Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Κλείνουν καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ - 190 κρούσματα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Κλείνουν καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ - 190 κρούσματα Facebook Twitter
2

Νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 190 και πέντε άτομα είναι διασωληνωμένα. 

Η κυβέρνηση αποφάσισε το προληπτικό κλείσιμο μπαρ, καφετεριών και εστιατορίων ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επικίνδυνου συνωστισμού. Κλείνουν παράλληλα τα εμπορικά κέντρα ενώ ανοικτά μένουν τα ταχυφαγεία για παράδοση κατ' οίκον, τα super market, φαρμακεία και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ανοικτοί θα παραμείνουν και οι φούρνοι καθώς και τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα μέτρα επεκτείνονται για δύο λόγους: αφενός επειδή παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα που αυξάνουν την επικινδυνότητα της μετάδοσης και, αφετέρου, επειδή τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού «για να προστατεύσουμε τους άλλους και να προστατευθούμε» δεν τηρούνται. «Δίνουμε μία μάχη και το αποτέλεσμα θα κριθεί και από το κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ο Βασίλης Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως «ήρθε η ώρα της μάχης».

Σε ένα 24ωρο τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 73. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας, έντακα από τα κρούσματα είναι «ορφανά», χωρίς σαφές ταξιδιωτικό ιστορικό ή επαφή με άλλο κρούσμα. Τα εννέα από αυτά εντοπίζονται στην Αττική ενώ 36 ακόμα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Συνολικά 47 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κατά τόπους νοσοκομεία. Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσει το κλείσιμο όλων των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, για προληπτικούς λόγους. Κλειστές θα παραμείνουν και οι βιβλιοθήκες. 

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ:
-Κλείνουν όλα τα εμπορικά κέντρα
-Κλείνουν τα μπαρ, καφέ και καφετέριες
-Κλείνουν όλοι οι χώροι εστίασης εκτός από delivery και take away - οτιδήποτε έχει καθίσματα

-Οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οι αθλητικοί χώροι
-Κλείνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τους ανοιχτούς χώρους για μεμονωμένη άθληση
-Κλείνουν τα κέντρα αισθητικής

-Ανοικτά παραμένουν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι φούρνοι

-Λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Χθες, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης για 15 ημέρες. 

Upd: Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε αργά το απόγευμα το υπουργείο Υγείας κλείνουν επίσης

- Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

- Αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία

- Οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Αντίθετα, μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):

-Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω

-Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)

-Λαϊκές αγορές

-Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

-Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)

-Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

-Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων

 
Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Συγγνώμη λίγο, εργάζομαι σε σουπερ μαρκετ, όλες αυτες τις μέρες γίνεται το αδιαχωρητο, ο ενας πάνω στον αλλο στα ταμεία και οχι μόνο, κυριολεκτικά μελισσι. Εκεί δεν πιάνει ο κορονοϊός; κλείνουμε όπου μας βολεύει να φανταστώ. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι βλέπω τους ίδιους πελάτες καθε μέρα ξανά κ ξανά ηλικιωμένους που αντί να κάνουν μια φορά τα ψώνια που χρειάζονται για μεγαλο χρονικό διάστημα έρχονται κάθε μέρα και μ'αρεσει που συνομιλούν σε απόσταση 20 εκ. για τον κορονοϊό που τους περιορισε στο σπίτι. Η κατάσταση είναι για γέλια κ για Κλάματα, κυρίως για κλάματα για το προσωπικό γιατί πραγματικά δεν αντεχουμε αλλο μας έχετε τρελάνει!!!