«Αυτά να μου τα πεις στο τμήμα»: Καταγγελία για βάναυση, τρανσοφοβική συμπεριφορά αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου

«Αυτά να μου τα πεις στο τμήμα»: Καταγγελία για βάναυση, τρανσοφοβική συμπεριφορά αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
14

Μια σοβαρότατη καταγγελία για τρανσοφοβική συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος πολίτη έχει στη διάθεσή του το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) που θα προσφύγει στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας που λειτουργεί ο Συνήγορος του Πολίτη

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για χλευαστική συμπεριφορά από αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ κατά τη διάρκεια σωματικού ελέγχου, αλλά και από μια ακόμα αστυνομικό, που επιχείρησε να πείσει το φερόμενο θύμα να μην υποβάλλει μήνυση κατά του πρώτου αστυνομικού. 

Σύμφωνα με το σωματείο, κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ έκανε έλεγχο σε θαμώνες καταστήματος διασκέδασης, στο κέντρο της Αθήνας, μετά από ένταση που επικράτησε. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ένας αξιωματικός ειρωνεύτηκε τη χροιά της φωνής μιας τρανς γυναίκας και μίλησε προσβλητικά για την ίδια και απαξιωτικά για τα δικαιώματά της. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προσαγωγής της στο τμήμα, ο αστυνομικός φέρεται να την άγγιξε στο στήθος κάνοντας ειρωνικά σχόλια. 

  

Η καταγγελία της τρανς γυναίκας

 

«Καθώς του έδειχνα τα προσωπικά αντικείμενα που είχα στην τσάντα, μου λέει "πάντως, έχεις χοντρή φωνή". Του απάντησα ότι δεν καταλαβαίνω το λόγο που μου το λέει. Ενώ είχε ελέγξει την τσάντα μου και δεν βρήκε κάτι επιλήψιμο, θέλησε να προχωρήσει σε σωματικό έλεγχο. Σε όλη τη διάρκεια, με κορόιδευε, με ειρωνευόταν και με έκανε να αισθάνομαι άβολα με μόνο λόγο ότι είχε αντιληφθεί ότι είμαι τρανς.

»Του απάντησα ότι θα μπορούσα να δεχθώ σωματικό έλεγχο μόνο από γυναίκα αστυνομικό σε αστυνομικό τμήμα. Τότε εκείνος γέλασε και είπε "κοίτα που το τραβέλι θέλει και ειδική μεταχείριση". Βρήκα το κουράγιο να του απαντήσω ότι θα καταγγείλω αρμοδίως το συμβάν. Συνέχισε να κοροϊδεύει, να με βρίζει ρατσιστικά και να προσπαθεί να με εκφοβίσει λέγοντάς μου "αυτά να μου τα πεις στο τμήμα"».

Όπως αναφέρει, τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση καταγγέλλοντας ότι έπεσε θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας με ρατσιστικό κίνητρο και ότι ο αστυνομικός απειλούσε ότι θα την προσαγάγει παράνομα, εφόσον είχε δείξει την ταυτότητά της και δεν ήταν ύποπτη για αξιόποινη πράξη. Παρ' όλα αυτά, η προσαγωγή έγινε. «Μπαίνοντας στο περιπολικό, ο αστυνομικός [...] μου έπιασε τη ρώγα στο στήθος και μου είπε θίγοντας και πάλι την αξιοπρέπειά μου "α, είναι αληθινό" και γελούσε», καταγγέλλει το θύμα.

Σημειώνει ότι περίμενε μία ώρα έξω από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας. Μία αστυνομικός παρουσιάστηκε, λίγο αργότερα, μπροστά της και της είπε ότι είναι επιμελήτρια που είχε ειδοποιηθεί μετά την κλήση στην Άμεση Δράση για να την βοηθήσει. Όμως φέρεται να την αποθάρρυνε από το να κινηθεί νομικά, προειδοποιώντας την για την «οργή» του συναδέλφου της. «Μου είπε να μην προχωρήσω σε μήνυση καθώς δεν θα καταφέρω κάτι, μάλιστα το αντίθετο, να προκαλέσω την οργή του αστυνομικού και να με μηνύσει και εκείνος», καταγγέλλει το φερόμενο θύμα. 

Η ίδια σημείωσε πως το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του κέντρου διασκέδασης θα μπορούσε να πιστοποιήσει ότι δεν παρεμπόδισε τον έλεγχο. Η πολίτης αναγκάστηκε να μείνει στο αστυνομικό τμήμα για τις καταθέσεις μέχρι τις 6:30 το πρωί και δεν επιτράπηκε στον σύντροφό της και τον αδελφό του συντρόφου της να την επισκεφτούν.

«Αυτές οι συμπεριφορές είναι φασιστικές. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποδοθεί δικαιοσύνη» δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου.

Το σωματείο διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί με κάθε νόμιμο τρόπο στο πλευρό της τρανς γυναίκας και εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του, «καθώς το περιστατικό αυτό έρχεται να αθροιστεί σε μία σειρά περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας ή βίας που έχουν έρθει στη δημόσια σφαίρα, που πέρα από κάθε αμφιβολία διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημοκρατικό κράτος δικαίου και στην αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας για αξιοπρεπή και ίση μεταχείριση προς όλους τους πολίτες».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το θύμα θα καταθέσει μήνυση κατά του αστυνομικού, ενώ το Σωματείο, που έχει διερευνήσει ανεξάρτητα τις καταγγελίες, εξέδωσε χτες ανακοίνωση και θα υποβάλει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ενημερώνοντας επίσημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΓΑΔΑ.

Αναλυτικά η καταγγελία

«Την Δευτέρα 9/12/2019 βρισκόμουν σε διώροφο νυχτερινό κατάστημα διασκέδασης στο κέντρο της Αθήνας μαζί με φίλους . Στο ισόγειο ξεκίνησε τσακωμός μεταξύ μιας παρέας έξι ατόμων που προκάλεσε καταστροφές στο κατάστημα. Με την παρέα μου βρισκόμασταν στον επάνω όροφο και είχαμε σοκαριστεί από τα γεγονότα, ενώ ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ειδοποίησε Αστυνομία , καθώς έγιναν αρκετές ζημιές στο κατάστημα. Πράγματι, στις 23:20 μμ έφτασαν στο μαγαζί οκτώ μηχανές της Ελληνικής Αστυνομίας . Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα άτομα που υπέδειξε ο ιδιοκτήτης και μετά ξεκίνησαν να φωνάζουν σε εμάς που καθόμασταν απάνω γιατί κοιτάτε; Προφανώς δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως και εμείς που παρακολουθούσαμε το συμβάν είχαμε τρομοκρατηθεί.

»Ανέβηκαν στον επάνω όροφο και ζήτησαν από όλους τα στοιχεία μας .Ένας αστυνομικός μου ζήτησε να ψάξει τα προσωπικά μου αντικείμενα. Του απάντησα ότι δεν έχω πρόβλημα αρκεί να βγάλω εγώ τα προσωπικά αντικείμενα από τη τσάντα μου και να μην την αδειάσει . Καθώς λοιπόν του έδειχνα τα προσωπικά αντικείμενα που είχα στη τσάντα , μου λέει "πάντως έχεις χοντρή φωνή". Του απάντησα ότι δεν καταλαβαίνω τον λόγο που μου το λέει αυτό. Ενώ είχε ελέγξει την τσάντα μου, και δεν βρήκε κάτι επιλήψιμο, θέλησε να προχωρήσει σε σωματικό έλεγχο. Σε όλη τη διάρκεια ο αστυνομικός με κορόιδευε ,με ειρωνευόταν και με έκανε να αισθάνομαι άβολα με μόνο λόγο ότι είχε αντιληφθεί ότι είμαι τρανς. Του απάντησα ότι θα μπορούσα να δεχθώ σωματικό έλεγχο μόνο από γυναίκα αστυνομικό σε αστυνομικό τμήμα.

»Τότε εκείνος γέλασε και είπε "κοίτα που το τραβέλι , θέλει και ειδική μεταχείριση". Βρήκα το κουράγιο να του απαντήσω ότι θα καταγγείλω αρμοδίως το συμβάν. Συνέχισε να κοροϊδεύει ,να με βρίζει ρατσιστικά, και να προσπαθεί να με εκφοβίσει λέγοντάς μου "αυτά να μου τα πείς στο τμήμα". Ενώ συνέχισε λέγοντας να μην απομακρυνθώ , καθώς θα μου κάνει προσαγωγή. Εκείνη τη στιγμή κάλεσα από το κινητό μου το 100, ενημέρωσα για το συμβάν, ότι είμαι θύμα ρατσιστικής αυθαιρεσίας από αστυνομικό και ότι με προσαγάγουν με εντελώς παράνομο τρόπο, εφόσον είχα επιδείξει την αστυνομική μου ταυτότητα , δεν είχα κάνει, ούτε ήμουν ύποπτη για κάποια αξιόποινη πράξη, ούτε είχε βρεθεί κάτι ύποπτο στα προσωπικά μου αντικείμενα. Με την αστυνομικό που μιλούσα στο τηλέφωνο, με συμβούλεψε και ενώ εκείνη περίμενε στο τηλέφωνο να ρωτήσω τους αστυνομικούς για ποιο λόγο με προσαγάγουν. Τότε ο αστυνομικός που με έβρισε και με κακοποίησε λεκτικά νωρίτερα, μου απάντησε "τον λόγο θα τον μάθεις στο τμήμα". Φώναξαν περιπολικό και οδηγήθηκα στις 23:55 μμ στο αστυνομικό τμήμα Άνω Πατησίων.

»Μπαίνοντας στο περιπολικό ο αστυνομικός που νωρίτερα με κακοποιούσε λεκτικά, μου έπιασε τη ρόγα στο στήθος και μου είπε θίγοντας και πάλι την αξιοπρέπεια μου "α είναι αληθινό" και γελούσε. Φτάνοντας ζήτησα να δω τον αξιωματικό υπηρεσίας . Περίμενα περίπου μια ώρα έξω από το γραφείο του, μέχρι που ήρθε μια γυναίκα , μπήκε στο γραφείο του και αμέσως με φώναξαν. Ρώτησα να μάθω ποια ήταν η κυρία και μου είπε ότι ειδοποιήθηκε μετά από την κλήση που έκανα στο 100, είναι 'επιμελήτρια' και βρίσκεται εκεί για να με βοηθήσει. Της εξήγησα το συμβάν, την ενημέρωσα ότι γνωρίζω πως είμαι θύμα ρατσιστικής αυθαιρεσίας και ότι θέλω να υποβάλω μήνυση στον αστυνομικό για ρατσιστική συμπεριφορά , παράβαση καθήκοντος , έμπρακτη απρόκλητη εξύβριση και δημόσια υποκίνηση διακρίσεων εις βάρος μου και αυθαίρετη προσαγωγή, όλα με κίνητρο την ταυτότητα του φύλου μου.

»Η επιμελήτρια μου είπε να μην προχωρήσω σε μήνυση καθώς δεν θα καταφέρω κάτι , μάλιστα το αντίθετο να προκαλέσω την οργή του αστυνομικού και να με μηνύσει και εκείνος . Την ρώτησα τον λόγο που θα με μηνύσει ο αστυνομικός και μου είπε για παρεμπόδιση έρευνας και το ότι αισθάνθηκε να τον απειλώ .Της απάντησα πως γνωρίζω τους ιδιοκτήτες του καταστήματος και ότι το μαγαζί έχει κάμερες , οπότε μπορεί να αποδειχτεί αν παρεμπόδισα την έρευνα αστυνομικών ή συνεργάστηκα κανονικά , όπως ισχυρίζομαι εγώ. Όσο για την απειλή , το μόνο που του είπα είναι ότι θα καταγγείλω το συμβάν αρμοδίως και μετά κάλεσα 100.Επιπλέον της είπα πως δεν είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας και ότι επιθυμώ να έχω ισότιμη αντιμετώπιση από δημοσίους υπαλλήλους. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ υπέβαλα κανονικά τη μήνυση, κρατήθηκα στο τμήμα μέχρι τις 6:30 πμ. Ο σύντροφος μου μαζί με τον αδερφό του ήρθαν στο τμήμα για να με δουν, αλλά δεν τους επέτρεψαν, τους έδιωξαν».

Ελλάδα
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια χειρισμού ειδικών (κι όχι μόνον) ομάδων πληθυσμού, αν και δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν εκπαιδευτικά σεμινάρια που κάνουν τους μ@λ@κες, σωστούς ανθρώπους. Ήθελε να πιάσει και βυζί το βλήμα εδάφους-εδάφους. Ελπίζω να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες!
Να υποβληθεί έγκληση και αγωγή.Σε αυτή την φάση είναι μια ακόμη αναρμόδια καταγγελία.Όταν έχεις υποστεί μια αδικία πρώτα πας στις αρμόδιες αρχές και μετά σε σωματεία και ΜΜΕ. Εκτός αν δεν έχω καταλάβει κάτι καλά ή δεν μεταφέρεται κάτι καλά. Αν και νομίζω ότι πολύ καλά μεταφέρονται όλα.Μετά την ανώνυμη φοιτητρια στην Πατησίων, μετα τον κο Ινδαρέ, οι μετανάστριες και μετά μια τρανς γυναίκα.Μύθοι και αλήθειες όλα μαζί. Η εικόνα αυθαίρετης αστυνομοκρατίας να κατασκευαστεί και όλα πάνε καλά. Να τη η εργαλειοποίηση των αληθινών θυμάτων. Πώς τα αληθινά προβλήματα γίνονται εργαλεία για την κατασκευή άλλων, μη αληθινών.
«Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το θύμα θα καταθέσει μήνυση κατά του αστυνομικού, ενώ το Σωματείο, που έχει διερευνήσει ανεξάρτητα τις καταγγελίες, εξέδωσε χτες ανακοίνωση και θα υποβάλει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ενημερώνοντας επίσημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΓΑΔΑ.»Διαβάστε όλο το άρθρο πριν αρχίσετε τα περί fake news και ψεύτικων καταγγελιών. Φτάνει με το δούλεμα.
Είναι ένα συμβάν που έχει λάβει χώρα εδώ και ένα μήνα.Πρώτα δημοσιοποιείται σε σωματεία και ΜΜΕ και μετά ΘΑ πάει στις αρμόδιες αρχές.Τι αλλάζει σε αυτά που έχω πει;Δεν ανεφερα πουθενα τιποτα για fake news. Μίλησα για την εργαλειοποίηση αληθινών θυμάτων προς κατασκευή μη αληθινών προβλημάτων.Φτάνει το δούλεμα.
Αν όσα λέει ισχύουν (πχ: «Η επιμελήτρια μου είπε να μην προχωρήσω σε μήνυση καθώς δεν θα καταφέρω κάτι , μάλιστα το αντίθετο να προκαλέσω την οργή του αστυνομικού και να με μηνύσει και εκείνος»), φαίνεται πολύ λογικό να ζήτησε στήριξη από σωματεία και ομάδες που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα και να ζητήσει νομική συμβουλή από ειδικούς πριν προβεί σε νομικές ενέργειες. Τίποτα παράξενο εδώ, καμία συνωμοσία. Και αφήστε τα καθραφτάκια, δεν είμαστε στο δημοτικό.
Αυτό έκανε, πηγαίνοντας στο ειδικευμένο σωματείο υποστήριξης. Πήρε την ψυχολογική και νομική στήριξη που χρειαζόταν κι έπειτα έκανε την καταγγελία. Αλλά το ξέρεις αυτό, το καταλαβαίνεις, δεν είσαι ανόητος. Απλά κάνεις την πάπια προσπαθώντας να δημιουργήσεις κλίμα. Το ίδιο κάνεις σε κάθε άρθρο καταγγελίας κρατικής αυθαιρεσίας. Φταίνε πάντα τα θύματα, ή οι καταγγελίες είναι κατασκευασμένες. Τόσο προβλέψιμη συμπεριφορά που έχει καταντήσει βαρετό. Τα ξαναλέμε σε δυο-τρεις μέρες, στην επόμενη καταγγελία, να λέμε τα ίδια, όπως κάθε φορά
Βασικά, είναι πολύ λογικό να απευθυνθεί στο ΣΥΔ, που έχει εμπειρία ετών πάνω σ' αυτά τα πράγματα και υπάρχει διασύνδεση με σχετική νομική βοήθεια. Στο παρόν αναφέρονται πράγματα καταγεγραμμένα (κλήση στο 100, κατάθεση στο τμήμα κ.λπ), περίεργη απαίτηση περί μη δημοσιοποίησης -επειδή, δήθεν τάχα μου, κρίνουμε πώς άλλη θα έπρεπε να είναι η σειρά των βημάτων δράσης- πολύ φοβάμαι πως αφορά μόνο σε επιθυμούμενη συγκάλυψη ενός "μη βολικού" γεγονότος.…και πάλι, δεν είναι η πρώτη φορά (ούτε και η τελευταία) που το εν λόγω σωματείο θα παρουσιάζει σχετικές υποθέσεις που αφορούν διεμφυλικά άτομα. Για όσους δεν γνωρίζουν ή αδυνατούν να θυμηθούν, υπάρχει και η αναζήτησις στον γούγλη.
Τα περί ψεμάτων αλλού. Είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που χρησιμοποιείς επανειλημμένα ώστε να απαξιώσεις τις καταγγελίες, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα όπως σε βολεύει. «Όταν έχεις υποστεί μια αδικία πρώτα πας στις αρμόδιες αρχές και μετά σε σωματεία και ΜΜΕ», έγραψες. Αυτό είναι ξεκάθαρη μομφή απέναντι στο θύμα. Δεν έχω χρόνο να κάνω κόπι-πέιστ κάθε αντίστοιχη μομφή,ούτε προσπαθώ να σε πείσω. Ξέρεις πολύ καλά τι κάνεις, άλλωστε είμαι σίγουρος πλέον ότι πρόκειται για σύστημα.
Όσο και αν ενοχλεί θα είναι πάντα υπέρ της λογικής σειράς δράσης.Sensationalism είναι ο θάνατος της λογικής. Αλλά πλάκα έχει ο θάνατος της λογικής, ε; Δίνει χώρο στο συναίσθημα και εκεί "πεδίον δόξης λαμπρό".Μπρος για νέα τσαμικα στο Σύνταγμα.ΥΓ Αυτό με ασύστολα και ασταμάτητα ψέματα οπότε μιλάς με κάποιον που διαφωνείς να το κοιτάξεις. Παραπέμπει σε συγκεκριμένα καθεστώτα.
https://www.lifo.gr/now/greece/263342/koykaki-gynaika-demeni-pisthagkona-me-koykoyla-dipla-sta-mat-fotografia-ntokoymento#2275602Επειδή το ψέμα είναι πολύ κακή συνήθεια, καίτοι πολύ γνωστή σε οπαδούς συγκεκριμένω πολιτικών πεποιθήσων. Σαφέστατα και γουστάρω όταν κοινοποιείται στα ΜΜΕ η παραβατική συμπεριφορά που αντιμετώπισε κάποιος ΑΦΟΥ γίνουν οι καταγγελίες αρμοδίως.Επίσης, έχω την ιδιοτροπία να γίνεται follow up σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως στην περίπτωση του Κυπρίου σπουδαστή με την ζαρντινιέρα που η παράνομη αστυνομική βία που υπέστη στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο κοντά μισό εκατομμύριο ευρώ ή στην περίπτωση του Εμπουκά που ΜΜΕ βγήκαν να καταγγείλουν την αστυνομική βία κατά ενός μετανάστη και μετά αποδείχθηκε ότι ένας έμπορος ναρκωτικών πήγε από υπερβολική δόση.Το συγκείμενο λέει πολλά.