2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Μια διοργάνωση που φτάνει στο τέλος της

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Μια διοργάνωση που φτάνει στο τέλος της Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Κουσκούτης
0

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τελετή Λήξης της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα» της Ευρώπης αποκαλείται Μυστήριο 1 - Λήξη: Έναρξη, Μια τελετή. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια απλή οντότητα, μια μονάδα μέτρησης ποσότητας ή κάποιου φυσικού μεγέθους, στα μαθηματικά είναι ο πρώτος περιττός αριθμός στο σύνολο των φυσικών αριθμών, ο αδιαίρετος, και σημαίνει πολύ περισσότερα για μια διοργάνωση που φτάνει στο τέλος της, σηματοδοτώντας την αρχή ενός αέναου κύκλου δημιουργίας, εργασίας, ανησυχίας, σχέσεων, επισκέψεων, δρωμένων και έργων της φαντασίας και της ανθρώπινης διάνοιας, που αφήνουν στην πόλη ένα ίχνος, σφραγίζοντας το μέλλον.

Η πολιτισμική δραστηριότητα δεν σταματά με την Τελετή Λήξης, Σηματοδοτεί και οριοθετεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναπτυχθούν και θα ανθήσουν, σε χέρσα πολλές φορές τοπία και μέρη, απόπειρες που θα χαρτογραφούν την κινητικότητα, την ανησυχία και το μέλλον της πόλης, που όσες φορές κι αν έχει κοπεί βίαια το νήμα της μακραίωνης ιστορίας της έχει αποκατασταθεί σε πείσμα των καιρών, των συνθηκών και των μεγάλων αλλαγών.

Σε ένα πυκνό τριήμερο εκδηλώσεων μπορεί ο καθένας να βρει αυτό που τον αφορά, τον ενδιαφέρει και τον συνδέει με την πόλη που απέχει μόλις 21 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μας έδειξε ότι μπορεί να συμβούν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στη δυτική πλευρά της Αττικής, σε έναν σχεδόν αόρατο ως τώρα τόπο.

Στην Τελετή Λήξης εγκαινιάζονται μέρη όπως οι Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου και το Σινε Ελευσίς, κάνουν πρεμιέρα καλλιτεχνικά έργα όπως Οι Ελευσίνιοι, ξεκινά το In situ realities: Eleusis Documentary Festival, θα δούμε μια αλλιώτικη βιντεο-εγκατάσταση στον πρώην κινηματογράφο Ορφέα, θα συναντήσουμε τη νεολαία στο Arkopolis και στο Skatepark, τον «Πήλινο στρατό της Ελευσίνας», τους ηρωικούς εργαζομένους της στα εγκαίνια του πρώην εργοστασίου χρωμάτων ΙΡΙΣ, θα δούμε τα φουγάρα φωτισμένα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί, θα βυθιστούμε στην τελετουργία των Ιερών Τραγουδιών στο Χ-Bowling Art Center, θα ακούσουμε τους κατοίκους της πόλης να τραγουδούν, θα βολτάρουμε στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας για μία ακόμα φορά, θα δούμε μια «Αναπάντεχη δύση» μπροστά από το Αναψυκτήριο, θα περιηγηθούμε στα μέρη που έχουν ζωντανέψει και στα οποία θα επιστρέφουμε ξανά και ξανά ανακαλύπτοντας τις ιστορίες της Ελευσίνας που στο εξής θα ανοίξουν τον δικό τους κύκλο, σηματοδοτώντας τη δική μας διαρκή επιστροφή στον τόπο του μυστηρίου, των μυστηρίων και της διαρκώς μεταλλασσόμενης και πάντα ενδιαφέρουσας νέας πραγματικότητάς της.

Μυστήριο 1 Λήξη: Έναρξη, Μια τελετή: Η τελετή λήξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Facebook Twitter
Φάλαινα

Σε ένα πυκνό τριήμερο εκδηλώσεων μπορεί ο καθένας να βρει αυτό που τον αφορά, τον ενδιαφέρει και τον συνδέει με την πόλη που απέχει μόλις 21 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μας έδειξε ότι μπορεί να συμβούν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στη δυτική πλευρά της Αττικής, σε έναν σχεδόν αόρατο ως τώρα τόπο.

H τελετή ξεκινά την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου με το Μυστήριο 1 - Λήξη: Έναρξη, Μια Τελετή που κινείται γύρω στον άξονα «Άνθρωπος - Κοινωνία». Στις 18:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των Αποθηκών του Παλαιού Ελαιουργείου, παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης «Μυστήριο 87 - Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης» της εικαστικού Στεφανίας Στρούζα.

Ο άξονας «Περιβάλλον» χαρακτηρίζει τις κύριες εκδηλώσεις του Σαββάτου που ξεκινούν στις 12:00 και κεντρική θέση σε αυτές κατέχει το Arkopolis Festival που έχουν οργανώσει οι TimeCircus και επιμελείται η ομάδα νέων της Ελευσίνας Cultterra. Περιλαμβάνει δράσεις όπως χιπ-χοπ, skate, rollers, bmx, finger skate και προβολές και crafts. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί το Μυστήριο 172 - A Dancing Journey από τους Still Pilgrim Paradox. Στις 13:00 θα εγκαινιαστεί το Skatepark με ένα special event.

Μυστήριο 1 Λήξη: Έναρξη, Μια τελετή: Η τελετή λήξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Facebook Twitter
Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης

Στο Σινέ Ελευσίς, στις 15:00, στο πλαίσιο του In Situ Realities: Eleusis Documentary Festival, του πρώτου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ελευσίνας, ξεκινά το masterclass «H κινούμενη εικόνα ως αφετηρία δράσεων με κοινωνικό αντίκτυπο» με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη, για να συνεχιστεί με την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του ίδιου του δημιουργού «Μυστήριο 69 - Greekies» στις 17:00. Στις 20:00 θα γίνει η πρεμιέρα της δημιουργίας των Γιάννη Κανάκη, Γιάννη Παναγιωταράκου, Άννας Ψαρρά, Με το στάχυ στη φανέλα, ενώ η ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή Οι Ελευσίνιοι θα προβληθεί στις 21:00. Στο X-Bowling Art Center της πόλης, από τις 15:00 έως τις 21:30, θα παρακολουθήσουμε το Μυστήριο 100 - Τα Ιερά Τραγούδια σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα, μια ημερίδα με τίτλο «Τελετουργίες του χειμερινού ηλιοστασίου» και μια συναυλία με τίτλο «Δώδεκα μέρες γιορτινές Χριστούγεννα σημαίνουν!». Η δεύτερη μέρα της Τελετής Λήξης ολοκληρώνεται με τα εγκαίνια του χώρου της Ελαιουργικής και με ένα μεγάλο πάρτι με τους AD Mark, Eliot, Fo, Thanasis Karanikas και Irini Karaoglou.

Μυστήριο 1 Λήξη: Έναρξη, Μια τελετή: Η τελετή λήξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Facebook Twitter
Θα συναντήσουμε τον «Πήλινο στρατό της Ελευσίνας»

Tην Κυριακή, oι δράσεις κινούνται γύρω από τον τρίτο άξονα της διοργάνωσης, την «Εργασία». Στις 12:00 θα εγκαινιαστεί ο χώρος Αναψυκτήριο - Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο, με τη δράση «Κατάδυση: Μια αναπάντεχη δύση». Στις 13:00 είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια της έκθεσης «Μυστήριο 111 - Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας» του Juan Sandoval, μια έκθεση-αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάστηκαν και εργάζονται στην Ελευσίνα, που θα ανοίξουν τον χώρο του εργοστασίου ΙΡΙΣ.

Από τις 15:00 στο Σινέ Ελευσίς, στο πλαίσιο του In Situ Realities: Eleusis Documentary Festival, θα παρακολουθήσουμε το masterclass του Φίλιππου Κουτσαφτή με τίτλο «Η προσέγγιση του θέματος στο ντοκιμαντέρ», στις 17:00 τις πρεμιέρες των ντοκιμαντέρ «Dark Waters» της Μαριάννας Οικονόμου και «Sportzal» του Παύλου Κοσμίδη καθώς και μία ακόμα προβολή των Ελευσίνιων του Φίλιππου Κουτσαφτή. Στις 19:00, με αφετηρία την Πλατεία Ηρώων, θα ξεκινήσει η παρέλαση για το «Μυστήριο 125 - Κοινοτική Ορχήστρα και Χορωδία Ελευσίνας του Aleksandar Caric, με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 κατοίκων της Ελευσίνας· θα καταλήξει στην Ελαιουργική, όπου θα πραγματοποιηθεί μια απρόσμενη συναυλία.

Μυστήριο 1 Λήξη: Έναρξη, Μια τελετή: Η τελετή λήξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Facebook Twitter
Φίλιππος Κουτσαφτής, Οι Ελευσίνιοι

Στις 21:30, δίπλα στο Αναψυκτήριο, θα παρακολουθήσουμε την ολοκλήρωση της δράσης «Κατάδυση: Μια αναπάντεχη δύση», που θα σημάνει και την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων της Τελετής Λήξης.

Στις παράλληλες δράσεις του τριημέρου μπορούμε να παρακολουθήσουμε το Μυστήριο 110 - Ορφέας, μια εικαστική βιντεο-εγκατάσταση της Εύας Στεφανή, στις 15-17 Δεκεμβρίου, 17:00-21:00, στη βιτρίνα του Πρώην Κινηματογράφου Ορφέας.

Στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας θα δούμε το «Μυστήριο 151 A Rave Down Below», μια ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου, και το «Μυστήριο 6 - Τόσο ωραία όσο εδώ αποκλείεται να είναι στον Παράδεισο», μια φωτιστική εγκατάσταση  των Flux-οffice.

Η τελετή λήξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Facebook Twitter
Η πολιτισμική δραστηριότητα δεν σταματά με την Τελετή Λήξης, σηματοδοτεί και οριοθετεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουν να αναπτυχθούν και να ανθίσουν επόμενες απόπειρες. Φωτ.: Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Στον Χώρο Πολιτισμού Λεωνίδας Κανελλόπουλος θα παρουσιαστεί το «Μυστήριο 8 - Με το βλέμμα στην Ιαπωνία: Η επιστροφή της άνοιξης και άλλες ιεροτελεστίες της μετάβασης», μια έκθεση φωτογραφίας του Αντώνη Θεοδωρίδη, συνδιοργάνωση της «2023 Ελευσίς» με τη Mikiko Kikuta και την υποστήριξη του EU Japan Fest Committee.

Τέλος, στον ΟΣΕ - Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας θα βρίκεται το «Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη» – Cultterra, γνωριmeet the locals», μια εγκατάσταση του Λάμπρου Τυρλή.

Στη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για παιδιά και εφήβους.
Επισκεφτείτε το Info Point στο Παλαιό Δημαρχείο ή το 2023eleusis.eu για όλες τις πληροφορίες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μιλά για την τελετή λήξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Μία πολιτιστική πρωτεύουσα γίνεται για το μετά της»

Η Αργυρώ Μποζώνη συζητά με τον γενικό καλλιτεχνικό διευθυντή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για την Ελευσίνα ως τόπο πολιτισμικών συναντήσεων και ιδεών, την επερχόμενη τελετή λήξης, την άυλη και υλική παρακαταθήκη που αφήνει η διοργάνωση στην πόλη.
THE LIFO TEAM
Cultterra: οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Cultterra: Οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

Μια ομάδα νέων με όραμα για την Ελευσίνα δημιούργησε έναν νέο χώρο με την υποστήριξη, κατάρτιση και δικτύωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχτεί η διαφορετικότητα και στο ταλέντο.
M. HULOT
Φίλιππος Κουτσαφτής: «Η Ελευσίνα ήταν πάντα το αμαρτωλό μας τραγούδι»

Οθόνες / Φίλιππος Κουτσαφτής: «Η Ελευσίνα ήταν πάντα το αμαρτωλό μας τραγούδι»

Ο σκηνοθέτης που συνέδεσε το όνομά του με την πόλη της Ελευσίνας επιστρέφει σε αυτή με τους «Ελευσίνιους», ένα νέο ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα είκοσι τρία χρόνια μετά την «Αγέλαστο Πέτρα».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τησυμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.
THE LIFO TEAM
Η βιομηχανική κληρονομιά της Ελευσίνας και η τοπική κοινωνία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Η βιομηχανική κληρονομιά της Ελευσίνας και η τοπική κοινωνία

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Μαρία Σαμπατακάκη τι σημαίνει για την τοπική κοινωνία η βιομηχανική κληρονομιά της Ελευσίνας, σε ένα podcast της σειράς LiFO x 2023 ΕΛΕVΣΙΣ, σε συνεργασία με τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Οι επτά φωτεινοί κύκλοι της Ελευθερίας Ντεκώ στην Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Οι επτά φωτεινοί κύκλοι της Ελευθερίας Ντεκώ στην Ελευσίνα

Η πολυβραβευμένη φωτίστρια Ελευθερία Ντεκώ μιλά στην Αργυρώ Μποζώνη για την Ελευσίνα, τόπο καταγωγής της, την ιδέα να φωτίσει εμβληματικά μέρη της και την ιστορία της Περσεφόνης μέσα από επτά φωτεινούς κύκλους, σε ένα podcast της σειράς LiFO x 2023 ΕΛΕVΣΙΣ, σε συνεργασία με τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Εικαστικά / Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Μια γυναίκα με εξουσία στην Αυλή των Βερσαλλιών, η οποία ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του «φιλοσοφικού» κόμματος που υποστήριζε τον Διαφωτισμό, υπήρξε καλλιτέχνιδα και προστάτιδα των τεχνών. Ήταν όμως και λαομίσητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ