Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω

Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch
0

Τι σου αρέσει να κάνεις, εκτός από το να ζωγραφίζεις;

Παλιά μου άρεσε να παίρνω ένα κουταλάκι του γλυκού και να ταΐζω τα φύλλα των φυτών ζάχαρη. Πλέον δεν έχω πολλά τέτοια χόμπι.

— Υπάρχει κάποιο έργο που επηρέασε την απόφασή σου ασχοληθείς με τα εικαστικά;

Υπήρξαν σίγουρα διαφόρων ειδών ερεθίσματα που με οδήγησαν εδώ, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο συγκεκριμένο έργο που να επηρέασε καταλυτικά την απόφασή μου. Δεν φημίζομαι για τη μνήμη μου, βέβαια, οπότε αφήνω και ένα ενδεχόμενο ανοιχτό.

— Τι θα δούμε στην έκθεση «Flip a switch»;

Ένα κομμάτι της πιο πρόσφατης δουλειάς μου που διερευνά την έννοια της ταυτότητας, της αίσθησης του εαυτού και τους μηχανισμούς μέσω των οποίων αυτή δομείται, χρησιμοποιώντας ως πεδία ανάπτυξης της ταυτότητας τον χρόνο και κατ’ επέκταση τη λειτουργία της μνήμης, αγγίζοντας θέματα όπως το τραύμα, η απώλεια και η σεξουαλικότητα και κρατώντας ως βασικό και κύριο άξονα το στοιχείο της αφήγησης.

Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch

— Πώς προέκυψε ο τίτλος της έκθεσης;

Το «Flip a switch» προκύπτει ως αναφορά από την κατάσταση του lucid dreaming, κατά την οποία κάποιος ονειρεύεται έχοντας επίγνωση του ότι ονειρεύεται και μπορεί, αφού έχει φτάσει σ’ αυτήν τη συνειδητοποίηση, να έχει έναν έλεγχο πάνω στην εξέλιξη της αφήγησης του ονείρου.

Το τεστ του διακόπτη αποτελεί ένα reality check, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη στιγμή εκείνη αν αυτό που βιώνει είναι πραγματικότητα ή όνειρο. Θεωρητικά, όντας σε κατάσταση ονείρου, αν ανοιγοκλείσεις έναν διακόπτη, ο φωτισμός θα παραμείνει ο ίδιος. Την αναφορά στον διακόπτη την πρωτοάκουσα στο «Waking Life» του Richard Linklater και ενώ έπαιζα με διάφορες ιδέες για τον τίτλο της έκθεσης σ’ εκείνη τη φάση, αυτή μου έκανε αμέσως το «κλικ».

— Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα σάουντρακ γι’ αυτή την έκθεση, ποιο θα ήταν;

Τελείως αντανακλαστικά, αν και δεν ξέρω ακριβώς το γιατί, θα πω ολόκληρο το σάουντρακ του Only lovers left alive. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο κομμάτι. Λειτουργεί πολύ ιδιαίτερα όλος ο δίσκος ως σύνολο.

Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch
Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch

Info

Σοφία Ροζάκη - «Flip a switch»

15/1-9/2

Ena Art Gallery, Βαλαωρίτου 9Γ

Τρ.-Παρ. 11:30-20:30, Σάβ. 11:00-15:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H σύγχρονη ελληνική κεραμική έχει πια τη δική της Μπιενάλε

Αποστολή στη Σαντορίνη / H σύγχρονη ελληνική κεραμική έχει πια τη δική της Μπιενάλε

Με έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής εγκαινιάστηκε μέσα στο περίφημο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, κοντά σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Ακρωτήρι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η εξαιρετική περίπτωση της Phyllida Barlow που ο κόσμος της τέχνης ανακάλυψε αργά

Εικαστικά / Η εξαιρετική περίπτωση της Phyllida Barlow που ο κόσμος της τέχνης ανακάλυψε αργά

Το έργο της «RIG: untitled; blocks», με τα ανορθόδοξα υλικά και τη γλυπτική που δεν μοιάζει με τέτοια, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Η Tate Britain αποκαθιστά τις παραγνωρισμένες, λησμονημένες γυναίκες καλλιτέχνιδες με μια ιστορική έκθεση

Εικαστικά / Λησμονημένες γυναίκες καλλιτέχνιδες που έσπασαν τα όρια

Η Tate Britain αποκαθιστά τις παραγνωρισμένες Βρετανίδες καλλιτέχνιδες, με έργα από το 1520 μέχρι το 1920, σε μια ιστορική έκθεση αφιερωμένη σε εκείνες που ξεπέρασαν ανυπέρβλητα εμπόδια.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ναν Γκόλντιν ντρέπεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα και λέει: «Ζούμε ανατριχιαστικές εποχές μακαρθισμού»

Εικαστικά / «Ζούμε ανατριχιαστικές εποχές μακαρθισμού»: Η Ναν Γκόλντιν ντρέπεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα

Το έργο της Γκόλντιν «Sisters, Saints, Sibyls» καταπιάνεται με την ιστορία της μεγαλύτερης αδελφής της, της Μπάρμπαρα, ενός έξυπνου και ανυπότακτου παιδιού που στάλθηκε σε ορφανοτροφεία, αναμορφωτήρια και ψυχιατρικά ιδρύματα στην εφηβεία και αυτοκτόνησε το 1965, σε ηλικία μόλις 19 ετών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Before and after science: Ένα έργο σύγχρονης τέχνης εναρμονίζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Εικαστικά / Before and after science: Ένα έργο σύγχρονης τέχνης εναρμονίζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου μάς συστήνει έναν χώρο με πλούσια ιστορία και μοναδικές συλλογές, συνδέοντας την επιστημονική γνώση με την καλλιτεχνική παρέμβαση και την αισθητηριακή εμπειρία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια συνάντηση με τον Jonathan Meese

Εικαστικά / Jonathan Meese: «Έχουμε αρχίσει να προτιμούμε να μην έχουμε ελευθερία»

Μια συνάντηση στην Αθήνα με τον Γερμανό ζωγράφο που επιστρέφει στα παραμύθια γιατί βρίσκει τον πραγματικό κόσμο «πολύ άσχημο», με αφορμή την τρίτη του έκθεση στην γκαλερί Bernier-Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

Η Εύα Μανιδάκη και ο Ανδρέας Λόλης συζητούν με τον Χρήστο Παρίδη για όλα όσα προηγήθηκαν της δημιουργίας των in situ εγκαταστάσεων που σχεδίασαν στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στη Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες που εξακολουθούν 60 χρόνια μετά

Εικαστικά / Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στην Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες 60 χρόνια μετά

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εστιάζει στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η «σκανδαλώδης» βράβευση του αρχιερέα της ποπ αρτ Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ στην Μπιενάλε του 1964, με τη χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Εικαστικά / Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Η Lorenza Böttner (1959-1994) ήταν μια καλλιτέχνις που είχε έντονα βιωματική, σωματική σχέση με τη μεταμόρφωση. Μεταμόρφωσε μια ζωγραφική πρακτική σε εικαστική περφόρμανς που «βγήκε» στον δρόμο και έκανε τον δημόσιο χώρο θεατρική σκηνή για μια πολιτικοποιημένη σωματική διαφορετικότητα.
PAUL B. PRECIADO
Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος του ΕΜΣΤ στις γυναίκες εικαστικούς, Jonathan Meese στην Bernier/Eliades, Θανάσης Τότσικας στη Rodeo, Ιωάννα Λημνιού στην Breeder και ό,τι άλλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γκαλερί και οι χώροι τέχνης τον Μάιο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ