ARTWORKS: Μια φιλόδοξη πρωτοβουλία για την οικονομική ενίσχυση νέων καλλιτεχνών

ARTWORKS: Μια φιλόδοξη πρωτοβουλία για την οικονομική ενίσχυση νέων καλλιτεχνών Facebook Twitter
Η Δήμητρα Νικολού και η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, συνιδρύτριες της ARTWORKS και διευθύντριες του προγράμματος, εξηγούν: «Τα χρηματικά βραβεία δεν θα δοθούν για την παραγωγή συγκεκριμένου έργου, ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να αξιοποιήσει το χρηματικό ποσό ελεύθερα». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Η ARTWORKS είναι ένας νέος οργανισμός με στόχο την οικονομική στήριξη καλλιτεχνών 25 έως 35 ετών και την ενθάρρυνση της επαγγελματικής τους εξέλιξης. Πρόκειται για μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που υποστηρίζεται με ιδρυτική και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων». 

Βασική της δραστηριότητα είναι το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ. Μέσα από αυτό, θα απονείμει χρηματικά βραβεία σε καλλιτέχνες για την ηθική και υλική αμοιβή τους, καθώς και για την αναγνώριση και επιδοκιμασία των ατομικών ικανοτήτων τους. Θα ενθαρρύνει επίσης την επαγγελματική τους εξέλιξη μέσα από σεμινάρια και συναντήσεις που θα οργανώσει και στα οποία θα προσκαλούνται καταξιωμένοι επαγγελματίες από τοv χώρο του πολιτισμού. 

Η Δήμητρα Νικολού και η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, συνιδρύτριες της ARTWORKS και διευθύντριες του προγράμματος, μας λένε περισσότερα:

— Πώς προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε έναν οργανισμό για την οικονομική στήριξη νέων καλλιτεχνών;

Ούσα η καθεμία από τη μεριά της στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού και έχοντας λάβει ερεθίσματα από οργανωμένες δομές του εξωτερικού που συστηματικά στηρίζουν τους καλλιτέχνες, ερευνήσαμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ενισχυθούν περισσότερο οι καλλιτέχνες και εδώ.

Μάλιστα, είχαμε και οι δύο την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο 12μηνο πρόγραμμα του MoMA -η μία το 2013, η άλλη το 2015- και έτσι αυτές οι κοινές αναφορές υπήρξαν η βάση πάνω στην οποία δομήθηκε αυτή η σκέψη. Με τη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που είναι ιδρυτικός και αποκλειστικός μας δωρητής, μπορέσαμε να μεταβούμε από τον σχεδιασμό ενός τέτοιου προγράμματος ενίσχυσης καλλιτεχνών, εν είδει «fellowship», στην υλοποίησή του.

Εμείς θέλαμε να ενισχύσουμε επαγγελματίες καλλιτέχνες, να συνδέσουμε την καλλιτεχνική με την επαγγελματική δραστηριότητα και με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να προβούμε στην απόδοση χρηματικών βραβείων, που λειτουργούν ως έπαινος για την ηθική και υλική αμοιβή τους.

 

— Σε ποιους καλλιτέχνες απευθύνεται η ARTWORKS;

Στον πρώτο και πιλοτικό κύκλο του προγράμματος, απευθυνόμαστε σε καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, μεταξύ 25 και 35 ετών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία της κινούμενης εικόνας (παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας) και των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, performance, εγκαταστάσεις, πολλαπλά και νέα μέσα, ψηφιακές μορφές τέχνης κ.ά). Έχουμε προσθέσει και εισοδηματικό κριτήριο, θέλοντας να ενισχύσουμε εκείνους που ενδεχομένως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αυτό το χρηματικό ποσό που θα δοθεί ως βραβείο.

— Τι είναι το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ και ποια η διαφορά του χρηματικού επαίνου από μια υποτροφία;

Οι υποτροφίες συνήθως συνδέονται με οικονομική ενίσχυση για εκπόνηση ή συνέχιση σπουδών. Εμείς θέλαμε να ενισχύσουμε επαγγελματίες καλλιτέχνες, να συνδέσουμε την καλλιτεχνική με την επαγγελματική δραστηριότητα και με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να προβούμε στην απόδοση χρηματικών βραβείων, που λειτουργούν ως έπαινος για την ηθική και υλική αμοιβή τους, ως αναγνώριση και επιδοκιμασία των ατομικών ικανοτήτων και επιδόσεών τους, αλλά και ως ενθάρρυνση ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν.

— Ποιο είναι το ύψος του;

Θα δοθούν έως 60 χρηματικά βραβεία ύψους 6.000 ευρώ σε δύο δόσεις, στο διάστημα 6 μηνών.

— Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε μεμονωμένους καλλιτέχνες ή και σε καλλιτεχνικές ομάδες;

Επειδή υπάρχουν πρωτοβουλίες και οργανισμοί που στηρίζουν καλλιτεχνικές ομάδες, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε μεμονωμένους καλλιτέχνες. Αυτό, φυσικά, δεν αποκλείει την υποβολή αίτησης από άτομα που ανήκουν σε καλλιτεχνικές ομάδες, εφόσον ο καθένας υποβάλει ξεχωριστά.

ARTWORKS: Μια φιλόδοξη πρωτοβουλία για την οικονομική ενίσχυση νέων καλλιτεχνών Facebook Twitter
«Στον πρώτο και πιλοτικό κύκλο του προγράμματος, απευθυνόμαστε σε καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, μεταξύ 25 και 35 ετών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία της κινούμενης εικόνας και των εικαστικών τεχνών». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO


— Με ποιο σκεπτικό καθορίσατε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Δεδομένου ότι πρόκειται για την αρχή αυτού του εγχειρήματος, αποφασίσαμε να θέσουμε ορισμένα -για κάποιους αυστηρά- τυπικά κριτήρια, για τη διευκόλυνση της διαχείρισης του προγράμματος. Με γνώμονα την πορεία αυτού του πρώτου κύκλου, αναμένουμε να συλλέξουμε στοιχεία-δείκτες και βάσει αυτών, αν χρειαστεί, να αναπροσαρμόσουμε ή να επαναπροσδιορίσουμε κάποιες παραμέτρους στο εγγύς μέλλον.

— Εκτός της χρηματοδότησης και των υποστηρικτικών σεμιναρίων, υπάρχει κάποια επιπλέον σκέψη για την προβολή του έργου των καλλιτεχνών;

Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της ARTWORKS ως ένα πρόσθετο εργαλείο προβολής της δουλειάς των καλλιτεχνών, ο κάθε συμμετέχων θα έχει τον δικό του χώρο σε αυτή με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, παραπομπή -εφόσον το επιθυμεί- στην προσωπική του ιστοσελίδα και, στο τέλος του προγράμματος, ειδική μνεία σε αυτά που έκανε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Αν αποφασίσει να δείξει κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη ή που ολοκλήρωσε μέσα σε αυτό το εξάμηνο, θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

— Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων καλλιτεχνών;

Τα χρηματικά βραβεία δεν θα δοθούν για την παραγωγή συγκεκριμένου έργου, ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να αξιοποιήσει το χρηματικό ποσό ελεύθερα. Επομένως, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από τις επιτροπές, αφού συνεκτιμηθούν όλα τα στοιχεία της αίτησης και αφού εξεταστεί δείγμα του έργου που οι υποψήφιοι έχουν ήδη παράξει μέχρι σήμερα.

Πάντως, κατά τη διάρκεια του προγράμματος (Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2018), θα ζητηθούν δύο πρόοδοι, όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναφέρουν τις ασχολίες τους αυτό το διάστημα και τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η δουλειά τους.

— Και αν κάποιος γίνει δεκτός, πώς πιστεύετε ότι θα αξιοποιήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα;

Αρχικά συμμετέχοντας ενεργά σε σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και όσες δράσεις διοργανώσουμε στο πλαίσιο του προγράμματος, τα οποία ευελπιστούμε ότι θα τον βοηθήσουν να εξελίξει το έργο του.

Παρότι οι συμμετέχοντες δεν θα υποχρεούνται στην ολοκλήρωση ενός συγκεκριμένου έργου, στο τέλος του προγράμματος θα ήταν πολύ βοηθητικό για εμάς να μάθουμε πώς αξιοποίησε ο καθένας το χρηματικό βραβείο και πολύ ενθαρρυντικό να επιβεβαιώσουμε ότι όντως αυτή η οικονομική ενίσχυση του έδωσε τη δυνατότητα να αφοσιωθεί με μεγαλύτερη άνεση σε αυτό που κάνει.

— Πώς βλέπετε την ARTWORKS σε 5, 10 και 20 χρόνια από σήμερα;

Είναι αρκετά νωρίς για να φανταστούμε το μέλλον της ARTWORKS σε τέτοιο βάθος χρόνου. Προς το παρόν θέλουμε να θέσουμε τα θεμέλια μιας σταθερής δομής, η οποία θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε δημιουργούς από διάφορα καλλιτεχνικά πεδία και να προβούμε σε συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς, ώστε να γίνουν κάποιες κινήσεις για μια πιο εντατική υποστήριξη των καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

Info

Οι αιτήσεις για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιανουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο www.art-works.gr και στη σελίδα της ARTWORKS στο Facebook.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ονάσις αιρ

Εικαστικά / Οι καλλιτέχνες του Onassis AiR παρουσιάζουν την έρευνά τους στο πρώτο Open Day

Η μετακίνηση του Onassis AiR στις νέες εγκαταστάσεις φέρνει κοντά καλλιτέχνες κάθε γενιάς από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια δημιουργικών διαδικασιών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πού οφείλεται το booming της τέχνης στην Αθήνα;

Εικαστικά / Δεκάδες νέες γκαλερί στην Αθήνα – Πού οφείλεται το booming της τέχνης;

Από την Κυψέλη, τον Νέο Κόσμο και το Κουκάκι μέχρι τον Πειραιά, μια έκρηξη δημιουργίας καλλιτεχνικών χώρων τα τελευταία χρόνια βάζει την Αθήνα πολύ ψηλά στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη.
M. HULOT
ΤΕΤΑΡΤΗ Inner Sanctum: Ο Κώστας Πράπογλου για την έκθεση στο εγκαταλελειμμένο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί

Εικαστικά / 36 καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια νέα έκθεση στο εγκαταλελειμμένο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί

Ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου μάς ξεναγεί στην έκθεση «reality check κεφάλαιο ΙΙ: inner sanctum» που φιλοξενείται σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκαταλελειμμένα κτίρια του συγκροτήματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κίκα Κυριακάκου εξερευνά τα άκαμπτα όρια του χώρου και της ταυτότητας μέσα από την έκθεση «Sheltered Gardens»

Εικαστικά / Η Κίκα Κυριακάκου εξερευνά τα άκαμπτα όρια του χώρου και της ταυτότητας, μέσα από την έκθεση «Sheltered Gardens»

Η επιμελήτρια του υβριδικού, εικαστικού προγράμματος «Sheltered Gardens», που άνοιξε τις πόρτες του στον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους στις 22 Σεπτεμβρίου, μιλά για τη σύνδεση της σύγχρονης τέχνης με το κείμενο και τη λογοτεχνία, αλλά και το πώς το μη-εικαστικό υλικό μπορεί να συνυπάρχει και να συνδιαλέγεται με σύγχρονα εικαστικά έργα.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚΑ
Ρένα Παπασπύρου και Νίνα Παπακωνσταντίνου στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων

Εκθέσεις / Ένας εικαστικός κομήτης περνάει πάνω απ' την Αθήνα

Δυο γυναίκες εικαστικοί, η Ρένα Παπασπύρου και η Νίνα Παπακωνσταντίνου, με «Το πέρασμα του κομήτη: Επεισόδια και εικόνες στην ύλη» και τα «Phantoms» παρουσιάζουν σημαντικά σύνολα της δουλειάς τους στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους» στο Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή

Εικαστικά / Η επιρροή του Φώτη Κόντογλου στην ελληνική τέχνη σε μια έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή τιμά τον εμβληματικό καλλιτέχνη από το Αϊβαλί με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ειρήνη Γερουλάνου: «Το μουσείο Μπενάκη ίσως να μην υπήρχε σήμερα αν δεν ήταν ο Άγγελος Δεληβορριάς»

Εικαστικά / Ειρήνη Γερουλάνου: Ο Άγγελος Δεληβορριάς όπως τον έζησα

Με αφορμή τη σημερινή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη μιλά στη LiFO για τον αναμορφωτή του μουσείου, Άγγελο Δεληβορριά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sheltered Gardens: Ένα εικαστικό πρότζεκτ στον πιο ωραίο βοτανικό κήπο της Αττικής

Εικαστικά / Sheltered Gardens: Ένα εικαστικό πρότζεκτ στον πιο ωραίο βοτανικό κήπο της Αττικής

Στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, τον μεγαλύτερο σε έκταση στην Ελλάδα αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, περισσότεροι από 35 διεθνείς καλλιτέχνες, συγγραφείς και performers ενώνονται μέσα σε ένα μεγαλειώδες τοπίο της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μουσείο Μπενάκη: Σπάνια εκθέματα από τη μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εικαστικά / Μουσείο Μπενάκη: Σπάνια εκθέματα από τη μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ζωντανεύουν το χρονικό της ιστορικής περιόδου μέσα από την έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ