Gallery walk - summer edition

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
0
Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Σοφία Βάρη, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος

 

Σοφία Βάρη

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο φιλοξενεί μια έκθεση-αφιέρωμα στην ελληνικής καταγωγής, αλλά με πολυπολιτισμική εικαστική παιδεία και διεθνή παρουσία ζωγράφο και γλύπτρια Σοφία Βάρη. Βασικός άξονας της έκθεσης είναι τα περίφημα γλυπτά της (όλων των κατηγοριών και μεγεθών), τα οποία πλαισιώνονται από σχέδια, ακουαρέλες, ελαιογραφίες, ανάγλυφα, κολάζ αλλά και αντικείμενα μικρογλυπτικής που δημιούργησε η ίδια κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας.
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, έως 28/9. Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ. 11.00-15.00 & 18.00-21.00, Δευτ. 11.00-15.00, Τρ. κλειστά. www.moca-andros.gr

 

 

Το μυστικό του δίσκου της Φαιστού

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Pawel Althamer, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας

Ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας παρουσιάζει μια ιδιομορφία, αφού όλες οι εκθέσεις που φιλοξενούνται εκεί σχεδιάζονται με βάση τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου χώρου. Αυτό ισχύει και για την έκθεση του Πολωνού καλλιτέχνη Pawel Althamer. Τι ακριβώς είναι η έκθεση; Ένα διαδραστικό έργο που συνδυάζει τη γλυπτική με την περφόρμανς και μια σειρά πειραματικούς τρόπους κοινωνικής συνεργασίας και δημιουργικότητας. Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτελούν ο Δίσκος της Φαιστού, το παλαιότερο γνωστό δείγμα τυπογραφίας και κωδικοποιημένης πληροφορίας (17ος αι. π.Χ.), και ο Σμαραγδένιος Πίνακας, ένα κείμενο που θέτει τις βάσεις της αλχημικής θεωρίας και πράξης και αποδίδεται σε ένα πρόσωπο των ελληνιστικών χρόνων, γνωστό με το όνομα «Ερμής Τρισμέγιστος».
Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας, έως 29/9. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 11.00-13.00 & 19.00-22.00, Τρίτη κλειστά. www.hydra.gr

 

Αegeanale 2014
Η διεθνής πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια με κύριο στόχο να αναδείξει το Αιγαίο ως περιοχή έμπνευσης, δημιουργίας και διαπολιτισμικού διαλόγου. Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει καλλιτεχνικές δράσεις από όλα τα πεδία της σύγχρονης τέχνης. Τρεις από τις κυριότερες δράσεις είναι οι εξής:

Αurora Βorealis ΙΙ

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Αurora Βorealis ΙΙ, Σχολή Ουρσουλίνων - Κάστρο Νάξου

Ο τίτλος της νέας ατομικής έκθεσης της Μιλένας Δημητροκάλλη είναι η λατινική ονομασία για το Βόρειο Σέλας. Ένα φωτεινό, ουράνιο φαινόμενο που απαντά κυρίως τη νύχτα στον Αρκτικό Κύκλο και ντύνει τον ουρανό με συναρπαστικά χρώματα και σχήματα. Τα έργα της Ελληνίδας ζωγράφου χαρακτηρίζονται από αφηρημένα σχήματα και ελεύθερες γραμμές που σχεδιάζονται με έντονα και ζωηρά χρώματα, εκφράζοντας έτσι το πάθος, την κίνηση και τη ζωή.
Σχολή Ουρσουλίνων - Κάστρο Νάξου, 14-31/8. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 10.00-13.00 & 19.00-22.00.

 

Hydra Darling

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Hydra Darling, Εκθεσιακός χώρος «Μελίνα Μερκούρη» - Λιμάνι Ύδρας

Δύο εικαστικοί καλλιτέχνες, ο Νίκος Ράκκας και η Nicky Bee, παρουσιάζουν στο νησί της Ύδρας μια διπλή έκθεση με κοινό άξονα το χιούμορ και την ποπ διάθεση. Ο Νίκος Ράκκας εμπνέεται από την κοσμοπολίτικη ιστορία του νησιού και τις ταινίες που γυρίστηκαν εκεί και φωτογραφίζει χρησιμοποιώντας ως μοντέλα φιγούρες Playmobil, τις οποίες παρουσιάζει ως κοινούς ανθρώπους σε μια καθημερινή και φυσική ρουτίνα. Aπό την άλλη, η Nicky Bee, με σημείο εκκίνησης το ιδιαίτερο τοπίο της Ύδρας, δημιουργεί πολύχρωμες, τρισδιάστατες κατασκευές και κολάζ από υφάσματα γαζωμένα σε ζωγραφισμένο χαρτί ακουαρέλας. Για τις κατασκευές της χρησιμοποιεί κυρίως ανακυκλωμένα υλικά όπως σύρματα, εφημερίδες, ρητίνη και μάρμαρο.
Εκθεσιακός χώρος «Μελίνα Μερκούρη» - Λιμάνι Ύδρας, 9-17/8

 

Kivotos Art Projects 2014

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Kivotos Art Projects 2014, Kivotos Hotel, Ορνός, Μύκονος

Σε συνέχεια του περσινού, αντίστοιχου πρότζεκτ, το ξενοδοχείο Kivotos Hotel στη Μύκονο φιλοξενεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης με έργα από 23 καταξιωμένους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η φωτογραφία, το βίντεο, τα πολυμέσα και οι εγκαταστάσεις. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στη δρ. Σωζήτα Γκουντούνα.
Kivotos Hotel, Ορνός, Μύκονος, έως 1/10. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 11.00-24.00

Κωνσταντίνος Ξενάκης

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Ξενάκης, «Ελλάδα 28/12/31»γκαλερί Citronne, Πόρος

Γεννημένος στο Κάιρο το 1931, επηρεάστηκε αρχικά από τη λυρική αφαίρεση και το informel. Πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε και την ενασχόλησή του με το κατεξοχήν χαρακτηριστικό θέμα της ώριμης δουλειάς του, τους κώδικες, τα σημεία και τα σύμβολα που μεταφέρουν μηνύματα και ορίζουν τρόπους επικοινωνίας. Στην έκθεσή του, που φιλοξενείται από τις 2/8 στην γκαλερί CITRONne, θα παρουσιαστούν 20 έργα (λάδια, κολάζ, χάρτες, βιβλία-αντικείμενα), 20 εικαστικά «αδιέξοδα-σχόλια» του καλλιτέχνη που απορρέουν από τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα.
Γκαλερί CITRONne, παραλία, Πόρος, 22980 22401, 2/8-15/9. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 11.00-13.00 & 19.00-23.00, www.citronne.com

 

Βorderline

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Βorderline, Art Space Pythagorion, Λιμάνι του Πυθαγορείου, Σάμος

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, η ατομική έκθεση της Τουρκάλας καλλιτέχνιδας Nevin Aladag πραγματεύεται το θέμα των συνόρων. Σύνορα γεωγραφικά και πολιτιστικά, κοινωνικά, πολιτικά
και ιδεολογικά. Σύνορα νοητά ή οριοθετημένα μέσω εμποδίων και σημείων ελέγχου. H Aladag χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα έκφρασης για να δημιουργήσει αντικείμενα και ταινίες που δίνουν στο θέμα της διέλευσης των συνόρων μια ποιητική, δημιουργική σημασία. Η έκθεση, που αποτελεί και την παρθενική της στην Ελλάδα, περιλαμβάνει επτά δημιουργίες βίντεο, ένα ηχητικό έργο και μια εγκατάσταση.
Art Space Pythagorion, Λιμάνι του Πυθαγορείου, Σάμος, έως 10/10. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 10.00-13.00 & 19:00-24:0, www.schwarzfoundation.com

 

Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης

Στη θέση του παλιού εργοστασίου «Δ.Νομικός», στη Βλυχάδα, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες το Santorini Arts Factory (SAF), ένας πολυχώρος τέχνης και πολιτισμού που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μία από τις βασικές εστίες πολιτιστικής δράσης στο νησί της Σαντορίνης αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου. Το SAF έχει οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αρχαία και τη νεότερη ιστορία του νησιού. Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη το SAF έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως εικαστικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων εικαστικών, μουσικά δρώμενα, παραστάσεις χορού και θεάτρου κ.ά.
Για το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να ενημερώνεστε από το site του SAF, www.santoriniartsfactory.gr.

Υπερ-σώματα

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Υπερ-σώματα, Σαχτούρειο Γυμνάσιο Ύδρας

Για 15η συνεχή χρονιά ο Δημήτρης Αντωνίτσης και το Hydra School Projects παρουσιάζουν στο χώρο του Σαχτουρείου, του ιστορικού γυμνασίου της Ύδρας, την ομαδική έκθεση «Über-Bodies», χωρισμένη σε δύο ενότητες, στη βασική και την εορταστική υποενότητα με τίτλο «Spirits of Ηydra». Στην έκθεση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των Μιαουλείων 2014, συμμετέχουν δώδεκα συνολικά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σαχτούρειο Γυμνάσιο Ύδρας, έως 29/9, www.neon.gr

 

Ιt's all, oh so souvenir to me! vol.2!

Gallery walk - summer edition Facebook Twitter
Ιt's all, oh so souvenir to me! vol.2!, Cayenne Art Gallery, Απολλωνία, Σίφνος

To δεύτερο μέρος της γνωστής πλέον έκθεσης με τις προτάσεις περισσότερων από 70 δημιουργών από τον χώρο του ντιζάιν (αρχιτέκτονες, product designers, σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, φωτογράφοι, visual artists, κεραμίστες, graphic designers, στυλίστες κ.ά.) πάνω σε αντικείμενα με ποικίλες χρηστικές αξίες και ιδιότητες που επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν και να επανασχεδιάσουν το ελληνικό σουβενίρ συνεχίζεται στον χώρο της Matalou at Home (Ηπίτου 5 & Βουλής). Παράλληλα, όμως, με την έκθεση στην Αθήνα, ένα μέρος της θα ταξιδέψει στο νησί της Σίφνου, προκειμένου να παρουσιαστεί στο Cayenne Art Gallery.
Cayenne Art Gallery, Απολλωνία, Σίφνος, έως 10/8. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 19.00-01.00.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μαγευτικό, υπερβατικό σύμπαν της Yayoi Kusama προσγειώνεται στην Ευρώπη

Εικαστικά / Tα πλοκάμια και οι κολοκύθες της Yayoi Kusama προσγειώνονται στην Ευρώπη

Από τη Βασιλεία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιοδεία της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης της πιο διάσημης και πιο επιτυχημένης εν ζωή εικαστικού στον κόσμο, με περισσότερα από 300 έργα που καλύπτουν επτά δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
Τι μυστήριο κρύβει η ιστορία της αυτοπροσωπογραφίας του Κουρμπέ;

Εικαστικά / «Ο απελπισμένος»: Ο περίφημος πίνακας του Κουρμπέ εκτίθεται ξανά μετά από 20 χρόνια

Ίσως το πιο γνωστό έργο του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, «Ο απελπισμένος» θα εκτεθεί στο Μουσείο Ορσέ αρχικά και έπειτα στο Μουσείο Art Mill στη Ντόχα. Ποια είναι η ιστορία του; Σε ποιον ανήκει τώρα ο πίνακας;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή των γυναικών στην τέχνη της γεωμετρικής αφαίρεσης

Εικαστικά / Έξι γυναίκες. Έξι πρωτοποριακές καλλιτέχνιδες της γεωμετρικής αφαίρεσης

Έργα των Όπυ Ζούνη, Etel Adnan, Samia Halaby, Saloua Raouda Choucair, Ebtisam Abdulaziz και Lubna Chowdhary, αποτελούν το υλικό της έκθεσης του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη που ξεκίνησε μόλις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Εικαστικά / Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από την έκδοση «Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι», φέρνοντας στο φως την επίδραση που άσκησε η ενδυμασία στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και στην κυρίαρχη μόδα του Μεσοπολέμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Και λοιπόν τι;»: Μία έκθεση στον Ταύρο «φωτίζει» το θρυλικό άλμπουμ των Εν Πλω

Εικαστικά / «Οι Εν πλω άφησαν πίσω τραγούδια που συνδέουν όσους ονειρεύονται με παρόμοιο τρόπο»

Έγιναν θρύλοι της εγχώριας μουσικής σκηνής με την κυκλοφορία ενός μόνο άλμπουμ. Μετά, εξαφανίστηκαν. Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, ο Απόστολος Βασιλόπουλος και η Μαρία-Θάλεια Καρρά επιμελήθηκαν, μετά από δεκαετή έρευνα, μια έκθεση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ελληνικής δισκογραφίας. Mίλησαν στη LifO.
M. HULOT
Με Chryssa και Iannis Xenakis η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Εικαστικά / Με Chryssa και Ιάννη Ξενάκη η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Μέσα από 100 έργα και 40 καλλιτέχνες επιχειρείται η διερεύνηση της διεθνούς εξέλιξης του κινήματος το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 επαναπροσδιόρισε ριζικά την έννοια του καλλιτεχνικού έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Εικαστικά / Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Από την έκθεση του Juergen Teller στο ολοκαίνουργιο Onassis Ready, στην ποιητική αρχιτεκτονική του Πικιώνη και στις έξι πρωτοποριακές γυναικείες φωνές της γεωμετρικής αφαίρεσης. Αυτόν τον μήνα οι λέξεις «μουσείο» και «γκαλερί» θα ακούγονται πολύ συχνά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

Εικαστικά / Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

H έκθεση στο Μουσείο Ορσέ συγκεντρώνει 90 έργα του Αμερικανού στυλίστα ζωγράφου, εστιάζοντας στην πιο καθοριστική περίοδο του έργου του. Aνάμεσά τους και η περίφημη «Madame X», το πιο διάσημο έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Εικαστικά / «Η Κούνια» του Φραγκονάρ: Τα μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Η περίφημη «Κούνια» με τη σκηνοθεσία της συνεύρεσης των σωμάτων και των ψυχών με τρόπο ακόλαστο, πονηρό ή ανοιχτό σε μια νέα ηθική, έργο – σταρ της περίφημης συλλογής Wallace στο Λονδίνο, αποκαταστάθηκε φέρνοντας στο φως άτακτες λεπτομέρειες που ενισχύουν την αυθάδεια του έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Παναγοπούλου

Εικαστικά / Ειρήνη Παναγοπούλου: Η μεγάλη Ελληνίδα συλλέκτρια Τέχνης μιλά στη LIFO

Η γνωστή συλλέκτρια μιλά στη LiFO για το ταξίδι της στην τέχνη μέσα από τη συγκρότηση της μεγάλης και σπάνιας συλλογής της, μέρος της οποίας θα δούμε με αφορμή την έκθεση «Fernweh ή νοσταλγία για άγνωστους τόπους».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Εικαστικά / Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Η γεννημένη στο Ελσίνκι καλλιτέχνιδα που κέρδισε το βραβείο Young Artist της φετινής Art Athina μιλάει για το έργο της που βασίζεται στην αίσθηση του κατεπείγοντος, στη χειρωνακτική εργασία και στη σχέση της με τη γλώσσα. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ