Ένταση στο χωριό της Μόριας: Σε εξέλιξη συνέλευση κατοίκων - 40 προσαγωγές

Ένταση στο χωριό της Μόριας: Σε εξέλιξη συνέλευση κατοίκων - 40 προσαγωγές Facebook Twitter
1

Ένταση προκλήθηκε μέσα στο χωριό της Μόριας, όταν αιτούντες άσυλο, επιστρέφοντας από τις σημερινές διαδηλώσεις, αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ομάδα κατοίκων χτύπησαν τις καμπάνες του χωριού και σύντομα μεγάλος αριθμός κατοίκων βγήκε στους δρόμους. Οι αιτούντες άσυλο, περίπου 300 - Αφγανοί στην πλειονότητά τους - επέστρεψαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας όμως παραμένουν στους δρόμους.

Μια μερίδα από αυτούς μπήκαν στο κτίριο της κοινότητας Μόριας όπου και παραμένουν. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Το πρωί περισσότεροι από δύο χιλιάδες αιτούντες άσυλο, αφγανικής καταγωγής, ξεκίνησαν από τον καταυλισμό της Μόριας και πραγματοποιούν πορεία προς τη Μυτιλήνη ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Όταν η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να φτάσουν στην πόλη προκλήθηκε ένταση. Κάποιοι από αυτούς έβαλαν φωτιά και περίπου χίλιοί, μέσα από τα γύρω βουνά, κατευθύνθηκαν προς την πόλη, ενώ άλλη ομάδα έκανε κατάληψη στον κεντρικό δρόμο της προκυμαίας, μπροστά στο δημοτικό θέατρο, όπου έστησε σκηνές σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές προχώρησαν σε 13 προσαγωγές το πρωί και άλλες 27 το απόγευμα. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πόσες από αυτές θα μετατραπούν σε συλλήψεις.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο για ενδεχόμενη υποκίνηση των επεισοδίων. «Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε», δήλωσε ο κ. Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στα επεισόδια.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Νέο Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης μετά τις εκλογές

Ελλάδα / Μητσοτάκης: Νέο Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης μετά τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιστημονική έρευνα συνδέεται άμεσα με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και επισήμανε ότι «βλέπω να αναδύεται ένας νέος χώρος όσον αφορά στην τεχνολογική καινοτομία γύρω από τον τομέα της άμυνας»
LIFO NEWSROOM
Κρήτη: Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά Χανίων - Ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Ελλάδα / Κρήτη: Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά Χανίων - Ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Έκτακτη κρίση στην Αγυιά Χανίων με 1.139 μετανάστες να φιλοξενούνται σε ακατάλληλες συνθήκες - Χωρίς επαρκή υποδομή και μεταφορά, η κατάσταση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε υγειονομική «βόμβα», προειδοποιεί η αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια