Έως τις 15 Μαρτίου διοργανώνεται ένα ιδιότυπο treasure hunt στην Κυψέλη, στο οποίο θα συμμετάσχουν φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Snehta Residency. Θα καταλήξει σε μια κοινή, ad hoc έκθεση με τα έργα που θα προκύψουν από αυτήν τη διαδικασία.

 

Σκοπός του treasure hunt είναι να δώσει νέες αναγνώσεις που θα αποκαλύψουν τις κρυμμένες αλλά και τις προφανείς πτυχές της Κυψέλης και να μετατρέψει τους χώρους αυτούς όχι μόνο σε εφαλτήριο ιδεών αλλά και σε αναπόσπαστο σημείο της καλλιτεχνικής έκφρασης.


Ο εικαστικός και ιδρυτής του Snehta Residency μάς λέει περισσότερα.

 

— Μιλήστε μας για το treasure hunt που διοργανώνετε.

Ο θησαυρός είναι το απόσταγμα της εμπειρίας που μπορεί να αφήσει ένα ίχνος στον ίδιο τον δημιουργό μετά το γεγονός που το δημιούργησε. Δηλαδή κάτι που τον επηρεάζει εξακολουθητικά.

 

Έτσι σκεφτήκαμε με τον Poka-Yio μια εκπαιδευτική στρατηγική για τους φοιτητές του και τους resident artists του Snehta που βρίσκονται σε μια έντονη φάση καλλιτεχνικής διερεύνησης αλλά και διεύρυνσης των πρακτικών τους.

 

Στην Κυψέλη ενδιαφέρον έχει ο ρόλος του δημόσιου χώρου στη ζωή των ανθρώπων και οι τρόποι που μπορούν αυτές οι ιδιομορφίες να επηρεάσουν την καλλιτεχνική έρευνα.

 

— Γιατί επιλέχθηκε η Κυψέλη;

Η Κυψέλη διαθέτει μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη ανθρώπων, χαρακτήρων και κοινωνικών δομών, έτσι στόχος είναι να έρθουν οι καλλιτέχνες σε επαφή με κάποια μοναδικά σημεία που παρουσιάζει.

 

Για παράδειγμα, στην Κυψέλη ενδιαφέρον έχει ο ρόλος του δημόσιου χώρου στη ζωή των ανθρώπων και οι τρόποι που μπορούν αυτές οι ιδιομορφίες να επηρεάσουν την καλλιτεχνική έρευνα.

 

Ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού στην Κυψέλη για επιλεγμένους καλλιτέχνες
Αύγουστος Βεϊνόγλου

 

— Τι θα περιλαμβάνει η διαδρομή; Τι ερεθίσματα θεωρείτε ότι θα λάβουν οι καλλιτέχνες;

Έχουμε ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα με διάφορες στάσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που φυσικά δεν διαχωρίζονται από τους οικιστές-χρήστες τους, οι οποίοι δεν θα μείνουν αμέτοχοι! Θα κάνουν παρουσιάσεις, θα δώσουν εναύσματα και ιδέες και θα αλληλεπιδράσουν με τους καλλιτέχνες.

 

Όλα αυτά θα αποτελέσουν ένα είδος έκπληξης για τους συμμετέχοντες, καθώς θα καλύψουμε ένα σημαντικό εύρος του αρχιτεκτονικού και αστικού χώρου που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταβαίνοντας σε κάποια πιο κρυφά σημεία της περιοχής.

 

— Τι είδους έργα θα δούμε στην έκθεση;

Τα έργα-δημιουργικό αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας θα είναι εντελώς απροσδόκητα. Τα ευρήματα ή αποκτήματα του κυνηγιού θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 18:00, στον χώρο του Snehta, πιθανόν και σε σημεία του δημόσιου χώρου που και θα είναι προσβάσιμα μέχρι και τις 11 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν στον χώρο του Snehta στην Ι. Δροσοπούλου 47, στις 13, 14 και 15 Μαρτίου.

 

— Ποιοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν;

Οι φοιτητές από το εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Ζωγραφικής και Διευρυμένων Μέσων του Poka-Yio και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Snehta Residency Μαρτίου- Απριλίου, Paige Davis, Elsa Henderson και Jingbo Zou.