ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Wham!: Τα καλύτερά μας χρόνια

Wham!: Τα καλύτερα μας χρόνια Facebook Twitter
Η σχεδόν παιδική φύση της φιλίας του διδύμου λάμπει μέσα από την ταινία.
0

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ που παρουσιάζει για πρώτη φορά το τρυφερό και συναρπαστικά «ανεβαστικό» ντοκιμαντέρ του Netflix για τους Wham!, περιλαμβάνονται και κάποιες σκηνές από τα παρασκήνια όταν ο Τζορτζ Μάικλ και ο Άντριου Ρίτζλεϊ εμφανίστηκαν μαζί για τελευταία φορά στο στάδιο Γουέμπλεϊ στις 28 Ιουνίου 1986. Οι δυο τους χαμογελούν και παίζουν ανέμελοι.

Σε αντίθεση με όλα σχεδόν τα άλλα συγκροτήματα που τελικά διαλύθηκαν από το χρήμα, τη φήμη ή τη ζήλια –ακόμα κι αν προσποιούνται το αντίθετο δημόσια– οι Wham! τερμάτισαν τη θεαματική τους καριέρα όπως είχαν ξεκινήσει: ως καλύτεροι (αλλά και ισότιμοι) φίλοι.

Η σχεδόν παιδική φύση της φιλίας του διδύμου λάμπει μέσα από την ταινία, διαψεύδοντας το επίμονο αξίωμα ότι ο Ρίτζλεϊ ήταν απλά ένας σταθμός στο ταξίδι του Μάικλ προς τη μεγάλη (προσωπική) δόξα. Τους βλέπουμε να κάνουν γκριμάτσες σε εφηβικά στιγμιότυπα ενώ ο ίδιος ο Τζορτζ Μάικλ ακούγεται να λέει κάποια στιγμή για την πρώιμη επιτυχία τους: «Εκείνη την εποχή όλοι έλεγαν "πώς μπόρεσαν αυτοί οι δύο βλάκες να γίνουν τόσο διάσημοι;"».

Οικείο και διεισδυτικό, το ντοκιμαντέρ βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στην voiceover αφήγηση των δύο μελών του συγκροτήματος, αντί για συνεντεύξεις με τους ανθρώπους που βρίσκονταν γύρω του εκείνη την εποχή. Η αφήγηση του Ρίτζλεϊ ηχογραφήθηκε ειδικά για το ντοκιμαντέρ, ενώ αυτή του Τζορτζ Μάικλ προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από μια μακροσκελή αμοντάριστη συνέντευξη που είχε δώσει στο ραδιόφωνο του BBC πριν από τον τραγικό θάνατό του το 2016.

Η ταινία καθιστά προφανές ότι ο Μάικλ δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει τέτοια τεράστια παγκόσμια φήμη χωρίς τον Ρίτζλεϊ. Είχε αυτοπεποίθηση, ήταν άνετος και απόλυτα ασφαλής στο πετσί του, ακόμη και ως έφηβος. Αντίθετα ο Μάικλ (παχουλός και με τετράγωνα γυαλιά) βασανιζόταν από ανασφάλειες όταν τον πήρε για πρώτη φορά υπό την προστασία του ο Ρίτζλεϊ στα 11 του χρόνια, ως το ντροπαλό νέο αγόρι στο σχολείο.

Κάποια στιγμή ο Μάικλ αναφέρεται στον Ρίτζλεϊ ως το «είδωλό» του και παραδέχεται: «Ο Άντριου άλλαξε τη ζωή μου ακριβώς με τον τρόπο που χρειαζόμουν κάποιον να αλλάξει τη ζωή μου αν επρόκειτο ποτέ να γίνω ποπ σταρ». Ακόμα και όταν έγινε φανερό ότι το σημαντικό ταλέντο του Μάικλ στη σύνθεση τραγουδιών σήμαινε ότι ήταν γραφτό να αφήσει κάποτε πίσω τον φίλο του και να φτάσει σε ατομικά μεγαλεία, ο Ρίτζλεϊ παραδέχεται ευγενικά ότι αυτή ήταν η μόνη δυνατή εξέλιξη.

Wham!: Τα καλύτερα μας χρόνια Facebook Twitter
Club Tropicana: Ίμπιζα, 1983. Φωτ.: Bauer-Griffin/Getty Images/ Ideal Image

Οικείο και διεισδυτικό, το ντοκιμαντέρ βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στη voiceover αφήγηση των δύο μελών του συγκροτήματος, αντί για συνεντεύξεις με τους ανθρώπους που βρίσκονταν γύρω του εκείνη την εποχή. Η αφήγηση του Ρίτζλεϊ ηχογραφήθηκε ειδικά για το ντοκιμαντέρ, ενώ αυτή του Τζορτζ Μάικλ προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από μια μακροσκελή αμοντάριστη συνέντευξη που είχε δώσει στο ραδιόφωνο του BBC πριν από τον τραγικό θάνατό του το 2016.

Υπάρχει ακόμη και υλικό από τα γυρίσματα του βίντεο για το Last Christmas στην Ελβετία, όταν το συγκρότημα χρησιμοποίησε τους ίδιους τους φίλους του ως κομπάρσους και έπινε πραγματικό αλκοόλ καθ' όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων.

«Πώς ο σκηνοθέτης το έκανε βίντεο όλο αυτό, δεν ξέρω», λέει σήμερα η Σίρλι Κεμπ, ήμισυ του ντουέτου Pepsi and Shirlie που συνόδευε το γκρουπ από την αρχή του, η οποία παρέμεινε στενή φίλη και των δύο και μετά την διάλυση των Wham!. «Κάθε φορά που έλεγε κάτι, εμείς πηγαίναμε προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Wham!: Τα καλύτερα μας χρόνια Facebook Twitter
H Σίρλι Κεμπ με τον Άντριου Ρίτζλεϊ.

Ο προβολέας παραμένει σταθερά στους Wham!, οπότε η σεξουαλικότητα του Μάικλ –η οποία ήταν κρυμμένη δημοσίως μέχρι το 1998– μένει εκτός συζήτησης, καθώς το συγκρότημα εκτοξεύεται στα ύψη. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι ο Μάικλ την είχε αποκαλύψει στους δύο πιο οικείους ανθρώπους του μόλις συνειδητοποίησε ότι ήταν γκέι, καλώντας τον Άντριου Ρίτζλεϊ και την Σίρλι Κεμπ στο δωμάτιό του όταν γύριζαν το βίντεο του Club Tropicana στην Ίμπιζα

Η Κεμπ παραδέχεται ότι στην αρχή φοβόταν να δει την ταινία, αλλά τώρα δηλώνει ευτυχής που την είδε, λέγοντας ότι ταιριάζει απόλυτα στη νοσταλγική πλευρά του Μάικλ. «Ο Τζορτζ πάντα έλεγε ότι η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής του ήταν όταν ήμασταν νέοι», εξηγεί. «Κάθε φορά που ερχόταν στο σπίτι μου έλεγε "θυμάσαι όταν κάναμε αυτό;". Αν αυτή η ταινία κάνει τον κόσμο να αγαπήσει ακόμα περισσότερο τον ίδιο και τη μουσική του, τότε είμαι σίγουρη πως θα μας χαμογελάει από εκεί που βρίσκεται».

WHAM! | Official Trailer

Με στοιχεία από The Telegraph

Οθόνες
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ