Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino

Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino Facebook Twitter
0

H Εθνική Πινακοθήκη, στο Λονδίνο, παρουσιάζει το έργο του Francesco Pesellino, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει έναν παραγνωρισμένο σπουδαίο καλλιτέχνη της Αναγέννησης, που υπήρξε περιζήτητος στη διάρκεια της ζωής του με παραγγελίες από την οικογένεια των Μεδίκων της Φλωρεντίας και για συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες της ιταλικής Αναγέννησης.

Ενώ το ταλέντο του Pesellino ήταν εξαιρετικά περιζήτητο και αναγνωρισμένο, ο πρόωρος θάνατός του σε ηλικία 35 ετών και η δυσκολία να ταυτοποιηθούν τα έργα του είχε σαν αποτέλεσμα να αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό. Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει την προσωπικότητα και το εύρος των επιτευγμάτων του Ιταλού ζωγράφου φέρνοντας σε πρώτο πλάνο μια μοναδική οπτική αφήγηση μέσα από παράξενα, εξωτικά αλλά και πιο οικεία ζώα, βιβλικές σκηνές και μεγαλειώδεις ουρανούς, όταν δημιουργούσε ακόμα και έργα μικρής κλίμακας με θαυμάσια περίπλοκες ιστορίες με τελετουργική μεγαλοπρέπεια και εξαιρετική λεπτομέρεια.

Γεννημένος το 1422 ως Francesco di Stefano, ο Pesellino ήταν γιος ζωγράφου και ανατράφηκε από τον παππού του Pesello, επίσης ικανό ζωγράφο, ο οποίος πιθανότατα πυροδότησε το πάθος του νεαρού καλλιτέχνη για την τέχνη. Παρά τον πρόωρο θάνατο του Pesellino, η κληρονομιά του στον κόσμο της τέχνης είναι αδιαμφισβήτητη, με τους χρονογράφους και τους ιστορικούς να σημειώνουν το εξαιρετικό ταλέντο του, ιδίως στη ζωγραφική των "cose picole" ή μικρών πραγμάτων. φινιρισμένα έργα για οικιακούς εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών πινάκων για ιδιωτική λατρευτική χρήση και κοσμικών θεμάτων για έπιπλα όπως σεντούκια γάμου. Ο Pesellino πέθανε από πανούκλα στη Φλωρεντία το 1457 σε ηλικία 35 ετών.

Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino Facebook Twitter
Η «Αγία Τράπεζα της Αγίας Τριάδας», έργο που έμεινε ανολοκλήρωτο με τον θάνατο του Pesellino το 1457 από πανούκλα, ολοκληρώθηκε το 1460 από τον Filippo Lippi και το εργαστήριό του.

Η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη είναι σαν να του δίνει το δικαίωμα που του αναλογεί σχεδόν έξι αιώνες μετά τον θάνατό του να διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους ζωγράφους και στην ιστορία της τέχνης.

Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς της τέχνης, το στυλ του «πρόλαβε τις εξελίξεις των μεταγενέστερων Φλωρεντινών ζωγράφων», ενώ σύμφωνα με τον συγγραφέα και ιστορικό Τζόρτζιο Βαζάρι ζωγράφισε έναν αριθμό πινάκων, που σήμερα έχουν χαθεί, και ήταν σε περίοπτη θέση στο Palazzo Medici και στην Casa Vecchia των Μεδίκων. Ο Βαζάρι έναν αιώνα μετά το θάνατό του, τον συμπεριλαμβάνει στο βιβλίο του αν και μόνο με μια σελίδα γιατί το ταλέντο του ξεχώριζε και θα είχε κάνει ακόμα μεγαλύτερα πράγματα «αν ο θάνατος δεν τον είχε σταματήσει τόσο πρόωρα».

Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino Facebook Twitter
«Ο βασιλιάς Μελχιόρ ταξιδεύει προς τους Αγίους Τόπους». © Sterling and Francine Clark Art Institute, Williamstown, Massachusetts, USA

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου κατέχει το αριστουργηματικό έργο, την Αγία Τράπεζα της Αγίας Τριάδας, που παραγγέλθηκε το 1455 από την Αδελφότητα των Ιερέων στην Πιστόια και τις «Ιστορίες του Δαβίδ». Η Αγία Τράπεζα, έργο που έμεινε ανολοκλήρωτο με τον θάνατο του Pesellino το 1457 από πανούκλα, ολοκληρώθηκε το 1460 από τον Filippo Lippi και το εργαστήριό του, το οποίο ζωγράφισε την βάση και το μέτωπο του τέμπλου. Ο κύριος πίνακας απεικονίζει την Αγία Τριάδα ως «Θρόνο του Ελέους», με τον Θεό Πατέρα να στηρίζει τον Εσταυρωμένο Χριστό στην αγκαλιά του. Η Τριάδα πλαισιώνεται από τέσσερις όρθιους αγίους: Μάμας, Ιάκωβος, Ζήνωνας και Ιερώνυμος. Η Αγία Τράπεζα διατηρεί τέσσερα από τα αρχικά πάνελ της predella, ενώ το υπόλοιπο πέμπτο βρίσκεται σήμερα στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Το μέτωπο του τέμπλου, που απεικονίζει την Παναγία του Ελέους, βρισκόταν παλαιότερα στην Gemäldegalerie του Βερολίνου και καταστράφηκε το 1945.

Η παραγγελία αυτή είναι ασυνήθιστα καλά τεκμηριωμένη. Τα έγγραφα παρέχουν λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας ανάθεσης και της ολοκλήρωσης και παράδοσης του πίνακα. Λένε επίσης πώς μετά το θάνατο του Pesellino το 1457, η χήρα του ξεκίνησε δικαστική διαμάχη με τον συνέταιρο του Pesellino για το κόστος του ημιτελούς έργου. Σώζονται επίσης ορισμένα προπαρασκευαστικά σχέδια για τον πίνακα. Ο βωμός κόπηκε αργότερα σε έξι μέρη, πιθανώς τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Από την υφολογική σύγκριση με το τέμπλο, ορισμένοι πίνακες έχουν ταυτοποιηθεί ως πίνακες του Pesellino. 

Ο Τζόναθαν Τζόουνς γράφει στον Γκάρντιαν ότι μπορεί η έκθεση να γεμίζει μόνο μια αίθουσα, αλλά «σφύζει από ζωή, όπου τα τολμηρά, ριζοσπαστικά χρώματα ανθίζουν». 

Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino Facebook Twitter
Η ιστορία που αφηγείται στον πίνακά του «Ο θρίαμβος του Δαυίδ» ο Pesellino γίνεται μια ιστορία ιπποσύνης, σαν κόμικ που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από την αναγεννησιακή Φλωρεντία.

Μέσα από τα έργα του γεννιέται ξανά ένα σύμπαν από τη Φλωρεντία του 15ου αιώνα, με τα κλασικά θέματα, τυπικά για έναν Φλωρεντινό καλλιτέχνη στις αρχές και τα μέσα του 1400, από το ταξίδι των Μάγων μέχρι τον Ευαγγελισμό. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το χρώμα, τα μπλε, κόκκινα και χρυσά του που συλλαμβάνουν την ομορφιά και την αντανάκλαση του φωτός. Ο Τζόουνς υποστηρίζει ότι στον πίνακά του «Ο βασιλιάς Μελχιόρ ταξιδεύει προς τους Αγίους Τόπους», ένας αυγουστιάτικος ουρανός ξεδιπλώνεται με στρώματα ροζ χρώματος πάνω στον γαλάζιο ουρανό, κάτι που θεωρεί την παλαιότερη ζωγραφική της λεπτότητας της αυγής, πολύ πριν την βενετσιάνικη αναγέννηση.

Η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη είναι σαν να του δίνει το δικαίωμα που του αναλογεί σχεδόν έξι αιώνες μετά τον θάνατό του να διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους ζωγράφους και στην ιστορία της τέχνης. Γιατί μέσα από τις σκηνές και τα χρώματα που χρησιμοποιεί ξεπηδούν τέλεια ζωγραφισμένα σε κάθε λεπτομέρεια κόκκινα καπέλα, ροζ φορεσιές, ανοιχτόχρωμα λουλούδια και σκύλοι που τα μυρίζουν, απειλητικοί ορίζοντες στους οποίους υψώνονται μοναχικά δέντρα, με την ποίηση των χρωμάτων να είναι κυρίαρχη. Η «ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ» που αφηγείται στον πίνακά του ο Pesellino γίνεται μια ιστορία ιπποσύνης, σαν κόμικ που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από την αναγεννησιακή Φλωρεντία. Ο Δαβίδ, που θεωρήθηκε ως το σύμβολο αυτής της μικρής δημοκρατίας της πόλης που αψηφούσε τους εχθρούς της κλίμακας του Γολιάθ, όπως το Μιλάνο και ο Πάπας, φιλοτεχνήθηκε ηρωικά από τους Ντονατέλο, Βερόκιο και Μικελάντζελο. 

Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, μεγαλειώδεις ουρανοί, η μεγάλη τέχνη του Francesco Pesellino Facebook Twitter
Η Μαντόνα και το παιδί με έξι Αγίους, 1440

Η Εθνική Πινακοθήκη δικαίως έθεσε αυτή τη ιστορία και τον «Θρίαμβο του Δαβίδ» στο επίκεντρο της έκθεσής της. Πρόκειται για αριστουργήματα. 

Μια φανταστική πομπή διασχίζει ένα τοπίο της Τοσκάνης στο «Θρίαμβο του Δαβίδ» διάσπαρτο με λόφους και περιφραγμένες πόλεις. Όπως και στην «Η ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ», ολόκληρη η σκηνή είναι γεμάτη δραστηριότητα, παίζουν τρομπέτες, οι ευγενείς είναι ντυμένοι υπερβολικά και ο Δαβίδ στέκεται περήφανος, κρατώντας το κεφάλι του Γολιάθ από τα μαλλιά.

Όπως τόσα πολλά αριστουργήματα της Φλωρεντινής Αναγέννησης, πιθανώς κατασκευάστηκε για την οικογένεια Μέντιτσι, τους πλούσιους τραπεζίτες που έγιναν ανεπίσημοι κυβερνήτες αυτής της λεγόμενης δημοκρατίας. Παρήγγειλαν πολλές εικόνες του Δαβίδ για να δείξουν τον δημοκρατικό τους ζήλο, ακόμη και όταν διέφθειραν την κυβέρνηση της πόλης. Οι πίνακες του Pesellino πιστεύεται ότι διακοσμούσαν σεντούκια στο παλάτι των Μεδίκων. Γίγαντες, σκύλοι, ιππότες, τσιτάχ και αρκούδες, μεγαλειώδεις ουρανοί - οι ομορφιές και τα θαύματα που ζωγράφισε ο Pesellino ήταν κάποτε μέρος της καθημερινής ζωής σε μια πόλη όπου ακόμα και τα κεφαλάρια των κρεβατιών ήταν καλλιτεχνικά θαύματα. Το πλαίσιό τους έχει χαθεί, αλλά η χαρά παραμένει.

«Pesellino: Ένας Αναγεννησιακός Δάσκαλος αποκαλύπτεται» στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 10 Μαρτίου.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι συγκλονιστικοί πίνακες "Ποίηση" του Τιτσιάνο για πρώτη φορά όλοι μαζί από τον 16ο αιώνα

Εικαστικά / Οι συγκλονιστικοί πίνακες «Ποίηση» του Τιτσιάνο για πρώτη φορά όλοι μαζί από τον 16ο αιώνα

Ο ερωτισμός και η δύναμη που αποπνέουν οι πίνακες του Τιτσιάνο τον δείχνουν να προσεγγίζει την ανθρώπινη φιγούρα με ένα απαλό περίγραμμα, σχεδόν ιμπρεσιονιστικά, επηρεάζοντας γενιές ολόκληρες επόμενων ζωγράφων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Εικαστικά / «Η Κούνια» του Φραγκονάρ: Τα μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Η περίφημη «Κούνια» με τη σκηνοθεσία της συνεύρεσης των σωμάτων και των ψυχών με τρόπο ακόλαστο, πονηρό ή ανοιχτό σε μια νέα ηθική, έργο – σταρ της περίφημης συλλογής Wallace στο Λονδίνο, αποκαταστάθηκε φέρνοντας στο φως άτακτες λεπτομέρειες που ενισχύουν την αυθάδεια του έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Παναγοπούλου

Εικαστικά / Ειρήνη Παναγοπούλου: Η μεγάλη Ελληνίδα συλλέκτρια Τέχνης μιλά στη LIFO

Η γνωστή συλλέκτρια μιλά στη LiFO για το ταξίδι της στην τέχνη μέσα από τη συγκρότηση της μεγάλης και σπάνιας συλλογής της, μέρος της οποίας θα δούμε με αφορμή την έκθεση «Fernweh ή νοσταλγία για άγνωστους τόπους».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Εικαστικά / Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Η γεννημένη στο Ελσίνκι καλλιτέχνιδα που κέρδισε το βραβείο Young Artist της φετινής Art Athina μιλάει για το έργο της που βασίζεται στην αίσθηση του κατεπείγοντος, στη χειρωνακτική εργασία και στη σχέση της με τη γλώσσα. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης 

Εικαστικά / Κωνσταντίνος Λαδιανός: «Πού πήγε όλη αυτή η επιδεξιότητα των χεριών που είχαν οι παλιότεροι»

Η παράδοση, η αγιολογική γραμματεία και η λαϊκή μυθολογία συνυπάρχουν στον κόσμο του ταλαντούχου καλλιτέχνη, εμπλέκοντας το προσωπικό βίωμα με καθηλωτικές αλληγορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Εικαστικά / Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Με το έργο του στον εξωτερικό χώρο του μουσείου ο Michael Rakowitz συνομιλεί με τα έργα της κλασικής αρχαιότητας και υπενθυμίζει τα μάταια ταξίδια ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών που «ξεσπιτώνονται».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Εικαστικά / Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Με πυρήνα της συλλογής του Λόντερ ένα από τα διασημότερα έργα του Κλιμτ, που εκτιμάται ότι η πώλησή του θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια, η βραδιά της δημοπρασίας στον οίκο Sotheby’s φιλοδοξεί να προσελκύσει ξανά τους μεγάλους συλλέκτες. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζένη Μαρκέτου

Οι Αθηναίοι / Τζένη Μαρκέτου: «Οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό»

Στην Αμερική έμαθε πως η τέχνη είναι κοινωνική υπόθεση, πως ο κόσμος δεν εξαντλείται στις γκαλερί. Η πρώτη της παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, που προκάλεσε αντιδράσεις, της δίδαξε ότι ένα έργο οφείλει να μοιάζει σαν να υπήρχε πάντα εκεί. Με τη νέα της εγκατάσταση στο Μέγαρο Μουσικής μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σεπτέμβρης της Art Athina 2025

Εικαστικά / Art Athina 2025: Το τώρα και το μετά της σύγχρονης τέχνης

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη: Το ανάγλυφο του παγκόσμιου εικαστικού χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την ελληνική και ξένη παραγωγή, και αναδεικνύεται στην ετήσια φουάρ που πραγματοποιείται ξανά στο Ζάππειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ