Πεθαίνοντας για 38 δολάρια το μήνα

Πεθαίνοντας για 38 δολάρια το μήνα Facebook Twitter
9
Πεθαίνοντας για 38 δολάρια το μήνα Facebook Twitter

Καμία ελπίδα δεν τρέφουν πλέον οι ομάδες διάσωσης για ύπαρξη ζωής στα χαλάσματα του 8ώροφου κτιρίου που κατέρρευσε πριν από 5 ημέρες στο Μπαγκλαντές, ενώ αντιστρόφως ανάλογα εντείνονται οι αναταραχές, οι οδομαχίες και οι διαδηλώσεις για τις τραγικές συνθήκες εργασίας στη χώρα, σύμφωνα με το περιοδικό Time.


Πολλά εργοστάσια παραμένουν κλειστά για δεύτερη συνεχή ημέρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, μετά τα επεισόδια μεταξύ εξαγριωμένων εργατών και αστυνομικών που ακολούθησαν το πιο θανατηφόρο ατύχημα που σημειώθηκε ποτέ σε χώρο εργασίας στο Μπαγκλαντές. Συνολικά 381 άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά από το 8ώροφο κτίριο που είχε ανεγερθεί παράνομα στην περιοχή Σαβάρ (30 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ντάκα).


Οι 3.000 νεαρές εργάτριες στην πλειοψηφία τους, αναγκάστηκαν να δουλέψουν κανονικά την περασμένη Τετάρτη παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών για ακαταλληλότητα του κτιρίου και το κλείσιμο καταστημάτων και τραπεζών στο ίδιο συγκρότημα, λόγω των ρωγμών που παρουσιάστηκαν στις κολώνες στήριξης.


Η εγκληματική ενέργεια αμέλεια των υπευθύνων του μεγαλύτερου βιομηχανικού ατυχήματος στη χώρα (μετά την πυρκαγιά του Νοεμβρίου 2012 και πάλι σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας που κόστισε τη ζωή 112 εργατών) αποτελεί μόνο την πρώτη πράξη μιας μεταμοντέρνας τραγωδίας που θέλει 3,6 εκατομμύρια εξαθλιωμένους πολίτες -ενός αιωνίως αναπτυσσόμενου κόσμου- να εργάζονται για όχι περισσότερα από 38 δολάρια το μήνα, σε μια βιομηχανία που αποφέρει ετησίως 20 δισεκατομμύρια δολάρια και ενισχύει σημαντικά, πέρα από την οικονομία του Μπαγκλαντές, μεγάλες  αλυσίδες φθηνών ενδυμάτων που διοχετεύονται σε «προσιτές τιμές» σε όλο τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο.


Κι ενώ οι ιδιοκτήτες τριών εργοστασίων έχουν ήδη συλληφθεί και αναμένουν τις κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν, η αντιπολίτευση καλεί σε διαμαρτυρία για το συμβάν στις 2 Μαίου και μεγάλες αλυσίδες ένδυσης τηρούν αποστάσεις από τις συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών σε μια χώρα που στηρίζει το 80% των εξαγωγών της σε ενδύματα που παράγονται με αυτές τις πρακτικές.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λούβρο: Σε απεργία από σήμερα οι εργαζόμενοι του μουσείου

Διεθνή / Λούβρο: Σε απεργία από σήμερα οι εργαζόμενοι του μουσείου - «Έχουμε εξαντληθεί»

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μας έχει απομείνει για να ακουστούμε. Τα προβλήματα συσσωρεύονται εδώ και χρόνια και η ληστεία τα έφερε όλα στην επιφάνεια», δήλωσε εργαζόμενος του μουσείου
THE LIFO TEAM
Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM