο του Φρίντριχ έδωσαν τη θέση τους σε εικόνες εμποτισμένες με ευρύτερους πνευματικούς συνειρμούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Φρίντριχ ζωγράφισε πολυάριθμες σκηνές εμπνευσμένες από τη γεωγραφία και την καθημερινή ζωή γνωστών σε αυτόν τόπων. Τα θαλασσινά και τα αστικά τοπία του καλλιτέχνη εξερευνούν τον διάλογο μεταξύ οικείων και μακρινών, άγνωστων βασιλείων και παραπέμπουν στην υπόσχεση της επικοινωνίας με τη φύση.

Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, The Monk by the Sea, μετ. 1808 και 1810. © Staatliche Museen zu Berlin, Nationalgalerie
Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Walk at Dusk, μεταξύ1837-1840. J. Paul Getty Museum.
Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Man and Woman Contemplating the Moon. Staatliche Museen zu Berlin

Μια ενότητα της έκθεσης διερευνά το ενδιαφέρον του Φρίντριχ για το πέρασμα του χρόνου. Απεικονίσεις των εποχών συνδυάζουν τους κύκλους της φύσης με τους ρυθμούς της ανθρώπινης ζωής και της ιστορίας. Ο Φρίντριχ αγαπούσε τον χειμώνα και δημιούργησε πολυάριθμα έργα που αιχμαλωτίζουν τα λεπτά χρώματα της εποχής και συσχετίζονται με τον θάνατο και την αναγέννηση. Οι εκθαμβωτικές ακουαρέλες του με αιωνόβια κατάφυτα κάστρα θυμίζουν την ανθρώπινη προσπάθεια και θρηνούν για το εφήμερο της ύπαρξης, σαν απομεινάρια του παρελθόντος που κάποτε εξέφρασαν ελπίδες και απογοητεύσεις.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1820 και στις αρχές της δεκαετίας του 1830, το γούστο του κοινού απομακρύνθηκε από τα ενδοσκοπικά, αινιγματικά τοπία του Φρίντριχ προς έναν πιο άμεσο τρόπο αναπαράστασης. Αν και η φήμη του ως καλλιτέχνη δέχτηκε πλήγμα, παρέμεινε πιστός στις αρχές του. Εκείνη την περίοδο έγραψε: «Η αποστολή ενός καλλιτέχνη είναι να αναγνωρίσει το πνεύμα της φύσης και, με όλη την καρδιά και την πρόθεσή του, να εμβαθύνει σε αυτό, να το απορροφήσει και να το επιστρέψει ξανά με τη μορφή ενός πίνακα».

Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Ruins at Oybin, περ. 1812.

Η έκθεση στο ΜΕΤ αφιερώνει το τελευταίο της μέρος στα τελευταία χρόνια του Φρίντριχ. Παρόλο που το έργο του είχε πέσει σε δυσμένεια και παρόλο που δυσκολευόταν να ζωγραφίσει εξαιτίας ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, η δημιουργική ορμή του παρέμεινε αμείωτη. Επιστρέφοντας στην τεχνική της μελάνης, αφοσιώθηκε στην απεικόνιση νεκροταφείων, αρχαίων τάφων και άδειων ακτών, εικόνες που αντικατοπτρίζουν ένα ευρύ φιλοσοφικό ενδιαφέρον για τον θάνατο και ό,τι μπορεί να βρίσκεται πέρα από αυτόν και αποτελούν έναν ισχυρό επίλογο στο σύνολο του έργου του.

Η έκθεση του ΜΕΤ τοποθετεί την τέχνη του μέσα στην ταραχώδη πολιτική κατάσταση και τη ζωντανή κουλτούρα της γερμανικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, φωτίζοντας τον ρόλο του ρομαντισμού στη διαμόρφωση των σύγχρονων αντιλήψεων για τον φυσικό κόσμο.

Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του Ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Seashore by Moonlight (1835–1836). Hamburger Kunsthalle
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι μεγάλες εκθέσεις του 2025

Εικαστικά / Οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Τα σχέδια των Dolce & Gabbana και η εμβληματική τέχνη του Anselm Kiefer, οι περφόρμανς του Leigh Bowery, οι γυναίκες της Suzanne Valadon και ο ονειρικός κόσμος του Wes Anderson βρίσκονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις της νέας χρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ