Η έκθεση «Here to Stay», που στα ελληνικά σημαίνει «Ήρθα για να μείνω» και εγκαινιάζεται στις 22 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει πέντε νεαρούς καλλιτέχνες από διάφορα σημεία του κόσμου που τους ενώνει το γεγονός ότι ήρθαν για επίσκεψη στην Αθήνα κι έμειναν.

 

Όπως γράφει στο Δελτίο Τύπου, στα μέρη μας τους έφερε κάποια από τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, το hype, η φήμη για φτηνά ενοίκια ή απλώς ο ήλιος.

 

Αγάπησαν την πόλη τόσο πολύ, που αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα εδώ, ακόμη κι όταν τέλειωσαν οι μεγάλες εκθέσεις ή εκτινάχθηκε η τιμή των ενοικίων.

 

Την έκθεση επιμελείται ο Ιάσονας Μέγκουλας (Cacao Rocks) και αναφέρει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες ότι «η αλήθεια είναι πως δεν τους διάλεξα εγώ αλλά με διάλεξαν αυτοί. Εδώ και χρόνια φιλοξενώ και βοηθάω με όποιον τρόπο μπορώ καλλιτέχνες απ' το εξωτερικό που έρχονται στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι πως έχω κουραστεί και τον τελευταίο καιρό έχω κλειστεί στον εαυτό μου. Δέχομαι mail από άτομα που ψάχνουν να νοικιάσουν στούντιο στην Αθήνα, λες και είμαι μεσιτικό γραφείο. Κανείς όμως δεν θέλει να γίνει το νέο Βερολίνο, όπως ακούγεται».

 

Στο «Here to Stay» θα δείξουν ζωγραφική σε καμβά, ακουαρέλες σε χαρτί, εγκαταστάσεις, ανάγλυφα και λίγο απ' την τέχνη του δρόμου.

 

Στα μέρη μας τους έφερε κάποια από τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, το hype, η φήμη για φτηνά ενοίκια ή απλώς ο ήλιος.

 

«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ
O Max, o David, ο Δημήτρης (Αmneris) και η Lydia αγάπησαν την πόλη τόσο πολύ, που αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα εδώ, ακόμη κι όταν τέλειωσαν οι μεγάλες εκθέσεις ή εκτινάχθηκε η τιμή των ενοικίων. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Στην έκθεση παίρνει μέρος ο Βρετανός David Fenwick που φτιάχνει κυρίως έργα από ξύλο και μετέφερε το στούντιό του στην Κυψέλη από το Λονδίνο.

 

Επίσης, ο Maxim Heller που κατάγεται από το Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών, ήρθε ως φοιτητής και επέλεξε εδώ να κυνηγήσει το όνειρο του καλλιτέχνη. Αυτήν τη στιγμή δουλεύει στο Communitism στο Μεταξουργείο και κάνει τα πρώτα βήματα του στο street art. Εκτός από τη ζωγραφική, του αρέσει να κάνει κατασκευές με ανακυκλωμένα υλικά και αντικείμενα που βρίσκει στον δρόμο.

 

Ο βραβευμένος κινηματογραφιστής Alexander Jaschik ήρθε στην Αθήνα το 2015 από το Μόναχο. Μάλιστα, πρόσφατα έκανε οικογένεια. Είναι γνωστός από την ταινία Ψωμί και Ελιές με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, ενώ βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ «The doors of Athens». Στην έκθεση θα παρουσιάσει ζωγραφικά του έργα.

 

Η Lydia Birdly είναι μια street artist από τη Ρωσία, της οποίας αγαπημένη θεματική είναι τα πουλιά επειδή συμβολίζουν την ελευθερία, όπως λέει.

 

Τέλος, ο Amneris είναι ο μόνος με ελληνική καταγωγή. Το πραγματικό του όνομα είναι Δημήτρης Βασιλείου. Γεννήθηκε στην Αντιπάτρεια και μεγάλωσε στο Κιλκίς. Το 2004 μετακόμισε στη Φλωρεντία, όπου έκανε μαθήματα ζωγραφικής. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 2015, οπότε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

 

«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ
Amneris (29χρονών): «Οι συγκυρίες κάπως τα έφεραν και κατέληξα στην Αθήνα. Παλιότερα ζούσα σαν νομάς. Έχω μείνει αρκετά χρόνια στη Στοκχόλμη και στη Φλωρεντία. Η τύχη είναι μάλλον με το μέρος μου εδώ. Τελευταία, υπάρχουν ευκαιρίες, όχι πολλές, αλλά είναι διαφορετικού τύπου σε σχέση με το εξωτερικό. Έχεις περισσότερη ελευθερία και μου αρέσει πολύ αυτό».

 

«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ
David (34 χρονών): «Ήρθα στην Αθήνα πριν από περίπου έναν χρόνο επειδή ερωτεύτηκα. Μου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί ο κόσμος εδώ. Δείχνουν ενδιαφέρον γι’ αυτό που κάνεις, ενδιαφέρονται για σένα και σου πιάνουν την κουβέντα. Κάποιος θα έλεγε ότι είναι αδιακρισία, αλλά είναι ωραίο, επειδή με κάνει κι εμένα να ανακαλύπτω συνέχεια νέα πράγματα».

 

«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ
Lydia (23 χρονών): «Πιστεύω ότι είναι από τις πιο δημιουργικές πόλεις που έχω επισκεφτεί, επειδή, όποιον συναντάω, ασχολείται με μια τέχνη, είτε με τη ζωγραφική, είτε με τον χορό, είτε με τον σχεδιασμό κοσμημάτων. Η Αθήνα είναι πανέμορφη, σε εμπνέει, πάνω απ’ όλα, αν και ο κόσμος που ζει εδώ δεν φαίνεται να την εκτιμάει αρκετά».

 

«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ
Alexander Jaschik

 

Info

Γκαλερί ALIBI

Σαρρή 12, Ψυρρή

Η έκθεση ξεκινάει την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO