Αυτή η γυναίκα είναι ο Φράνσις Μπέικον;

Αυτή η γυναίκα είναι ο Φράνσις Μπέικον; Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από τη φωτογραφία του Ντίκον "Άγνωστη γυναίκα 1930"
0

Ένα άρθρο της εφημερίδας Guardian οδήγησε προ καιρού στην ανακάλυψη μιας ιστορικής φωτογραφίας του ζωγράφου Φράνσις Μπέικον με γυναικεία ρούχα. Η θεωρία αυτή εγείρει ερωτηματικά που μάλλον θα περάσουν στα άλυτα μυστήρια της τέχνης.

Στην έκθεση φωτογραφιών του περιβόητου φωτογράφου Τζον Ντίκον που σε όλη του την καριέρα φωτογράφισε το Σόχο και καλλιτέχνες, συγγραφείς, περιπλανώμενους και εφημεριδοπώλες τριγυρνώντας από μία παμπ στην άλλη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50 και του '60, υπάρχει η φωτογραφία μιας γυναίκας που περιγράφεται ως «άγνωστη γυναίκα, δεκαετία του 1930». Η γυναίκα είναι κατηφής και φορά φτηνές πέρλες, ένα παράδειγμα για το πώς το ιδιόμορφο μάτι του Ντίκον μπορούσε να συλλάβει τη θλίψη της  αστικής ζωής.

Αυτή η γυναίκα είναι ο Φράνσις Μπέικον; Facebook Twitter
Ο Μπέικον φωτογραφημένος από τον Ντίκον το 1952 (λεπτομέρεια)

 

Ένα σχόλιο οδήγησε τον διαχειριστή της συλλογής του αρχείου Ντίκον, Πολ Ρουσό να «σκαλίσει» τη φωτογραφία και την ιστορία της. Βρήκε ότι η προηγούμενη λεζάντα σε ένα δελτίο τύπου ήταν «τραβεστί, 1950», ενώ ένας άλλος σχολιαστής αναρωτήθηκε αν ήταν ο Φράνσις Μπέικον.

Ο Ρουσό είδε την ομοιότητα αμέσως. «Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ πριν», είπε. Ψάχνοντας στη συνέχεια στο αρχείο, ταυτοποίησε τη φωτογραφία ως μια ενός συνόλου φωτογραφιών του Ντίκον τραβηγμένη το 1945 (άρα ανήκει στις παλαιότερες συλλογές φωτογραφιών του καλλιτέχνη) πιθανώς για το περιοδικό Lilliput, που φημιζόταν για τις άσεμνες φωτογραφίες του.

Στις 15 φωτογραφίες που βρήκε ο Ρουσό αναγνώρισε κάποια μοντέλα του φωτογράφου ανάμεσα στους οποίους τους στενούς του φίλους, τον ζωγράφο Ντένις Γουίρθ Μίλερ και τον Ρίτσαρντ (Ντίκι) Τσόπινγκ που είχε σχεδιάσει τα πρώτα εξώφυλλα για τα βιβλία του Τζέιμς Μποντ. O Tσόπινγκ ήταν γνωστός για την αγάπη του στην παρενδυσία και κάθε χρόνο εμφανιζόταν ως γυναίκα στην RCA. Όπως υπάρχουν πολλές αναφορές για το ενδιαφέρον του Μπέικον για το γυναικείο ντύσιμο όπως και για το ότι φορούσε εσώρουχα και γυναικείες κάλτσες.


Χρησιμοποιώντας το λογισμικό
αναγνώρισης προσώπων της CIA ο Ρουσό παρήγαγε βίντεο που δείχνουν ότι η ομοιότητα του Μπέικον με τη γυναίκα της φωτογραφίας είναι αν όχι πειστική, τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Η ιστορία των φωτογραφιών δείχνει ότι η σημασία τους για τον Ντίκον είναι και πέραν της αισθητικής. Κράτησε πολύ λίγο, και οι συγκεκριμένες φωτογραφίες γλύτωσαν καθώς ήταν σε ένα κουτί κάτω από το κρεβάτι του και τις βρήκε ο Μπρους Μπέρναρ, υπεύθυνος φωτογραφιών των Sunday Times.

Ο Ντίκον πέθανε χωρίς να αφήσει διαθήκη, αλκοολικός, φτωχός και η φήμη που τον ακολουθούσε ήταν ενός αληθινά δύστροπου ανθρώπου. Η Μπάρμπαρα Χάτον είχε πει κάποτε γι αυτόν ότι είναι ο δεύτερος πιο κακός άνθρωπος που έχει γνωρίσει στη ζωή της. Από αυτή τη σειρά των φωτογραφιών η μόνη που είχε όνομα που ταυτοποιούσε το μοντέλο ήταν της σκηνογράφου και σχεδιάστριας Όντρει Κρούντας, επειδή «ως γυναίκα δε διέτρεχε κίνδυνο για το όνομά της». Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η παρενδυσία εκείνη την εποχή στη Μεγάλη Βρετανία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε διώξεις κατά των ομοφυλόφιλων ανδρών. Και η δημοσίευση των φωτογραφιών όντως θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τη μεταθανάτια φήμη του Ντίκον ως του πιο «βρώμικου τύπου στο Σόχο». 

Αλλά κοιτάζοντας τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο Ντίκον στον Μπέικον, ειδικά την ιστορική φωτογραφία με το ζωγράφο να κρατά τα δυο μεγάλα κομμάτια κρέατος, και τη φωτογραφία με τον Μπέικον σαν γυναίκα, δε μπορεί παρά να αναρωτηθεί για την ομοιότητα. Πρόκειται για ένα μυστήριο που δε απαντηθεί ποτέ με σιγουριά. Οι μάρτυρες πήραν το μυστικό στον τάφο τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ