ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω

Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch
0

Τι σου αρέσει να κάνεις, εκτός από το να ζωγραφίζεις;

Παλιά μου άρεσε να παίρνω ένα κουταλάκι του γλυκού και να ταΐζω τα φύλλα των φυτών ζάχαρη. Πλέον δεν έχω πολλά τέτοια χόμπι.

— Υπάρχει κάποιο έργο που επηρέασε την απόφασή σου ασχοληθείς με τα εικαστικά;

Υπήρξαν σίγουρα διαφόρων ειδών ερεθίσματα που με οδήγησαν εδώ, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο συγκεκριμένο έργο που να επηρέασε καταλυτικά την απόφασή μου. Δεν φημίζομαι για τη μνήμη μου, βέβαια, οπότε αφήνω και ένα ενδεχόμενο ανοιχτό.

— Τι θα δούμε στην έκθεση «Flip a switch»;

Ένα κομμάτι της πιο πρόσφατης δουλειάς μου που διερευνά την έννοια της ταυτότητας, της αίσθησης του εαυτού και τους μηχανισμούς μέσω των οποίων αυτή δομείται, χρησιμοποιώντας ως πεδία ανάπτυξης της ταυτότητας τον χρόνο και κατ’ επέκταση τη λειτουργία της μνήμης, αγγίζοντας θέματα όπως το τραύμα, η απώλεια και η σεξουαλικότητα και κρατώντας ως βασικό και κύριο άξονα το στοιχείο της αφήγησης.

Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch

— Πώς προέκυψε ο τίτλος της έκθεσης;

Το «Flip a switch» προκύπτει ως αναφορά από την κατάσταση του lucid dreaming, κατά την οποία κάποιος ονειρεύεται έχοντας επίγνωση του ότι ονειρεύεται και μπορεί, αφού έχει φτάσει σ’ αυτήν τη συνειδητοποίηση, να έχει έναν έλεγχο πάνω στην εξέλιξη της αφήγησης του ονείρου.

Το τεστ του διακόπτη αποτελεί ένα reality check, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη στιγμή εκείνη αν αυτό που βιώνει είναι πραγματικότητα ή όνειρο. Θεωρητικά, όντας σε κατάσταση ονείρου, αν ανοιγοκλείσεις έναν διακόπτη, ο φωτισμός θα παραμείνει ο ίδιος. Την αναφορά στον διακόπτη την πρωτοάκουσα στο «Waking Life» του Richard Linklater και ενώ έπαιζα με διάφορες ιδέες για τον τίτλο της έκθεσης σ’ εκείνη τη φάση, αυτή μου έκανε αμέσως το «κλικ».

— Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα σάουντρακ γι’ αυτή την έκθεση, ποιο θα ήταν;

Τελείως αντανακλαστικά, αν και δεν ξέρω ακριβώς το γιατί, θα πω ολόκληρο το σάουντρακ του Only lovers left alive. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο κομμάτι. Λειτουργεί πολύ ιδιαίτερα όλος ο δίσκος ως σύνολο.

Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch

Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch

Info

Σοφία Ροζάκη - «Flip a switch»

15/1-9/2

Ena Art Gallery, Βαλαωρίτου 9Γ

Τρ.-Παρ. 11:30-20:30, Σάβ. 11:00-15:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Εικαστικά
0

ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Rethinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εικαστικά / «Rethinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οι έμφυλοι ρόλοι και οι πολιτικές των σωμάτων και των επιθυμιών ανά τους αιώνες μέσα από την τέχνη και την αρχαιολογία σε μια πρωτότυπη όσο και πολυεπίπεδη έκθεση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΙΡΗ ΖΥΓΟΥΡΗ

Εικαστικά / Η Μαίρη Ζυγούρη αναρωτιέται αν γινεται σήμερα να μην έχεις καμία ταυτότητα

Έχοντας ως βασικό υλικό το σώμα της, η καλλιτέχνις επιχειρεί να απεκδυθεί την ταυτότητά της στην έκθεση «Ex Corpo» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Anna Boghiguian

Εικαστικά / Η Μαρίνα Φωκίδη επιμελείται ένα μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα στη Μεσογειο, στη φετινή ARCOmadrid

Η ισπανική art fair και μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις για την τέχνη στην Ευρώπη τοποθετεί τη «Mare Internum των λαών και των πολιτισμών» στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης, και αυτός ήταν ο λόγος που την ανέθεσαν στην Ελληνίδα επιμελήτρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ