Η ελληνική τέχνη και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι

Η Ελληνική Τέχνη έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
«Ο Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή», Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, 1911.
0

H Art Expertise διοργανώνει για τον οίκο Bonhams στις 19 Μαΐου, τη δημοπρασία Greek Sale, συμπληρώνοντας 20 χρόνια συνεργασίας με τον οίκο και 28 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά της τέχνης.

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνούς επέκτασης του οίκου, η δημοπρασία θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στο Παρίσι, την ιστορική πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού φιλελληνισμού, εκεί όπου κατά τις ένδοξες στιγμές της Επανάστασης γεννήθηκε η δυνατή και ζωντανή ως σήμερα φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» δηλώνει η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, διευθύντρια της Art Expertise και επικεφαλής της δημοπρασίας. 

Το 38ο Greek Sale του οίκου Bonhams, το οποίο συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, περιλαμβάνει σπουδαία έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, όπως του Θεόδωρου Ράλλη, του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και του Νίκου Εγγονόπουλου, εμπνευσμένα από τα χρόνια της σκλαβιάς και τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Κορυφαία στιγμή της δημοπρασίας αναμένεται να αποτελέσει το εμβληματικό και μουσειακής ποιότητας έργο του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909) με τίτλο Αιχμάλωτη (300.000-500.000 ευρώ).

Το 38ο Greek Sale του οίκου Bonhams, το οποίο συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, περιλαμβάνει σπουδαία έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων

Επίσης, σημαντικό έργο που θα τραβήξει το ενδιαφέρον των συλλεκτών είναι ο περίφημος πίνακας Ο Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή (80.000-120.000 ευρώ) του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1871-1934), ένα από τα διαμάντια της συλλογής του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου, με σειρά δημοσιεύσεων και εκθέσεων που έμενε αφανής για περισσότερα από 50 χρόνια σε ιδιωτική συλλογή.

Έντονο ενδιαφέρον αναμένεται και για το έργο του Νίκου Εγγονόπουλου (1907-1985), Σύνθεση για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας (140.000-180.000 ευρώ), που αποτελεί ένα σουρεαλιστικό ύμνο στην ελληνική επανάσταση του 1821. Το έργο του 1939, εκτέθηκε το 1954 στην Μπιενάλε της Βενετίας, που αποτέλεσε σταθμό στη ζωγραφική του καριέρα καθώς ήταν ο πρώτος Έλληνας ζωγράφος που εκπροσώπησε τη χώρα του στη διοργάνωση με ατομική έκθεση.

Στο πνεύμα της μεγάλης επετείου του ελληνικού έθνους είναι και δύο έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ της σημαντικής συλλογής Κουτσίνα, Ο Ήρωας Οδυσσέας Ανδρούτσος (30.000-50.000 ευρώ) και Ο Ατρόμητος Κατσαντώνης (22.000-28.000 ευρώ).

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το έργο του Γεωργίου Ιακωβίδη (1852-1932), το Μπουκέτο (60.000-80.000 ευρώ) και μία θαυμάσια υδατογραφία Άποψη της Ακρόπολης (15.000-20.000 ευρώ) με ημερομηνία 1820, έναν χρόνο πριν από την έναρξη της επανάστασης, του Βρετανού καλλιτέχνη Hugh William Williams the Grecian (1773-1829).

Η Ελληνική Τέχνη και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Χιου Γουίλιαμς | Άποψη της Ακρόπολης

Ανάμεσα στα πολλά αριστουργήματα του εαρινού Greek Sale θα συμπεριληφθούν και δύο έργα του σπουδαιότερου συλλέκτη Νεοελληνικής Τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα, Γιάννη Περδίου. Αυτά είναι: Η Καλλιτέχνις στο Εργαστήριο (15.000-20.000 ευρώ) της Θάλειας Φλωρά Καραβία (1871-1960) και Η Μητρότητα (15.000-20.000 ευρώ) του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη (1881-1955).

Ο πιο περιζήτητος καλλιτέχνης των τελευταίων ετών, Γιάννης Μόραλης (1916-2009) αντιπροσωπεύεται στο προσεχές Greek Sale με μία σειρά εξαιρετικής ποιότητας ζωγραφικών έργων και γλυπτών, διαφορετικών περιόδων: Εκεί κοντά και μακριά στη Θάλασσα (200.000-300.000 ευρώ), Καθιστό Γυμνό (50.000-70.000 ευρώ), Γυμνό Κορίτσι (50.000-80.000 ευρώ), Αγόρια με Πνευστά (30.000-40.000 ευρώ), Επιθαλάμιο (20.000-30.000 ευρώ), Τέσσερεις Μυθολογικές σκηνές με τον Ηρακλή (15.000-20.000 ευρώ), Ζευγάρι (3.000-4.000 ευρώ) και Φιγούρα 1 και Φιγούρα 2 (6.000-10.000 ευρώ).

Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται επίσης έργα των: Νικολάου Γύζη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Συμεών Σαββίδη, Βασιλείου Χατζή, Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, Δημητρίου Γαλάνη, Γιώργου Μπουζιάνη, Φώτη Κόντογλου, Ορέστη Κανέλλη, Σπύρου Παπαλουκά, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Γεράσιμου Στέρη, Περικλή Βυζάντιου, Απόστολου Γεραλή, Γιάννη Γαϊτη, Νίκου Κεσσανλή, Γιώργου Ζογγολόπουλου, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Κώστα Τσόκλη, Παύλου, Αχιλλέα Δρούγκα, Γιώργου Δέρπαπα κ.ά.

Η Ελληνική Τέχνη και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Σπύρος Βασιλείου | Χρυσή Αθήνα

Το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά όλα τα έργα της δημοπρασίας στη Λεωφόρο Αμαλίας 36, από τις 5 έως τις 9 Μαΐου, εφόσον τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας το επιτρέψουν. Έως τότε στα γραφεία της Art Expertise, Ν. Βάμβα 7 Κολωνάκι από τις 14 Απριλίου, κατόπιν ραντεβού σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανονισμούς ασφαλείας για τον Covid-19.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ: 210 3636404 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Τα μέλη της Art Expertise με εμπειρία 28 και πλέον ετών στην αγορά της τέχνης, έχουν στο ενεργητικό τους συνεργασία με τους μεγαλύτερους οίκους του κόσμου και οι δημοπρασίες Greek Sale που διοργάνωσαν έχουν βρεθεί πλείστες φορές στην κορυφή των πωλήσεων με πολλά ρεκόρ Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η Ελληνική Τέχνη και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Νίκος Εγγονόπουλος | Ορφικό τοπίο
Η Ελληνική Τέχνη και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Θεόφιλος | Ο ήρωας Οδυσσέας Ανδρούτσος
Η Ελληνική Τέχνη έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Η Ελληνική Τέχνη και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Θάλεια Φλωρά- Καραβία | Καλλιτέχνης στο στούντιό του
Η Ελληνική Τέχνη και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Νικόλαος Γύζης | Μια γλυκιά στιγμή
Η Ελληνική Τέχνη και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Γιώργος Ιακωβίδης | Το μπουκέτο
Η Ελληνική Τέχνη και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Παύλος | Παλτό
Η Ελληνική Τέχνη και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Γιάννης Γαΐτης | Άτιτλο
Η Ελληνική Τέχνη και πάλι στο προσκήνιο με το Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Γιάννης Μόραλης
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Γύζης: «Λοιπόν ας ελπίζωμεν και ας ζητούμεν να είμεθα εύθυμοι!»

Εικαστικά / Νικόλαος Γύζης: «Λοιπόν ας ελπίζωμεν και ας ζητούμεν να είμεθα εύθυμοι!»

Σαν σήμερα, στις 4 Ιανουαρίου 1901, πεθαίνει στο Μόναχο ο Νικόλαος Γύζης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα και εκπρόσωπος της «Σχολής του Μονάχου».
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης πέταξε τον Πλάτωνα σε ένα escape room για την Μπιενάλε

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μοναστήρι του Καρόλου: Το μουσείο του «κομμωτή των σταρ»

Εικαστικά / Κάρολος: O «κομμωτής των σταρ» έχει πλέον δικό του μουσείο στα Χανιά

Το «Μοναστήρι του Καρόλου», ένα ενετικό κτίσμα του 1583 και κατοικία του αυτοδίδακτου δημιουργού από το 1991, έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό καταφύγιο όπου συνυπάρχουν η ιστορία της κομμωτικής, έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μαζί με μνήμες της Μαρίας Κάλλας, της Μπριζίτ Μπαρντό αλλά και της Μαντάμ Ορτάνς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

Εικαστικά / Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

«Τα έργα του αποθεώνουν την ικανότητα του έρωτα να μας αποσπά από την ιδέα του θανάτου». Και έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στην αναδρομική έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο, και στην Αθήνα. Όλα σχεδόν, εκτός από το πιο γνωστό του, το οποίο οι επιμελητές απέρριψαν ως «κραυγαλέο»...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ