ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
22.1.2024 | 15:07

Σχετικά με τις γνωριμίες

Βλέπω ανθρώπους γύρω μου που κάνουν τα ίδια και τα ίδια. Όπως κι εγώ. Λεωφορείο, δουλειά, σπίτι, φαγητό, έξοδος ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε ανθρώπου, επιστροφή στο σπίτι, ύπνος και πάλι πίσω. Ή ρεπό κι άραγμα. Έχει τύχει, το παρατήρησα κι αυτό, ακόμα και ίδιες φάτσες να δω για κάποιες συνεχόμενες μέρες κοντά μου, στο λεωφορείο π.χ. ή αλλού. Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του ο καθένας πάει κάπου συγκεκριμένα. Όχι για γνωριμίες. Π.χ. σε χώρους διαβάσματος για διάβασμα, σε χώρους θεαμάτων για το θέαμα, σε πάρκο για άθληση. Αυτό που θέλω να ρωτήσω λοιπόν, ή που έχω απορία αλλά ξέρω ότι σαφή και λογική απάντηση δεν θα πάρω είναι το εξής: Αφού όλοι έχουμε μια καθημερινότητα, μια ρουτίνα, πώς κάνουν γνωριμίες οι άνθρωποι; Αληθινές γνωριμίες, όχι σοσιαλμιντιακές με φατσούλες και καρδούλες και likes αν και ξέρω ότι τέτοιες κάνουν οι περισσότεροι. Υπάρχουν φορές που τη μοναξιά μου δεν την χωράει το μυαλό μου, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται. Είναι αδύνατον να τη συλλάβει ο νους μου. Δηλαδή τώρα σοβαρά ποιές δραστηριότητες κάνουν οι άνθρωποι και γνωρίζουν κόσμο; Δεν είμαι κλεισμένος στο σπίτι αλλά δε γίνεται τίποτα. Τίποτα. Δεν έχω λεφτά να πάω και σε πολυσύχναστα διάσημα μέρη, δεν με ενδιαφέρει κιόλας αυτός ο τρόπος διασκέδασης, πάω και ξοδεύω λίγα εκεί που είναι τα ενδιαφέροντά μου. Αλλά τώρα σοβαρά υπάρχει άνθρωπος, ειδικά άνω των 30 ή 40 ετών, αυτή η γενιά, που να πει ότι έκανε την τάδε δραστηριότητα και γνώρισε ανθρώπους; Κι αν ναι, ποιά είναι αυτή η σούπερ δραστηριότητα; Εγώ πιστεύω πως δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Φίλοι υπάρχουν μόνο από τα παλιά, αν έχουν κρατήσει άτομα από το σχολείο ή τα φοιτητικά χρόνια ή από κάποια δουλειά κι αυτό σπάνιο. Ή αν γνωριστούν άνθρωποι μέσω παρέας που έχουν τα αδέρφια τους ή οι συγγενείς τους ή οι συνάδελφοί τους. Έρωτες το ίδιο. Αν σου γνωρίσει κάποιος κάποιο άτομο. Εγώ δε βλέπω να μιλάει κανένας με κανένα, χρόνια τώρα, πουθενά, ούτε σε χώρους εκδηλώσεων ούτε πουθενά. Αν δεν έχεις ούτε γονείς, ούτε αδέρφια, ούτε παλιούς φίλους (είναι αλλού τώρα, μακριά) τι κάνεις; Κι αν οι συνάδελφοι δεν είναι τύπου γραφείο αλλά χειρωνακτική δουλειά όπου ο καθένας είναι για πάρτη του; Ποιά είναι αυτή η μαγική καταπληκτική δραστηριότητα που λένε όλοι ότι πρέπει να κάνεις για να γνωρίσεις άτομα; Προσωπικά πιστεύω ότι καμία δεν είναι. Απλώς κάθεσαι και λιώνεις στη μοναξιά περνώντας ανάμεσα από τους ανθρώπους και ζεις μήνες ολόκληρους μέσα στην αλαλία μέχρι να τύχει να συναντήσεις κάποιο γείτονα π.χ. για να πεις ένα ''γειά, καλά είμαι, ευχαριστώ πολύ, εσείς;'' και να επιστρέψεις και πάλι στην αλαλία. Έτσι ζω.
11
 
 
 
 
σχόλια

Ναι, ''φοβερή ιδέα'', παέι ένας γνωστός μου και δεν τον θέλουν καν για παρτενέρ στα χορευτικά στο τμήμα του.
Πάει σε όποια δραστηριότητα μπορεί να φανταστεί κάποιος, παέι και χορό και τον κάνουν μπαλάκι επειδή κανείς δεν θέλει να τον χορέψει στο τμήμα του. Κι απλώς τους βάζει ο δάσκαλος χορού αναγκαστικά να τον χορέψουν.
Ο γνωστός μου όμως δεν το παίρνει έτσι, δεν το καταλαβαίνει.
Ας πω ότι είναι ιδιαίτερης ευαισθησίας άνθρωπος κι έχει κάποια μικροθέματα αλλά το παίρνει αθώα το όλο ζήτημα.
Πάνω από 45 ετών.

Φοβερό επιχείρημα.
Επειδή συμβαίνει στον γνωστό σου, είναι καταδικασμένο να αποτυχει και σε όλους τους άλλους.

Σκέφτεσαι όταν απαντάς ή πάλι αρνεισαι ό,τι και να σου λένε;

Καταντά τρολάρισμα αυτό που κάνεις.

Τρολάρισμα είναι οι περισσότερες απαντήσεις εδώ μέσα από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα για ποιό πράγμα μιλάνε κι όμως θεωρούν την άποψή τους αυθεντία και τους άλλους(κυρίως τους μόνους) προβληματικούς.
Αλήθεια εσύ στο χορό γνώρισες άτομα;
Κι αν μου απαντήσεις πως δεν έχω δικαίωμα να ρωτάω προσωπικά πράγματα, πιστεύω πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τους ανθρώπους που έχουν ολοκληρωτική έλλειψη ενσυναίσθησης επειδή η ζωή τους έχει βολέψει.
Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να σκεφτούν τέτοιου είδους άνθρωποι αν έχει κάποια βάση η απάντησή τους είναι αν αυτό που προτείνουν στους άλλους θα το έκαναν στην προσωπική τους ζωή.
Λοιπόν, εσύ χορό έκανες;
Γράφεται μια εξαιρετική εξομολόγηση με ολοκληρωμένα επιχειρήματα, διαύγεια στη σκέψη, αναφορά σε συγκεκριμένη γενιά ανθρώπων, προσφέροντας μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα μια ομολογουμένως υπαρκτή αλήθεια σχετικά με τις γνωριμίες (εκτός αν κάποιοι είναι στενόμυαλοι και δεν θέλουν να το παραδεχτούν) κι έρχεσαι εσύ οχτώ μέρες μετά τη δημοσίευσή της να απαντήσεις το φοβερό μονολεκτικό επιχείρημα ''χορός''.
Το αντικρούω πάλι με σοβαρότητα χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο παράδειγμα από τα δεκάδες που έχω υπ' όψιν κι έρχεσαι να μου απαντήσεις ότι καταντάει τρολάρισμα αυτό που κάνω.
Τρολάρισμα είναι οι δήθεν συμβουλές-εμπαιγμός που δίνονται. Αν δεν έχει κάποιος να προτείνει κάτι με σοβαρότητα ας αγνοήσει, δεν είναι κακό.
Περιμένω να μου πεις τη σχολή χορού στην οποία πήγες και γνώρισες άτομα, ειδικά αν είσαι κοντά στα 40.
Αυτά.

Ελεος με την συμβουλη "Χορός".
Εχει δικιο ο Περαστικός. Μερικοι το εχετε τερματισει στο τρολάρισμα κατω απο εξομολογησεις πονεμένων ανθρωπων.

Ο λόγος που ΔΕΝ κάνω χορό είναι γιατί μου φτάνουν οι δυο γυναίκες στη ζωή μου. Δε χρειάζομαι επιπλέον φίλους, ούτε γκόμενες.

Σε αντίθεση με τον δικό σου γνωστό, έχω 5-6 που έχουν αποφασίσει να μεινουν εργένηδες, γιατί στη σχολή χορού υπάρχει ποικιλία επιλογή και εναλλαγή. Σιγά μη παντρευτούν.

Και, έλεος με την ευλογία της γενειάδας σου.

Άκου "εξαιρετική εξομολόγηση με ολοκληρωμένα επιχειρήματα, διαύγεια στη σκέψη, αναφορά σε συγκεκριμένη γενιά ανθρώπων, προσφέροντας μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα μια ομολογουμένως υπαρκτή αλήθεια σχετικά με τις γνωριμίες"....

Μόνο τα δικά σου είναι τέτοια. Των άλλων, των "βολεμένων", βρωμάνε.

Μαζεύτε τον, καποιος.

Και μόνο το γεγονός ότι τα σοβαρά επιχειρήματα τα βλέπεις ως ''ευλογία γενειάδας'' δείχνει ολόκληρη την κοσμοθεωρία σου που σαφώς προκύπτει από εύνοια και βόλεμα (χωρίς εισαγωγικά, όπως το βάζεις εσύ).
Επιβεβαιώνομαι πλήρως από την απάντησή σου για τη σαθρότητα των επιχειρημάτων των βολεμένων.
Γιατί είναι τέτοια τα επιχειρήματα; Λόγω βολέματος.
Κι εγώ μπορώ να σκάσω στην έρημο με πενήντα μπουκάλια νερό και να το παίζω κουλ και να προτείνω στους διψασμένους να βρουν μια γούρνα να ξεδιψάσουν.
Ή να πουλήσω μούρη σε φτωχούς ή αστέγους. Αλλά δεν το κάνω.
Τέλος πάντων το λήγω εδώ γιατί πραγματικά τα άψογα επιχειρήματά μου και η αναμφισβήτητη διαύγεια στη σκέψη μου πραγματικά χαραμίζεται όταν προσπαθώ με σοβαρότητα να επιχειρηματολογήσω σε άτομα που χορτασμένα.
Είναι σαν να προσπαθώ να παίξω πιάνο σε χώρο που γίνεται πανηγύρι και βαράνε ντέφια και κλαρίνα.

Καμία δραστηριότητα δε θα σου γνωρίσει ''σύντροφο'' εάν δε βρεθεί σε αυτήν κάποιος/α που θα έχουν την ίδια επιθυμία με σένα και για σένα.
Επίσης, δε θα πας σε μία δραστηριότητα για να βρεις σύντροφο, αλλά επειδή τη γουστάρεις. Από εκεί και πέρα, μέσα από την κοινωνικοποίηση, ΜΠΟΡΕΙ να βρεις κάποιον/ α για σένα.

Δεν διαφωνώ σε όσα περιγράφεις. Δεν υπάρχει κάποια μαγική σούπερ δραστηριότητα για να κάνεις γνωριμίες. Οι άνθρωποι που κάνουν τις γνωριμίες απλά γνωρίζουν άλλους ανθρώπους με παρόμοια (όχι ολόιδια απαραίτητα) ενδιαφέροντα, απόψεις, γούστα και τρόπο σκέψης, και ο ένας αλληλοεξουδετερώνει την μοναξιά του άλλου. Στην ουσία η συντροφικότητα, το αντίθετο της μοναξιάς, είναι η παρέα απλά παρέα στην οποία δεν μένετε μόνο στην δραστηριότητα από την οποία γνωριστήκατε αλλά αλληλεπιδράτε και με άλλους τρόπους. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γνωρίσεις άτομα αν πας κάπου και θέλεις να γνωρίσεις άτομα καθώς και αυτά θα πάνε στο ίδιο μέρος για να γνωρίσουν άλλα άτομα, έχετε δηλαδή την ίδια βασική ανάγκη της γνωριμίας-παρέας-καταπολέμησης της μοναξιάς και όλα ξεκινούν από αυτό. Η ρουτίνα είναι αυτό που σπρώχνει τους ανθρώπους να πάει σε πάρκα, βόλτες, γενικά να κυκλοφορεί, να βγαίνει έξω, ώστε να ξεφύγει από αυτήν. Άτομα που δεν νιώθουν την ανάγκη να βγαίνουν είναι είτε επειδή δεν έχουν καθόλου χρήματα είτε επειδή νιώθουν ήδη ολοκληρωμένοι σαν άνθρωποι ενώ κάθονται μέσα. Αν π.χ. κάποιος είναι ή άνεργος ή βγάζει ίσα ίσα για να επιβιώνει, φυσικά και δε γίνεται να περιμένεις να βγαίνει κάθε ΣΚ και να γλεντάει. Θα μείνει στο σπίτι του και θα μιζεριάζει βλέποντας τηλεόραση ή κάνοντας chat. Δεν είναι κακό, σκέψου πως είμαστε 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Δεν είναι ο κόσμος η Ελλάδα μόνο. Δεν υπάρχει ο Αμερικάνικος τρόπος ζωής σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη, ούτε το 20% του κόσμου δεν το ζει όπως αυτοί. Υπάρχει μοναξιά στον κόσμο και πάντα υπήρχε και τίποτα δεν το αλλάζει αυτό, απλά όσο είσαι με έναν άνθρωπο ξεχνάς την κατάσταση. Όταν όμως αυτός ή βγει από τη ζωή σου ή πεθάνει, επιστρέφεις στο σημείο μηδέν, της απόλυτης μοναξιάς. Οπότε μην εναποθέτεις όλες σου τις ελπίδες στους άλλους για κάτι που αφορά εσένα, την προσωπική μοναξιά σου. Κοίτα να είσαι εσύ ευτυχισμένος κάνοντας ό,τι θέλεις και αγαπάς και αν καταφέρεις και κάνεις μία αξιόλογη γνωριμία που να εξελιχθεί κάποια στιγμή σε φιλία ή σχέση, ε ακόμα καλύτερα. Πολλοί ανεβάζουν τα κοινωνικά ζητήματα και την κοινωνική ζωή περισσότερο απ'όσο είναι αντικειμενικά. Ζούμε για εμάς, οι άλλοι μετά έρχονται, λυπάμαι που το λέω τελείως υπαρξιακά αλλά η κοινωνία δεν είναι ένας μεγάλος άνθρωπος που να αποτελείται από χιλιάδες, εκατομμύρια μικρές πινέζες που συμβολίζουν τον κάθε διαφορετικό άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι μία μεγάλη πινέζα από μόνος του, και απλά επειδή έχουνε πολλά βασικά κοινά με άλλους ανθεώπους, επιλέγουμε να βρισκόμαστε κοντά τους και να αλληλεπιδράμε με αυτούς, μέχρι εκεί. Αν δεν είχα να φάω, δεν θα με ένοιαζε καν η όποια γνωριμία. Αν δεν είχα σπίτι, δεν θα σκεφτόμουν καν να πάω κάπου για να γνωρίσω κόσμο. Όταν έχεις κάποια πράματα αυτά συνέχεια προσθέτουν κάτι παραπάνω στον πήχη των πραμάτων που πως σου λείπουν, πάντα θα θέλεις και άλλα, και άλλα, και άλλα. Αν καταφέρεις να είσαι γνήσια ευτυχισμένος όντας ο εαυτός σου και επαναλαμβάνοντας την ρουτίνα σου καθέ μέρα, δε θα νιώθεις την επιτακτική ανάγκη να γνωρίσεις άτομα εδω και τώρα. Ποτέ δε γίνεται άμα το επιδιώκεις, μακάρι να γινόταν αλλά δεν εξαρτάται από εσένα και η ανασφάλεια της απόρριψης είναι ο βασικός λόγος που κάνουν φλερτ και στέλνουν μηνύματα σε άγνωστες, οι περισσότεροι διαδικτυακά. Άμα είσαι οκ όνταε εσύ, θα περνάς άλλο vibe, άλλη αύρα προς τον/την άλλον/η που δε ξέρει απολύτως τίποτα για εσένα, λιγότερο απελπιστική. Δεν γνωρίζουμε ανθρώπους για εμάς αλλά για να τη συνέχιση του είδους, άμα το ψάξεις ανθρωπολογικά-ιστορικά, είναι πρωτόγονα ένστικτα αυτά που μας οδηγούν να αναζητάμε τις νέες γνωριμίες, δεν έχει να κάνει με τον σύγχρονο άνθρωπο όλο αυτό. Περισσότερα άτομα = μεγαλύτερο το αίσθημα της ασφάλεια. Αν δεν γνωρίζεις άτομα νιώθεις ευάλωτος ακόμα και αν δεν είσαι, δε θα σε φάνε τα θηρία. Δεν λέω να είσαι εντάξει με την μοναξιά, απλά μην θεωρείς τις γνωριμίες ως την αναντικατάστατη ουσία της ευτυχίας επειδή δεν είναι. Ξέρω άπειρους ανθρώπους (και προσωπικά και διαδικτυακά) που δεν έχουν ούτε έναν φίλο ή σχέση, και μια χαρά περνάνε μόνοι τους. Στην Ιαπωνία ειδικά εκεί να δεις μοναξιά, καμία σχέση με αυτό που θεωρούμε μοναξιά εδώ, εκεί ούτε καν αυτό το "καλημέρα τι κάνετε;" δε λες στον γείτονά σου, που γράφεις. Και δε θέλω να είμαι μακάβριος αλλά δες ποσοστό των θανάτων από αυτοκτονία για Ιαπωνία. Καθόλου τυχαίο.Οπότε καταλήγω πως η μοναξιά από μόνη της δεν έχει χρώμα μαύρο ή άσπρο, δεν είναι μονοδιάστατο συναίσθημα όπως η λύπη π.χ. ή ο θυμός. Μπορεί να την επιζητάς κιόλας σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. να είσαι σε ένα ωραίο μέρος με θέα το ηλιοβασίλεμα και μόνο ένας σκύλος στο τοπίο, απέραντη θάλασσα, πεντακάθαρη αμμουδιά, όλα υπέροχα. Και ξαφνικά έρχεται μία παρέα τουριστών, με μπύρες, βάζουν τέρμα δυνατά την μουσική τους και φωνάζουν με αποτέλεσμα σε ενοχλούν εσένα που απολαμβάνεις την ησυχία και θαυμάζεις την θέα που έχεις απέναντί σου. Δε θα προτιμούσες να ήσουν μόνος σου; Άλλο παράδειγμα, πηγαίνεις βόλτα κάπου μόνος σου και έχει δυνατά μουσική ένα μπαράκι μέσα στο οποίο είναι πολλοί άνθρωποι που χορεύουν σε μία μουσική απίστευτα δυνατή σε ντεσιμπέλ και μέχρι έξω μυρίζεις την τσιγαρίλα. Προτιμάς να στριμωχτείς και εσύ εκεί ή να συνεχίσεις την μοναχική σου βόλτα; Δεν είναι απαραίτητα κακό πράμα η μοναξιά, απλά μας έκαναν να νομίζουμε πως αν δεν έχεις φίλους, σχέση, παρέα, δεν μπορείς να νιώσεις την ίδια ευτυχία και πληρότητα και πάντα θα στερείσαι από κάτι. Μόνοι μας ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο και μόνοι μας φεύγουμε, απλά η παρέα και οι φίλοι σε κάνουν να ξεχνιέσαι λίγο μέχρι να πέσει η αυλαία, αυτό. Φυσικά άμα δεν έχεις κάτι να κάνεις να γεμίζεις τον χρόνο σου και είσαι μόνο δουλειά-σπίτι-ύπνο, λογικό να σε καταβάλλει όλο αυτό την ψυχολογία. Βρες πράματα τα οποία να σε γεμίζουν, είτε είναι να διαβάζεις βιβλία, είτε να βλέπεις ταινίες, είτε να ασχοληθείς με το να μάθεις κάποιο μουσικό όργανο, είτε να πηγαίνεις μόνος σου βόλτες. Αν δεν μένει χρόνος χωρίς να κάνεις τίποτα, δεν θα σκέφτεσαι καν την μοναξιά. Αν μένει χρόνος και θα νιώθεις μόνος και υπαρξιακές κρίσεις θα έχεις και όλα θα σου φταίνε. Μοναξιά πάντως δεν ισοδυναμεί με στεναχώρια/μιζέρια/κατάθλιψη. Το πως εσύ την διαχειρίζεσαι είναι που καθορίζει άμα θα σε κάνει χαρούμενο ή δυστυχισμένο.