Athensville είναι ο τίτλος του φετινού project στο γκαράζ της Αrt Athina, το οποίο συμπεριλαμβάνει και κάποια μεμονωμένα έργα που επεκτείνονται παρεμβατικά ανάμεσα από τα booth των γκαλερί έως έξω από το κτίριο. Μια έκθεση που συγκεντρώνει καλλιτέχνες ανεξαρτήτως ηλικίας ή καλλιτεχνικής γενιάς, οι οποίοι ζουν ή δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Στόχος της έκθεσης είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεταφέρει ιδιωματισμούς και εκκεντρικότητες του τοπικού περιβάλλοντος. HΑthensvilleδεν επιθυμεί να κατονομάσει καλλιτέχνες που πιθανότατα θα διαμόρφωναν την τοπική εικαστική σκηνή, αλλά ούτε και να υποστηρίξει ότι μια τέτοια κατηγοριοποίηση θα μπορούσε να αντιπροσωπεύεται από συγκεκριμένα εικαστικά έργα. Διαφορετικές προσπάθειες και διαφορετικές οπτικές έχουν προτείνει εξάλλου αλλεπάλληλες λίστες με ονόματα καλλιτεχνών μέσω εκθέσεων ή εκδόσεων, όπου άλλοτε συμφωνούν και άλλοτε ακυρώνει η μία την άλλη, χωρίς όμως να μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Μοιάζει πάντα χρήσιμο να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε έναν τόπο πριν προσπαθήσουμε να συλλέξουμε πληροφορίες για την καλλιτεχνική σκηνή του. Για να εξηγήσεις όμως την ιδιοτυπία και την ετερογένεια ενός περιβάλλοντοςδεν φτάνει ούτε ο περιορισμένος χώρος λίγων σελίδων ούτε αυτός ενός γκαράζ. Δεν αρκούν επίσης οι τέσσερις μέρες μιας έκθεσης για να γίνει αυτό.

Η έκθεση Athensville δεν έχει συγκεκριμένο θεωρητικό υπόβαθρο, ούτε συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής έργων. Επίσης δεν διαθέτει κάποια σφιχτή δομή. Περισσότερο από όλα είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια αντανάκλαση του πολύπλοκου πεδίου της Αθήνας, της Ελλάδας, μιας εναλλασσόμενης κατάστασης σχέσεων και ισορροπιών που γεννά διαρκώς νέες -ελαφρά διαφοροποιημένες εκδοχές- της πάντοτε ίδιας δυναμικής! Πρόκειται για μια τοποθεσία (μια πόλη, μια έκθεση, μια σκηνή) που ιδεατά βρίσκει την κατάσταση των μικρών μεταβολών ή ακόμη και της παράδοξης οργανικής στασιμότητας και μαζί κάποιων ριζοσπαστικών κινήσεων που προκύπτουν από τη στασιμότητα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα θέση (σε σχέση με τις εξελίξεις της αμιγούς Δυτικής, πλήρως εμπορευματοποιημένης διεθνούς σκηνής της τέχνης), την οποία θα έπρεπε να αποδεχτούμε και να εκμεταλλευτούμε σωστά.

Ένα από τα «γλυπτά» της έκθεσης στο υπόγειο γκαράζ είναι ένα μπαρ (σχεδιάστηκε από τον Ανδρέα Αγγελιδάκη) που λειτουργεί κυριολεκτικά (σερβίρει ποτά) και συμβολικά ως αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης. Περιστοιχισμένο από όλα τα υπόλοιπα έργα, καλεί τους θεατές να συνευρεθούν για περαιτέρω στοχασμούς γύρω από αυτό που ξέρουν ή δεν ξέρουν καθόλου, γύρω από κάτι που έχουν ξαναδεί σε διαφορετικό πλαίσιο ή δεν έχουν δει ποτέ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 22/5
On going performance σε εξέλιξη by Αlexandros Pfaff + Messenger with the Golden Bowl
20:00Imaginational performance από τον Πάνο Τσαγκάρη, I am The Sun in His Rising. The Solemn Ceremony.
20:30Χειρισμός 1/Αντανάκλαση (Manipulation 1/reflection). Μουσική performance από τον Βασίλη Χαραλαμπίδη βασισμένη στο μανιφέστο του Θεόδωρου.
21:30Φανταστικοί Ήχοι. Μουσική performance.
22:30Mary and The Boy, live εμφάνιση.
23:00The Amateurboyz + special guest DJ-set

Παρασκευή 23/5
19:00 Performative presentation of MI2, a group project curated by Konstantinos Dagritzikos.
20:00La Cituation Conga. Μουσική performance.
21:00Dj Winjer

Σάββατο 24/5
19:00Performance από τη Μαίρη Ζυγούρη: Reconstruct your Passivity.
20:00DJ Dimitris Varvantakis
21:00Paranormal Patrol. Ζωντανή εμφάνιση.

Κυριακή 25/5
17:00DJs Meg & Natasha
20:00Βασίλης Χαραλαμπόπουλος/Θεόδωρος
21:30Vokal idiot. Ζωντανή εμφάνιση.
22:00The Velvoids. Ζωντανή εμφάνιση.

VIDEO ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Co-curated with Into the Pill

Η προβολή των βίντεο διαρκεί μία ώρα και γίνεται μέσα στο χώρο της έκθεσης Athensville:

Απ' τα κόκαλα βγαλμένη - Τάσσος Λάγγης
Beach Boy - Γιάννης Γρηγοριάδης
Il Consigliere - Γιάννης Ισιδώρου
Η Λεοπάρδαλη - Γιάννης Θεοδωρόπουλος
Addiction - Λίνα Θεοδώρου
Η Απόφαση - Γιώργος Δρίβας
Η Πυρά - Shifty Tongue
10 Cartes Postales - Λία Πέτρου
The Window, the street and the door-Παναγιώτα Τζαμουράνη
20cm except the corners - Αντώνης Πίττας
X-pix - Μάκης Φάρος
On Days like these - Σίφης Λυκάκης
Away Mask - Χριστίνα Κότση
Frustration - Ιωάννα Μύρκα
Night Life - Γιώργος Σαπουντζής
Dust - Κατερίνα Κανά
Ki sano terra - Παντελής Παντελόπουλος