Τζέρεμι Στρονγκ: «Προσπαθώ αθόρυβα να εργάζομαι σκληρά και να ρισκάρω»

Τζέρεμι Στρονγκ: «Προσπαθώ αθόρυβα να εργάζομαι σκληρά και να ρισκάρω» Facebook Twitter
Ο Τζέρεμι Στρονγκ βραβεύτηκε με Emmy για τον ρόλο του Κένταλ Ρόι, γιου του μεγιστάνα/βασιλιά στη σαιξπηρική μαύρη κομεντί που τελειώνει με δόξα και τιμή αυτήν τη σεζόν, και ελπίζω πάντα να μεταφέρει τον μαγνητισμό και την προσήλωσή του στη μεγαλύτερη οθόνη με κάθε ευκαιρία.
0

ΩΣ ΕΝΑΝ ΒΑΘΜΟ θεωρείται ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις της γενιάς του, και της τηλεόρασης. Ο συμπρωταγωνιστής του στο «Succession», ο πολύ Βρετανός στους επαγγελματικούς τρόπους του Μπράιαν Κοξ, χαρακτήρισε «fucking annoying» την εμμονή του με τη Μέθοδο.

Ο Τζέρεμι Στρονγκ βραβεύτηκε με Emmy για τον ρόλο του Κένταλ Ρόι, γιου του μεγιστάνα/βασιλιά στη σαιξπηρική μαύρη κομεντί που τελειώνει με δόξα και τιμή αυτήν τη σεζόν, και ελπίζω πάντα να μεταφέρει τον μαγνητισμό και την προσήλωσή του στη μεγάλη οθόνη με κάθε ευκαιρία.

Τον συνάντησα στις Κάννες τον Μάιο του 2022 για την ταινία «Armageddon Time» που δυστυχώς δεν προβλήθηκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Ο Στρονγκ ενσαρκώνει ουσιαστικά τον πατέρα του Τζέιμς Γκρέι στην αυτοβιογραφία του, που βαθύτερο στόχο έχει τη συθέμελη ανατίναξη της αμερικανικής δημοκρατίας, λίγο πριν έλθει ο ριγκανισμός. Αν και απαντά σε ερωτήσεις σχετικές με την ταινία, ο 43χρονος Βοστονέζος ηθοποιός αποκαλύπτει τον συσχετισμό μεταξύ προσωπικής μνήμης και υποκριτικής προσέγγισης.

«Πιστεύω ακράδαντα πως κάθε φορά που προετοιμάζεις έναν ρόλο οφείλεις να κατασκευάσεις ένα όργανο που δεν έχει ξαναφτιαχτεί, ένα πνευστό που σκαρώνεις από το τίποτε, μαθαίνεις πώς να το παίζεις και μόνο τότε έχεις τα εφόδια να μπεις στο πλατό».

— Τι σημαίνει για εσάς μια πολυπρόσωπη οικογενειακή σκηνή; Πώς την αναλύετε, πώς την ερμηνεύετε και πόσο στηρίζεστε σε πραγματικές μαρτυρίες;
Μου αρέσουν πολύ οι οικογενειακές σκηνές γιατί δείχνουν τη συλλογικότητα της εστίας, όσο δυσλειτουργική κι αν είναι, αυτό το είδος της κακοφωνίας όπου ο ένας μιλάει πάνω στον άλλο κατά τη διάρκεια του δείπνου, σαν διαδήλωση γεμάτη σύγχυση, παρεξηγήσεις και τρυφερότητα και νεύρα που πετάγονται σαν ελατήρια στην αέρα.

Πιστεύω ακράδαντα πως κάθε φορά που προετοιμάζεις έναν ρόλο οφείλεις να κατασκευάσεις ένα όργανο που δεν έχει ξαναφτιαχτεί, ένα πνευστό που σκαρώνεις από το τίποτε, μαθαίνεις πώς να το παίζεις και μόνο τότε έχεις τα εφόδια να μπεις στο πλατό. Όσο κι αν οι περιστάσεις σε περιορίζουν, καλό είναι να νιώθεις ελεύθερος πριν αναλάβεις έναν χαρακτήρα.

Στην περίπτωση που βασίζεται σε πραγματικό πρόσωπο, δεν είμαι σίγουρος πως ότι κι αν σου πει κάποιος, όποια πληροφορία κι αν σου δώσει, θα σου φανεί χρήσιμη τελικά. Εσύ πρέπει να εντοπίσεις και να ξεκλειδώσεις τον «τόπο κατοικίας» αυτών των προσώπων. Αντλείς από πολλές πηγές, ανεξάρτητα από τα αληθινά γεγονότα. Η ακρίβεια, χρονολογική ή καταστασιακή, είναι σχετική.

Τζέρεμι Στρονγκ: «Προσπαθώ αθόρυβα να εργάζομαι σκληρά και να ρισκάρω» Facebook Twitter
Ο Jeremy Strong στο «Succession».

— Σας είναι χρήσιμα δικά σας βιώματα;
Ο παππούς μου ήταν υδραυλικός. Ήταν Εβραίος και ονειρευόταν να ανοίξει ένα κατάστημα με σωλήνες. Μικρός ζούσα στο υπόγειο του σπιτιού του τα καλοκαίρια. Αισθανόμουν πολύ οικεία μαζί του, κάναμε πολλή συντροφιά, ήταν γλυκός μαζί μου και αρκετά σκληρός με τον πατέρα μου. Έχω μια σχεδόν προυστική ανάμνηση της μυρωδιάς από τη ναφθαλίνη στον χώρο του.

Ένα από τα πράγματα που συζητήσαμε με τον Τζέιμς Γκρέι ήταν το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» και πιο συγκεκριμένα το τελευταίο μέρος του, το «Από τη μεριά του Σουάν», και την επιθυμία του να κατανοήσει και να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο. Γι’ αυτό και στο «Armageddon Time» ο διευθυντής φωτογραφίας Ντάριους Κόντι συνέλαβε το θέμα ως ιστορία φαντασμάτων και μας τοποθέτησε ως στοιχειά στην ατμόσφαιρα.

— Ενσαρκώνετε έναν σκληρό άνδρα που «σπάει» στην τελευταία σκηνή. Δικαιολογούνται τα πάντα σε έναν άνθρωπο που σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της κινηματογραφικής του εμφάνισης δείχνει το κακοποιητικό του πρόσωπο;
Θεωρώ πως είναι θεμελιώδες για έναν ηθοποιό να μην κρίνει τον χαρακτήρα που υποδύεται αλλά να βρει έναν βιώσιμο τρόπο να ταυτιστεί με τις ρίζες και τα κίνητρά του, και να τον καταλάβει. Εξαιτίας των συνθηκών που το καθορίζουν, ο Ίρβινγκ διαθέτει μια πεισματική θέληση για επιβίωση και ζει σε μια ανθρωποφαγική κοινωνία που προοικονομεί την Αμερική του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό γνωρίζει και χρησιμοποιεί τα σχετικά εργαλεία για να αυτοσυντηρηθεί. Ωστόσο, συναισθηματικά παραμένει ανάπηρος. Δεν γνωρίζει πώς να εκφράζει ή να απορροφά την αγάπη. Δεν λέω πως δεν κρύβει αγάπη μέσα του, αλλά δεν ξέρει πώς να τη βγάλει προς τα έξω.

Δεν ξέρω εσείς πώς νιώθετε μέσα σας, αλλά προσωπικά αισθάνομαι συνισταμένη πολλών ανθρώπων που κατοικούν εντός μου. Στην τελευταία σκηνή, επειδή ο Ίρβινγκ βρίσκεται σε μια κατάσταση πόνου και χάους, ενεργοποιείται το απόθεμα τρυφερότητας που έκρυβε, κι αυτό δεν το θεωρώ καθόλου απροσδόκητο. Κατά βάθος, είναι ένα παιδί. Όταν είμαι μπροστά στην κάμερα το μόνο που κάνω είναι να προσπαθώ, αθόρυβα, να εργάζομαι σκληρά και να παίρνω ρίσκα.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ