Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Τρεις περφόρμερ οι οποίοι παίζουν ένα τρομακτικό παιχνίδι bingo ανά μία ώρα στην επιτελεστική δράση του Γιάννη Βαρελά. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0

Τρία υπόγεια επίπεδα με έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκιάς. Ένας χώρος συμπαγής, αυστηρά οριοθετημένος από τον κάνναβο των θέσεων, με ογκώδη μηχανολογικά στοιχεία και κρυφές γωνιές. Ένα υποβλητικό σκηνικό που τονίζει την επαναληπτικότητα των καθημερινών κινήσεων, τη διάσταση της αναμονής μεταξύ της παύσης και της εκκίνησης. Τι συνθέτουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά; Ένα πάρκινγκ, σαν αυτά που όλοι ξέρουμε και όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει.

Οι χώροι στάθμευσης, τόσο αυτοί που λείπουν όσο και αυτοί που υπάρχουν, αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, για τις επόμενες μέρες τουλάχιστον, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους. Γιατί η αντίθεση μεταξύ της αμετάβλητης όψης του και της προσωρινότητας της ανθρώπινης παρουσίας σε αυτόν θα αναδείξει την αίσθηση του εφήμερου που έγινε η αφορμή για να διαμορφωθεί το αφήγημα μιας έκθεσης. 

Λίγο πριν από την έναρξη της λειτουργίας του, το Carco Parking διοργανώνει την εικαστική ομαδική έκθεση Ephemeral Party, την πρώτη και τελευταία που θα πραγματοποιηθεί εκεί και θα διαρκέσει μόλις επτά ημέρες. Η έκθεση αυτή προέκυψε «ως απάντηση σε θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από την τέχνη που υπάρχουν στη δημόσια σφαίρα. Στην Αθήνα υπάρχει τέχνη σε δημόσιους χώρους, κυρίως γλυπτά, αλλά δεν υπάρχει αρκετή σύγχρονη τέχνη.

Με τη συμμετοχή δεκαεννέα καλλιτεχνών και έργα φτιαγμένα με διάφορα μέσα και υλικά (ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εικαστικές εγκαταστάσεις), ο χώρος του πάρκινγκ που επιλέχθηκε λόγω της δυναμικής του νοηματοδοτείται εκ νέου, υπενθυμίζοντάς ότι «η τέχνη μπορεί να αναδυθεί από τα πιο αναπάντεχα μέρη, είναι ανοιχτή, προσβάσιμη και απευθύνεται σε όλους, χωρίς περιορισμούς». 

Θα θέλαμε να βλέπουμε συχνότερα έργα σύγχρονης τέχνης –στο μέτρο του εφικτού– σε χώρους δημόσιας χρήσης, όπου συγκεντρώνεται το κοινό. Επιπλέον, μας ενδιέφερε το κοινό που πιθανώς δεν είναι εξοικειωμένο με τους χώρους τέχνης ή τα μουσεία. Αυτό το κοινό ίσως επισκεφτεί ευκολότερα μια έκθεση που γίνεται σε έναν χώρο που αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του», όπως εξηγεί ο Φίλιππος Τσαγκρίδης Παναγόπουλος που είχε την ιδέα και την επιμελείται μαζί με την Κατερίνα Χατζή.

CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Από αριστερά προς τα δεξιά: Απόστολος Γεωργίου (γεν. 1952), Χωρίς τίτλο, 2016, ακρυλικό σε καμβά, 40 x 50 εκ. - Χωρίς τίτλο, 1986, ακρυλικό σε καμβά, 169,5 x 175 εκ. Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Με τη συμμετοχή δεκαεννέα καλλιτεχνών και έργα φτιαγμένα με διάφορα μέσα και υλικά (ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εικαστικές εγκαταστάσεις), ο χώρος του πάρκινγκ που επιλέχθηκε λόγω της δυναμικής του νοηματοδοτείται εκ νέου, υπενθυμίζοντάς ότι «η τέχνη μπορεί να αναδυθεί από τα πιο αναπάντεχα μέρη, είναι ανοιχτή, προσβάσιμη και απευθύνεται σε όλους, χωρίς περιορισμούς». Και τα τρία υπόγεια επίπεδα του πάρκινγκ λειτουργούν ως αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης, εντείνοντας έτσι τη δυναμική της, μια και το κοινό καλείται να περιπλανηθεί στον χώρο και να ανακαλύψει έργα κρυμμένα σε απρόσμενες γωνίες.

Εκτός από το να αναδείξει έναν καθημερινό χώρο δημόσιας χρήσης σε ζωντανό πεδίο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, στόχος της έκθεσης είναι να προσφέρει μια αναστοχαστική ματιά στην έννοια του εφήμερου υπό το πρίσμα των ονείρων, του χρόνου και των αναμνήσεων. Έργα των Γιώργου Μπουζιάνη, Γιάννη Τσαρούχη και ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη συνομιλούν με μοντέρνους και σύγχρονους καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής.

«Αρχικά, οι καλλιτέχνες που σκεφτόμασταν για το θέμα της έκθεσης ήταν κυρίως σύγχρονοι και μοντέρνοι. ‘Όμως τα έργα του Παναγιώτη Λουκά και της Μαλβίνας Παναγιωτίδη ήταν τόσο συγγενικά με το ποίημα του Καβάφη "Κεριά", που θελήσαμε να το συμπεριλάβουμε κι αυτό. Με αυτή την αφορμή ξεκίνησε η επιθυμία να γίνει αυτός ο διάλογος μεταξύ καλλιτεχνών.

Μετά, επιλέξαμε το έργο του Γιάννη Τσαρούχη λόγω της αγάπης που έτρεφε για τις νεότερες γενιές. Θελήσαμε να τον “φέρουμε σε επαφή” με κάποιους νεότερους που δεν έτυχε να συναντήσει. Τέλος, τον Γιώργο Μπουζιάνη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες εξπρεσιονιστές, θελήσαμε να τον συμπεριλάβουμε σε αυτή την έκθεση που εξερευνά τις συναισθηματικές καταστάσεις. Επιλέγοντας καλλιτέχνες από ένα μεγάλο εύρος γενεών, θέλαμε επίσης να δείξουμε την αντίθεση μεταξύ του εφήμερου της ανθρώπινης εμπειρίας και της αέναης τέχνης».

CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Γιάννης Βαρελάς (γεν. 1977), Bingo Players, 2016, επιτελεστική δράση, διάρκεια 25’, Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Δαυίδ Σαμπεθάι (γεν. 1989), Empire of Sleep, 2021, ακρυλικά, κόλλα, χρωστικές, λάδι και λαδοπαστέλ σε καμβά 180x150 εκ. Ιδιωτική Συλλογή Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιώργος Μπουζιάνης (1885-1959), Δύο γυμνές φιγούρες, λάδι σε καμβά, 105x80 εκ., Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου - Γιώργος Μπουζιάνης (1885-1959), Δύο Γυναίκες, 1955, λάδι σε κόντρα πλακέ, 485x56,5 εκ. - Γιώργος Μπουζιάνης (1885-1959) Μητέρα και Παιδί, περ.1925, λάδι σε καμβά, 59,5 x 74 εκ. Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Στο πρώτο επίπεδο του πάρκινγκ, η έκθεση σκιαγραφεί το εφήμερο των ονείρων: από την επιτελεστική δράση του Γιάννη Βαρελά με τρεις περφόρμερ οι οποίοι παίζουν ένα τρομακτικό παιχνίδι bingo ανά μία ώρα και τα εξωπραγματικά πλάσματα του Robert Nava –«τα οποία έχουν μια φαινομενική “αφέλεια” που σε απελευθερώνει και σε τρομάζει συγχρόνως– μέχρι τα σουρεαλιστικά έργα των Κωνσταντίνου Κακανιά,  Δαυίδ Σαμπεθάι και Παναγιώτη Λουκά, οι επισκέπτες περιηγούνται σε κόσμους που ταλαντεύονται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίωσης.

Στο δεύτερο επίπεδο, η έννοια του χρόνου και της ύπαρξης είναι παρούσα μέσω έργων που εξετάζουν τη ματαιότητα της ανθρώπινης εμπειρίας. Τα «Κεριά» του Καβάφη εισάγουν το κοινό στο παράδοξο της ανθρώπινης ύπαρξης και συνομιλούν με τη Μαλβίνα Παναγιώτιδη, τον Παναγιώτη Λουκά, την Ηλιοδώρα Μαργέλλου, την Ariana Papademetropoulos και τον Δημήτρη Γκέτση.

Στο τρίτο επίπεδο η έκθεση εστιάζει στο εφήμερο των αναμνήσεων. Σε διάλογο με τον Γιώργο Μπουζιάνη και τον Γιάννη Τσαρούχη τα έργα της Plum Cloutman –«καθημερινές σκηνές με σουρεαλιστικά στοιχεία που σε παρακινούν να τις κρυφοκοιτάξεις», μαζί με αυτά των Εμμανουήλ Μπιτσάκη, Απόστολου Γεωργίου, Στηβ Γιαννάκου, Χρύσας (Βαρδέα), Raed Yassin και του Max Hooper Schneider εξετάζουν την ευθραυστότητα της μνήμης και την κατασκευή των αναμνήσεων. «Η έκθεση “Ephemeral Party” είναι μια μοναδική ευκαιρία να δούμε μια εικαστική παρέμβαση σε έναν χώρο δημόσιας χρήσης, να προβληματιστούμε για τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και να αναρωτηθούμε για τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας», καταλήγουν οι επιμελητές της.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χρύσα (Βαρδέα), Γιάννης Βαρελάς, Απόστολος Γεωργίου, Στηβ Γιαννάκος, Δημήτρης Γκέτσης,  Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Παναγιώτης Λουκάς, Ιλιοδώρα Μαργέλλου, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Γιώργος Μπουζιάνης, Μαλβίνα Παναγιώτιδη, Δαυίδ Σαμπεθάι, Γιάννης Τσαρούχης, Plum Cloutman, Max Hooper Schneider, Robert Nava, Ariana Papademetropoulos, Raed Yassin

CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Ηλιοδώρα Μαργέλλου (γεν. 1985), Sunset Goddesses (ATLAS), 2018, χειροποίητο κέντημα σε επιχρωματισμένο καμβά, χάντρες, κλωστή 24 καρατίων, διάμετρος: 20 εκ. - Can You See, 2021, χειροποίητο κέντημα σε επιχρωματισμένο καμβά, χάντρες, διάμετρος: 21 εκ. - You Are Happy, 2021 χειροποίητο κέντημα σε επιχρωματισμένο καμβά, χάντρες, διάμετρος: 21 εκ. - Healing, 2018, χειροποίητο κέντημα, 29 x 36 εκ. - Skinny Dip, 2019, χειροποίητο κέντημα, 28,5 x 34 εκ. Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Κακανιάς (γεν. 1961), Χωρίς τίτλο, 2007, ακρυλικό σε καμβά 203 x 165 εκ. Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Παναγιώτης Λουκάς (γεν. 1975), Light Clouds, 2015, λάδι σε καμβά, 40x30 εκ. - Smoke, 2018 λάδι σε καμβά, 50x40 εκ. - All Three of Them, 2012, λάδι σε καμβά, 50x40 εκ. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Carco Parking
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 35, Αθήνα (πλησίον Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης)

Διάρκεια έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου - 17 Φεβρουαρίου
Εγκαίνια: 11 Φεβρουαρίου 2025: 17:00-23:00

Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ., Δευτ. 17:00-21:00, Σάβ.-Κυρ. 12:00-21:00

Ελεύθερη είσοδος

Πρόγραμμα της επιτελεστικής δράσης «Bingo Players» του Γιάννη Βαρελά

11/2/2025: 18.00, 19.30, 21.00, 22.30 
12/2/2025: 18.00, 19.30
13/2/2025: 18.00, 19.30
14/2/2025: 18.00, 19.30
15/2/2025: 13.00, 14.30, 17.00, 18.30, 20.00
16/2/2025: 13.00, 14.30, 17.00, 18.30, 20.00
17/2/2025: 18.00, 19.30

Performers: Χάρης Δήμος, Άγγελος Λόκος, Τάσος Νίκας

Συντελεστές
Συντονισμός παραγωγής: Κατερίνα Χατζή
Φωτισμός: The Show Solution
Φωτογράφιση έργων: Γιάννης Χατζηασλάνης, Πηνελόπη Γερασίμου
Μεταφορά και ανάρτηση έργων τέχνης: Move Art
Συντήρηση έργων τέχνης: Βασίλης Αργυράτος, Φωτεινή Φραγκάκη 
Ασφάλιση έργων τέχνης: DAES
Επιμέλεια κειμένων: Χριστίνα Πετκοπούλου
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Ogust

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

12 διαμάντια από την έκθεση «Από τον Μονέ στον Πικάσο» και η ιστορία τους

Εικαστικά / 12 διαμάντια στην έκθεση «Από τον Μονέ στον Γουόρχολ» και η ιστορία τους

Από τα 84 έργα που φιλοξενεί η έκθεση, επιλέξαμε αυτά στα οποία αξίζει να σταθούμε, καθώς περιηγούμαστε στην ιστορία, στον πλούτο και στην περιπλοκότητα των κινημάτων της τέχνης τα τελευταία 130 χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εκθέσεις Δεκέμβριος 2025

Εικαστικά / Ο Δεκέμβρης έχει εκθέσεις που δεν χάνονται

Η έκθεση «Από τον Monet στον Warhol», που άνοιξε πριν από λίγες μέρες, δικαίως μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, όπως και το αφιέρωμα στο έργο της Λίλα ντε Νόμπιλι. Η λίστα μας όμως δεν εξαντλείται σε αυτές τις δύο!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δυο τιτάνες της ζωγραφικής, δυο μεγάλοι αντίπαλοι στην Tate Britain

Εικαστικά / Τέρνερ και Κόνσταμπλ: Δύο μεγάλοι ανταγωνιστές συναντιούνται ξανά

Για να τιμήσει τα 250 χρόνια από τη γέννησή τους η Tate Britain εξερευνά με μια έκθεση-ορόσημο τις αλληλένδετες ζωές τους και αυτό που τους ένωνε πάνω απ' όλα, την ανεξάντλητη πηγή ομορφιάς και έμπνευσης που είναι η φύση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Εικαστικά / «Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Με αφορμή τη δωρεά του αρχείου της στο ΕΜΣΤ, μέσα από πλήθος τεκμηρίων και σημειώσεων, ξαναδιαβάζουμε το έργο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας της πρωτοπορίας και αναζητάμε εκ νέου την προσωπικότητά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια εκθεση

Εικαστικά / Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια έκθεση

Σπάνια αντικείμενα, έργα τέχνης, memorabilia, φωτογραφίες, αφιερώσεις και μία μικρή αναπαράσταση του σπιτιού του χαρισματικού ηθοποιού, δάσκαλου και σκηνοθέτη στο Παρίσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση «Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς» που ξεκίνησε μόλις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Εικαστικά / «Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Μια έκθεση για τη θρυλική ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο εμβληματικών παραστάσεων όπερας και θεάτρου ανοίγει στην Αθήνα χάρη στη μοναδική συλλογή του Ερρίκου Σοφρά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ορόσημο της σύγχρονης τέχνης και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Εικαστικά / Ορόσημο της ζωγραφικής και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Πριν από λίγες μέρες ο οίκος Christie’s δημοπράτησε το πρώτο από τα διπλά πορτρέτα που δημιούργησε ο μεγάλος Βρετανός καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
THE LIFO TEAM
Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

Εικαστικά / Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

H έκθεση «Tα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου» μάς θυμίζει τον ανήσυχο, ευφάνταστο καλλιτέχνη που έφυγε νωρίς, ξανασυστήνοντας τα ανατρεπτικά, ευφυή, παιγνιώδη, σκοτεινά και ενοχλητικά πολλές φορές έργα του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευγενία Βερελή αφηγείται ιστορίες που κάνουν την τέχνη μαγεία

Εικαστικά / Τα «μαγικά» κεραμικά της Ευγενίας Βερελή συνομιλούν με το έργο του Αλέκου Φασιανού

«Στις εξιστορήσεις της ζωής σου συχνά ανταποκρίνομαι με ρίγη» λέγεται η έκθεση της νεαρής εικαστικού που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Αλέκου Φασιανού. Το χάσμα του χρόνου εξαφανίζεται και ένας γόνιμος διάλογος ξεκινά ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Εικαστικά / Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιουργεί σε μια ερειπωμένη κατασκευή στον λόφο του Φιλοπάππου ένα έργο στο οποίο αποτυπώνονται μέρη από τα κλαδιά του φυτού που βρίσκεται διάσπαρτο στον λόφο, «μεταφρασμένα» σε σίδερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Αγγελική Αντωνοπούλου

Οι Αθηναίοι / Αγγελική Αντωνοπούλου: «Τι να σου πει η τέχνη με μια τέτοια καθημερινότητα»

Είναι ιδιοκτήτρια μιας σημαντικής γκαλερί της πόλης. Πιστεύει πως πλέον δεν υπάρχουν πολλοί γκαλερίστες ή συλλέκτες που να παθιάζονται με την τέχνη. Είναι σίγουρη, όμως, πως το να ανακαλύπτεις την ομορφιά στην τέχνη είναι ό,τι πιο αισιόδοξο. Η Αγγελική Αντωνοπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ