Μια ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821 διοργανώνουν στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο Δήμος Αθηναίων, που θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

 

Ο περαστικός έξω από τον Εθνικό Κήπο, στο πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας, έχει την ευκαιρία να δει πρόσωπα γνωστά και άγνωστα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας να ατενίζουν την Αθήνα του 2021 μέσα από την υπαίθρια έκθεση που βασίζεται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, «Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary» (Αθήνα, 2020).

 

Δύο αιώνες από την εθνική παλιγγενεσία, έρχονται στο προσκήνιο 22 πίνακες από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.


Η παρατηρητικότητα του Mary διέσωσε τις φυσιογνωμίες επωνύμων και ανωνύμων που τράβηξαν το βλέμμα του, παρακινώντας τον να τους σχεδιάσει.

 

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Μια υπαίθρια έκθεση στον Εθνικό Κήπο
Φωτο: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ


Η διεισδυτική του ματιά λειτούργησε σαν φωτογραφικός φακός στην Εθνική Συνέλευση του 1843-1844, αποτυπώνοντας ξεχωριστά στιγμιότυπα με τους πληρεξούσιους και τους θεατές. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, παρακίνησε τους εικονιζόμενους να υπογράψουν την προσωπογραφία τους, διασώζοντας έτσι μία ακόμη σημαντικότατη ιστορική μαρτυρία. Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844.


Προσωπογραφίες αγωνιστών, πολιτικών, ιερωμένων και καθημερινών ανθρώπων των μέσων του 19ου αιώνα, καθώς και μορφές άγνωστες στην εικονογραφία, αναδύονται, με τον Benjamin Mary να έχει καταφέρει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.

 

Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν., Κ. Μπότσαρης και άλλοι εικονίζονται σε αυτή την υπαίθρια, προσβάσιμη σε όλους έκθεση.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr