«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ

«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ Facebook Twitter
Η έκθεση «Here to Stay» ξεκινάει την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η έκθεση «Here to Stay», που στα ελληνικά σημαίνει «Ήρθα για να μείνω» και εγκαινιάζεται στις 22 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει πέντε νεαρούς καλλιτέχνες από διάφορα σημεία του κόσμου που τους ενώνει το γεγονός ότι ήρθαν για επίσκεψη στην Αθήνα κι έμειναν.

Όπως γράφει στο Δελτίο Τύπου, στα μέρη μας τους έφερε κάποια από τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, το hype, η φήμη για φτηνά ενοίκια ή απλώς ο ήλιος.

Αγάπησαν την πόλη τόσο πολύ, που αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα εδώ, ακόμη κι όταν τέλειωσαν οι μεγάλες εκθέσεις ή εκτινάχθηκε η τιμή των ενοικίων.

Την έκθεση επιμελείται ο Ιάσονας Μέγκουλας (Cacao Rocks) και αναφέρει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες ότι «η αλήθεια είναι πως δεν τους διάλεξα εγώ αλλά με διάλεξαν αυτοί. Εδώ και χρόνια φιλοξενώ και βοηθάω με όποιον τρόπο μπορώ καλλιτέχνες απ' το εξωτερικό που έρχονται στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι πως έχω κουραστεί και τον τελευταίο καιρό έχω κλειστεί στον εαυτό μου. Δέχομαι mail από άτομα που ψάχνουν να νοικιάσουν στούντιο στην Αθήνα, λες και είμαι μεσιτικό γραφείο. Κανείς όμως δεν θέλει να γίνει το νέο Βερολίνο, όπως ακούγεται».

Στο «Here to Stay» θα δείξουν ζωγραφική σε καμβά, ακουαρέλες σε χαρτί, εγκαταστάσεις, ανάγλυφα και λίγο απ' την τέχνη του δρόμου.

Στα μέρη μας τους έφερε κάποια από τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, το hype, η φήμη για φτηνά ενοίκια ή απλώς ο ήλιος.

«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ Facebook Twitter
O Max, o David, ο Δημήτρης (Αmneris) και η Lydia αγάπησαν την πόλη τόσο πολύ, που αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα εδώ, ακόμη κι όταν τέλειωσαν οι μεγάλες εκθέσεις ή εκτινάχθηκε η τιμή των ενοικίων. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Στην έκθεση παίρνει μέρος ο Βρετανός David Fenwick που φτιάχνει κυρίως έργα από ξύλο και μετέφερε το στούντιό του στην Κυψέλη από το Λονδίνο.

Επίσης, ο Maxim Heller που κατάγεται από το Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών, ήρθε ως φοιτητής και επέλεξε εδώ να κυνηγήσει το όνειρο του καλλιτέχνη. Αυτήν τη στιγμή δουλεύει στο Communitism στο Μεταξουργείο και κάνει τα πρώτα βήματα του στο street art. Εκτός από τη ζωγραφική, του αρέσει να κάνει κατασκευές με ανακυκλωμένα υλικά και αντικείμενα που βρίσκει στον δρόμο.

Ο βραβευμένος κινηματογραφιστής Alexander Jaschik ήρθε στην Αθήνα το 2015 από το Μόναχο. Μάλιστα, πρόσφατα έκανε οικογένεια. Είναι γνωστός από την ταινία Ψωμί και Ελιές με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, ενώ βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ «The doors of Athens». Στην έκθεση θα παρουσιάσει ζωγραφικά του έργα.

Η Lydia Birdly είναι μια street artist από τη Ρωσία, της οποίας αγαπημένη θεματική είναι τα πουλιά επειδή συμβολίζουν την ελευθερία, όπως λέει.

Τέλος, ο Amneris είναι ο μόνος με ελληνική καταγωγή. Το πραγματικό του όνομα είναι Δημήτρης Βασιλείου. Γεννήθηκε στην Αντιπάτρεια και μεγάλωσε στο Κιλκίς. Το 2004 μετακόμισε στη Φλωρεντία, όπου έκανε μαθήματα ζωγραφικής. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 2015, οπότε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ Facebook Twitter
Amneris (29χρονών): «Οι συγκυρίες κάπως τα έφεραν και κατέληξα στην Αθήνα. Παλιότερα ζούσα σαν νομάς. Έχω μείνει αρκετά χρόνια στη Στοκχόλμη και στη Φλωρεντία. Η τύχη είναι μάλλον με το μέρος μου εδώ. Τελευταία, υπάρχουν ευκαιρίες, όχι πολλές, αλλά είναι διαφορετικού τύπου σε σχέση με το εξωτερικό. Έχεις περισσότερη ελευθερία και μου αρέσει πολύ αυτό».

«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ Facebook Twitter
David (34 χρονών): «Ήρθα στην Αθήνα πριν από περίπου έναν χρόνο επειδή ερωτεύτηκα. Μου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί ο κόσμος εδώ. Δείχνουν ενδιαφέρον γι’ αυτό που κάνεις, ενδιαφέρονται για σένα και σου πιάνουν την κουβέντα. Κάποιος θα έλεγε ότι είναι αδιακρισία, αλλά είναι ωραίο, επειδή με κάνει κι εμένα να ανακαλύπτω συνέχεια νέα πράγματα».

«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ Facebook Twitter
Lydia (23 χρονών): «Πιστεύω ότι είναι από τις πιο δημιουργικές πόλεις που έχω επισκεφτεί, επειδή, όποιον συναντάω, ασχολείται με μια τέχνη, είτε με τη ζωγραφική, είτε με τον χορό, είτε με τον σχεδιασμό κοσμημάτων. Η Αθήνα είναι πανέμορφη, σε εμπνέει, πάνω απ’ όλα, αν και ο κόσμος που ζει εδώ δεν φαίνεται να την εκτιμάει αρκετά».

«Ήρθα για να μείνω!»: Νεαροί καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ Facebook Twitter
Alexander Jaschik

Info

Γκαλερί ALIBI

Σαρρή 12, Ψυρρή

Η έκθεση ξεκινάει την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO 

 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεμπέκα Σόλομον: Μια προραφαηλίτισσα ζωγράφος, η διαφορετικότητα στα έργα της και το άδοξο τέλος της

Εικαστικά / Ρεμπέκα Σόλομον: Η διαφορετικότητα στα έργα της προραφαηλίτισσας ζωγράφου

Ανεξάρτητη και φεμινίστρια, υπήρξε ενεργή στα κοινωνικά μεταρρυθμιστικά κινήματα της εποχής της και το 1859 συμμετείχε σε μια ομάδα τριάντα οκτώ γυναικών καλλιτεχνών που ζητούσαν από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών να ανοίξει τις σχολές της στις γυναίκες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θα καταφέρει το Λούβρο να βρει 22 εκατομμύρια ευρώ για ένα καλάθι άγριες φράουλες;

Εικαστικά / Θα καταφέρει το Λούβρο να βρει 22 εκατομμύρια ευρώ για ένα καλάθι άγριες φράουλες;

Ενώ η αγορά του «Καλαθιού με άγριες φράουλες» από το Μουσείο Τέχνης Kimbell στο Τέξας είχε ολοκληρωθεί, το Λούβρο ζήτησε να χαρακτηριστεί το έργο του Ζαν-Σιμεόν Σαρντέν «εθνικός θησαυρός» και να παγώσει η εξαγωγή του για 30 μήνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας "Αμαζόνιος" στήνεται στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή στο Πολύδροσο

Εικαστικά / Ένας «Αμαζόνιος» στήνεται στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή στο Πολύδροσο

Το νέο πρόγραμμα του ΕΜΣΤ που πραγματοποιείται εκτός των τειχών του μουσείου ξεκινά στο παλιό εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή με έργο του Δημήτρης Τσουμπλέκα, εικαστικού καλλιτέχνη που εστιάζει κυρίως στη φωτογραφία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολιτισμός / «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η έκθεση χωρίζεται σε τρείς ενότητες, «αποδράσεις στη Μεσόγειο», «θραύσματα μνήμης» και «μεταμορφώσεις εικόνων. Αποτελούν παλίμψηστα του χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο Λαζόγκας στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας της τέχνης τη δεκαετία του ’70.
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η Αλεξάνδρα Βουτυρά μας συστήνει τη γλύπτρια Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου

Εικαστικά / Κατερίνα Χαλεπά: Μια νέα έκθεση φωτίζει το έργο της γλύπτριας και μικρανεψιάς του Γιαννούλη

Η Αλεξάνδρα Βουτυρά, γενική διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, μας συστήνει την Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου, που επέλεξε και τόλμησε να ακολουθήσει τη γλυπτική, παρά το βάρος του μεγάλου προγόνου της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση με πίνακες και θεατρικές μακέτες του Γιάννη Τσαρούχη

Εικαστικά / «Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση με πίνακες και θεατρικές μακέτες του Γιάννη Τσαρούχη

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη μιλά για την έκθεση που εγκαινιάζεται στην ιστορική κατοικία και εργαστήριο-ατελιέ του ζωγράφου και θα περιλαμβάνει είκοσι έξι μεγάλους πίνακες και περισσότερες από σαράντα θεατρικές μακέτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα προβατάκια που θα χαρίσουν στο μουσείο Ορσέ την πιο σημαντική του επέκταση

Εικαστικά / Τα προβατάκια που θα χαρίσουν στο μουσείο Ορσέ την πιο σημαντική του επέκταση

Τα διάσημα πρόβατα του Φρανσουά Ξαβιέ Λαλάν και τα διάσημα ζώα της Κλοντ Λαλάν θα χρηματοδοτήσουν το παράρτημα του μουσείου για την αρχειοθέτηση και την έρευνα της τέχνης του 19ου αιώνα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρολάν Πετί και Ζιζί Ζανμέρ: Η συλλογή τους στο σφυρί (κι ένας Φασιανός)

Εικαστικά / Ρολάν Πετί και Ζιζί Ζανμέρ: Η συλλογή τους στο σφυρί (κι ένας Φασιανός)

Τα έργα της συλλογής του διάσημου ζευγαριού του χορού αντικατοπτρίζουν τα χρόνια της διεθνούς καριέρας τους από το Παρίσι και το Λονδίνο έως το Μπρόντγουεϊ και το Χόλιγουντ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ