Financial Times: Καταστρέφουν οι επενδυτές του Airbnb την Αθήνα και ιστορικές πόλεις της Ευρώπης;

Financial Times: Καταστρέφουν οι επενδυτές του Airbnb την Αθήνα και ιστορικές πόλεις της Ευρώπης; Facebook Twitter
(Getty Images/ Ideal Image)
4

Ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις που έχει το Airbnb στις «πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης», ανάμεσα τους και η Αθήνα, φιλοξενούν οι Financial Times. 

Το ρεπορτάζ εστιάζει περισσότερο στις συνέπειες που έχει η συγκέντρωση ακινήτων σε λίγα χέρια, με σκοπό να τα εκμεταλλευθούν μέσω Airbnb.  

Οι πόλεις στις οποίες επικεντρώνεται είναι η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, η Φλωρεντία και η Αθήνα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά σε συνοικία της Λισαβόνας που τη δεκαετία του 1980 είχε πάνω από 20.000 κατοίκους και πλέον δεν έχει πάνω από 1.000. Το 55% των διαμερισμάτων της ενοικιάζεται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb. 

Πλατφόρμες όπως το Airbnb και το Homeaway έχουν φέρει σημαντικές ξένες επενδύσεις σε χώρες που από το 2012, προσπαθούν να ανακάμψουν από την κρίση της Ευρωζώνης. Το Airbnb ισχυρίζεται πως δημιουργεί νέες οικονομικές ευκαιρίες για εκατομμύρια Ευρωπαίους και -σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία- προσέθεσε 100 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία την περασμένη χρονιά. Πολλοί ιδιώτες αγόρασαν και ανακαίνισαν ιστορικά ακίνητα τα οποία κινδύνευαν με ερείπωση για να τα αξιοποιήσουν ως επένδυση στο Airbnb. Επομένως, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταστρέφουν τα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης ή βοηθούν στη διάσωση τους»;, αναρωτιέται το ρεπορτάζ. 

Financial Times: Καταστρέφουν οι επενδυτές του Airbnb την Αθήνα και ιστορικές πόλεις της Ευρώπης; Facebook Twitter
Το γράφημα δείχνει κατά πόσο έχουν αυξηθεί τα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας για βραχυχρόνια μίσθωση

Τι συμβαίνει στην Αθήνα; 

«Θόρυβος, αδιαφορία απέναντι στη δημιουργία σκουπιδιών και γενικότερα μια συμπεριφορά που δείχνει έλλειψη σεβασμού από τους τουρίστες, γίνονται τίτλοι στα ΜΜΕ. Οι ενοχλημένοι γείτονες προχωρούν σε δικαστικές προσφυγές» ξεκινάει το κείμενο που αφορά την Αθήνα. 

«Τον Απρίλιο, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης απαγόρευσε στον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος την βραχυχρόνια εκμίσθωση μετά από καταγγελίες των άλλων κατοίκων του κτιρίου για ολονύχτια πάρτι από τους τουρίστες που έμεναν εκεί, κάτι που πέρα από τον θόρυβο είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται και αίσθηση ανασφάλειας στους κατοίκους».

«Είναι ζήτημα αστικής ευπρέπειας» λέει στους FT ο Ιάσονας Αθανασιάδης, ο οποίος νοικιάζει τα διαμερίσματα του μέσω Airbnb ζώντας μεταξύ Αθήνας, Κωνσταντινούπολης και Τύνιδας, όπου διατηρεί σπίτια. Ο δικός του τρόπος για να διατηρεί την ισορροπία είναι να επιτρέπει μέχρι τρεις επισκέπτες σε κάθε εκμίσθωση και προσπαθεί να κρατάει τις προσωπικές του επαφές με τους γείτονες ώστε να λύνεται οποιαδήποτε παρεξήγηση. «Είναι εξίσου σημαντικό οι επισκέπτες να συμπεριφέρονται λες και βγάζουν αυτοί χρήματα από τη διαμονή τους», εξηγεί. 

Εκτιμά πως ζητήματα δεοντολογίας στις πλατφόρμες για βραχυχρόνια ενοικίαση δεν είναι ακόμα σαφή. Είναι εναντίον στο να αγοράσει κανείς διαμέρισμα καθαρά για οικονομικούς επενδυτικούς λόγους όμως θεωρεί πως η άφιξη του Airbnb έκανε καλό στην πόλη σε μια περίοδο υποβάθμισης, όταν υπήρχαν βίαιες διαδηλώσεις στις πιο σκοτεινές μέρες της οικονομικής κρίσης. «Πολλοί Έλληνες εκείνη την εποχή δεν ήθελα να μείνουν στο κέντρο της Αθήνας, υπήρχε κατά κάποιο τρόπο ένα στίγμα σε αυτό», λέει. 

Στις αρχές τις δεκαετίας του 2010, καθώς χιλιάδες Αθηναίοι έχασαν τη δουλειά τους και αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα ενυπόθηκα στεγαστικά τους δάνεια, πολλοί είδαν το Airbnb σαν μια ευκαιρία να σώσουν τα ακίνητα τους», λέει ο Άρης Καλαντίδης καθηγητής στην διαχείριση χώρων στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. 

Εδώ και δύο χρόνια όμως ο Καλαντίδης παρατηρεί μια αλλαγή. «Διεθνείς επενδυτές μετακόμισαν εδώ και ξεκίνησαν να αγοράζουν ακίνητα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους Έλληνες. Προσθέτει πως η αγορά  του Airbnb έχει αλλάξει, από εκεί που μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών έβαζε στην πλατφόρμα το διαμέρισμα του, πλέον βλέπουμε μια χούφτα επενδυτές με 100 ή ακόμα και 1.000 ακίνητα μόνο στην Αθήνα. 

Το Airbnb δεν αποδέχεται αυτούς τους αριθμούς. «Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης στην Αθήνα με 1.000 καταχωρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας το 83% των λογαριασμών οικοδεσποτών στην Αθήνα έχει βάλει μόνο ένα διαμέρισμα ή σπίτι στην πλατφόρμα.  «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις τοπικές ανησυχίες και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τρόπο υπεύθυνο και βιώσιμο, όπως έχουμε κάνει ήδη με πάνω από 500 κυβερνήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο», λέει η Airbnb. 

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Και να ήταν μόνο το airbnb...και μόνο η Αθήνα..."Νέες τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τον αιγιαλό και την παραλία περιλαμβάνει το «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου, που αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Οι ρυθμίσεις είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της. Μάλιστα, περιλαμβάνει και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται."https://www.kathimerini.gr/1041172/article/epikairothta/ellada/oi-nees-protaseis-gia-ton-aigialo?fbclid=IwAR0jG2q6LJAfqS_-M3MGUAnnodz81tXIKfKWaLbAkLAMFOCzBhFs4dK-JqU
Το πρόβλημα ΔΕΝ είναι το airbnb, το πρόβλημα είναι ο μαζικός τουρισμός.Δηλαδή αν με ένα μαγικό ραβδάκι καταργήσουμε το airbnb σήμερα κιόλας, θα πάψουν όλοι αυτοί οι τουρίστες που σήμερα μένουν στα airbnb να βρωμίζουν, να θορυβούν και να στουμπώνουν την πόλη με κυκλοφοριακό, καυσαέρια και σκουπίδια;Το airbnb επιτρέπει την διάσπαση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε "ξενοδοχεία ενός δωματίου". Αυτό σίγουρα έχει οικονομικές / κοινωνικές επιπτώσεις. Με το airbnb δεν κάνει αρπαχτές μόνο ο μεγαλοξενοδόχος, κάνει αρπαχτές και η κάθε Κατίνα στο Κουκάκι. Μόνο που με τις οικονομικές / κοινωνικές επιπτώσεις δεν ασχολείται κανένας.Οι _περιβαλλοντικές_ επιπτώσεις για τις οποίες όλοι σκίζουν τα καλσόν τους είναι ακριβώς οι ίδιες, είτε με airbnb είτε χωρίς.Εχεις μια πόλη-τέρας. Με στοιβαγμένους, σαρδελοποιημένους κακομοίρηδες, που κάθε μέρα αλληλο-ποδοπατιούνται, αλληλο-βρίζονται και αλληλο-βρωμίζει ο ένας τους πνεύμονες και το σπίτι του άλλου.Αποχευτευτικό στο όριο, σκουπίδι πολύ πάνω από το όριο. Βρώμα, καυσαέριο και θόρυβος 10Χ πάνω από τα όρια εδώ και δεκαετίες.Και παίρνεις αυτήν την πόλη-τέρας, με τους ταλαίπωρους που έχει ήδη μέσα, χωρίς υποδομές, χωρίς ΜΜΜ, και της προσθέτεις άλλο ένα εκατομμύριο "επισκέπτες". Δηλαδή τι περιμένεις να συμβεί; Πόσο νιονιο χρειάζεσαι για να προβλέψεις το αποτέλεσμα;Που θα χέσουν όλοι αυτοί; Που θα πετάξουν τα σκουπίδια τους; Σε ποιούς στουμπωμένους δρόμους θα κινηθούν; Με πόσα καυσαέρια και θόρυβο;Δηλαδή όλο σου το πρόβλημα είναι το αν θα κοιμηθούν διασκορπισμένοι σε ξεχωριστά δωμάτια στην κάθε γειτονιά ή αν θα κοιμηθούν συγκεντρωμένοι σε ένα γιγαντο-ξενοδοχείο;Το airbnb διασκορπίζει τα έσοδα σε περισσοτέρες μονάδες. Η διαμάχη βρίσκεται στο αν θα τα τσεπώσουν 5 μεγαλοξενοδόχοι είτε 5000 κατίνες. Ολος ο καυγάς είναι εκεί.Το κράτος, η κοινωνία, όλοι εμείς οι υπόλοιποι τρώμε στην μούρη το σκατό και το σκουπίδι και δεν έχουμε κανένα όφελος.Αντί λοιπόν να αμπελοφιλοσοφούμε πάνω στο αν θα τα τσεπώσουν 5 ή 5000, μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο;Που δεν είναι άλλος από τον μαζικό τουρισμό, τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ του οφέλη για την κοινωνία (οχι το φαντασιακό, ούτε το ατομικό κέρδος των λαμόγιων) και τις πραγματικές του αρνητικές επιπτώσεις σε όλους μας.
Έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι βέβαιο πως στο μέλλον θα υπάρχουν όρια στις μετακινήσεις. Η τεχνολογια επιτρέπει κ μας μετακινεί φθηνά παντού αλλά πρακτικά δεν γίνεται να περπατήσουν 7 δις κόσμος στην καλντερα. Μέχρι τότε μήπως να γίνει μόδα το πάψτε να παράγετε διοξείδιο άσκοπα και μείνετε στα αυγά σας. Η σοσιαλ αηδία επιδεινώνει την κατάσταση.
Δεν έχει καν σχέση με το διοξείδιο. Ακόμα και αν δεν υπήρχε καμία κλιματική αλλαγή, ακόμα και όλοι αυτοί κινούνταν με απόλυτα "οικολογικά" (ότι και να σημαίνει αυτό) κριτήρια, πάλι δεν θα χωράγαμε.Το λεκανοπέδιο Αττικής έχει έκταση Χ, ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται έκταση Ψ, άρα στο λεκανοπέδιο χωράνε Χ/Ψ άτομα.Αν - με κριτήριο την αρπαχτή και την γρήγορη κονόμα - βάλεις 3 φορές τόσους, θα έχεις πρόβλημα επειδή όλοι αυτοί υπάρχουν και μόνο.Να μη μιλήσω τώρα για πολύ high πράγματα όπως ότι ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται ενέργεια (που πρέπει κάποιος να την κουβαλήσει στον καταναλωτή μέσω καποιου δικτύου), τροφή (ομοίως), αποκομιδή απορριμάτων, υπονόμους, ΜΜΜ, δρόμους, νοσοκομεία και γενικά όλες τις υποδομές που (νομίζουμε ότι) διαθέτει μια μεγαλούπολη.Οταν αυτές οι υποδομές έχουν ήδη εδώ και πολλά χρόνια ξεπεράσει τα ανεκτά όρια, το να ρίξεις άλλο ´ενα εκατομμύριο - προσωρινούς - κάτοικους μέσα στην πόλη, θα σε τινάξει στον αέρα.Ακόμα και αν δεν υπάρχει οικολογικό πρόβλημα, τα νούμερα δεν βγαίνουν (π.χ. το ηλεκτρικό δίκτυο, η αποχέτευση κ.ο.κ.).Εδώ κάνουμε αμαν να διώξουμε κόσμο από τις πόλεις, εδώ μιλάμε ήδη από το 1970 για την αποκέντρωση, εδώ μας έχουν ξεσκίσει (από το 1982) με τον Δακτύλιο και φέρνουμε ξαφνικά 1 εκατομμύριο κεφάλια ακριβώς μέσα στο καρακέντρο της πόλης.Δηλαδή πόσο μαλάκες μπορεί να είμαστε;Και να φέρνανε λεφτά στο κράτος όλοι αυτοί, να το καταπιώ. Αλλά φέρνουν λεφτά μόνο στους φοροφυγάδες.Το αν όλοι οι παραπανίσιοι κοιμούνται διασκορπισμένοι στο Κουκάκι ή συγκεντρωμένοι σε ένα γιγα-ξενοδοχείο στο Συνταγμα (αν υπήρχε) δεν παίζει κανέναν ρόλο.Απλά όλοι κυτάνε την εύκολη + γρήγορη κονόμα και κανένας δεν σχεδιάζει κεντρικά.Ο κεντρικός σχεδιασμός είναι πολιτικά αντιδημοφιλής γιατί σημαίνει απαγορεύσεις και φόρους.