Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Τρεις περφόρμερ οι οποίοι παίζουν ένα τρομακτικό παιχνίδι bingo ανά μία ώρα στην επιτελεστική δράση του Γιάννη Βαρελά. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0

Τρία υπόγεια επίπεδα με έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκιάς. Ένας χώρος συμπαγής, αυστηρά οριοθετημένος από τον κάνναβο των θέσεων, με ογκώδη μηχανολογικά στοιχεία και κρυφές γωνιές. Ένα υποβλητικό σκηνικό που τονίζει την επαναληπτικότητα των καθημερινών κινήσεων, τη διάσταση της αναμονής μεταξύ της παύσης και της εκκίνησης. Τι συνθέτουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά; Ένα πάρκινγκ, σαν αυτά που όλοι ξέρουμε και όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει.

Οι χώροι στάθμευσης, τόσο αυτοί που λείπουν όσο και αυτοί που υπάρχουν, αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, για τις επόμενες μέρες τουλάχιστον, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους. Γιατί η αντίθεση μεταξύ της αμετάβλητης όψης του και της προσωρινότητας της ανθρώπινης παρουσίας σε αυτόν θα αναδείξει την αίσθηση του εφήμερου που έγινε η αφορμή για να διαμορφωθεί το αφήγημα μιας έκθεσης. 

Λίγο πριν από την έναρξη της λειτουργίας του, το Carco Parking διοργανώνει την εικαστική ομαδική έκθεση Ephemeral Party, την πρώτη και τελευταία που θα πραγματοποιηθεί εκεί και θα διαρκέσει μόλις επτά ημέρες. Η έκθεση αυτή προέκυψε «ως απάντηση σε θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από την τέχνη που υπάρχουν στη δημόσια σφαίρα. Στην Αθήνα υπάρχει τέχνη σε δημόσιους χώρους, κυρίως γλυπτά, αλλά δεν υπάρχει αρκετή σύγχρονη τέχνη.

Με τη συμμετοχή δεκαεννέα καλλιτεχνών και έργα φτιαγμένα με διάφορα μέσα και υλικά (ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εικαστικές εγκαταστάσεις), ο χώρος του πάρκινγκ που επιλέχθηκε λόγω της δυναμικής του νοηματοδοτείται εκ νέου, υπενθυμίζοντάς ότι «η τέχνη μπορεί να αναδυθεί από τα πιο αναπάντεχα μέρη, είναι ανοιχτή, προσβάσιμη και απευθύνεται σε όλους, χωρίς περιορισμούς». 

Θα θέλαμε να βλέπουμε συχνότερα έργα σύγχρονης τέχνης –στο μέτρο του εφικτού– σε χώρους δημόσιας χρήσης, όπου συγκεντρώνεται το κοινό. Επιπλέον, μας ενδιέφερε το κοινό που πιθανώς δεν είναι εξοικειωμένο με τους χώρους τέχνης ή τα μουσεία. Αυτό το κοινό ίσως επισκεφτεί ευκολότερα μια έκθεση που γίνεται σε έναν χώρο που αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του», όπως εξηγεί ο Φίλιππος Τσαγκρίδης Παναγόπουλος που είχε την ιδέα και την επιμελείται μαζί με την Κατερίνα Χατζή.

CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Από αριστερά προς τα δεξιά: Απόστολος Γεωργίου (γεν. 1952), Χωρίς τίτλο, 2016, ακρυλικό σε καμβά, 40 x 50 εκ. - Χωρίς τίτλο, 1986, ακρυλικό σε καμβά, 169,5 x 175 εκ. Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Με τη συμμετοχή δεκαεννέα καλλιτεχνών και έργα φτιαγμένα με διάφορα μέσα και υλικά (ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εικαστικές εγκαταστάσεις), ο χώρος του πάρκινγκ που επιλέχθηκε λόγω της δυναμικής του νοηματοδοτείται εκ νέου, υπενθυμίζοντάς ότι «η τέχνη μπορεί να αναδυθεί από τα πιο αναπάντεχα μέρη, είναι ανοιχτή, προσβάσιμη και απευθύνεται σε όλους, χωρίς περιορισμούς». Και τα τρία υπόγεια επίπεδα του πάρκινγκ λειτουργούν ως αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης, εντείνοντας έτσι τη δυναμική της, μια και το κοινό καλείται να περιπλανηθεί στον χώρο και να ανακαλύψει έργα κρυμμένα σε απρόσμενες γωνίες.

Εκτός από το να αναδείξει έναν καθημερινό χώρο δημόσιας χρήσης σε ζωντανό πεδίο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, στόχος της έκθεσης είναι να προσφέρει μια αναστοχαστική ματιά στην έννοια του εφήμερου υπό το πρίσμα των ονείρων, του χρόνου και των αναμνήσεων. Έργα των Γιώργου Μπουζιάνη, Γιάννη Τσαρούχη και ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη συνομιλούν με μοντέρνους και σύγχρονους καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής.

«Αρχικά, οι καλλιτέχνες που σκεφτόμασταν για το θέμα της έκθεσης ήταν κυρίως σύγχρονοι και μοντέρνοι. ‘Όμως τα έργα του Παναγιώτη Λουκά και της Μαλβίνας Παναγιωτίδη ήταν τόσο συγγενικά με το ποίημα του Καβάφη "Κεριά", που θελήσαμε να το συμπεριλάβουμε κι αυτό. Με αυτή την αφορμή ξεκίνησε η επιθυμία να γίνει αυτός ο διάλογος μεταξύ καλλιτεχνών.

Μετά, επιλέξαμε το έργο του Γιάννη Τσαρούχη λόγω της αγάπης που έτρεφε για τις νεότερες γενιές. Θελήσαμε να τον “φέρουμε σε επαφή” με κάποιους νεότερους που δεν έτυχε να συναντήσει. Τέλος, τον Γιώργο Μπουζιάνη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες εξπρεσιονιστές, θελήσαμε να τον συμπεριλάβουμε σε αυτή την έκθεση που εξερευνά τις συναισθηματικές καταστάσεις. Επιλέγοντας καλλιτέχνες από ένα μεγάλο εύρος γενεών, θέλαμε επίσης να δείξουμε την αντίθεση μεταξύ του εφήμερου της ανθρώπινης εμπειρίας και της αέναης τέχνης».

CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Γιάννης Βαρελάς (γεν. 1977), Bingo Players, 2016, επιτελεστική δράση, διάρκεια 25’, Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Δαυίδ Σαμπεθάι (γεν. 1989), Empire of Sleep, 2021, ακρυλικά, κόλλα, χρωστικές, λάδι και λαδοπαστέλ σε καμβά 180x150 εκ. Ιδιωτική Συλλογή Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιώργος Μπουζιάνης (1885-1959), Δύο γυμνές φιγούρες, λάδι σε καμβά, 105x80 εκ., Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου - Γιώργος Μπουζιάνης (1885-1959), Δύο Γυναίκες, 1955, λάδι σε κόντρα πλακέ, 485x56,5 εκ. - Γιώργος Μπουζιάνης (1885-1959) Μητέρα και Παιδί, περ.1925, λάδι σε καμβά, 59,5 x 74 εκ. Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Στο πρώτο επίπεδο του πάρκινγκ, η έκθεση σκιαγραφεί το εφήμερο των ονείρων: από την επιτελεστική δράση του Γιάννη Βαρελά με τρεις περφόρμερ οι οποίοι παίζουν ένα τρομακτικό παιχνίδι bingo ανά μία ώρα και τα εξωπραγματικά πλάσματα του Robert Nava –«τα οποία έχουν μια φαινομενική “αφέλεια” που σε απελευθερώνει και σε τρομάζει συγχρόνως– μέχρι τα σουρεαλιστικά έργα των Κωνσταντίνου Κακανιά,  Δαυίδ Σαμπεθάι και Παναγιώτη Λουκά, οι επισκέπτες περιηγούνται σε κόσμους που ταλαντεύονται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίωσης.

Στο δεύτερο επίπεδο, η έννοια του χρόνου και της ύπαρξης είναι παρούσα μέσω έργων που εξετάζουν τη ματαιότητα της ανθρώπινης εμπειρίας. Τα «Κεριά» του Καβάφη εισάγουν το κοινό στο παράδοξο της ανθρώπινης ύπαρξης και συνομιλούν με τη Μαλβίνα Παναγιώτιδη, τον Παναγιώτη Λουκά, την Ηλιοδώρα Μαργέλλου, την Ariana Papademetropoulos και τον Δημήτρη Γκέτση.

Στο τρίτο επίπεδο η έκθεση εστιάζει στο εφήμερο των αναμνήσεων. Σε διάλογο με τον Γιώργο Μπουζιάνη και τον Γιάννη Τσαρούχη τα έργα της Plum Cloutman –«καθημερινές σκηνές με σουρεαλιστικά στοιχεία που σε παρακινούν να τις κρυφοκοιτάξεις», μαζί με αυτά των Εμμανουήλ Μπιτσάκη, Απόστολου Γεωργίου, Στηβ Γιαννάκου, Χρύσας (Βαρδέα), Raed Yassin και του Max Hooper Schneider εξετάζουν την ευθραυστότητα της μνήμης και την κατασκευή των αναμνήσεων. «Η έκθεση “Ephemeral Party” είναι μια μοναδική ευκαιρία να δούμε μια εικαστική παρέμβαση σε έναν χώρο δημόσιας χρήσης, να προβληματιστούμε για τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και να αναρωτηθούμε για τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας», καταλήγουν οι επιμελητές της.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χρύσα (Βαρδέα), Γιάννης Βαρελάς, Απόστολος Γεωργίου, Στηβ Γιαννάκος, Δημήτρης Γκέτσης,  Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Παναγιώτης Λουκάς, Ιλιοδώρα Μαργέλλου, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Γιώργος Μπουζιάνης, Μαλβίνα Παναγιώτιδη, Δαυίδ Σαμπεθάι, Γιάννης Τσαρούχης, Plum Cloutman, Max Hooper Schneider, Robert Nava, Ariana Papademetropoulos, Raed Yassin

CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Ηλιοδώρα Μαργέλλου (γεν. 1985), Sunset Goddesses (ATLAS), 2018, χειροποίητο κέντημα σε επιχρωματισμένο καμβά, χάντρες, κλωστή 24 καρατίων, διάμετρος: 20 εκ. - Can You See, 2021, χειροποίητο κέντημα σε επιχρωματισμένο καμβά, χάντρες, διάμετρος: 21 εκ. - You Are Happy, 2021 χειροποίητο κέντημα σε επιχρωματισμένο καμβά, χάντρες, διάμετρος: 21 εκ. - Healing, 2018, χειροποίητο κέντημα, 29 x 36 εκ. - Skinny Dip, 2019, χειροποίητο κέντημα, 28,5 x 34 εκ. Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Κακανιάς (γεν. 1961), Χωρίς τίτλο, 2007, ακρυλικό σε καμβά 203 x 165 εκ. Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
CHECK Έκθεση Ephemeral Party Facebook Twitter
Παναγιώτης Λουκάς (γεν. 1975), Light Clouds, 2015, λάδι σε καμβά, 40x30 εκ. - Smoke, 2018 λάδι σε καμβά, 50x40 εκ. - All Three of Them, 2012, λάδι σε καμβά, 50x40 εκ. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Carco Parking
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 35, Αθήνα (πλησίον Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης)

Διάρκεια έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου - 17 Φεβρουαρίου
Εγκαίνια: 11 Φεβρουαρίου 2025: 17:00-23:00

Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ., Δευτ. 17:00-21:00, Σάβ.-Κυρ. 12:00-21:00

Ελεύθερη είσοδος

Πρόγραμμα της επιτελεστικής δράσης «Bingo Players» του Γιάννη Βαρελά

11/2/2025: 18.00, 19.30, 21.00, 22.30 
12/2/2025: 18.00, 19.30
13/2/2025: 18.00, 19.30
14/2/2025: 18.00, 19.30
15/2/2025: 13.00, 14.30, 17.00, 18.30, 20.00
16/2/2025: 13.00, 14.30, 17.00, 18.30, 20.00
17/2/2025: 18.00, 19.30

Performers: Χάρης Δήμος, Άγγελος Λόκος, Τάσος Νίκας

Συντελεστές
Συντονισμός παραγωγής: Κατερίνα Χατζή
Φωτισμός: The Show Solution
Φωτογράφιση έργων: Γιάννης Χατζηασλάνης, Πηνελόπη Γερασίμου
Μεταφορά και ανάρτηση έργων τέχνης: Move Art
Συντήρηση έργων τέχνης: Βασίλης Αργυράτος, Φωτεινή Φραγκάκη 
Ασφάλιση έργων τέχνης: DAES
Επιμέλεια κειμένων: Χριστίνα Πετκοπούλου
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Ogust

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ