Έρευνα: Άνεργοι οι μισοί πτυχιούχοι στην Ελλάδα - Στην τελευταία θέση απορρόφησης αποφοίτων

Έρευνα: Άνεργοι οι μισοί πτυχιούχοι στην Ελλάδα - Στην τελευταία θέση απορρόφησης αποφοίτων Facebook Twitter
6

Άνεργοι είναι οι μισοί πτυχιούχοι στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ 31 κρατών ως προς τον δείκτη απασχόλησης.

Σύμφωνα με έρευνα του TheKnowledgeAcademy.com, που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου, η Ελλάδα με ποσοστό 50,5% βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας των 31 χωρών, μετά τις Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Βουλγαρία με ποσοστά 52%, 66,3%, 67,3% και 70,2% αντίστοιχα.

Αντιθέτως, οι Ισλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία και Γερμανία βρίσκονται στις πέντε κορυφαίες χώρες με τη μεγαλύτερη απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. 

«Η ιστοσελίδα, που εξειδικεύεται σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, αποφάσισε να διερευνήσει το ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων αποφοίτων σε ολόκληρη την Ευρώπη - επεξεργαζόμενη τα τελευταία στοιχεία της Eurostat - για να διαπιστώσει ποιες χώρες είναι οι καλύτερες και σε ποιες θα έπρεπε, ίσως, οι ενδιαφερόμενοι να το ξανασκεφτούν», σημειώνουν οι αναλυτές της έρευνας.

Και προσθέτουν: «Σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Γαλλία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ισπανία, περίπου το 30% των αποφοίτων δεν έχει δουλειά. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες άλλες στις οποίες η εξεύρεση εργασίας είναι ακόμη πιο δύσκολη. Στην Ιταλία και στην Ελλάδα, για παράδειγμα σχεδόν το 50% των πτυχιούχων είναι άνεργο».

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Την ίδια ώρα που το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό σπανίζει. Αλλά κάποιοι δε θέλουν να μειωθεί ο αριθμός των εισακτεων γιατί μόνο στο πανεπιστήμιο παράγονται οι ολοκληρωμένοι επαναστάτες.
το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό σπανίζει. Πηγή: www.lifo.grΠως το εννοείς το "εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό"; Τους πιτσαδόρους, ντελιβεράδες, ψήστες και τυλιχτές σουβλακιών, σερβιτόρες και μπιτσομπαράδες που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των προτεινόμενων θέσεων εργασίας;Οσο για το προσωπικό που διαθέτει πραγματικά θψηλάεπαγγελματικά προσόντα, αντάξια μιας σοβαρής και προηγμένης οικονομίας, αυτό έχει όντως "παραχθεί" από τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά έχει -κατά εκατοντάδες χιλιάδες- ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του όταν βαρέθηκε να του προτείνουν στην καλύτερη περίπτωση ψίχουλα για άπειρες ώρες εργασίας.
Μόνο ως ρητορικό τέχνασμα μπορώ να δεχτώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει επάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού. Τα στοιχεία μαρτυρούν κάτι πολύ διαφορετικό, και όχι βέβαια για τυλιχταδες και ψηστες αλλά για στελέχη πληροφορικής, εφοδιαστικής αλυσίδας, ενέργεια, φάρμακο, εξορύξεις*. Όποιος βέβαια έχει σπουδάσει κάτι που δεν έχει σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μόνο σουβλάκια μπορεί να κάνει, αλλά είναι και αυτό μέρος του στρεβλου μας συστήματος.Οι σοβαρές και προηγμένες οικονομίες παράγουν εργατικό δυναμικό με βάση τις ανάγκες τους, όχι με αφηρημένα ιδεολογήματα. Όταν παράγεις πχ γιατρούς με το τσουβαλι, ασχέτως ποιότητας εκπαίδευσης (στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα πολύ καλή) προφανώς και τους υποχρεωνεις στη μετανάστευση.
*ενδεικτικά:https://www.insider.gr/ellada/tehnologia/116821/xemenei-apo-exeidikeymeno-prosopiko-stin-pliroforiki-i-ellada?amphttps://www.fortunegreece.com/article/sev-pligma-i-ellipsi-exidikevmenou-prosopikou-gia-ton-exoriktiko-klado/https://www.alfavita.gr/koinonia/280027_exafanizontai-ta-biotehnika-epaggelmata-na-dothei-barytita-stin-tehniki-ekpaideysi
Κατά τα άλλα...εξακολουθούμε όχι μόνο να κρατάμε τα υπάρχοντα τμήματα σε λειτουργία, αλλά να αυξάνουμε τα τμήματα και τους εισακτέους χρόνο με τον χρόνο για να έχουν οι ψηφοφόροι την ψευδαίσθηση πως τα παιδιά τους είναι πάνω από τον μέσο όρο...